پنجشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴
۰۲:۲۱ - ۱۲ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۰۴۷۶
سیاست خارجی

درهای دیپلماسی هیچگاه به طور کامل بسته نمی‌شود

عراقچی: فکر نمی‌کنم به این زودی و به این سرعت مذاکرات با آمریکا بتواند شروع شود

عباس عراقچی,وزیر خارجه ایران
عباس عراقچی درباره احتمال مذاکره دوباره ایران و آمریکا گفت: من فکر نمی کنم به این زودی و به این سرعت بتواند شروع شود. ما در حال حاضر در روزهای بعد از جنگ هستیم. احساسات در بین مردم بسیار بالاست. مردم به خاطر شهدای خود عزادار هستند و از امریکا و اسرائیل بسیار عصبانی هستند. احساسات ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی بسیار بالاست و از آن طرف هم ما در دهه محرم قرار داریم و عاشورای حسینی نزدیک است.

به گزارش فارس، سید عباس عراقچی در گفتگو با شبکه سی بی اس می گوید که درهای دیپلماسی هیچگاه به طور کامل بسته نمی شود. 

بخشی از متن مصاحبه وزیر خارجه ایران با شبکه سی بی اس به شرح زیر است:

 رییس جمهور ترامپ مشخص کرده که اگر ایران غنی سازی اورانیوم را دوباره شروع کند، او هم دوباره تاسیسات هسته ای شما را بمباران خواهد کرد. آیا شما برای آن آماده هستید؟ 

آیا این یک کار قانونی است؟ کاری که آمریکا کرد خلاف همه قوانین بین المللی بود. حمله به تاسیسات هسته ای در هر جایی که باشد یک نقض فاحش قوانین بین‌المللی هست و اینکه یک کشوری به خودش اجازه میدهد که این کار را انجام دهد و بعد تهدید کند که ما این کار را در آینده هم خواهیم کرد، مسلماً برخلاف تمام اصول و قوانین حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و من تعجب می‌کنم که چرا کشورهای غربی و بویژه کشورهای اروپایی که همیشه خودشان را پرچمدار حقوق بین الملل و قوانین بین الملل میدانستند حاضر نیستند این حقیقت بسیار ساده را بپذیرند و محکوم کنند. تا آنجا که به ما مربوط می شود، از کشور خودمان در هر شرایطی دفاع خواهیم کرد. در این ۱۲ روز مقاومت نشان دادیم که قدرت دفاع از خودمان را داریم و بلدیم چطور از خودمان دفاع کنیم و این کار را حتما در آینده خواهیم کرد. 

نخست وزیر اسراییل دهه ها است که می گوید کشور شما با تولید سلاح ماه ها فاصله دارد. این درحالی است که اکثر ارزیابی های اطلاعاتی و ناظران خارجی آنرا رد کرده اند. پس شما فکر می کنید چرا اسراییل کشور شما را هدف گرفت و جنگ ۱۲ روزه آغاز شد؟

 در اینکه ما موجودیت رژیم اسرائیل را هیچگاه نپذیرفته‌ایم و آن را یک رژیم اشغالگر می‌دانیم تردیدی نیست و این موضع سیاسی ما بر اساس حق و عدالت است. رژیم اسرائیل در حقیقت بر پایه غصب سرزمین‌های فلسطینیان و اشغال سرزمین‌های دیگران تاسیس شده و ما این را هیچگاه نپذیرفتیم ولی برنامه هسته ای ما هیچگاه ربطی به این مسئله نداشته است. 

این یک برنامه کاملا صلح آمیز بوده و برای تامین نیازهای کاملا صلح آمیز ایران در حوزه تامین برق و انرژی، پزشکی، کشاورزی و غیره طراحی و ایجاد شده و بنابراین نگرانی دیگران از این برنامه کاملاً غیرمنطقی است. با این حال ما برای سال‌ها تلاش کردیم که این نگرانی‌ها را برطرف کنیم. هم با آژانس همکاری کردیم هم با کشورهای اروپایی مذاکره کردیم، بعدا کشورهای دیگر به آن اضافه شدند و با آنها هم مذاکره کردیم و به یک توافقی رسیدیم که تضمین می‌کرد برنامه هسته‌ای ایران صلح آمیز است و صلح آمیز هم باقی می‌ماند و همه دنیا هم قبول کرد که این توافق بسیار خوبی است. 

بنابراین هیچ دلیلی برای ابراز تردید نسبت به برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد و نداشته، مگر دشمنی ذاتی رژیم اسرائیل با جمهوری اسلامی ایران به دلیل آرمان خواهی و حق طلبی و به دلیل اینکه ما از منافع فلسطینی ها حمایت کردیم.

با توجه به تحولاتی که اتفاق افتاده، ۱۲ روز قبل از آنکه آمریکا برای اولین بار تاسیسات هسته ای ایران را هدف قرار دهد، برخی می گفتند که با توجه به تهدیداتی که ایران با آن مواجه است، توسعه یک برنامه هسته ای نظامی به طور بالقوه به نفع ایران است. 

ما چنین محاسبه ای نداریم. اولا سلاح هسته ای با اصول اعتقادی ما در تضاد هست ما نه تنها سلاح ها را غیر انسانی می دانیم بلکه غیر اسلامی هم می دانیم. ثانیاً ما فکر نمی‌کنیم که دفاع از کشورمان احتیاج به سلاح هسته‌ای داشته باشد، این سلاح‌ها ما را در موقعیت چه بسا شکننده‌تری قرار می دهد. البته این بحث در داخل ایران یک بحث جاری است و دیگرانی هستند که با من هم عقیده نیستند و دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. 

خیلی ها مثل شما فکر می‌کنند که ما باید به سمت بازدارندگی هسته ای برویم ولی دولت جمهوری اسلامی ایران و دیدگاه مقام معظم رهبری بر اساس فتوا چیز دیگری است و موضع رسمی ما همچنان مخالفت با سلاح‌های هسته‌ای هست. 

اگر ما می‌خواستیم به سمت سلاح هسته‌ای بریم آن موقعی که ما را به شورای امنیت تحت فصل ۷ منشور بردند یا موقعی که دانشمندان ما را ترور کردند این کار را می‌کردیم. ولی ما در طول همه این سالها تلاش کردیم که ثابت کنیم که برنامه ما صلح آمیز هست و ما به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نیستیم.

می خواهم از دیپلماسی که تخصص شماست سوال کنم. اگر ما به روزهای تاریک جنگ برگردیم، رییس جمهور ترامپ در خلال جنگ ۱۲ روزه بین ایران و اسراییل گفت که او دو هفته منتظر می ماند و سپس درباره ورود به جنگ تصمیم گیری خواهد کرد. اما یک روز بعد او سه تاسیسات هسته ای شما را هدف قرار داد. آیا می توانید به چنین رییس جمهوری اعتماد کنید؟ 

قضیه از این یک مقدار فراتر هست. ما در حال مذاکره با آمریکا بودیم. پنج دور مذاکره کرده بودیم و دور ششم را برای ۱۵ ژوئن قرار گذاشته بودیم ولی دو روز قبل از آن اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ما حمله کرد و بر ما ثابت شده که این حمله اگر با دستور آمریکا نبوده، حتما با چراغ سبز آمریکا انجام گرفت زیرا آنچه که می‌خواستند را در مذاکرات به آن نرسیدند و تصمیم گرفتند در میدان عمل به آن برسند در حالی که با این کارشان حل مشکل رو بسیار سخت‌تر کردند. 

موضوع اصلی الان این هست که آیا ما باید دوباره به آمریکا اعتماد کنیم و وارد مذاکرات جدید شویم یا نه. در مذاکرات قبلی واقعیت این است که آنها به دیپلماسی خیانت کردند. یعنی فقط این خیانت به ما یا به عمان به عنوان واسطه مذاکرات، نبود بلکه به اصل دیپلماسی خیانت شد؛ به مذاکرات و گفتگو و دیالوگ خیانت شد و به نظرم سابقه بسیار بدی برجا گذاشت. الان دوباره ما دعوت به دیپلماسی می شویم. ما که داخل بودیم. ما نبودیم که از دیپلماسی خارج شدیم. اگر می‌خواهند دوباره دیپلماسی شکل گیرد، باید مطمئن بشیم که آنچه که دور قبل انجام دادند تکرار نخواهد شد و در وسط مذاکره، وسط دیپلماسی به سمت عملیات نظامی نخواهد رفت.

رییس جمهور ترامپ گفته که گفت و گو ها با دولت شما این هفته آغاز می شود. آیا درست است؟ 

من فکر نمی کنم به این زودی  و به این سرعت بتواند شروع شود. ما در حال حاضر در روزهای بعد از جنگ هستیم. احساسات در بین مردم بسیار بالاست. مردم به خاطر شهدای خود عزادار هستند و از امریکا و اسرائیل بسیار عصبانی هستند. احساسات ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی بسیار بالاست و از آن طرف هم ما در دهه محرم قرار داریم و عاشورای حسینی نزدیک است. من تصور نمی‌کنم که در این تاریخ‌هایی که گفته شده قادر به شروع مذاکره باشیم. اگر هم بخواهیم مذاکرات را شروع کنیم، هنوز در مورد اصل مذاکره و ورود مجدد به مذاکره تصمیم گرفته نشده است. به خاطر اینکه همانطور که گفتم اطمینان نداریم که آمریکایی‌ها مجدداً به حمله نظامی برنگردند. ولی بر فرض هم که تصمیم گیری بشود، حتما یک فاصله زمانی باید باشد.

پس درب مذاکره مستقیم با آمریکا کاملا بسته نشده است.

درهای دیپلماسی هیچگاه به طور کامل بسته نمی شود. 

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش