یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۱۱ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۱۹۰
سیاست داخلی

ناصر ایمانی: فاصله جریان‌های سیاسی و مردم زیاد شده است

ناصر ایمانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا بر این باور نیست که توده مردم از جریان‌های سیاسی داخل کشور دلزده یا ناامید شده باشند؛ اما براین باوراست جریان‌های سیاسی از آنچه در توده مردم می‌گذرد، فاصله جدی‌ای دارد. به گفته او، بالای ۹۰ درصد تیترهای روزنامه که به تشریح مواضع جریان‌های سیاسی کشور اختصاص دارد، خیلی با واقعیت زندگی مردم تناسب ندارد و چه بسا اگر کسی نداند این تیترها متعلق به جراید ایران است، از فحوای آن متوجه نمی‌شود که این روزنامه در کدام کشور منتشر می‌شود. 

 

او در عین حال می‌گوید که اصولگرایان این خطر را درک نکرده‌اند که فاصله مردم از جریان‌های سیاسی ولو رقیب، می‌تواند چه عواقبی داشته باشد. مشروح گفت‌وگوی او با «ایران» را می‌خوانید.

 

 در اعتراض‌های دی ماه سال گذشته شعار داده شد «اصلاح‌طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا»؛ برخی معتقد بودند این شعار که دیگر هم تکرار نشد، ناشی از فضای هیجانی حاکم بر تجمعات بود. برخی هم بر این باورند نمی‌توان حتی بر طرح یک باره آن چشم پوشید؛ چرا که حتی اگر درصدی از جامعه از جریان‌های سیاسی قطع امید کنند، خطرناک خواهد بود. کدام یک از این دیدگاه‌ها را بیشتر مقرون به واقعیت می‌دانید؟

یک نکته مهم و کلیدی این است که مردم ما نه اصولگراهستند و نه اصلاح‌طلب؛ این یک اشتباه رایج است که جریان‌های سیاسی ما سالیان سال تکرار می‌کنند. مردم اصولاً اصلاح‌طلب یا اصولگرا نیستند. در ایالات متحده امریکا، برخی خاندان‌ها هستند که از چندین نسل قبل و الان‌شان «جمهوریخواه» هستند. یعنی اجداد آنها جمهوریخواه بودند یا دموکرات؛ به واقع حزبی هستند.

 

در ایران چنین قاعده‌ای نداریم. در یک انتخابات وقتی مردم به اصولگرایان رأی می‌دهند، به این معنا نیست که اصولگرا شده‌اند. یا اگر به اصلاح‌طلبان رأی داده‌اند، به این معنا نیست که اصلاح‌طلب شده‌اند. مردم براساس قواعد دیگری تصمیم‌گیری می‌کنند، از جمله «کارآمدی». گاهی فاکتورهای دیگری در انتخاب‌شان دخیل است؛ مثلاً می‌بینند یک جریان سیاسی مدت زیادی است در قدرت است و بهتر این است تغییر رخ داده و نفسی تازه در کالبد کشور دمیده شود و به طرف مقابل رأی می‌دهند.

 

گاهی به دلیل اشتباه یا خطاهای جریان سیاسی در قدرت، بهتر می‌دانند جریان دیگری جایگزین شوند. به همین دلیل گاهی به اصلاح‌طلب‌ها رأی می‌دهند و گاهی به اصولگراها. فارغ از شعارهایی که ممکن است از سوی اقلیت نخبه مطرح ‌شود، واقعیت این است اگر ما با این موضوع مواجه شویم که مردم از همه جریان‌های سیاسی داخل کشور اعم از اصلاح‌طلب یا اصولگرا دلزده و خسته شوند، ممکن است سمت جریان‌هایی بروند که هیچ علقه‌ای به این نظام و انقلاب ندارند که این خطر بزرگی است.

 

به تعبیر دیگر «اگر از یک اصلاح‌طلب بپرسیم مردم نمی‌خواهند به شما رأی بدهند؛ حال ترجیح شما این است که به اصولگرایان رأی بدهند یا به جریانی خارج از نظام تمایل پیدا کنند، شما چه می‌گویید؟» قطعاً جواب می‌دهد به اصولگرایان رأی بدهند و بالعکس اگر از اصولگرایان سؤال کنید همین جواب را به شما می‌دهند. باید احساس خطر کرد؛ اگر مردم به هر دلیل به جریان‌های خارج از کشور دلبستگی پیداکنند، خطرناک است.

 

در محافل و گعده‌های اصولگرا چنین خطری احساس شده است یا دل‌نگرانی‌های دیگری در اولویت است؟

خیلی حس نمی‌کنم در جریان اصولگرا این باور شکل گرفته باشد که مردم دلزدگی پیدا می‌کنند؛ گاهی ابراز نگرانی می‌کنند اما این نگرانی در جریان اصولگرا جدی نیست.

 

باید جدی‌تر فکر کرد؟

بله کاملاً؛ نه الان بلکه همیشه. جریان‌هایی که خود را داخل نظام محسوب می‌کنند باید دل نگرانی داشته باشند که نکند عملکرد مجموعه ما  اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا به سمت و سویی برود که مردم از همه ما دلزدگی پیدا کند. الان باید به دلیل مشکلات اقتصادی و ناکارآمدی‌ها بیشتر احساس خطر کنیم تا رفتار مناسب‌تری پیش بگیریم.

 

برخی رفتارها موید گفته‌های شماست که محافل اصولگرا در این باره احساس خطر نمی‌کنند؛ مثلاً در روند بررسی پیوستن ایران به FATF در نهادهای ذیربط، ما شاهد تحرکاتی بودیم که این اواخر به خیابان کشیده شد. گاهی به نظر می‌آید برای از میدان به در کردن رقیب و انداختن آن از چشم مردم، متوسل به رفتارهایی می‌شوند که برنده‌شان نه آنهاست نه رقیب سیاسی.

متأسفانه چنین رفتاری را در هر دو جناح داریم. گاهی یک جریان سیاسی موضوع بسیار کم اهمیت را برای کوبیدن به سر رقیب بزرگ می‌کند و خبر ندارد قبل از اینکه جریان سیاسی صدمه ببیند، کل مجموعه آسیب می‌بیند. نکته قابل تأمل دیگر این است که موضوعاتی در کشور که ماهیت جناحی هم ندارد، عمداً به رنگ و بوی جناحی آمیخته می‌شود.

 

در حالی که موضوع واقعاً کارشناسی است اما به جای اینکه به سیاست‌زدایی و جناح‌زدایی کمک کنند تا مردم حس کنند واقعاً اختلاف نظر کارشناسی است نه دعوای سیاسی بر سر قدرت، درست برعکس عمل کرده و یک موضوع کارشناسی را جناحی می‌کنند. پیوستن ایران به FATF کاملاً کارشناسی است.

 

پس چرا به کف خیابان کشیده شد؟

چون فضا دوقطبی شد؛ عادت داریم یا خوش‌مان می‌آید که فضا را دوقطبی کنیم. می‌گوییم: «هر کس مخالف FATF است، مخالف دولت است؛ موافق انزوای ایران است» و امثالهم. آنهایی که مخالف هستند می‌گویند: «موافقان FATFT  غربگرا هستند؛ می‌خواند غرب مسلط شود؛ با غرب بده بستان دارند.» در حالی که اگر دلایل کارشناسان موافق یا مخالف این موضوع را بخوانید، می‌بیند هر دو طیف دلایل کارشناسی دارند.

 

هر دو طیف هم دلسوز نظامند. هم آقای ظریف با دلسوزی پیگیر ماجراست و هم مخالفان که بحث‌شان کارشناسی است. چرا مدام موافق دولت و مخالف دولت راه می‌اندازیم؟ چرا مخالف غرب و موافق غرب راه می‌اندازیم؟ گاهی موضوع به گونه‌ای است که انگ جناحی بودن به طرف می‌چسبد اما یک سری جاها این طور نیست. ما تجربه برجام را داریم. چند سال پیش که مطرح بود، موافقان کامل این توافق اصلاً توجه نکردند که ممکن است برخی مشکلات پیش بیاید؛ به جای آن از عبارت انزواطلبان، جنگجویان و کاسبان تحریم و اینها استفاده کردند.

 

در حالی که دو سال بعد بخش عمده‌ای از دل‌نگرانی‌هایی که منتقدان برجام- نه آنان که مخالف برجام بودند- محقق شد. یادم هست چند وقت پیش کارشناسی به تلویزیون آمده بود؛ او به بخشی از مفاد FATF نقد داشت؛ مرتب تکرار می‌کرد که من مخالف دولت روحانی نیستم و با دولت هم کار کرده‌ام. مدام بیوگرافی می‌گفت تا متهم به مخالفت با دولت نشود. نمی‌گویم نظراتش درست بود، ممکن است من موافق FATF باشم، اما ما فضا را طوری ترسیم می‌کنیم که در هر چیز کوچک حتی صحبت‌های یک امام جمعه در فلان شهرستان جناحی می‌شود. در حالی که نمی‌دانیم جناحی کردن موضوع ممکن است به جناح مقابل آسیبی وارد کند، اما قبل از آن «اعتماد عمومی» آسیب می‌بیند و هیچ کدام هم به آن توجه نداریم.

 

گاهی این تلقی پیش می‌آید که جامعه ما دوقطبی شده است و هر موضوعی به میان بیاید، یک عده موافق جدی هستند و یک عده مخالف جدی و اتفاقاً قابل پیش‌بینی است که مخالفت‌ها و موافقت‌ها از کدام سو بر می‌خیزد؟

اگر موافق باشد، حتماً اصلاح‌طلب و اگر مخالف باشد حتماً اصولگرا!

 

نه؛ می‌خواهیم بدانیم چقدر این تلقی که جامعه دو قطبی شده است، به واقعیت نزدیک است؟

این تلقی، واقعیت جامعه نیست. الان جریان‌های سیاسی فاصله زیادی در مورد شناخت توده مردم دارند. چه خوش‌مان بیاید یا نه فاکتورهای تصمیم‌گیری مردم اینهایی نیست که اصلاح‌طلبان و اصولگرایان در محافل خصوصی‌شان مطرح می‌کنند.

 

این فاصله کمابیش بوده؛ الان کمتر شده یا بیشتر؟

به نظر من بیشتر شده؛ حرف‌هایی که فعالان سیاسی می‌گویند، با آنچه در توده مردم می‌گذرد، خیلی فرق دارد. شما تیترهای همه روزنامه‌های امروز را نگاه کنید؛ دسته‌بندی کنید ببینید راجع به چه چیزهایی است. آن موقع به میان مردم بروید ببینید چه می‌گویند؛ می‌گویند: «گوشت»، «دارو»، «اجاره»... من نمی‌گویم همه تیترهایی که مطبوعات ما می‌زنند از واقعیت جامعه به دور است اما بالای ۹۰ درصد تیترهای روزنامه هر روز ما به گونه‌ای است که اگر در جامعه‌ای دیگر بررسی شود، باور نمی‌کنند درباره ایران باشد.

 

یعنی اولویت مردم با اولویت‌های جریان‌های سیاسی متفاوت است؟

کاملاً.

 

قطعاً در انتخاب مردم نه آنچه در ایام تبلیغات مطرح می‌شود، بلکه آنچه در ایام پیش از انتخابات مطرح است مورد داوری و قضاوت قرار می‌گیرد؛ از جمله موضوعاتی که به آن اشاره کردید. اگر این فضا تا آستانه انتخابات بعدی ادامه پیدا کند، ما شاهد چه چیز خواهیم بود؟

مردم شرایط کشور را درک می‌کنند و حرکت خیابانی نمی‌کنند اما حداقل چیزی که اتفاق می‌افتد،کاهش مشارکت است و وقتی هم مشارکت کم شود، نتیجه معلوم است.

 

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش