جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۰۸ - ۱۰ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۸۹۹
سیاست داخلی

سه‌دستگی به وجود آمده در زمان جنگ از زبان توكلی

احمد توكلی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

«مقدس بودن دفاع مقدس مانع از نقد و تحليل نيست». احمد توكلي اين جمله را مي‌گويد و پاسخگوي سوالاتي از دوران جنگ تحميلي مي‌شود؛ دوراني كه او در ابتداي آن در قامت هيات رييسه مجلس اول شوراي اسلامي ظاهر شده بود و در ادامه نيز وزارت كار و امور اجتماعي دولت ميرحسين موسوي را برعهده گرفت، آنقدر با حوادث مختلفي روبه‌رو بوده كه برخي به بهانه مقدس بودن، هنوز هم به سمت نقد آن نمي‌روند. اما، توكلي در انتقاد از همين چارچوب به نقدهايي اشاره مي‌كند كه در همان زمان و در بحبوحه جنگ تحميلي رخ داده بود.

 

او با طرح اين سوالات كه «آيا در آن دوران نبود كه نهضت آزادي و دسته‌اي از روحانيون با ادامه دفاع مخالفت نمي‌كردند؟» و «مگر آيت‌الله آقاي منتظري و برخي ديگر كم مي‌گفتند؟» به سراغ بخش‌هاي ديگري از اتفاقات زمان جنگ مي‌رود. اين چهره سياسي اصولگرا كه با خبرآنلاين گفت‌وگو مي‌كرد در بيان مشكلات پيش آمده در دوران جنگ، از بني‌صدر به عنوان يكي از اين عوامل نام برد و اختلاف بين ارتش و سپاه و مديريت چندگانه در دوران دفاع مقدس را رد نكرد و از تلاش منافقين براي انحلال ارتش روايت كرد. در ادامه بخشي از گفت‌وگوي خبرآنلاين با احمد توكلي را خواهيد خواند كه مشروح آن قرار است از سوي اين خبرگزاري در روزهاي آينده منتشر شود.

 

سه‌دستگي به وجود آمده در زمان جنگ از زبان توكلي

توكلي در برابر اين سوال كه آيا در مقطع اوليه شروع جنگ، بحثي در مورد مديريت چندگانه جنگ و اختلاف ميان سپاه و ارتش مطرح بود و اساسا چنين اختلافي را تاييد مي‌كند يا خير، عنوان كرد: «اين صحبت هم درست بود و هم غلط؛ درست بود از اين جهت كه دو دستگاه نظامي با ماموريت‌هاي يكسان (در قبال تجاوز نظامي بيگانه) وجود داشت؛ اين وضعيت مستعد رقابت و اختلاف است. غلط بود از اين جهت كه نتوانستند تقابل ايجاد كنند.» او به بيان چنددستگي به وجود آمده در آن زمان پرداخت و عنوان كرد: «در عرصه سياست و دفاع دو، سه دسته حضور داشتند. مجاهدين خلق كه هنوز نفاق‌شان براي همه مردم آشكار نشده بود.

 

منافقين از روز نخست پيروزي خواهان انحلال ارتش بودند و با ظاهري انقلابي مدعي تشكيل ارتش خلقي بودند. ولي مقاومت امام و حمله به اين توطئه و دفاع شخصيت‌هاي اصلي انقلاب از نظر امام مانند آيت‌الله خامنه‌اي كه امام ايشان را به عنوان نماينده در شوراي عالي دفاع و ارتش قرارداده بودند، نقشه شوم منافقين را به شكست كشاند. جنگ كه آغاز شد، منافقين طرفدار سينه چاك ارتش شدند و به سپاه حمله مي‌كردند.» دسته ديگري كه احمد توكلي از آن ياد مي‌كند نهضت آزادي و بني صدر بود. او عنوان كرد: اين دسته با ارتش مساله‌اي نداشتند و از آن دفاع مي‌كردند ولي نظر خوشي به سپاه نداشتند.»

 

توكلي دسته سوم را امام و تمام انقلابيون نام مي‌برد و عنوان مي‌كند اين دسته از هردو نهاد نظامي دفاع مي‌كردند. توكلي ادامه داد: «دو دسته نخست خواسته يا ناخواسته باعث اختلاف و شكاف مي‌شدند و دسته سوم تمام تلاش خود را به‌كار مي‌بستند تا آن اقتضا و اين ضربه‌ها را خنثي كنند. اضافه بر اين دشمنان روي اختلافاتي كه وجود داشت كار مي‌كردند و به دنبال ايجاد تفرقه بودند و مي‌خواستند به آن دامن بزنند تا استفاده خود را ببرند. اما به دليل درايت امام‌خميني(ره) اين فضا به درستي مديريت شد و خطرات احتمالي آن از سر گذرانده شد.»

 

بني‌صدر عامل اختلاف سپاه و ارتش بود

احمد توكلي درخصوص مديريت چندگانه‌اي كه در زمان بني‌صدر هم از آن گلايه داشت، گفت: آقاي بني صدر خودش يكي از عواملي بود كه مديريت چندگانه ايجاد كرد و عامل ايجاد اختلاف ميان سپاه و ارتش بود البته فعاليت‌هاي او نمي‌توانست راه به جايي ببرد چراكه رهبر و كادر رهبري هوشيار و آگاه داشتيم.

 

اگر هشت سال جنگ، امر قدسي نيست، پس چه امري مقدس است؟

اين چهره سياسي اصولگرا در پاسخ به اين نقد كه برخي معتقدند با مقدس‌سازي دوران دفاع مقدس ديگر امكان ارزيابي جنگ و واقعيت‌هاي آن وجود ندارد و تاريخ تحريف مي‌شود، عنوان كرد: «به هيچ‌وجه چنين مساله‌اي نيست. اولا، آن ٨ سال جنگ مقدس بود و هست. وقتي يك جوان براي دفاع از دين و مردم و وطنش بي‌هيچ چشمداشتي جانفشاني مي‌كند و با استقبال از شهادت كشور را از لوث وجود حراميان پاك مي‌كند، اگر اين امر قدسي نيست پس چه امري مقدس است؟ آنان كه به مقدس خواندن دفاع ملت ايران در برابر صدام و امريكا و شوروي و فرانسه و انگليس خرده مي‌گيرند، يا از مفاهيمي مانند شهادت، فداكاري بي‌توقع، جانفشاني، آزادگي از خود و عشق به خدا و بندگان خدا غافل‌اند يا با آن معاني دشمنند.» او ادامه داد:

 

«حساب غافلان را جدا مي‌كنيم ولي دشمنان آن معاني بلند انساني، غوطه‌وران در شهوات زندگي مادي و تن آسايي و لذايذ حيواني نبايد هم متوجه تقدس آن دفاع باشند، چون هيچ امري نزد اينان قدسي نيست. دوگانه‌تراشي تقدس دفاع و عقلانيت ارزيابي در عين آنكه دروغي بيش نيست به قصد تضعيف قدسيت شهادت‌طلبي و بي‌اهميت ساختن رهايي از خود و دفاع از دين و مردم و وطن است تا امريكا بي‌دردسر دوباره بر همه‌چيز اين ملت مسلط شود.»

 

مگر آيت‌الله منتظري مخالف ادامه جنگ نبود؟

اما اينكه امكان ارزيابي درست از جنگ به دليل مقدس‌سازي آن وجود ندارد، با يادآوري احمد توكلي از آن روزها همراه شد. او كه با عنوان غفلت‌زده از اينگونه افراد نام مي‌برد، عنوان كرد: «مگر در همان زمان جنگ نقد جنگ نبود؟ نهضت آزادي و دسته‌اي از روحانيون با ادامه دفاع مخالفت نمي‌كردند؟ مگر آيت‌الله منتظري و برخي ديگر كم مي‌گفتند؟» و ادامه داد: «من از هيچ كس نشنيدم كه گفته باشد چون دفاع مقدس است كسي حق بحث از صحت و سقم راهبرد تعقيب دشمن در خاك او و قطع خطر صدام در آينده را ندارد. البته هيچ دولت و ملت عاقلي اجازه تبليغ عليه استراتژي رسمي دفاع را نمي‌دهد؛

 

رهبر ايران انقلابي و شهادت‌طلب و كادر رهبري از جمله عقلا بوده‌اند. حساب مباحث كارشناسي كه هميشه بوده از اجازه دادن تبليغ عليه استراتژي منتخب جدا است. مغالطه تقابل اصل مساله چاره جويي عقلاني، با تقدس دفاع ملت ايران در آن ٨ سال در عين مغالطه بودن، دروغ است.

 

تلاش مي‌كنند اين تقدس را از جنگ بگيرند تا بتوانند هر چه مي‌خواهند بكنند

توكلي در ادامه اين گفت‌وگو به بحث مدافعان حرم پرداخت و گفت: «دور شدن مرزهاي امنيتي ايران از مرز جغرافيايي و جانفشاني براي نجات شيعه و سني، زرتشتي و ايزدي، كودكان و سالمندان و مردان و زنان كشورهاي همسايه كه ذره‌اي به طمع به خاك و آيين آنان آلوده نيست، كار حججي‌ها است كه جهاد در راه خدا را مقدس مي‌دانسته‌اند. مدافعان حرم همان مدافعان وطن‌اند، همان مدافعان انسان‌هايي هستند كه ظاهرا هيچ تعهدي نسبت به آنها بر گردن ندارند. اينها مدافعان انسانيتند.

 

ما اين دفاع را مقدس مي‌دانيم. همان‌طور كه جنگ تحميلي يك دفاع مقدس بود. لذا برخي تلاش مي‌كنند اين تقدس را از آن بگيرند تا بتوانند هر چه مي‌خواهند بكنند. برخي نيز از روي غفلت و نادانسته مي‌خواهند اين تقدس را از دفاع هشت ساله ايران بگيرند درحالي كه اين دفاع مقدس است و مقدس خواهد ماند و هيچ تداخلي هم با ارايه ارزيابي و مباحث كارشناسي در مورد جنگ ندارد.»

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش