
به گزارش خبرآنلاین، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران عصر شنبه و در نشست با سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی در تهران دربارخ تحولات اخیر پیرامون سیاست خارجی ایران صحبت کرد.
عراقچی در ابتدای این نشست گفت: از همه کشورهایی که تجاوز آشکار رژیم صهیونسیتی و آمریکا به ایران را محکوم کردند و با دولت و ملت ایران ابزار همدردی کردند، تشکر میکنم.
وی در ادامه گفت: تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران خلاف حقوق بینالملل بود و این که تعدادی از کشورها این تجاوزات را محکوم نکردند، جای تاسف دارد.
حدود ۱۲۰ کشور تجاوز رژیم صهیونسیتی و آمریکا به ایران را محکوم کردند
وزیر امور خارجه افزود: حدود ۱۲۰ کشور تجاوز رژیم صهیونسیتی و آمریکا به ایران را محکوم کردند.
عراقچی با بیان اینکه «متاسفانه شورای امنیت این تجاوزات را محکوم نکرد»، گفت: شورای حکام نیر حاضر نشد که این تجاوزات را محکوم کند. در این حملات تاسیسات هستهای ایران آسیب دید ولی آسیب بیشتر متوجه معاهده منع اشاعه و حقوق بینالملل شد.
همکاری ما با آژانس متوقف نشده است
وی با بیان اینکه «ایران عضو متعهد انپیتی بوده است و با آژانس همکاری داشته است»، گفت: همکاری ما با آژانس متوقف نشده است، فقط شکل جدیدی به خود گرفته است. از این به بعد ارتباط با آژانس از طریق شورای عالی امنیت ملی مدیریت میشود.
وزیر امور خارجه در همین ارتباط تصریح کرد: تقاضای آژانس برای ادامه همکاری با ایران مورد به مورد توسط شورای عالی امنیت ملی بررسی میشود و با در نظر گرفتن ایمنی و امنیت در ارتباط با آن تصمیمگیری میشود.
عراقچی ادامه داد: این یک واقعیت است که تاسیسات هستهای ما مورد حمله نظامی قرار گرفته است و نزدیکی به این مراکز در حال حاضر دارای خطراتی است از جمله اشاعه مواد رادیواکتیو و یا انفجارات مهمات باقی مانده از جنگ و برای ما برای اینکه بازرسان به این مراکز نزدیک شوند موضوع امنیت و ایمنی مورد توجه است.
وی ادامه داد: همکاری ما با آژانس قطع نشده است و شکل و مسیر جدیدی به خود گرفته است.
هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی وجود ندارد
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود تصریح کرد: هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی و یک راهحل مذاکره شده و توافق شده وجود ندارد و جنگ اخیر این موضوع را بیش از پیش ثابت کرد.
عراقچی ادامه داد: ایران کماکان آمادگی دارد که از مسیر دیپلماسی این اطمینان را ایجاد کند، البته قبل از آن باید طرفهای مقابل در ما ایجاد اطمینان کنند که خواهان دیپلماسی هستند نه اینکه دیپلماسی پوششی برای اهداف و مقاصدشان است.
استفاده از اسنپبک به معنای پایان یافتن نقش اروپا در موضوع هستهای است
وی با بیان اینکه «ما در جریان مذاکرات با آمریکا، با سه کشور اروپایی ( آلمان ، فرانسه و انگلیس) نیز در رایزنی و تعامل بودیم»، گفت: آنها میتوانند در دیپلماسی نقش ایفا کنند، یک اشتباه بزرگی که سه کشور اروپایی دارند این است که فکر میکنند ابزار اسنپ بک که در دست آنهاست به آنها قدرت بازیگری در موضوع هستهای ایران را میدهد در حالی که این یک برداشت اشتباه است و اگر این کشورها به سمت استفاده از اسنپ بک بروند حل موضوع پرونده هستهای ایران را پیچیدهتر و سختتر میکند، اشتباهی که آمریکاییها با رفتن به سمت گزینه نظامی انجام دادند و اروپاییها با استفاده از اسنپ بک انجام میدهند و این مسائل باعث میشود که مذاکره و دیپلماسی سختتر شود.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: استفاده از اسنپ بک به معنای پایان یافتن نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است.
عراقچی ادامه داد: با توجه به تجربه اخیری که شاهد آن بودیم امیدواریم که عقلانیت به کشورهای اروپایی و آمریکا برگردد و آنها با کنار گذاشتن ابزار فشار به دیپلماسی برگردند چرا که هیچ راه حلی جز راه حل مذاکره شده وجود ندارد.
در هر مذاکرهای حق غنیسازی باید مورد احترام قرار بگیرد
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: ما تاکید میکنیم در هر راه حل مذاکراتی و مذاکره شده، حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنیسازی باید مورد احترام قرار بگیرد. ما هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت. غنی سازی از دستاوردهای بزرگ علمی دانشمندان ایران است. ما این دستاورد را پاس خواهیم داشت. برای حفظ این دستاورد فشارهای زیادی علیه ایران صورت گرفت و جنگ اخیر به ما تحمیل شد.
وی ادامه داد: اگر مذاکراتی شکل بگیرد با توجه به شرایط ذکر شده، این مذاکرات فقط در مورد موضوع هستهای خواهد بود، موضوع دیگری مشمول مذاکره نمیشود.
توانمندیهای نظامیمان موضوع هیچ مذاکرهای نخواهد بود
عراقچی ادامه داد: ایران توانمندیهای خود را به خصوص توانمندی نظامیاش را در هر شرایطی حفظ میکند و در جنگ اخیر به خوبی قدرت نظامی خود را نشان داد و این توانمندی موضوع هیچ مذاکرهای نخواهد بود.
سلاح هستهای را نه تنها غیر انسانی بلکه غیر اسلامی نیز میدانیم
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در این نشست گفت: بیش از ۲۰ سال است که جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند که صلح آمیز بودن برنامه هستهای خود را به کشورهایی که در این زمینه نگرانی دارند، ثابت کند و ما هر مسیری بوده، رفتهایم تا ثابت کنیم که برنامه هستهای ایران بر اساس فتوای مقام معظم رهبری صلحآمیز است و صلح آمیز خواهد بود و اگر ما قصدی برای حرکت به سمت سلاح هستهای داشتیم، پیش از این انجام داده بودیم و یا شاید الان بهترین بهانه را داشتیم، ولی ما به اصولی پایبند هستیم که برگرفته از اعتقادات اسلامی و انسانی ماست، ما سلاح هستهای را نه تنها غیر انسانی میدانیم بلکه بر اساس تعالیم اسلام و فتوای مقام معظم رهبری غیر اسلامی نیز میدانیم.
همواره آماده گفتوگو در خصوص برنامه هستهای خود بودهایم
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «ما همواره آماده گفتوگو در خصوص برنامه هستهای خود بودهایم و در آینده هم خواهیم بود» گفت: ولی طبیعی است که باید این اطمینان حاصل شود که اگر مذاکراتی دوباره شروع شود توسط آمریکا و یا کشورهای دیگری به جنگ کشیده نمیشود.
آمریکاییها به دیپلماسی و میز مذاکره خیانت کردند
وی خطاب به حضار خاطرنشان کرد: همانطور که میدانید ما در حال مذاکره بودیم که اسراییل با هماهنگی آمریکا به ایران حمله کرد و در مرحله بعد خود آمریکا، مستقیماً تاسیسات هستهای ایران را مورد هدف قرار داد، آمریکاییها به دیپلماسی و میز مذاکره خیانت کردند و اگر اکنون به دنبال از سرگیری مذاکرات هستند باید این اطمینان حاصل شود که مجدداً چنین کاری صورت نخواهد گرفت و ما شاهده اینگونه اقدامات از سوی آنها نخواهیم بود.
برنامه هستهای ایران از طریق بمباران و حمله نظامی از بین نمیرود
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: آمریکاییها با حمله به تاسیسات هستهای ایران، رسیدن به یک راه حل مذاکره شده را سختتر و پیچیدهتر کردند در صورتی که از روز اول همه معتقد بودند برنامه هستهای ایران راه حل نظامی ندارد و بعد از حمله اخیر نیز بار دیگر ثابت شد که راه حل نظامی وجود ندارد. برنامه هستهای ایران از طریق بمباران و حمله نظامی از بین نمیرود و آن یک دلیل ساده دارد و آن این است که ایران تکنولوژی و علم این موضوع را به دست آورده است و این علم را نمیتوان از طریق بمباران از بین برد، اما برای اطمینان از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران، امکان رسیدن به یک راه حلهای مذاکراتی شده وجود دارد همانطور که در گذشته از جمله در سال ۲۰۱۵ شاهد آن بودیم، توافقی که در سال ۲۰۱۵ به وجود آمد نتیجه دیپلماسی بود و تمام دنیا نتیجه این دیپلماسی را جشن گرفت و پذیرفت که دیپلماسی کارساز است و میتواند مشکلات بسیار پیچیده را حل کند.
***
سخنگوی وزارت خارجه: اعتماد ما به آمریکا به زیر صفر رسیده است
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با اعلام اینکه حمله غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران در میانه روند دیپلماتیک، رسواکننده بود و دشمن نتوانست در برابر منطق گفتگو و تعامل ایستادگی کند، گفت: امروز برای همگان روشن است که جمهوری اسلامی اهل گفتگو و دیپلماسی است.
وی با بیان اینکه اقدام علیه ایران با هیچ معیار حقوقی، اخلاقی یا سیاسی قابلتوجیه نیست و بر اساس منشور ملل متحد، مصداق دقیق عمل تجاوزکارانه است، گفت: این حمله در میانه مذاکره انجام شد و همگان شاهد بودند که ایران بهعنوان یک بازیگر تأثیرگذار، در حال گفتگو بود و طرف مقابل منطق دیپلماسی و تعامل را زیر سؤال برد.
بقائی تأکید کرد: آمریکا اصول بنیادین و بدیهی دیپلماسی را تضعیف کرد و اعتماد ما به آنها به زیر صفر رسیده است.
وی درباره اخبار منتشره درباره مذاکرات مجدد اظهار کرد: این حرف و حدیثها همواره شنیده میشود، مذاکره نوعی مبارزه است، همانطور که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در دفاع از کیان ایران اقدام کردند، دستگاه دیپلماسی هم وظیفه دارد در صورت اقتضا، از ابزار دیپلماسی برای تأمین منافع ملت ایران استفاده کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: مذاکره صحنه خوشوبش و تعارف نیست و اگر از صحنه نبرد دشوارتر نباشد، سادهتر از آن نیست؛ بنابراین مذاکره، گفتگو و تعامل ابزاری برای صیانت از مصالح ملی تلقی میشود.
بقائی در ارتباط زنده تلفنی با برنامه طلوع حماسه رادیو گفتوگو بر لزوم بهرهمندی از ابزارهای رسانهای و ارتباطی را برای انتشار روایتِ خودی منطبق بر واقعیت متذکر شد و افزود: گفتگو با رسانههای منطقهای و بینالملل کمککننده است و افراد ذینفوذ در سطح رسانه از ظرفیتهای خود استفاده کنند تا واقعیت را تبیین کنند.
وی با اشاره به اینکه در تاریخ ۲۳ خرداد یک رژیم اشغالگر و آپارتاید مرتکب عملی تجاوزکارانه علیه کشوری مستقل و تمدنی در منطقه شد، خاطرنشان کرد: بیان این واقعیت روایت ما را در دنیا تبیین کرده است، همچنین نشان داد که اقدام آمریکا تجاوزکارانه بود. وزارت امور خارجه درصدد مستندسازی موضوع نزد سازمانهای بینالمللی و نهادهای حقوقبشری است و پیگیری و پاسخگوکردن طرفهای مقابل را بهجد دنبال میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه دیپلماسی را روندی مستمر و پیوسته خواند و تأکید کرد: از احقاق حق ناامید نمیشویم، صحنه بینالملل عادلانه نیست؛ ولی دستگاه دیپلماسیِ ایران بهعنوان یک عضو سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی موظف به اجرای وظایف خود است.
وی از برگزاری نشستهای اضطراری و صدور قطعنامههای منطقهای سخن گفت و با اشاره به نشر بیش از ۱۰۰ صحنه سند در راستای مکاتبه با سازمانهای بینالمللی گفت: این اسناد برای اثبات و پیگیری حقوق ملت ایران موردنیاز خواهد بود.
بقائی در این مصاحبه از شهادت ۴ زن باردار در جریان حملات اخیر خبر داد و تصریح کرد: کودکانی که در رحم مادر بودند تا اساتید و دانشمندان ایرانی برای ما ارزشمند هستند. داستان زندگی این عزیزان باید بازگو شود و از روز نخست سعی در ثبت و ضبط زندگی این شهدا داشتیم. ارسال گزارش به سازمان ملل نیز صرفاً دربردارندۀ یکسری اعداد و ارقام نبود؛ بلکه زندگینامه این عزیزان را ثبت و ضبط کردیم.
وی گفت: آنهایی که دستی در رسانه و فضای مجازی دارند، باید این مباحث را تبیین و نقش مهمی دراینرابطه ایفا کنند.
- 14
- 3