سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۴۱ - ۱۶ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۴۲۱۸
اخبار فلزات، طلا و ارز

ماجرای جمع‌آوری، ذوب و صادرات فلز سکه‌های۲۰۰ و ۵۰۰ تومانی

سکه,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

از روزی که نوع بشر توانست به جای مبادله کالا به کالا، پول را وارد مبادلات تجاری خود کند تا به امروز که پول حتی از مفهوم سنتی خود فاصله گرفته و ارزهای مجازی در حال باز کردن جای خود در مبادلات روزمره هستند، صدای سکه همیشه شنیده می‌‌شد. سکه‌هایی که در هر دوره تاریخی، یک شکل و قیافه داشتند. در یک دوره زمانی میزبان طرحی از چهره پادشاهان می‌شدند، یک روز منقش به طرحی از اسطوره و قهرمانان وطن بودند. روزگاری سفالی بودند و به فراخور زمان کم کم از انواع فلزات ضرب شدند. 

 

اما در روزگار معاصر ما که نهایت استفاده ما از سکه، باقیمانده پول خریدهای کوچک و یا تکمیل کرایه تاکسی است، نمی‌توان انتظار داشت که سکه جایگاه قبلی خود را داشته‌باشد. چه بسا که حتی بسیاری از سکه‌ها لابلای آشغال ها، دور ریز شوند و کسی متوجه نشود. اگر بخواهیم علت این امر را ریشه‌یابی کنیم، به مسائل اقتصادی کلان باز می‌گردد که به دلیل کاهش ارزش پایه پولی کشور و افت قدرت خرید مردم، سکه‌های رایج نیز از رونق افتاده‌اند، اما در همین دوره بی‌رونقی سکه‌ها، هزینه فایده جدیدی برای سکه‌ها تعریف می‌شود که کارکرد سکه به عنوان پول را عوض کرده‌است. 

 

قصه از این قرار است که عزت‌الله یوسفیان، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی می‌گوید: طی ماه‌های گذشته خبرهایی از ذوب سکه‌های رایج کشور به خصوص ۲۰۰ و ۵۰۰ تومانی دریافت کردیم.

 

وی می‌افزاید: پس از کاهش ارزش پول ملی، ارزش فلز نیکل به‌کار رفته در سکه برای برخی بیشتر شده بود و بر این اساس عده‌ای با جمع‌آوری و ذوب سکه‌ها اقدام به خروج آن از کشور می‌کردند.

 

سکه چند؟

هر سکه ۲۰۰ تومانی رایج در بازار هم اکنون ۶.۸ گرم وزن دارد. وزن سکه های ۵۰۰ تومانی نیز حدود ۱۰ گرم است. با توجه به این که طبق اعلام بورس فلزات لندن، هم اکنون قیمت هر تن نیکل فراتر از ۱۴ هزار و ۶۰۰ تومان است، متوجه خواهیم شد که ارزش فلز نیکل به کار رفته در سکه های ۲۰۰ تومانی، حدود ۴۱۶ تومان و در سکه های ۵۰۰ تومانی، حدود ۶۱۳ تومان است. توجه به این نکته نیز الزامی است که حساب و کتاب ما با احتساب ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام شده است. با توجه به این که هم اکنون نرخ ارز در بازار آزاد فراتر از ۲ برابر نرخ ارز دولتی است، طبیعتا ارزش فلزی سکه‌ای که ذوب می‌شود و از نیکل آن استفاده می‌شود، سود ۲ برابری دارد. زیرا اصولا هیچ قاچاقچی نمی تواند ارز دولتی بگیرد. 

 

ضرب و قاچاق از گذشته تا امروز 

قاچاق سکه در سال‌های اخیر، با بهانه‌های مختلف و طرق متنوعی صورت گرفته‌است. زمانی در عراق پس از جنگ، به دلیل آن که ضرب سکه انجام نمی‌شد، سکه های ۲۵ تومانی دورطلایی ایران تبدیل به سکه رایج شده بودند. در برهه‌ای از دهه ۸۰، قاچاق سکه از مرزهای شرقی شدت گرفته بود و برخی از کارشناسان در آن زمان می‌گفتند برای ایجاد اختلال در سیستم پولی کشور این فعالیت انجام می‌شود. 

 

اما عمده ترین دلیل، همان است که یوسفیان اشاره می‌کند. در واقع هنگامی که ارزش پول کشور رو به نزول می‌گذارد، هزینه نگهداری سکه‌ای که با هزینه بالایی ضرب شده و در سال‌های اخیر رو کاهش داشته‌است، نسبت به ذوب و استفاده از مواد مصرف شده در آن، بیشتر می‌شود. 

 

سال‌هاست که به دلیل تفاوت ارزش مبادلاتی و ارزش واقعی، ضرب مسکوکات ۵، ۱۰ و ۲۰ ریالی در کشور متوقف شده‌است اما همچنان سکه های ۵۰ ،۱۰۰، ۲۵۰ و ۵۰۰ ریالی در چرخه پولی کشور وجود دارند. ضرب سکه‌های اینچنینی در شبکه مالی در حالی ادامه دارد که اصولا با توجه به ترکیب آنها که غالبا از فلز‌‌های ارزشمندی نظیر نیکل، آلیاژ مس و ... است، ضرب بعضی از آنها صرفه اقتصادی ندارند. مثلا سکه های ۲۵ تومانی که هزینه ضرب آنها بیش از ارزش پولی آنها است.

 

پیش از این نیز در جریان قاچاق و ذوب این سکه ها، بانک مرکزی تصمیم گرفته بود سکه های ۲۵ تومانی دو رنگ قبلی را از چرخه خارج و به جای آن سکه های ۲۵ تومانی کوچکتر که در حال حاضر نیز در کشور وجود دارند را ضرب کند. ضرب سکه‌های ۲۵ تومانی کوچکتر اگرچه در برهه زمانی خاصی توانسته ‌بود برخی از مشکلات را حل کند، اما از یک طرف همچنان برخی از اجناس و کالاها در کشور با قیمت هایی پایین عرضه می شوند که نیاز به پول را با این ارزش ایجاد می‌کند، اما از طرف دیگر ضرب این سکه‌ها صرفه اقتصادی ندارند و هر از چندگاهی مشکلاتی اینچنینی را به وجود می‌آورند. برخی از مسئولان اقتصادی کشور در خصوص غیر منطقی بودن ضرب سکه‌های کم ارزش نیز اظهار‌نظرهایی کرده بودند.

 

کارشناسان معتقدند در حال حاضر با توجه به ارزش کنونی پول، ضرب سکه با رقم‌های کوچک، دیگر برای بانک مرکزی مفهومی ندارد لذا باید این سکه‌ها از گردونه خارج شوند. باید توجه داشت، زمانی که سکه‌ها جمع آوری و ذوب می‌شوند، به معنای آن است که ارزش نیکل و آلیاژ به کار رفته در آن بیشتر از ارزش معاملاتی آن است. هزینه ضرب هر سکه به طور متوسط ۳۷ تا ۴۰ تومان است که با توجه به ارزش مبادلاتی سکه‌ها، تنها ضرب سکه‌های ۵۰ تومانی منطقی به نظر می‌رسد.

 

البته این هزینه‌ها در بعضی از اوقات با توجه به اینکه قیمت فلزات در بازارهای بین المللی ثابت نیست، متغیر است. سکه های ۵۰۰ تومانی یکی از راهکارهای اصلی برای مقابله با این پدیده طرح حذف صفر از واحد پول کشور بود. این طرح اگرچه به خاطر نقدهایی که به آن وارد شد، همچنان مد نظر مسئولان نیست، اما اجرای آن می‌تواند به طور مستقیم در این زمینه چاره ساز باشد. اجرای این طرح اگرچه ممکن است دیگر برای سکه های فعلی کارایی چندانی نداشته باشند، اما می‌توان به جای سکه‌های فعلی به سراغ سکه‌هایی با ارزش مبادلاتی بیشتر مثل سکه های ۵۰۰ تومانی رفت که البته قبلا هم برخی از کارشناسان پیشنهاد آن را داده ‌بودند. به هر تقدیر تناقض ارزش مبادلاتی مسکوکات رایج کشور با ارزش واقعی و هزینه های ضرب آنها می‌تواند در آینده نیز مشکلاتی از این دست را برای نظام پولی کشور ایجاد کند.

 

سمیرا ابراهیمی

 

ebtekarnews.com
  • 189
  • 52
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش