شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۳۳ - ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۲۰۸۰۵
سیاست خارجی

احیای برجام؛ شاید تا خرداد؟ | شکست مذاکرات چه پیامدهایی برای ایران دارد؟

مذاکره درباره برجام,برگشت به برجام
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از بروز پیشرفت‌هایی در مذاکرات وین سخن گفت که البته تا رسیدن به موفقیت مسیر زیادی باقی است و افزود: تمرکز شدید بر آنچه که آمریکا باید انجام دهد، وجود دارد.

ند پرایس در نشست خبری روز پنجشنبه در پاسخ به این سوال که قرار است یک هیات آمریکایی به منطقه خاورمیانه سفر کند، آیا جزئیاتی از ترکیب آن دارید و آیا درباره ایران است، این مطلب را مطرح کرد.

وی اظهار کرد: یک هیات ارشد متشکل از دستگاه‌های مختلف در هفته آینده به منظور بحث در مورد تعدادی از مسائل مهم مربوط به امنیت ملی ایالات متحده و تلاش‌های مداوم برای تنش‌زدایی در خاورمیانه سفر می‌کند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: این هیئت در هیچ یک از موضوعات متمرکز نیست، مطمئنا فقط در مورد ایران و هر چیزی که ممکن است از بحث‌های جاری در وین ناشی شود، متمرکز نخواهد بود. پرایس اضافه کرد: ما در حال حاضر در دور سوم آنچه که وعده داده می‌شود اقدام چند منظوره است، هستیم. همچنان در جایی که قادر به ارتباط غیرمستقیم با هیات ایرانی در یک گفت‌وگوی عمدتاً متفکرانه، بده بستانی و سازنده بوده‌ایم.

وی اظهار کرد: اما هنوز فاصله زیادی برای پیمودن وجود دارد و مسیر بیشتری نسبت به آنچه پیموده‌ایم باقی است. منصفانه است که بگوییم پیشرفت‌هایی حاصل شده است. ما درک بهتری از آنچه ممکن است لازم باشد انجام دهیم تا ایران به این توافق برگردد، داریم و ارزیابی ما این است که ایرانیان هم درک بهتری از آنچه لازم است برای انطباق دوباره با برجام انجام دهند، دارند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: با این حال، چالش‌های بزرگ باقی مانده است. من فکر می‌کنم منصفانه است که بگوییم ما در قله هیچ دستیابی به موفقیت نیستیم و یک جاده بالقوه طولانی پیش روی ماست.

پرایس خاطرنشان کرد: فقط این نکته را بیان می‌کنم که تمرکز شدیدی بر روی آنچه ممکن است ایالات متحده برای انجام مجدد انطباق خود با برجام انجام دهد، بوده است. فکر می‌کنم آنچه که غالباً از بحث حذف می‌شود، طرف دیگر این معادله است و این همان کاری است که ایران برای از سرگیری تعهدات خود تحت توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ به انجام آن احتیاج دارد. وی افزود: واقعیت این است که از زمان خروج دولت قبل از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸، برنامه هسته‌ای ایران بسیار پیشرفته است. ایران، اخیراً، ۱۰ برابر مقدار اورانیوم غنی شده مجاز بر اساس این توافق داشته است و از آن زمان به این سو، بیشتر شده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یادآور شد: آبشار‌های سانتریفیوژ‌های پیشرفته ایران در حال چرخش است که با توافق ممنوع است. “زمان شکست” آن در یک سال کامل در زمان اجرای توافق، طبق اکثر حساب‌ها اکنون به چند ماه رسیده است؛ بنابراین منصفانه است که بگوییم این بحرانی است که ما به ارث برده‌ایم. این بحرانی بود که با فاصله گرفتن هر دو طرف از توافق ایران، بر آن افزوده شد.

پرایس اظهار کرد: مطمئنا ایران باید برنامه هسته‌ای خود را به طرز چشمگیری برگرداند و بار دیگر هر مسیر قابل تصور برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را مسدود کند. این دقیقاً همان کاری است که برجام انجام داد. وی افزود: این توافق با محدودیت‌هایی قابل تایید و دائمی مانع دستیابی دائمی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود. این چیزی است که در اینجا برای ما در معرض خطر است. این هدف نهایی ما است، دیدن مسیر‌هایی که ایران برای دستیابی به سلاح هسته‌ای به طور دائمی و قابل تایید مسدود شده باشد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد ایران، در جلسه امروز بلینکن وزیر خارجه و مقامات آمریکایی با رئیس موساد و سفیر اسرائیل در واشنگتن، موضوع اصلی بحث و گفتگو بوده است، هم گفت: من چنین جلسه‌ای را تایید نمی‌کنم. آنچه خواهم گفت این است که ما با همتایان اسرائیلی خود تماس نزدیک داشته‌ایم. پرایس افزود: جیک سالیوان اوایل هفته جاری در واشنگتن با مئیر بن شبات مشاور امنیت ملی اسرائیل ملاقات کرد، جایی که البته ایران در دستور کار بود. راب مالی هم با بخشی از آن گروه دیدار کرد. همانطور که از مقامات وزارت خارجه آمریکا شنیده‌اید، همتایان اسرائیلی خود را قبل از هر دور مذاکرات، پس از هر دور مذاکرات و همچنین در طی مذاکرات با آن‌ها رایزنی کرده‌ایم. وی ادامه داد: بنابراین، ما کار خود را با شفافیت زیادی انجام داده‌ایم، البته می‌دانیم که ایالات متحده و اسرائیل در اینجا منافع مشترکی دارند و اطمینان حاصل خواهند کرد که ایران به طور تایید شدنی و دائمی از دستیابی به سلاح هسته‌ای منع می‌شود.

بلومبرگ: قصد ۱+۴ احیای برجام تا خردادماه است

در همین حال بلومبرگ به نقل از منابع غربی گزارش داد قدرت‌های جهانی در تلاش هستند تا توافق هسته‌ای با ایران را تا پیش از اول خرداد، موعد پایان توافق موقت ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، احیا کنند. بلومبرگ با اشاره به تایید این مسئله از سوی دو مقام اروپایی که در میانجیگری روند گفت‌وگوها در وین مشارکت دارند و به دلیل حساسیت این گفت‌وگوها نخواستند نامشان فاش شود، هدف گذاری شدن این تاریخ را تایید کرد و به نقل از آن‌ها افزود گرچه ایران و آمریکا در مسیر توافق پیشرفت کرده‌اند، همچنان راه زیادی تا رسیدن به تفاهم باقی است. طبق این گزارش، با نزدیک شدن به ۲۲ مه (اول خرداد) گفت‌وگوها فوریت یافته است. به نوشته بلومبرگ، دو طرف در ماه فوریه به توافقی دست یافتند که بر اساس آن دوربین‌های آژانس می‌توانند فعالیت‌ها در تاسیسات اصلی ایران را ضبط کنند اما بازرسان تنها در صورتی می‌توانند به محتوای آن‌ها دسترسی پیدا کنند که توافقی در پایتخت اتریش به دست آید و در غیر این صورت ایران گفته که آن‌ها را پاک می‌کند. طبق این گزارش، کشورهای اروپایی از بازگشت به توافق اولیه بدون تلاش برای بسط آن به مسائل امنیتی منطقه حمایت می‌کنند. یکی از منابع مذکور گفت که هدف رسیدن به یک توافق دست‌کم چند روز قبل از تاریخ ۲۲ مه است.

به گفته یک فرد نزدیک به مقام‌های وزارت خارجه آمریکا اما این هدف‌گذاری بلندپروازانه است و توافق تا نیمه ژوئن (۲۵ خرداد) محتمل‌تر است. وی تحریم‌هایی که آمریکا می‌خواهد حفظ کند، پرداختن به دانشی که ایران با فعالیت‌های غنی سازی اخیر خود به دست آورده، و چگونگی راستی آزمایی پایبندی را موضوعات مسئله‌ساز در گفت‌گوهای وین عنوان کرد. در ادامه این مطلب ذکر شده که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه روز پنجشنبه خود با بلومبرگ گفت که نگران است ایران اطلاعات ضبط شده را در صورت عدم توافق به موقع پاک کند و افزود امیدوار است این اتفاق نیفتد. وی همچنین گفت که اگر طرف‌ها موعد نظارت را از دست بدهند و گفت‌وگوها به نتیجه نرسد، به منظور تلاش برای دست یافتن به مصالحه‌ای دیگر به تهران باز خواهد گشت.

پوتین نسبت به احیای برجام ابراز امیدواری کرد

ولادیمیر پوتین رئیس فدراسیون روسیه نسبت به احیای توافق هسته‌ای ایران (برجام) و بازگشت به چارچوب اولیه امضا شده در سال ۲۰۱۵ ابراز امیدواری کرد. به گزارش ایرنا از دفتر مطبوعاتی کاخ کرملین، پوتین روز جمعه در جلسه شورای امنیت روسیه گفت: امیدوارم که برجام در چارچوب اولیه احیا شود و ما بتوانیم در منطقه دریای خزر با همه کشورهای شرکت کننده در کلوب خزر روابط‌ کامل برقرار و همه طرح های موجود را بطور کامل اجرا کنیم. وی افزود: نیازی نیست که یک بار دیگر درباره اهمیت زیاد این موضوع (منطقه دریای خزر) برای روسیه سخن گویم. این به فعالیت‌های اقتصادی و همکاری با شرکای نزدیک ما هم مربوط می شود. وی ادامه داد: بدیهی است که مسائل تامین امنیت و منافع روسیه در دریای خزر را هم شامل می شود. رئیس فدراسیون روسیه خطاب به حاضران در جلسه شورای امنیت گفت: شما می دانید که چه طرح های بزرگی در عرصه انرژی در این منطقه اجرا می کنیم. پوتین گفت: قصد داریم طرح های موجود در این منطقه (خزر) را تکمیل کنیم و فعالیت های اقتصادی و همکاری با بازیگران اقتصادی در منطقه را گسترش دهیم. وی افزود: بدیهی است که به این نکته توجه داریم یکی از همسایگان ما در منطقه دریای خزر ایران است. هم اکنون مسائل بسیار زیادی در مورد برنامه هسته ای ایران حل و فصل می شود. پوتین افزود: در مجموع در مورد همه مسائل مربوط به تامین منافع روسیه در دریای خزر امروز گفت و گو می کنیم.

روزنامه ابتکار

شکست مذاکرات چه پیامدهایی برای ایران دارد؟

کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگویی پیامدهای احتمالی شکست مذاکرات وین با ۱+۴ را مورد بررسی قرار داد.

مذاکره درباره برجام,برگشت به برجام

به گزارش خبرآنلاین، دکتر مجید تهرانی در این باره گفت: امریکا قبلا برای چنین موضوعی اقدام کرد و چون عضو برجام نبود موفق نشد و اینبار هم مادامیکه عضو برجام نباشدو ایران مواضع حق مذاکراتی خود با سایر اعضای برجام را حفظ کند اتفاقی از این ناحیه به سادگی رخ نخواهد داد. البته این مانع نیست که مسیر جدیدی برای بازگشت ایران به ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد مطرح نشود یا اروپا همراه امریکا نباشد اما احتمال اثر بخشی مسیرهای جدید هم زیاد نیست. در کل در دنیای پساکرونا و در نظم نوین خاکستری حاکم بر جهان بعید است سازمان ملل منشا تشخیص ایران به عنوان تهدیدی برای صلح یا نقض صلح یا اقدام تجاوزگرانه باشد. اگر چه این مانع اجرای مهار چندجانبه نیست،اما قدرت گام دوم انقلاب و آثار آن را نباید نادیده گرفت و سومحاسبه معارضان در خصوص توان و ظرفیت و نیت دفاع گام دومی ها اشتباهی تاریخی خواهد بود.

کارشناس سیاست خارجی پژوهشگر در دانشگاه‌های هریوت وات و کینگستون در ادامه در تشریح سیاست خارجی بایدن در قبال ایران گفت:سیاست خارجی آمریکا در زمان آقای بایدن در بعد راهبردی فعلا از چارچوب رئالیسم تهاجمی خارج نشده است یا این تغییر نشانه آشکاری ندارد. تیم آقای بایدن احتمالا (در صورت شکست مذاکرات برجامی و فرابرجامی) کمپین فشار حداکثری را تبدیل به کمپین فشار اپتیموم یا بهینه خواهد کرد. با توجه به تحرکات سایر قدرتها هم شاید استراتژیست های آمریکایی انتخاب خاکستری برای پیشگیری از ریسک ظهورایران به عنوان یک قدرت منطقه ای ندارند. احتمالا از نظر استراتژیست های امریکا یا باید ایران با اجرای ۱۲ شرط پمپئو وارد معاهده ای با امریکا بشود که ظرفیت و توان و نیت ایران تا چنددهه حافظ منافع آمریکا و شرکای منطقه ای آن باشد یا باید در قفسی از تحریمها و انواع جنگ نرم و جنگ هیبریدی که قدرت سخت و نرم ایران را زنجیر کنند،حبس شود.شاید از نظر آنها در غیر این دو حالت ایران می تواند در کنار سایر قدرتها مطلوبات آمریکا در منطقه مهمی مانند غرب آسیا را بهم بریزد.تقریبا مثلث چین/روسیه/ایران سخت ترین آزمون برای سیاست خارجه آقای بایدن هستند.کرونای هندی هم متاسفانه از دید یک استراتژیست خودش نوعی پیام لجستیک دفاعی دارد.

وی در پایان گفت: لذا آقای بایدن احتمالا یک تا دوسال به ایران فرصت میدهد تا این فرصت تاریخی تببین شود و طرفین  برای تنش زدایی پایدار از آن استفاده کنند،تا هم ایران جایگاه اقتصادی واقعی خود را در زنجیره تامین جهانی کسب کند و هم آمریکا با خیال راحت منطقه را به دست شرکایش شامل ایران بسپارد،و اگر کامیاب نشد، احتمالا با رفع اشکال از تحریم ها، کمپین فشار اپیتیموم را ساخته و با غیبت راهبردی ایران را وارد هزینه های دفاعی انبساطی و سایش های جدیدتر منطقه ای میکند که در بلند مدت منتج به نوعی عملیات فرسایشی با احتمال خطای دفاعی از طرفین خواهد شد. به هر حال دسته بندی ایران در جبهه شرق سیاسی، اشتباهی است که امیدوارم رخ ندهد و تا بحال هم کسانی که داخل امریکا این بازی را ساخته اند مخاطرات امنیت ملی دیگری هم برای آمریکا رقم زده اند که نمونه آن را در کاخ کپیتول دیدیم. امید هست که آقای بایدن با تجربه بالا و تیم متخصص فهم فنی تر و مستقلی از ایران داشته باشد و از همه ظرفیت ها برای جبران مافات استفاده کند.

  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش