سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۸ - ۲۶ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۰۸۱
سیاست خارجی

تکرار نمایش کالین پاول در سازمان ملل

پشت‌پرده نمایش «هیلی»

نیکی هیلی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

در شرایط کنونی، عربستان مهم‌ترین بازیگر در جنگ یمن محسوب می شود که ماجراجویی‌هایش مورد حمایت ایالات متحده بوده تا جایی که سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری بارها از رهبران واشنگتن خواستند تا کمک نظامی و ارسال سلاح به ریاض را متوقف کند بااین‌حال روز پنج‌شنبه نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل ایران را به مداخله در جنگ داخلی یمن و حمایت موشکی از حوثی‌ها در یمن متهم کرد، اتهامی که بارها از سوی مقام‌‌های ایران رد شده است. بااین‌حال، به نظر می‌رسد اتهام‌زنی‌های ایالات متحده که در ادامه پروژه ایران هراسی مطرح می‌شود، جنبه‌های متعددی را دربرمی‌گیرد.

 

طی سه سال گذشته ایالات متحده انواع سلاح کشتار جمعی را در اختیار سردمداران سعودی قرار داده است و از همین‌رو به صراحت می‌توان گفت آمریکا در جنایات عربستان علیه مردم یمن مشارکت داشته است. در وهله نخست عربستان سعودی به دلیل همکاری با رژیم صهیونیستی و آشکار شدن روابط پنهان ریاض وتل‌آویو به‌شدت در انزوا قرار گرفته است. این عامل موجب شد تا دو هم‌پیمان تحت فشار شدید افکار عمومی جهان عرب قرار بگیرند. در همین راستا تلاش‌هایی مانند نمایش هفته گذشته نیکی هیلی، کنشی است که معلول این فشار محسوب می‌شود.  فشار افکار عمومی در مسائل دیگر نیزسیاست های آمریکا راتحت تاثیر قرار داده است که این برخوردها می‌تواند تمرکز افکار عمومی را از ایالات متحده بردارد، مسئله بیت‌المقدس یکی از این موارد است.

 

دونالد ترامپ اعلام کرده بیت‌المقدس را پایتخت رژیم صهیونیستی می‌داند که این تصمیم فضای منطقه را پرتنش کرده و معادلات را بر هم زده است. از همین‌رو واشنگتن تلاش می‌کند به‌واسطه اتهام‌زنی به ایران فرافکنی کرده تا از زیر تیغ افکار عمومی نجات یافته و نگاه‌ها را متوجه ایران کند در همین راستا یک‌سری اتهامات واهی، باطل و بی‌مورد را علیه ایران مطرح کرده است.

 

این امر صادق است که جریان بیت‌المقدس جهان اسلام را تحت تاثیر قرار داد و مخالفت‌های بسیاری مقابل ایالات متحده شکل گرفته است، اما این باعث نشده هم‌پیمانی سعودی و آمریکا مختل شود. عربستان به‌عنوان یکی از کشورهای اسلامی بازی دوگانه‌ای را آغاز کرده است. سعودی از یک سو تصمیم ترامپ را محکوم کرده و از دیگر سو به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین فشار می‌آورد تا با انتقال سفارت از تل‌آویو به بیت‌المقدس زمینه‌سازی کند. واضح است تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر تعیین بیت‌ا‌لمقدس به‌عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی با همکاری عربستان صورت گرفته است.

 

این به آن معناست که رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا پیش از تصمیم‌گیری نهایی درباره بیت‌المقدس با عربستان، بحرین، امارات، مصر و اردن هماهنگی‌ و مشورت‌هایی را انجام داده است. این کشورها دونالد ترامپ را تشویق کرده‌اند تصمیم نهایی خودش را درباره بیت‌المقدس اتخاذ کرده و اعلام کند. ریاض بازی دوگانه ای را آغاز کرده و در این میان روابط دیپلماتیک‌اش با رژیم صهیونیستی را کاملا آشکار کرده است، از سوی دیگر نیز تصمیم ترامپ را محکوم می‌کند.

 

 در حال حاضر بیش از سه سال از آغاز فجایع یمن می‌گذرد و در این مدت این کشور تحت محاصره شدید قرار داشته است. این کنش‌های دیپلماتیک ابدا به خود یمن مربوط نمی‌شود و به عناد آمریکا با ایران بازمی‌گردد. با توجه به محاصره باب‌المندب که امکان ارسال سلاح وجود ندارد، ادعا می‌شود جمهوری اسلامی موشک‌های بالستیکی در اختیار انصارالله قرار داده است و سوال اصلی که مطرح می‌شود این‌که چگونه ایران با وجود محاصره شدید توانسته است موشک بالستیکی در اختیار انصارالله بگذارد.

 

این حلقه مفقوده سناریوی آمریکاست. زمان موردنظر کنگره آمریکا برای تصمیم‌گیری دونالد ترامپ درباره برجام به پایان رسیده است و باید رئیس‌جمهوری آمریکا تا ماه آینده تصمیم نهایی‌اش را درمورد برجام اتخاذ کرده و اعلام کند. این داعیه‌های واهی مقدمه‌ای است تا آمریکا بتواند با جلب افکار عمومی از برجام خارج شود. از همین‌رو می‌توان حدس زد که رئیس‌جمهوری آمریکا با طرح این اتهام‌ها در تلاش است تا از تعهداتش نسبت به برجام شانه خالی کرده و زمینه را برای خروج از این توافق بین‌المللی فراهم کند.  

 

آمریکا پس از آن‌که نتوانست هم‌پیمانان اروپایی خودش را علیه ایران با خود همراه کند تلاش می‌کند از این بهانه‌ها به‌عنوان تمسکی جدید برای شکل‌گیری اجماع علیه ایران استفاده کند. پیش از برجام اجماعی علیه جمهوری اسلامی در جهان وجود داشت، اما پس از برجام این حصار شکست و احتمال شکل‌گیری دوباره آن بعید به نظر می‌رسد. آمریکا در حال حاضر تلاش می‌کند یک سری فعالیت علیه ایران انجام بدهد، اما با توجه به شرایط منطقه و فشارهای کنونی افکار عمومی بر واشنگتن نمی‌تواند اجماع را دوباره برپا کندچراکه ترامپ در سطح کلان به‌دلیل اتخاذ سیاست‌های نادرست محبوب نیست و ماجراجویی‌هایش باعث شده تا زمینه برای بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌های ایالات متحده مشهود باشد، از همین‌رو واشنگتن برای تحقق اجماع جهانی ایران شکست خواهد خورد یا در این زمینه با موانع و محدودیت‌های زیادی دست به گریبان می‌شود.

 

حسن هانی‌زاده

کارشناس خاورمیانه

 

 

asemandaily.ir
  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش