سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۰۹:۴۱ - ۱۹ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۳۹۷۱
سیاست داخلی

صادق زیباکلام در سالگرد اعدام دکتر حسین فاطمی:

فاطمی قربانی تندروهای افراطی شده بود

صادق زیباکلام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

سیدحسین فاطمی وزیر امور خارجه دکتر مصدق، از جمله چهره‌های برجسته و نام‌آشنای تاریخ معاصر است که پس از محاکمه غیرعلنی در دادگاه نظامی، به اتهام اقدام برای برکناری شاه و اقدام علیه سلطنت در سحرگاه ۱۹ آبان ۱۳۳۳ اعدام شد و در قبرستان ابن بابویه شهر ری در کنار کشته‌شدگان قیام ۳۰تیر به خاک سپرده شد. به این مناسبت، صادق زیباکلام در گفت و گو با همدلی به تبیین چرایی اعدام فاطمی و اندیشه‌های وی می‌پردازد.

چرا گروه‌ بنیادگرایی چون فداییان اسلام تصمیم به ترور دکتر فاطمی گرفت؟

اصولا جریانات افراطی خود را حق مطلق، اسلام مطلق و فضیلت مطلق می‌دانند و همه چیز را در خودشان خلاصه می‌کنند، در این میان اگر کسی با آنها مخالفت کند و همراه‌شان نباشد به سرعت اتهام کفر، زندیق و الحاد به او نسبت می‌دهند. در کل، مشکل اساسی مرحوم دکتر مصدق، شهید فاطمی و جبهه ملی این بود که با بسیاری از افکار و عقاید رادیکال فداییان اسلام مخالف بودند و مرحوم شهید فاطمی این مخالفت را عملا در نوشته‌هایش در روزنامه باختر امروز و سایر مقالات و سخنرانی‌هایی که داشت ابراز می‌کرد و بیان می‌داشت که فداییان اسلام رادیکال هستند، آنها هم ایشان را به قضاوت خود، مهدورالدم تشخیص دادند و بعد هم فداییان اسلام حکم ترور ایشان را صادر کردند. جالب است که آقای عبدخدایی که این عمل را انجام داده، چند جور در این خصوص صحبت کرده است. من در سال ۸۸ یا ۸۹ بود که آقای عبدخدایی را به هتل لاله نزد خانم پریوش سطوتی همسر دکتر فاطمی که آن زمان به ایران آمده بود بردم و آقای عبدخدایی گفت: من نمی‌خواستم ایشان را بزنم یا من نبودم، خلاصه اتهام خود را انکار کرد، البته بعدها چیزهای دیگری هم گفته شد. در کل، مرحوم دکتر حسین فاطمی قربانی تندروی بود، تندروی که از فداییان اسلام به گروه‌های دیگر رسیده و ما همچنان امروز هم چه در جامعه خود و چه در خاورمیانه شاهد هستیم که تندروی‌های دینی چه بلایی بر سر منطقه آورده است.

چطور فداییان اسلام تصمیم به ترور دکتر فاطمی گرفتند؟

این سوال را باید از مراجع آن پرسید. فداییان اسلام نه اولین گروهی هستند که خودشان حکم ارتداد صادر کردند و نه آخرین گروهی خواهند بود که این کار را انجام می‌دهند. قبل از فداییان اسلام هم افراد و گروه‌هایی بودند که حکم ارتداد صادر می‌کردند و خودشان هم آن را اجرا می‌کردند، همچون پیروان حسن صباح، یا در دوران مشروطه و بعد از آن. امروزه هم شاهد هستیم که چطور حکم ارتداد صادر می‌شود و انسان‌های زیادی به قتل می‌رسند.

رویارویی نواب با مصدق و نزدیکان وی مثل فاطمی بر سر چه بود؟

این رویارویی فقط با دکتر فاطمی نبود، بلکه نواب و پیروانش با رهبری جبهه ملی مشکل داشتند و می‌گفتند رهبری جبهه ملی باید احکام اسلام را پیاده کند، مثلا حجاب اجباری شود، در ادارات اذان و اقامه گفته شود، مشروب‌فروشی‌ها تعطیل شود و چیزهایی از این ‌دست، و چون جبهه ملی و مرحوم دکتر فاطمی حاضر نبودند چنین سیاست‌هایی را به اجرا بگذارند می‌گفتند برای ما، فاطمی و محمدرضا پهلوی هیچ فرقی با یکدیگر ندارند.

شاه چرا تصمیم گرفت فاطمی را اعدام کند؟

من فکر می‌کنم اعدام فاطمی بغض و کینه شخصی بود که هم شاه و هم اشرف از دکتر فاطمی در دل داشتند، البته من تایید نمی‌کنم، ولی مقالات مرحوم فاطمی در باختر امروز، مقالات بسیار تندی علیه شاه، سلطنت و اشرف بود. فکر می‌کنم اعدام‌شدن فاطمی بهایی بود که وی به خاطر انتشار مقالات تندی که علیه دربار و شخص شاه می‌نوشت پرداخت، وگرنه شاه از سایر سران و رهبران جبهه ملی آن بغض و کینه و نفرتی که نسبت به دکتر فاطمی داشت، نداشت.

شما هم شنیده‌اید که ایده ملی‌کردن صنعت نفت از سوی دکتر فاطمی بوده است؟ آیا این قول صحت دارد؟

ایده ملی کردن صنعت نفت نبود، برخی فعالان سیاسی که ما بعدها آنها را به اسم جبهه ملی می‌شناسیم در اعتراض به انتخابات و دخالت دربار، شاه، ارتش و شهربانی در آن، اول به دربار رفتند که اعتراض خود را به شاه نشان دهند، ولی از آنجایی که شاه هیچ پاسخی به آنها نداد، در محل دیگری جمع شدند و مرحوم فاطمی وقتی در آن جمع حاضر شد، اسم آن جمع را جبهه ملی گذارد و این نام از آنجا شکل گرفت.

رضا دستجردی

  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش