جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۶:۵۷ - ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۶۰۱۰۴۸
انتخابات ریاست جمهوری

چرا مجلس یازدهم به دنبال احیای نخست‌وزیری است؟ / آیا انتخابات بی معنا می شود؟!

نظام پارلمانی در ایران,اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری
در شرایطی که به نظر می‌رسد اصولگرایان با توجه به شرایط خاص انتخابات مجلس، از اکثریت همیشگی خود در پارلمان مطمئن هستند، اما در انتخابات ریاست جمهوری، بنا بر نگاه خاص مردم به این جایگاه، در شرایط خاص، ممکن است دست پایین‌تری داشته باشند، به نظر می‌رسد این جناح بازگشت به نظام پارلمانی را ترجیح می‌دهد

به گزارش سایت دیده بان ایران؛ نظام پارلمانی مبتنی بر تعیین دولت با انتخاب نخست‌وزیر توسط مجلس است. در حالی که از ابتدای نظام جمهوری اسلامی، نظام پارلمانی بر قوه اجرایی کشور حاکم بود، پس از پایان دوران ریاست جمهوری آیت‌الله خامنه‌ای و نخست‌وزیری میرحسین موسوی، این نظام در ایران کنار گذاشته شد و سیستم ریاستی جای آن را گرفت. با این حال از آن زمان تا به امروز، از چهار رئیس‌جمهوری بر سر کار آمده، تنها یکی – محمود احمدی‌نژاد – با نگاه جریان اصولگرایی امروز و به ویژه طیف تندروتر اصولگرا نزدیک بود که آن هم در پایان دوره ۸ ساله خود، از سوی این جریان طرد شد. از آنجا که حتی در مجالسی مثل مجالس ششم و دهم، با اقلیت قابل توجه اصلاح‌طلب، باز هم اصولگرایان اکثریت صندلی‌های پارلمان را به خود اختصاص داده‌اند، این اطمینان خاطر در جریان اصولگرا ایجاد شده است که احتمال در اختیار داشتن بهارستان همواره بیشتر است و نظام پارلمانی می‌تواند کاری کند که اختیار دولت را نیز به آسانی در دست بگیرند و ریاست جمهوری با رای مستقیم مردم، تنها به یک سمت نمادین تبدیل شود.

در سال‌های گذشته، هر از چند گاهی بانگ احیای نظام پارلمانی به ویژه از سوی جریان اصولگرایی به گوش رسیده است. دیروز هم نایب رئیس مجلس یازدهم که تماما در اختیار اصولگرایان قرار گرفته، در‫این‫باره گفته است: به نظر می‌رسد لازم است که در کشور مدتی طولانی نظام پارلمانی حاکم شود. سیدامیرحسین قاضی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در حال حاضر مشکلات زیادی در پاسخگوسازی مسئولان وجود دارد و باید اقدامات جدی‌تری انجام شود، ادامه داد: نظام ما یک نظام ریاستی است، باید برای برای پاسخگو کردن مسئولان باتوجه به توزیع اختیارات در کشور فکری جدی کرد که نیازمند برنامه های بنیادی‌تر است.

وی با اشاره به اینکه یک نظر این است که نخست‌وزیری را احیا کنیم تا مجلس بتواند دولت را رصد کند، افزود: مجلس اکنون نمی‌تواند بسیاری از برنامه‌های دولت را رصد کند، رئیس‌جمهوری نیز یک فرد برخاسته از آرای مردم است و نمی‫توان به راحتی به سراغش رفت زیرا یک نماد سیاسی است، وقت آن است که گفت‌وگو برای پاسخگوسازی کابینه انجام شود. نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به نظر می‌رسد لازم است که در کشور مدتی طولانی نظام پارلمانی حاکم شود. کابینه را می‌توان بارها ساقط کرد، بعد از جنگ جهانی دوم یک حزب ۵۰ سال بر ژاپن حکومت کرد اما میانگین عمر کابینه‌هایش کمتر از دو سال بود. ما نیاز داریم در موقع لزوم سریعا افراد را عوض کنیم اما با شرایط کنونی اگر سراغ هرکسی برویم بحران سیاسی ایجاد می‌شود. قاضی‌زاده در پاسخ به اینکه مجلس هم اکنون نیز به خوبی نمی‫تواند از ابزار سوال و استیضاح استفاده کند، گفت: این مساله به این خاطر است که اکنون ما سراغ هر وزیری برویم یک برخورد با رئیس جمهوری صورت می‌گیرد، اما اگر کابینه در اختیار نخست وزیر منصوب مجلس باشد این فرسایش‌ها وجود نخواهد داشت.

نظام پارلمانی در ایران,اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری

نکته مهم مغفول درباره تمایل اصولگرایان و به طور کلی طرفداران نظام پارلمانی اما این است که در نظام‌های پارلمانی، تحزب نقش مهمی در این سیستم سیاسی بازی می‌کند و این احزاب قوی هستند که می‌توانند موفقیت آن را تضمین کنند. در شرایطی که همچنان بسیاری از نمایندگان و چهره‌های سیاسی از سهم‌خواهی‌های برخی نمایندگان در مجلس گلایه می‌کنند و یا حرکت‌های حاکی از عدم اجرای تعهدات جریانی را نشان می‌دهند، نظام پارلمانی شرایط را تنها آشفته‌تر خواهد کرد.

تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی البته نیازمند اصلاح قانون اساسی خواهد بود که فرآیند خاص خود را می‌طلبد و البته برای اجرای آن با توجه به فاصله دو ساله انتخابات مجلس و ریاست جمهوری باید زمان‌بندی مشخصی تعیین کرد. به نظر می‌رسد که این مسیر چنان سخت و طولانی است که به این زودی خواب اصولگرایان برای دولت برخاسته از مجلس تعبیر نمی‌شود، اما باید منتظر ماند و دید آیا قدمی هم برای تبدیل این حرف‌ها به عمل برداشته خواهد شد یا خیر؟

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش