جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۶ - ۳۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۹۵۸
سیاست خارجی

هزینه فایده حفظ توافق هسته‌ای برای ایران چیست؟

برجام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
برخی تحلیلگران گفته‌اند احتمال خروج ایران از برجام تا عید وجود دارد و برخی دیگر معتقدند هزینه خروج از برجام بیشتری از چیزی است که تصور می‌شود. زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.

به گزارش رویداد۲۴، سه سال از زمان امضای تاریخی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که توسط ایران و کشور‌های ۱+۵ صورت گرفت، می‌گذرد. مذاکرات رسمی دولت روحانی برای به رسمیت شناختن فعالیت‌های هسته‌ای ایران ۲۰۰ ماه به طول انجامید.

 

با روی کار آمدن دونالد ترامپ، آمریکا از برجام خارج شد و تحریم‌های سخت خود علیه ایران را از سر گرفت. برخی از تحلیلگران معتقدند برجام دستاوردی برای کشور به همراه نداشته و بعد از خروج آمریکا از برجام ما نیز باید از آن خارج شویم. بحث خروج ایران از برجام در چند ماهه اخیر از زبان بسیاری از چهره‌های سیاسی کشور شنیده شد. از یک سو دولت و حامیان آن معتقدند برجام برای ایران دستاوردهای سیاسی داشته و از سوی دیگر منتقدان گفته‌اند آنچه مد نظر ایران بوده، دستاورد اقتصادی بوده که عملا حاصل نشده است.

 

حسن بهشتی پور در گفت‌وگوی خود با رویداد۲۴ پایان دادن به پرونده‌سازی علیه ایران را مهمترین دستاورد برجام خوانده است. او گفته در این پرونده‌ها، ایران به انحراف در مسائل هسته‌ای متهم شده بود که پیامد آن قطعنامه‌های سوی شورای امنیت علیه ایران بود که ایران را تهدیدی علیه صلح و امنیت جهان توصیف کرده بود.

 

بهشتی پور می‌گوید بر اساس گزارش آزانس انرژی اتمی، ایران متهم به ساخت بمب اتمی شده بود و با این گزارش‌ها چین و روسیه نیز علیه ایران رای می‌دادند. معتقدم برجام به این پرونده‌سازی‌ها به طور کامل پایان داد و شورای حکام نیز تمامی آن ۱۲ قطعنامه‌ای که علیه ایران صادر شده بود را کنار گذاشت. 

 

این کارشناس مسائل بین الملل معتقد است در ۳ سالی که تحریم‌های آمریکا تعلیق شده بود، فرصت خوبی برای ایران به وجود آمد که بتواند خود را بازیابی کند. با اینهمه برجام ضعف‌های بزرگی هم داشت؛ یکی هم اینکه پیش بینی نشده بود اگر یکی از کشور‌ها از برجام خارج شود چه اقداماتی باید انجام داد. 

 

بهشتی پور می‌گوید در بعد اقتصادی، برجام نتوانست ایران را به خواسته‌هایش برساند. زمانی که کشوری مورد تحریم واقع می‌شود، یک فشار اقتصادی، سیاسی و امنیتی به آن وارد می‌شود؛ به طور مثال شما اگر تهدید کننده صلح و امنیت جهان شناخته شوید و علیه شما اقدامی انجام شود، این موضوع حتی اگر برای شما دستاورد اقتصادی هم به همراه داشته باشد، به چه دردی می‌خورد؟ اما طبیعی است برای مردم عادی آن چیزی که ملموس است، مسائل اقتصادی است.

 

این کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه خروج ایران از برجام تماما به نفع آمریکا است، گفته خروج ما از برجام عملا روسیه، چین، هند، اروپا را به سمت آمریکا و اسرائیل سوق می‌دهد. ما در این شرایط می‌توانیم بخش‌های از برجام را به حالت تعلیق دربیاوریم تا اروپا را وادار به انجام تحرکی در این زمینه کنیم. 

 

از بهشتی پور پرسیده‌ایم ایران چه ملاحظاتی دارد که از برجام نمی‌شود، او پاسخ داده اگر از برجام خارج شویم حتی هند و چین و روسیه هم نمی‌توانند با ما کار کنند؛ بنابراین باید دقت کنیم که در چنین شرایطی خروج از برجام به نفع چه کسی است و چه تبعاتی را برای کشورمان به همراه دارد. مخالفان و منتقدان در جریان باشند که صنعت هسته‌ایمان را متوقف نکرده‌ایم، بلکه آن را محدود کرده‌ایم. ما در صنعت هسته‌ای هیچ مشکلی نداریم، اما در اقتصاد باید بگویم که شرایط خوبی نداریم که خروج از برجام شرایط را بدتر می‌کند نه بهتر.

 

فارین افرز درباره نگاه مقام‌های ایران به برجام در شرایط کنونی نوشته است ماندن در توافق هسته‌ای برای سیاست‌های منطقه‌ای ایران مثمر ثمر است. سران کشور‌های جهان درگیری توافق هسته‌ای‌اند و نگرانند که ایران را جوری خشمگین کنند که از توافق هسته‌ای خارج شود از این رو مسائل غیر هسته‌ای را نادیده گرفته‌اند.

 

در گزارش این نشریه اشاره شده که سران ایران در یک پروسه تصمیم‌گیری «هزینه-فایده» هستند و در شرایط کنونی به این نتیجه رسیده‌اند که ماندن در برجام برای آن سود بیشتری دارد. این تصمیم احتمالا در درجه اول یک تصمیم اقتصادی بوده، اما ملاحظات استراتژیک و منافع دیپلماتیک را نیز در نظر گرفته است.

 

تمام اینها در حالی است که هم محمدجواد ظریف و هم سیدعباس عراقچی تلویحا گفته‌اند اگر منافع ایران در برجام تامین نشود، دلیلی برای حفظ آن وجود ندارد. در سه سالگی برجام، تکلیف آینده این توافق مشخص نیست. برخی تحلیلگران گفته‌اند احتمال خروج ایران از برجام تا عید وجود دارد و برخی دیگر معتقدند هزینه خروج از برجام بیشتری از چیزی است که تصور می‌شود. زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد.

 

  • 20
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش