جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۸ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۸۱۷۳
سیاست خارجی

کارشناس مسائل آمریکا: تشکیل گروه ویژه ایران پیامی برای داخل امریکاست

امیرعلی ابوالفتح,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

به گزارش ایران، مقام‌های امریکا در کنار طرح خروج از توافق هسته‌ای ساز و کار تازه‌ای را برای مواجهه با ایران، تدارک دیده‌اند. ساز و کاری که تحت عنوان «گروه  کاری ویژه ایران» به ریاست «برایان هوک» تشکیل شده و دولتمردان واشنگتن ذیل آن می‌کوشند تلاش‌های خود را  فراتر از موضوع هسته‌ای برای افزایش فشار علیه  ایران سازماندهی کنند. هوک دیروز در گفت‌وگو با شبکه فاکس نیوز مدعی شد:

 

استراتژی جدید رئیس جمهوری امریکا اتخاذ یک رویکرد جامع برای رسیدگی به تمام تهدیداتی است که ایران علیه صلح و امنیت امریکا و متحدانش در سراسر دنیا ایجاد می‌کند. با امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل امریکا پیرامون اهداف مورد نظر کاخ سفید از شکل‌گیری چنین کارگروهی گفت‌وگو کردیم.

 

مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا گروه ویژه‌ای را در ارتباط با ایران تشکیل داده است. اقدامی که کمی بعد از بازگشت نخستین بخش از تحریم‌های هسته‌ای امریکا علیه ایران صورت گرفته است. شکل‌گیری چنین گروهی را می‌توان در امتداد تشدید فشارها بر ایران دانست؟

این گروه در شرایطی تشکیل شده است که دولت امریکا مهم‌ترین هدفش در موقعیت کنونی، اجرای دقیق و مؤثر سیاست تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران است. بی تردید اجرای چنین تصمیمی بدون بهره‌گیری از ابزارهای بین‌المللی و همراهی شرکای امریکا ممکن نخواهد بود. خب این فعالیت و اقدام‌ها مربوط به این هدف پیش از این جریان داشته اما می‌تواند در قالب چنین گروهی منسجم و متمرکز شود تا پاسخگویی دولت امریکا به افکار عمومی درخصوص ایران شفاف‌تر صورت گیرد.

 

برایان هوک به عنوان رئیس «گروه ویژه کاری ایران» پیش از این سابقه همکاری با جان بولتون، چهره تند و افراطی کابینه ترامپ را داشته است. آیا انتخاب او به معنای تندتر شدن سیاست دولت امریکا علیه ایران است؟

«هوک» مواضع سیاسی متناقضی را پشت سر گذاشته است. او در سال ۲۰۱۲ در فراخوان انتخابات ریاست جمهوری به عنوان مشاور سیاست خارجی میت رامنی فعالیت داشت و در سال ۲۰۱۶ از جمله منتقدان دونالد ترامپ بود و وقتی رکس تیلرسون به عنوان وزیر خارجه او را به عنوان مدیر دفتر برنامه‌‌‌ریزی‌های سیاسی وزارت خارجه منسوب کرد، ترامپ به این انتخاب واکنش نشان داد اما به هر حال تیلرسون رضایت رئیس جمهوری را برای حضور او جلب کرد. وقتی تیلرسون برکنار شد، به نظر می‌رسید که هوک هم جایی نداشته باشد اما این اتفاق نیفتاد و نه تنها موقعیتش تنزل پیدا نکرد بلکه علاوه بر مسئولیت‌هایش، پست دیگری هم به دست آورد.

 

زیرا او توانست خود را با سیاست‌های کلان دولت ترامپ در قبال ایران منطبق کند و یک نقش مهمی هم در برهم زدن برجام داشت. در مذاکراتی که بین اروپا و امریکا پیش از خروج ترامپ از برجام جریان داشته، گویا اروپایی‌ها موافقت می‌کنند در ازای باقی ماندن امریکا در برجام فشارهای غیرهسته‌ای را به بهانه فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای ایران افزایش دهند که در آخرین لحظات این توافق سر نمی‌گیرد و ترامپ تصمیم می‌گیرد از برجام خارج شود. گفته می‌شود که برایان هوک  در شکست چنین مذاکراتی نقش مؤثری داشته و در حقیقت جاده صاف‌کن طرح ترامپ برای خروج از برجام بوده است.

 

به جریان انداختن گفت‌وگوهای فراگیر با سایر کشورهای جهان درباره ایران که البته گفته شده سوای موضوع هسته‌ای خواهد بود از جمله اهداف اصلی این گروه عنوان شده است. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

پیگیری گفت‌وگوهای غیرهسته‌ای درباره ایران همواره بخشی از راهبرد اصلی دولت امریکا حتی در دولت‌های پیشین این کشور بوده است و در قالب چنین راهبردی همواره چهره‌هایی از سوی امریکا درحال رایزنی با کشورهای مختلف درباره ایران بوده‌اند اما اتفاقی که اینک افتاده، این است که تشکیل چنین گروهی بیشتر وجه تبلیغاتی دارد و می‌کوشد با نشان دادن عزم و اراده جدی دولت امریکا بر افکار عمومی تأثیرگذار باشد. یعنی این طور نیست که تصور کنیم وظایف جدیدی به این گروه محول شده است.

 

مهم‌ترین هدفی هم که دنبال می‌کند، این است که کشورهای طرف تجاری با ایران در حوزه‌های بانکی، صنعتی، نفتی و  هر گروهی که در لیست تحریم‌ها قرار می‌گیرد چه به صورت ترغیب و تشویق و چه تهدید، وادار کند سیاست واشنگتن را بپذیرند. بخشی از تحریم‌ها هفته گذشته بازگشت و مهم‌ترین تحریم‌ها هم قرار است در آبان ماه اجرایی شود خب برای امریکا به لحاظ حیثیتی مناسب نیست جهان راه خودش را برود و امریکا تنها شود.

 

اگر تحریم‌ها به صورت هماهنگ علیه ایران اجرا نشود، تأثیرگذاری‌اش را از دست می‌دهد. هدف تمام تلاش‌ها، سخنرانی‌های ترامپ، دیپلماسی توئیتری او،  تلاش‌های پمپئو و تشکیل چنین گروه‌هایی مانند گروه ویژه اقدام ایران این است که جامعه جهانی را با خودش همراه کند اما خیلی مؤثر نبوده است.در واقع تشکیل چنین گروه‌هایی دارای پیامی برای بروکسل، پکن، مسکو و آنکارا و دهلی و از همه مهم‌تر پیام برای داخل امریکاست زیرا ترامپ هم در عرصه داخلی با مشکل مواجه است و هم برخی از پروژه‌های سیاست خارجی‌اش مانند کره شمالی، جنگ تجاری با اروپا یا بهبود رابطه با روسیه با دست‌اندازهایی مواجه است و او امیدوار است با نشان دادن یک چهره مصمم و کارآمد در قبال ایران بتواند در انتخابات کنگره به موفقیت‌هایی دست یابد.

 

اقناع کردن طیف‌هایی از رأی‌دهندگان  امریکایی که هم با برجام و هم ایران مشکل دارند و هم معتقدند سیاست خارجی اوباما سیاست مماشات بوده و اقتدار امریکا را زیر سؤال برده، می‌تواند مؤثر باشد و هم برای حزب جمهوریخواه رأی بیاورد از این جهت این اقدام‌ها بیش از آنکه بخواهد تأثیر عملی داشته باشد و به تصمیم‌های از پیش گرفته شده کمک‌رسان باشد، در قالب دیپلماسی عمومی و جنگ افکار قابل بررسی است.

 

اما پیگیری این مشی با درخواست‌های کنونی مقام‌های امریکایی برای مذاکره با ایران منافات دارد.

فشار و پیشنهاد مذاکره همواره جزء سیاست اصولی امریکا نسبت به ایران بوده است اما مقام‌های امریکایی فعلاً اطمینان دارند قرار نیست مذاکره‌ای شکل گیرد. معتقدم تا چند ماه بعد از شروع تحریم‌ها هیچ یک از دو طرف آمادگی نشستن پشت میز مذاکره با یکدیگر را ندارند.

 

امریکایی‌ها معتقدند فشار آنقدر سنگین خواهد بود که ایران وارد مذاکره شود و ایران معتقد است که فشارها به گونه‌ای نخواهد بود که تن به مذاکره دهد و ضمن اینکه به همراه نشدن جامعه جهانی  با امریکا امیدوار است و فکر می‌کند که این می‌تواند یک فضای تنفسی به آن بدهد.

 

تشکیل گروه ویژه کاری ایران در وزارت خارجه امریکا  با سالگرد واقعه تاریخی کودتای ۲۸ مرداد ماه مصادف شده است آیا بنا بر آنچه خود مقام‌های امریکایی مدعی شده‌اند، این همزمانی تصادفی است؟

ممکن است رئیس جمهوری  و وزیر خارجه امریکا در طرح پیشنهادات خود توالی رویدادها را مد نظر نداشته باشند اما حتماً کسی که روی میز ایران در وزارت خارجه کار می‌کند،  واقعه کودتای ۱۹۵۳ را به خاطر دارد.  برای چنین کسی این تاریخ، تاریخ بسیار شاخصی است و موضوعی نیست که فراموش کند.

 

بنابراین تصادفی بودن اعلام تشکیل چنین کارگروهی دو سه روز قبل از سالگرد این کودتا  که در حافظه تاریخی ملت ایران باقی است، باورپذیر نیست. این اتفاق می‌توانست هفته قبل از آن رخ دهد اما به نظر نمی‌آید که تصادفی باشد.

 

 

  • 16
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش