
سیاست خارجی امریکا پس از حضور ترامپ در ریاست جمهوری آن دچار تغییر و تحولات بسیاری شده است. ترامپ با روشهای پوپولیستی توانست پیروزی غیر قابل تصوری بدست بیاورد. اما رویکردهای غیر قابل پیش بینی این تاجر پیشه نا آشنا با سیاست نه تنها برای امریکا بلکه برای نظام بین الملل بدون هزینه نیست. کارشناسان برای پیش بینی آینده جهان با حضور ترامپ دچار مشکلات بسیاری هستند و اکنون سوالات زیادی پش روی آنها است.
یکی از مسائل پیش روی ترامپ مواجهه با ایران و توافق هسته ای با کشور های قدرتمند جهانی است. ترامپ رویکرد سختی در قبال آن گرفته است . او در آخرین تصمیم خود، برجام را به کنگره ارجاع داده است.
در این باره با دکتر حسین سیف زاده استاد مونتگمری کالج – راکویل در مریلند امریکا گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید.
به نظر شما به قدرت رسیدن ترامپ یک انتقام عبری و عربی از اوباما برای مطیع سازی و یا لااقل همسو سازی با اهداف و منافع آنها بود؟ آیا ترامپ زایش غیر طبیعی فرایند قدرت و اعتبار و سرخوردگی از جریان دو حزبی در محیط اجتماعی و سیاسی امریکا بود؟
ترامپ امریکا را کنترل میکند یا امریکا ترامپ را؟/ ترامپ در پی ماهی گرفتن از آب گل آلود است/ ترامپ مخلوق بسیج توده های بی سواد و روستائی از یکسو، و جپ های آرمانگرا از سوی دیگر است/ حضور ترامپ به نفع اسرائیل و اعراب منطقه شده است/ امریکا برای ماندن در قدرت نیازمند رهبری قدرتمند است نه ترامپ
سیاست خارجی امریکا برای حفظ رهبریش در ساختار نظام بین المللی سلسله مراتبی امروزین نیازمند ریاست جمهوری قدر با برنامه ای چون مونرو، ویلسون و روزولت دیگری است، و نه ترامپ.
ترامپ می تواند از موقعیتها به نفع شهرت خود استفاده کند، هرچند که شهرت منفی باشد. فقط پس از ۹ ماه در قدرت ماندن، محبوبیت او به ۳۶ درصد رسیده است، با این توضیح، فضای زیستمانی پاپیولیستی آمریکا، نقش آفرینی نتانیاهو علیه او، عدم تمایل اوباما در بکاربردن مشت آهنین در مقابل نیروهای ضد آمریکا، فرصت طلبیهای پوتین به شدت پاپیولیسم را تقویت کرد. ترامپ مخلوق بسیج توده های بی سواد و روستائی از یکسو، و جپ های آرمانگرا از سوی دیگر است. چنانکه در واکنش ترامپ به همکارانش می بینیم، آنانکه تصور می کردند که می توانند به کنش ترامپ ساختار بدهند، هنوز موفق نشده اند.
ارزیابی شما از رویکرد ترامپ پس از بررسی سه ماهه راهبرد امریکا در قبال ایران چیست؟ آیا او به یک راهبرد منسجم در این باره رسیده است یا با ارجاع برجام به کنگره تلاش می کند زمان بخرد؟ آیا او در شصت روز فرصت کنگره برای رسیدگی به برجام، امیدوار است متحدان اروپایی را با خود همراه کند؟
ترامپ بازیگریست که بسیار ماهرانه "از آب گل آلود ماهی" برای خود می گیرد. عکس العملش در خصوص کره شمالی، و اعلان دکترینش در خصوص ایران، در نهایت چیزی مشابه روش اوباماست، اما با مابه ازاء بیشتر: مذاکره برای محروم کردن همیشگی ایران از داشتن سلاح اتمی.
به نظر می رسد که نو واردی چون ترامپ به جایگاه مدیریت مجریه فوق قدرت آمریکا ناشی از نگاه موقعیتگرا و مخاطره جوی وی باشد، و نه عملگرائی ملی. او با درک ملاحظات قدرتهای دیگر، توپ را به زمین کنگره انداخت. با این بازی و اعلان موضعش در مورد ایران، فرصتی برای تجدید قوای خود فراهم آورد.
- 17
- 6