پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۰۹:۵۵ - ۲۲ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۲۰۲
لیگ برتر و جام حذفی

حق پخش در کشورهای اروپایی چطور رعایت می‌شود؟

حق بزرگی که باشگاه‌های ایرانی از آن محروم هستند

حق پخش مسابقات فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی
موضوع حق پخش هنوز در فوتبال ایران و لیگ‌برتر حل نشده. در حالیکه در همه لیگ‌های معتبر اروپایی تیم‌ها از این حق بهره می‌برند.

به گزارش خبرآنلاین، درآمد مشترک میان همه باشگاه‌ها عموما به سه دسته تقسیم‌بندی می‌شود؛ درآمد حاصل از حق پخش تلویزیونی، درآمد حاصل از برند باشگاه و در آخر هم درآمدی که باشگاه از روز مسابقه به‌دست می‌آورد. درآمد حاصل از روز مسابقه، بیش‌تر مربوط به مسائل بلیط‌فروشی و درآمدهای جانبی‌ است که باشگاه از ورزشگاه خود کسب می‌کند، درآمد حاصل برند باشگاه هم مربوط به پولی است که اسپانسر باشگاه با قراردادهای تجاری به حساب باشگاه واریز می‌کند و در آخر هم درآمد حاصل از حق پخش است.

در این نوع درآمد، باشگاه به‌خاطر پخش کل یا خلاصه‌ی مسابقه، پول زیادی به دست می‌آورد. اینکه یک باشگاه چه درصدی از درآمدش مربوط به موارد ذکر شده است با باشگاه دیگر متفاوت است و تمام باشگاه‌ها از یک قاعده مشخص پیروی نمی‌کنند؛ در بعضی از باشگاه‌های اروپا کم‌تر از پانزده درصد درآمد باشگاه از حق پخش تامین می‌شود و در بعضی از باشگاه‌ها، درآمد حاصل از حق پخش به هفتاد درصد می‌رسد.

لیگ برتر و تعدد باشگاه‌های پولدار؛ درآمد سرسام‌آور از حق‌پخش

شش باشگاه بزرگ انگلستان با توجه به قراردادهای حق پخش لیگ برتر انگلستان، توانسته‌اند خود را در میان ۱۰ باشگاه پردرآمد جهان جای دهند. براساس تحقیقی از «Deloitte» که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، شش باشگاه بزرگ فوتبال انگلستان یعنی منچستر یونایتد، منچستر سیتی، لیورپول، چلسی، آرسنال و تاتنهام که با لقب«Top 6» به‌دوش می‌کشند، به‌طور میانگین از حق پخش درآمدی ۲۳۰ میلیون یورویی داشتند.

بیش‌ترین درآمد از حق پخش را در این بین، باشگاه لیورپول با ۲۵۱ میلیون یورو داشته وکم‌ترین درآمد را باشگاه آرسنال با ۲۰۶ میلیون یورو داشته؛ اما درآمدهای زیاد فقط مخصوص باشگاه‌های بزرگ نیست و باشگاه‌ میان جدولی‌ای مثل نیوکاسل در تمامی رقابت‌هایی که حاضر بوده، از حق پخش تلویزیونی در سال ۲۰۱۸، درآمدی ۱۴۳ میلیون یورویی داشته، این مبلغ نشان می‌دهد که حق پخش جز انکارناپذیر فوتبال انگلستان است.

 لیگ برتر انگلستان و باشگاه‌هایش با داشتن این درآمدهای سرسام‌آور از حق پخش، بازهم به‌دنبال کسب درآمد بیش‌تر از این بخش مهم هستند، به‌طوری که قرارداد جدیدی را از سال ۲۰۱۹ با تلویزیون‌های بزرگ  برای پخش بین‌المللی به امضا رساندند و مجموعا درآمدی بیش از چهار میلیارد پوند از این طریق خواهند داشت که نسبت به قرارداد پیشین یک میلیارد پوند بیش‌تر است؛ اما این درآمدها با چه فرمولی به باشگاه‌ها می‌رسد؟

حق پخش مسابقات فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

لیگ برتر انگلستان دارای یک فرمول مشخص برای تقسیم حق پخش است؛ این لیگ تمام درآمد بین‌المللی از حق پخش را به‌صورت مساوی میان تمام باشگاه‌های لیگ برتر تقسیم می‌کند و میان تیم اول و آخر تفاوتی نمی‌گذارد؛ اما برای محاسبه تقسیم حق پخش بریتانیا از فرمولی استفاده می‌کند که تیم‌ها برای قرارگیری در جایگاه بالاتر و جذب تماشاگر با یکدیگر رقابت کنند. ۵۰ درصد حق پخش داخلی در لیگ برتر به‌صورت مساوی میان همه تیم‌های به‌صورت مساوی تقسیم می‌شود؛ اما تفاوت از جایی میان تیم‌ها رقم می‌خورد که ۲۵ درصد درآمد حاصل از حق پخش داخلی بابت جایگاه قرارگیری در جدول پرداخت می‌شود و در فصل ۲۰۱۹-۲۰۱۸ بابت هر رتبه تفاوت، تیم حدود دو میلیون پوند به‌دست می‌آورد یا از دست می‌داد و تفاوت جایگاه اول و آخر جدول بیش از ۳۵ میلیون پوند بود.

۲۵ درصد درآمد دیگر از حق پخش باتوجه به تعداد بازی پخش شده تیم‌ها در بریتانیا محاسبه می‌شود و بابت پخش شدن هر بازی، تیم‌ها درآمدی بیش از یک میلیون پوند دارند. این‌طور است که هر تیم برای جذب تماشاگر و جایگاه بهتر می‌جنگد تا بتواند درآمد بهتری را کسب کند. این فرمول برابری در حق پخش است که باعث می‌شود، منچستر سیتی در فصل نقل‌وانتقالات، بیش از ۳۰۰ میلیون یورو هزینه کند یا باشگاه‌ لیورپول بابت انتقال چهار بازیکن، بیش از ۱۸۰ میلیون پوند خرج کند؛ البته این خرج کردن فقط مربوط به باشگاه‌های بزرگ لیگ برتر انگلستان نیست و باشگاهی مثل ولوورهمپتون  بعد از صعود از چمپیون‌شیپ به لیگ برتر، بیش از ۱۰۰ میلیون یورو در بازار نقل‌وانتقالات هزینه می‌کند تا تیمش در رقابت میانه‌ی جدول موفق باشد.

تقسیم جذاب حق بخش درفوتبال آلمان

در سال ۲۰۱۸، سه باشگاه آلمانی توانستند در میان ۲۰ باشگاه پردرآمد فوتبال اروپا جای بگیرند؛ بایرن مونیخ، دورتموند و شالکه حدود ۳۸۹ میلیون یورو از حق پخش درآمد داشتند. در بین این سه باشگاه، درآمدهای تجاری از حق پخش، درصد بیش‌تری را به‌خود اختصاص دادند و حق پخش در بین درآمدهایی که باشگاه‌ها کسب کردند، در جایگاه دوم قرار دارد.

فوتبال آلمان چند سال پیش به فرمولی برای توزیع حق پخش رسید که قرار است تا سال ۲۰۲۱ به آن پایبند باشد؛ در این فرمول، ۲۵ درصد حق پخش بین‌المللی میان تمام هجده تیم بوندسلیگا تقسیم می‌شود، ۲۵ درصد دیگر برمبنای تعداد بازی در لیگ اروپا و لیگ قهرمانان اروپا تقسیم می‌شود و ۵۰ درصد باقی‌مانده براساس عملکرد بین‌المللی تیم‌ها در بازه‌های ۵ ساله پرداخت می‌شود.

اما قبل پرداخت همه این مبالغ به باشگاه‌های حاضر در بوندسلیگا، سطح دوم فوتبال آلمان، معروف به بوندسلیگای دو، از ابتدای اجرای این فرمول، سالیانه ۵ میلیون یورو دریافت می‌کند و هر فصل یک میلیون یورو نسبت به سال قبل، این مبلغ افزایش می‌یابد؛ اما پیچیدگی اصلی فرمول در تقسیم داخلی حق پخش است، جایی‌که براساس چهار فاکتور اساسی، این مبلغ بین باشگاه‌ها تقسیم می‌شود. فاکتور اول برای تقسیم این الگویی است که ۷۰ درصد حق پخش را به‌خود اختصاص می‌دهد.

حق پخش مسابقات فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

در این فاکتور، تیم‌های بوندسلیگای یک و دو براساس عملکرد پنج سال گذشته‌ی خود، رتبه‌بندی می‌شوند؛ تیم اول بوندسلیگای یک، ۲/۵ درصد از این مبلغ را صاحب می‌شود و به تیم آخر ۹/۲ درصد می‌رسد؛ این درصدها در بوندسلیگای دو به مراتب کم‌تر است و تیم اول حدود ۷/۱ درصد از کل مبلغ مربوط به این فاکتور را درحساب خود ‌می‌بیند و تیم آخر بوندسلیگای دو فقط  ۷۵/۰ درصد به‌دست می‌آورد. فاکتور دوم در توزیع حق پخش داخلی مربوط به پایداری باشگاه‌ها است که در بازه‌ی طولانی ۲۰ ساله بررسی می‌شود.

تیم‌های بوندسلیگای یک و دو در یک جدول ۳۶ تیمی رده‌بندی می‌شوند و با توجه به عملکردشان در بیست سال گذشته مجموعا پنج درصد کل حق پخش را به‌دست می‌آوردند. نکته شگفت اما در فرمول حق پخش داخلی در فوتبال آلمان در فاکتور سوم قرار دارد در این بخش، دو درصد از حق پخش به تیم‌هایی می‌رسد که به بازیکنان زیر ۲۳ سال خود فرصت بازی می‌دهند؛ البته آلمانی‌ها برای بازیکنان خارجی این شرط را گذاشته‌اند که باید بازیکن  قبل ۱۸ سالگی به حاضر در بوندسلیگای یک یا دو پیوسته باشد تا شامل این درآمد شود.

فاکتور چهارم هم مشابه فاکتور اول براساس رقابت است؛ اما با این تفاوت که تیم‌های بوندسلیگای یک براساس عملکرد پنج ساله‌‎ی خود در جدول رده بندی قرار می‌گیرند و ۲۳ درصد باقی‌مانده را صاحب می‌شوند. با این سیستمی که بوندسلیگا استفاده می‌شود، تیم‌های کوچک‌تر مجبور می‌شوند که ستاره‌های جوان خود را بفروشند و قدرت فقط در یک قطب متمرکز شود و لیگ آلمان در دست بایرن مونیخ بیفتند.

فوتبال اسپانیا؛ تلاش برای برابری

فرمول قدیمی حق پخش در لالیگای اسپانیا در ظاهر، حق‌پخشی است که تمام تیم‌ها از آن سود می‌برند؛ اما در واقعیت فقط تیم‌های بزرگ توانستند در لالیگا زندگی کنند؛ در فصل ۲۰۱۵-۲۰۱۴، رئال مادرید و بارسلونا تقریبا، یک‌سوم کل درآمدهای حق پخش لالیگا را تصاحب کردند و مجموعا حدود ۲۸۰  میلیون یورو به‌دست آوردند، این در حالی است که باشگاه آلمریا در آن سال فقط ۱۸ میلیون یورو از حق پخش درآمد کسب کرد و با این سطح اختلاف ایجاد شده است که باشگاه‌های بزرگ اسپانیا می‌توانند، هر فصل رکورد نقل‌وانتقالاتی خود را بشکنند و در لیگ قهرمانان اروپا، مدعی باشند؛ اما حالا نحوع تقسیم حق پخش عوض شده و فوتبال اسپانیا سعی در این دارد که اختلاف ایجاد شده میان تیم‌های قدرتمند و ضعیف را کم کند.

حق پخش مسابقات فوتبال,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,لیگ برتر و جام حذفی

فرمول تقسیم حق پخش در فوتبال اسپانیا به این صورت است که ۹۰ درصد حق پخش به سطح اول فوتبال اسپانیا می‌رسد و ۱۰ به کمک سطح دوم فوتبال اسپانیا می‌رود. نحوه تقسیم در سطح اول فوتبال اسپانیا به این صورت است که ۵۰ درصد به‌صورت مساوی بین بیست تیم لیگ تقسیم می‌شود. ۲۵ درصد از حق پخش باتوجه به رده‌بندی ۵ ساله به باشگاه‌ها پرداخت می‌شود و ۲۵ درصد نهایی باتوجه به تعداد بازی پخش شده از تلویزیون و امتیازهای مشابه تقسیم می‌شود؛ با این راهکار در فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۹، کم‌ترین دریافتی در لالیگا به ۴۳ میلیون یورو رسید و مجموع درآمد بارسلونا و رئال مادرید هم به بیش از ۳۰۰ میلیون یورو افزایش یافت. با این تغییر ایجاد شده در لالیگا هم تیم‌های بزرگ می‌توانند به خریدهای خود ادامه دهند و هم تیم‌های کوچک‌تر شانس زیادی برای رقابت دارند.

  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • پنج شنبه ۳۰ فروردين
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    تاجیکستان - کره جنوبی
    ۱۰:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ایران - افغانستان
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    ژاپن - قرقیزستان
    ۱۴:۳۰
  • لیگ برتر هندبال
    زغال سنگ طبس - سپاهان
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر هندبال
    مس کرمان - نفت و گاز گچساران
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر هندبال
    پیکان سبزوار - پرواز هوانیروز
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر هندبال
    گیتی پسند - آلومینیوم اراک
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر هندبال
    پلیمر خرم آباد - شهید شاملی کازرون
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    پیکان - هوادار
    ۱۶:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    کویت - بحرین
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    گل گهرسیرجان - استقلال خوزستان
    ۱۷:۴۵
  • لیگ برتر هندبال
    فراز بام دهدشت - سپاهان نوین
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    صنعت نفت آبادان - پرسپولیس
    ۱۹:۰۰
  • لیگ کنفرانس اروپا
    فیورنتینا - ویکتوریا پلژن
    ۲۰:۱۵
  • لیگ کنفرانس اروپا
    لیل - استون ویلا
    ۲۰:۱۵
  • لیگ اروپا
    آتالانتا - لیورپول
    ۲۲:۳۰
  • لیگ اروپا
    مارسی - بنفیکا
    ۲۲:۳۰
  • لیگ اروپا
    آاس رم - آث میلان
    ۲۲:۳۰
  • لیگ اروپا
    وستهم - بایرلورکوزن
    ۲۲:۳۰
  • لیگ کنفرانس اروپا
    فنرباغچه - المپیاکوس
    ۲۲:۳۰
  • جمعه ۳۱ فروردين
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    چین - ویتنام
    ۱۰:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    استرالیا - عربستان
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    میانمار - تایلند
    ۱۴:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    نساجی مازندران - تراکتور
    ۱۶:۳۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    شهرداری گرگان - مهرام
    ۱۶:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    عراق - ازبکستان
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    استقلال - شمس آذر قزوین
    ۱۸:۰۰
  • لیگ برتر ایران
    فولاد - مس رفسنجان
    ۱۸:۱۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    النصر - الفیحا
    ۱۸:۳۰
  • لیگ ستارگان قطر
    شمال - السد
    ۱۹:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    جنوا - لاتزیو
    ۲۰:۰۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاهلی عربستان - الهلال
    ۲۱:۳۰
  • سری آ ایتالیا
    کالیاری - یوونتوس
    ۲۲:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    اتلتیک بیلبائو - گرانادا
    ۲۲:۳۰
  • شنبه ۱ اردیبهشت
    فوتسال جام ملت‌های آسیا
    قرقیزستان - تاجیکستان
    ۱۰:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    افغانستان - کویت
    ۱۲:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    کره جنوبی - ژاپن
    ۱۴:۳۰
  • فوتسال جام ملت‌های آسیا
    بحرین - ایران
    ۱۷:۳۰
  • جام حذفی انگلیس
    منچسترسیتی - چلسی
    ۱۹:۴۵
  • بوندسلیگا آلمان
    یونیون برلین - بایرن مونیخ
    ۲۰:۰۰
  • لیگ برتر امارات
    الوحده امارات - عجمان
    ۲۰:۰۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الحزم - الاتحاد
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ولورهمپتون - آرسنال
    ۲۲:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    خیرونا - کادیز
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش