دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۰ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۲۳۱۹
دولت

روحانی ترین کابینه!

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,دولت,حسن روحانی

با رای اعتماد ملت ایران در ۲۹ اردیبهشت ماه که غالبا پیروزی صلح و آشتی بر تنش و خشونت بود حسن روحانی بار دیگر کلید پاستور را در دست گرفت. اکثر تحلیل گفتمان غالب در دوره‌های مختلف انتخابات و بررسی میزان مشارکت در ۱۸ انتخابات برگزار شده از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۶ نشان می‌دهد که رفتار انتخاباتی دو جناح سیاسی حاکم، اصلی‌ترین عامل تاثیرگذار در میزان مشارکت، همچنین یکی از مهم‌ترین عوامل در تعیین پیروز انتخابات در رقابت میان دو جناح بوده‌ است.

 

انتخابات دوازدهم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و جناح موسوم به اصلاح‌طلب با رای قاطع بر جریان اصولگرا فائق آمده حال که نزدیک به سه ماه از این پیروزی و از آن شکست برای دو جناح مختلف می‌گذرد بحث در مورد کابینه حسن روحانی برای دولت دوازدهم، به شکلی گسترده در میان بسیاری از تحلیلگران موافق و مخالف رئیس دولت مطرح است. جناح اصولگرا، به فرماندهی روزنامه شریعتمداری، وابستگان جبهه پایداری، تلاش دارند اعضای گروه‌های رقیب و نزدیکان اصلاح‌طلبان را از هیئت دولت کنار بگذارند.

 

در این هیاهوی تخریب‌گونه حریف شکست خورده از حربه‌های گوناگون بهره جسته تا کمی از داغ شکست‌های پی‌درپی را جبران کند، اما در مقابل هستند کسانی و گروه‌هایی که به‌دلیل وجود افرادی نظیر رحمانی فضلی و تعداد قابل توجهی از اعضای کابینه معتقد هستند که روحانی خلف وعده کرده و بر پیمان خود در چنیش وزرای کابینه قبلی باقی نمانده است.در تحلیل پیش‌رو تلاش بر این است ثابت شود که ترکیب نهایی هیئت دولت در صورت کسب رای اعتماد مجلس می‌تواند در مجموع حاصل شعارهای روحانی، افکار وی و کسب رضایت ۲۴ میلیون تعرقه به نام حسن روحانی باشد.

 

در نگاه اول یک سوال مهم ایجاد می‌شود که آیا حسن روحانی قبل از انتخاب‌شدن به‌عنوان کاندیدای واحد وعده‌های دیگری جهت انتخاب تعدادی از اعضای کابینه به همکاران خود داده بود؟ پاسخ به این سوال طبیعتا خیر خواهد بود. حسن روحانی از ابتدا بر این نکته تاکید کرده بود که دولت او دولت فراجناحی خواهد بود و همین مسئله در ابتدا باعث مکدرکردن خاطر اصلاح‌طلبان و حامیان او بود.

 

در همین باب او اعلام کرده بود که همکاران وی از میان تمامی نیروهای سیاسی فعال درحیات سیاسی جمهوری اسلامی برگزیده خواهند شد به شرط اینکه مرزبندی روشنی با تندروی داشته باشند. حسن روحانی منتخب مردم در اردیبهشت ۹۶ به صراحت گفته بود که در میان اعضای دولت از اصلاح‌طلبان، اعتدالگرایان و اصولگرایان وجود خواهند داشت. به همین دلیل است که می‌توان دید در چینش کابینه یازدهم می‌توان دید که در کنار محمود حجتی، آقای پورمحمدی هم حضور دارد.

 

نکته دوم در مورد انتخاب وزرای آقای روحانی، تسلط و تخصص لازم در حوزه مربوطه با داشتن سابقه اجرایی لازم در آن تصدی است. بدون شک برای انتخاب اعضای کابینه میزان آشنایی و تسلط آنها بر حوزه وزارتی مورد نظر باید در اولویت قرار گیرد. در حالی که در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که از طرف مخالفان دولت زمزمه‌ای در خصوص سهم‌خواهی و فشار از نهادهای قدرت جهت انتخاب وزیر گزینشی به چشم می‌خورد.

 

به‌عنوان مثال، در دولت یازدهم پیشنهاد بیژن زنگنه برای وزارت نفت، که با مخالفت شدید «کیهانیان» روبه‌رو شد، در دوره هشت‌ساله وزارت دولت اصلاحات نشان داده که تاچه حد در این حوزه می‌تواند موفق باشد. یکی از این موارد توسعه تاسیسات پارس‌جنوبی است که به‌طور عمده در زمان وزارت وی صورت گرفته است. برای سایر وزرای تکنوکرات می‌توان مثال‌های مشابه آورد. روحانی بارها در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌های خود تاکید کرده که دیگر زمانی برای آزمون و خطا باقی نمانده است.

 

نکته دیگر و مهم‌تر از همه تیم اقتصادی دولت خواهد بود که آقای روحانی در شعارهای انتخاباتی همواره بر آن تکیه و تاکید داشته حل مشکلات اقتصادی و بحران‌های بین‌المللی در قدم‌های نخستین است. تیم اقتصادی دولت به‌خوبی می‌تواند در خدمت حل معضلات اقتصادی باشد. بدون شک در چنین برهه حساسی از معادلات بین‌المللی و فشارهای داخلی بحث مشکلات اقتصادی هم از طرف ملت و هم از نگاه رهبر انقلاب باید به‌صورت ویژه در دستورکار دولت جدید قرار گیرد.

 

حضور نماینده بخش‌خصوصی اقتصاد ایران آقای نهاوندیان حرکت مثبتی در دولت یازدهم بود که در سمت ریاست دفتر رئیس‌جمهور نشان می‌دهد که دولت یازدهم تا چه حد به امر بهبود اوضاع اقتصادی اهتمام داشته. در کنار آن یار همراه و دوست باوفای دکتر روحانی آقای اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور و مغز متفکر اقتصاد مقاومتی در آخرین سمت اجرایی خود، وزیر صنایع بوده است که با حوزه اقتصاد درگیر است.

 

با حفظ این چینش منظم و تزریق مشاوران اقتصادی پویا در حوزه داخلی می‌توان اوضاع اقتصادی دولت دوازدهم رو خوشبین دید، همچنین انتخاب محمدجواد ظریف برای پست وزارت خارجه که در میان همپایان خارجی وی و جامعه جهانی به یک برند محبوب مبدل شده است خود می‌تواند علاوه بر حوزه سیاست خارجی به سیاست اقتصادی خارجی نیز کمک کند. حضور آقای ظریف در مذاکرات با عراق، که باعث شهرتش شد، طی نمایندگی در سازمان ملل یا گفتگوهای هسته‌ای نشان می‌دهد، در شرایط کنونی، بهترین گزینه‌ای است که می‌تواند با توجه به جمیع جهات مطرح شود.

 

سوال مهم‌تر و مبهم‌تر این است که آیا کابینه آینده از فشار جریان‌های سیاسی و سهم‌خواهی همراهان او نشات می‌گیرد یا مفهوم اعتدال روحانی بر این موارد چیره خواهد شد. جملگی به یاد داریم که او در زمان تحلیف دوره اول ریاست‌جمهوری خود با ترسیم کلیدواژه اعتدال، آن را برآیند ایده‌آل‌ها و واقعیت‌های موجود دانست. به زبان دیگر او ادعا می‌کند باید به جای پنداربافی به‌دنبال واقع‌بینی بود.

 

کسی از ایده‌آل‌های آقای روحانی در مورد انتخاب همکارانش خبری ندارد. افراد ایده‌آل برای دولت او می‌تواند کاملاً از افراد برگزیده توسط ایشان متفاوت باشد. این مسئله می‌تواند برای تمام یاران و مخالفان او صدق کند، اما آنچه بسیار معین و برای مخالفان این چینش از هر دیدگاهی، می‌تواند بسیار تلخ و آزاردهنده باشد، واقعیت موجود است. واقعیت موجود عبارت از آن است که روند سیاسی در کشور ما نشان داده است که هیچ یک از نیروهای سیاسی موجود در این شطرنج پیچیده و بغرنج، قادر به حل مشکلات یکدیگر نیستند.

 

اما رای‌دهندگان دیروز و امروز و فردای این کشور انتظار دارند از جناح‌های موجود در سپهر سیاسی ایران که عده‌ای پس از سال‌ها دوری، نبرد، قهر و تک‌روی سیاسی که باید به دور از هیجانات سیاسی افراطی، به‌عنوان بالغان سیاسی در کنار هم بنشینند و هر چه زودتر بحران‌های فراگیر و کمرشکن را که از هر سو کشور را محاصره کرده است در پی حل و فصل این کدورت‌های سیاسی همدل و همزبان شوند شاید انتخاب مجدد حسن روحانی و نظارت و همراهی عالیه افرادی نظیر علی‌اکبرناطق نوری، علی لاریجانی و محمدرضا عارف برای حل مسائل، بهترین شاهد این مدعا باشد.

 

در کنار آن همین که افرادی چون علی مطهری به دفاع تمام قد از آقای روحانی به میدان آمده است، دلیل واضح دیگری است که از درون این شطرنج سیاسی سربازان گمنامی به چشم می‌خورند، بنابراین محتمل است تعدادی از این وزرا دور از ایده‌آل‌های مورد نظر آقای روحانی باشد. اما او مجبور است به واقعیت‌های موجود هم توجه کند. همانطور که ممکن است تعدادی از رای‌دهندگان به روحانی هنگام انتخاب او بخشی از ایده‌آل‌های خود را در برابر واقعیت موجود قربانی کرده باشند.

 

عبدالله کریمی

 

 

aftabeyazd.ir
  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش