
«مقدس بودن دفاع مقدس مانع از نقد و تحليل نيست». احمد توكلي اين جمله را ميگويد و پاسخگوي سوالاتي از دوران جنگ تحميلي ميشود؛ دوراني كه او در ابتداي آن در قامت هيات رييسه مجلس اول شوراي اسلامي ظاهر شده بود و در ادامه نيز وزارت كار و امور اجتماعي دولت ميرحسين موسوي را برعهده گرفت، آنقدر با حوادث مختلفي روبهرو بوده كه برخي به بهانه مقدس بودن، هنوز هم به سمت نقد آن نميروند. اما، توكلي در انتقاد از همين چارچوب به نقدهايي اشاره ميكند كه در همان زمان و در بحبوحه جنگ تحميلي رخ داده بود.
او با طرح اين سوالات كه «آيا در آن دوران نبود كه نهضت آزادي و دستهاي از روحانيون با ادامه دفاع مخالفت نميكردند؟» و «مگر آيتالله آقاي منتظري و برخي ديگر كم ميگفتند؟» به سراغ بخشهاي ديگري از اتفاقات زمان جنگ ميرود. اين چهره سياسي اصولگرا كه با خبرآنلاين گفتوگو ميكرد در بيان مشكلات پيش آمده در دوران جنگ، از بنيصدر به عنوان يكي از اين عوامل نام برد و اختلاف بين ارتش و سپاه و مديريت چندگانه در دوران دفاع مقدس را رد نكرد و از تلاش منافقين براي انحلال ارتش روايت كرد. در ادامه بخشي از گفتوگوي خبرآنلاين با احمد توكلي را خواهيد خواند كه مشروح آن قرار است از سوي اين خبرگزاري در روزهاي آينده منتشر شود.
سهدستگي به وجود آمده در زمان جنگ از زبان توكلي
توكلي در برابر اين سوال كه آيا در مقطع اوليه شروع جنگ، بحثي در مورد مديريت چندگانه جنگ و اختلاف ميان سپاه و ارتش مطرح بود و اساسا چنين اختلافي را تاييد ميكند يا خير، عنوان كرد: «اين صحبت هم درست بود و هم غلط؛ درست بود از اين جهت كه دو دستگاه نظامي با ماموريتهاي يكسان (در قبال تجاوز نظامي بيگانه) وجود داشت؛ اين وضعيت مستعد رقابت و اختلاف است. غلط بود از اين جهت كه نتوانستند تقابل ايجاد كنند.» او به بيان چنددستگي به وجود آمده در آن زمان پرداخت و عنوان كرد: «در عرصه سياست و دفاع دو، سه دسته حضور داشتند. مجاهدين خلق كه هنوز نفاقشان براي همه مردم آشكار نشده بود.
منافقين از روز نخست پيروزي خواهان انحلال ارتش بودند و با ظاهري انقلابي مدعي تشكيل ارتش خلقي بودند. ولي مقاومت امام و حمله به اين توطئه و دفاع شخصيتهاي اصلي انقلاب از نظر امام مانند آيتالله خامنهاي كه امام ايشان را به عنوان نماينده در شوراي عالي دفاع و ارتش قرارداده بودند، نقشه شوم منافقين را به شكست كشاند. جنگ كه آغاز شد، منافقين طرفدار سينه چاك ارتش شدند و به سپاه حمله ميكردند.» دسته ديگري كه احمد توكلي از آن ياد ميكند نهضت آزادي و بني صدر بود. او عنوان كرد: اين دسته با ارتش مسالهاي نداشتند و از آن دفاع ميكردند ولي نظر خوشي به سپاه نداشتند.»
توكلي دسته سوم را امام و تمام انقلابيون نام ميبرد و عنوان ميكند اين دسته از هردو نهاد نظامي دفاع ميكردند. توكلي ادامه داد: «دو دسته نخست خواسته يا ناخواسته باعث اختلاف و شكاف ميشدند و دسته سوم تمام تلاش خود را بهكار ميبستند تا آن اقتضا و اين ضربهها را خنثي كنند. اضافه بر اين دشمنان روي اختلافاتي كه وجود داشت كار ميكردند و به دنبال ايجاد تفرقه بودند و ميخواستند به آن دامن بزنند تا استفاده خود را ببرند. اما به دليل درايت امامخميني(ره) اين فضا به درستي مديريت شد و خطرات احتمالي آن از سر گذرانده شد.»
بنيصدر عامل اختلاف سپاه و ارتش بود
احمد توكلي درخصوص مديريت چندگانهاي كه در زمان بنيصدر هم از آن گلايه داشت، گفت: آقاي بني صدر خودش يكي از عواملي بود كه مديريت چندگانه ايجاد كرد و عامل ايجاد اختلاف ميان سپاه و ارتش بود البته فعاليتهاي او نميتوانست راه به جايي ببرد چراكه رهبر و كادر رهبري هوشيار و آگاه داشتيم.
اگر هشت سال جنگ، امر قدسي نيست، پس چه امري مقدس است؟
اين چهره سياسي اصولگرا در پاسخ به اين نقد كه برخي معتقدند با مقدسسازي دوران دفاع مقدس ديگر امكان ارزيابي جنگ و واقعيتهاي آن وجود ندارد و تاريخ تحريف ميشود، عنوان كرد: «به هيچوجه چنين مسالهاي نيست. اولا، آن ٨ سال جنگ مقدس بود و هست. وقتي يك جوان براي دفاع از دين و مردم و وطنش بيهيچ چشمداشتي جانفشاني ميكند و با استقبال از شهادت كشور را از لوث وجود حراميان پاك ميكند، اگر اين امر قدسي نيست پس چه امري مقدس است؟ آنان كه به مقدس خواندن دفاع ملت ايران در برابر صدام و امريكا و شوروي و فرانسه و انگليس خرده ميگيرند، يا از مفاهيمي مانند شهادت، فداكاري بيتوقع، جانفشاني، آزادگي از خود و عشق به خدا و بندگان خدا غافلاند يا با آن معاني دشمنند.» او ادامه داد:
«حساب غافلان را جدا ميكنيم ولي دشمنان آن معاني بلند انساني، غوطهوران در شهوات زندگي مادي و تن آسايي و لذايذ حيواني نبايد هم متوجه تقدس آن دفاع باشند، چون هيچ امري نزد اينان قدسي نيست. دوگانهتراشي تقدس دفاع و عقلانيت ارزيابي در عين آنكه دروغي بيش نيست به قصد تضعيف قدسيت شهادتطلبي و بياهميت ساختن رهايي از خود و دفاع از دين و مردم و وطن است تا امريكا بيدردسر دوباره بر همهچيز اين ملت مسلط شود.»
مگر آيتالله منتظري مخالف ادامه جنگ نبود؟
اما اينكه امكان ارزيابي درست از جنگ به دليل مقدسسازي آن وجود ندارد، با يادآوري احمد توكلي از آن روزها همراه شد. او كه با عنوان غفلتزده از اينگونه افراد نام ميبرد، عنوان كرد: «مگر در همان زمان جنگ نقد جنگ نبود؟ نهضت آزادي و دستهاي از روحانيون با ادامه دفاع مخالفت نميكردند؟ مگر آيتالله منتظري و برخي ديگر كم ميگفتند؟» و ادامه داد: «من از هيچ كس نشنيدم كه گفته باشد چون دفاع مقدس است كسي حق بحث از صحت و سقم راهبرد تعقيب دشمن در خاك او و قطع خطر صدام در آينده را ندارد. البته هيچ دولت و ملت عاقلي اجازه تبليغ عليه استراتژي رسمي دفاع را نميدهد؛
رهبر ايران انقلابي و شهادتطلب و كادر رهبري از جمله عقلا بودهاند. حساب مباحث كارشناسي كه هميشه بوده از اجازه دادن تبليغ عليه استراتژي منتخب جدا است. مغالطه تقابل اصل مساله چاره جويي عقلاني، با تقدس دفاع ملت ايران در آن ٨ سال در عين مغالطه بودن، دروغ است.
تلاش ميكنند اين تقدس را از جنگ بگيرند تا بتوانند هر چه ميخواهند بكنند
توكلي در ادامه اين گفتوگو به بحث مدافعان حرم پرداخت و گفت: «دور شدن مرزهاي امنيتي ايران از مرز جغرافيايي و جانفشاني براي نجات شيعه و سني، زرتشتي و ايزدي، كودكان و سالمندان و مردان و زنان كشورهاي همسايه كه ذرهاي به طمع به خاك و آيين آنان آلوده نيست، كار حججيها است كه جهاد در راه خدا را مقدس ميدانستهاند. مدافعان حرم همان مدافعان وطناند، همان مدافعان انسانهايي هستند كه ظاهرا هيچ تعهدي نسبت به آنها بر گردن ندارند. اينها مدافعان انسانيتند.
ما اين دفاع را مقدس ميدانيم. همانطور كه جنگ تحميلي يك دفاع مقدس بود. لذا برخي تلاش ميكنند اين تقدس را از آن بگيرند تا بتوانند هر چه ميخواهند بكنند. برخي نيز از روي غفلت و نادانسته ميخواهند اين تقدس را از دفاع هشت ساله ايران بگيرند درحالي كه اين دفاع مقدس است و مقدس خواهد ماند و هيچ تداخلي هم با ارايه ارزيابي و مباحث كارشناسي در مورد جنگ ندارد.»
- 18
- 4