شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۰۳ - ۰۷ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۰۷۱۱
بین الملل

کشور اژدها در چنبره اعتراضات کم‌سابقه

در چین چه خبر است؟ معترضان چه می‌خواهند؟

چین,اعتراضات در چین
به نظر می‌رسد عصبانیت و خشم مردم چین بعد از وقوع آتش‌سوزی در یک آپارتمان رخ داد. در اثر این آتش‌سوزی در غرب چین ۱۰ نفر کشته و ۹ نفر مجروح و ‌راهی بیمارستان شدند. این اتفاق خشم مردم را برانگیخت. زیرا ویدئوهایی منتشر شد که نشان می‌داد اقدامات مربوط به قرنطینه کووید-۱۹ مانع رسیدن آتش‌نشان‌ها و امدادگران به این ساختمان شده است.

به گزارش فراز، در پی جان باختن ۱۰ نفر در جریان آتش‌سوزی در یک بلوک آپارتمانی در شهر اورومچی چین، اعتراضات در چین علیه دولت شدت گرفت. در پی این آتش‌سوزی در روز پنج‌شنبه، مقامات محلی در ساعات اولیه روز شنبه یک کنفرانس خبری برگزار کردند و اعلام کردند تدابیر اتخاذ شده برای قرنطینه کووید_۱۹ مانعی برای دسترسی امدادگران و نیروهای آتش نشانی جهت نجات شهروندان گرفتار در این آتش سوزی نبوده است. اما کاربران در شبکه‌های اجتماعی این روایت را زیر سوال می‌برند و مرگ این افراد در آتش‌سوزی را به محدودیت‌های اعمال شده بر ساختمان‌های مسکونی نسبت می‌دهند.

مقام‌های چینی این موضوع را قویاً رد کرده‌اند. در یک موج فوق‌العاده نافرمانی مدنی در منطقه سین‌کیانگ در غرب چین و پکن پایتخت چین به‌دلیل تشدید قرنطینه کووید-۱۹، صدها نفر روز یکشنبه ششم آذر در شهر ووهان، محلی که برای اولین بار سه سال قبل این ویروس شناسایی شد، دست به اعتراضات خیابانی زدند. گروه‌هایی از مردم در تجمعاتی حدوداً ۱۰۰۰ نفره با روشن کردن شمع بصورت مسالمت‌آمیز در خیابان تجمع کردند. تظاهرکنندگان با در دست داشتن شمع‌، چراغ‌های قوه و کاغذهای آ چهار سفید‌، خواستار پایان قرنطینه‌ و تست‌های اجباری کرونا شدند. این اعتراضات در شهرهایی مانند ووهان و شانگهای به درگیری مردم با پلیس انجامید. به گزارش رویترز از قول شاهدان عینی، برخی معترضان توسط پلیس چین بازداشت شدند. در استان شرقی جیانگ‌سو نیز ده‌ها دانشجو برای عزاداری قربانیان آتش‌سوزی سین‌کیانگ تجمع کردند.

ویدئوهای منتشر شده از چین نشان می‌دهد که دانشجویان دانشگاه چینگ‌هوا با در دست داشتن کاغذهای سفید بدون نوشته، شعار می‌دهند: «این زندگی عادی نیست، کافی است، زندگی ما پیش از این، این‌گونه نبود.»

در جریان اعتراضات دانشجویان⁩ دو نفر از اساتید مدرسه خبرنگاری فودان در شانگهای جلوی پلیس ایستادند تا مانع دستگیری دانشجوها شوند.

چین,اعتراضات در چین

در یکی از ویدئوها شنیده می‌شود که یکی از کارمندان دانشگاه را تهدید می‌کند و می‌گوید: هزینه کاری که انجام دادید را می‌پردازید. روز شنبه، جمعیت در شانگهای در خیابان ارومچی میانی تجمع کردند. جمعیت حاضر در خیابان تحت تدابیر شدید امنیتی علیه حزب کمونیست چین و شی جین پینگ شعار می‌دادند. آنها می‌گفتند: «حزب کمونیست، استعفا! شی جین‌پینگ، استعفا!» شعار کناره‌گیری شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین از قدرت در حالی از سوی معترضان سر داده شد که او چند هفته پیش در کنگره حزب کمونیست برای سومین دوره پیاپی زمام امور را در چین در دست گرفت. در ویدیوهای دیگر نیز شنیده می‌شود که مردم شعار می‌دهند: «آزمایش پی‌سی‌آر نمی‌خواهیم، ما آزادی می‌خواهیم. آزادی، آزادی»

اعتراضات چگونه به اینجا رسید؟

ناامیدی از سیاست «کووید صفر» از آنجایی که بقیه کشورهای دنیا به زندگی عادی بازگشته‌اند، مردم چین هم‌چنان در معرض قرنطینه‌های شدید در مناطق مختلف از مغازه‌ها گرفته تا کل شهرها هستند. در حادثه واژگونی یک دستگاه اتوبوس در استان گوئیژو که شبانه مردم را به مرکز قرنطینه می‌برد، دست‌کم ۲۷ تن کشته شده و تعداد ۲۰ نفر دیگر نیز مصدوم شدند. چند روز قبل کارگران بزرگترین کارخانه مونتاژ آیفون جهان در شهر ژنگژو در چین نیز به دلیل سیاست‌های «کوید صفر»دست به اعتراض زدند. کارگران نگران آن هستند که با استفاده از خوابگاه‌های مورد استفاده کسانی که اخیرا مبتلا به کووید بوده‌اند، به این بیماری مبتلا شوند.

کاغذهای A4 سفید چیست؟

جمعیت معترض در چین برگه‌های کاغذ سفید در دست دارند؛ اقدامی که به‌طور سنتی در چین نشانه اعتراض علیه سانسور است. آنها شعار می‌دادند: «نیاز به حقوق بشر، نیاز به آزادی.» بسیاری از معترضان در شهرهای مختلف چین با در دست داشتن کاغذهای سفید و بدون نوشته در تجمع حضور پیدا می‌کنند و کاغذهای سفید به نماد این اعتراض‌ها تبدیل شده است. استفاده از کاغذهای سفید، ابتدا در هنگ‌کنگ به عنوان نمادی در برابر استبداد حزب کمونیست چین در اعتراضات رایج شده‌ بود و حالا در اعتراضات اخیر به سرزمین اصلی چین کشیده شده است. یکی از معترضان جوان در رودخانه لیانگما در پکن به رویترز گفت: «کاغذ سفید نشان دهنده هر چیزی است که ما می‌خواهیم بگوییم اما نمی‌توانیم بگوییم.»

چین,اعتراضات در چین

چه بر سر معترضان می آید؟

پلیس تعداد نامعلومی از معترضان از جمله حداقل یک خبرنگار خارجی را بازداشت کرده است. اعتراضات مردم در شب دوم تظاهرات در شانگهای با واکنش شدید پلیس روبرو شد و بی بی سی اعلام کرد که فیلمبردار آن در شانگهای، ادوارد لارنس، بازداشت و مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. یک شاهد محلی در گفت‌و‌گو با رویترز از بازداشت هفت معترض در شانگهای خبر داده و گفته است ما فقط خواهان حقوق اولیه انسانی خود هستیم. یک شاهد عینی دیگر نیز گفته است نمی‌داند چرا در حالی که اعتراضات مسالمت‌آمیز و بدون خشونت برگزار می‌شود، پلیس بدون دلیل دست به بازداشت می‌زند.

شاهد عینی دیگری گفته است کشورش را دوست دارد، اما دولتش را نه: «من می خواهم آزادانه به بیرون بروم، اما نمی‌توانم. سیاست کووید-۱۹ در کشور ما یک بازی است و مبنای علمی ندارد و از واقعیت دور است».

احتمالاً عواقب سنگینی برای کسانی که به عنوان معترض دستگیر می‌شوند وجود خواهد داشت.

 چرا این اعتراضات قابل توجه است؟

 ناظران گفته‌اند که این اعتراض‌ها شباهتی به آنچه در دهه‌های گذشته دیده‌اند، ندارد. پروفسور دالی یانگ، استاد علوم سیاسی در دانشگاه شیکاگو می‌گوید: این اعتراضات از نظر گستردگی و جمعیت واقعاً قابل توجه است. چونگ کیم وا، استاد پیشین علوم اجتماعی دانشگاه پلی‌‌تکنیک هنگ‌کنگ می‌گوید که هر چند این اعتراض‌ها گسترده هستند، اما بعید است به دولت مرکزی آسیبی برسانند. او به گاردین گفت که دولت از طریق استفاده از تاکتیک‌های مماشات و سرکوب، این اعتراض‌ها را خاموش می‌کند. او می‌گوید: «باید دید که آیا شعارهای ضد شی گسترش پیدا می‌کند یا نه؟ اما در این صورت هم شی جین‌پینگ مسوولیت استفاده بیش از اندازه از محدودیت‌های کرونا را برعهده دولت‌ها و مقام‌های محلی می‌اندازد.»

سانسور جام جهانی

یکی از مطالبات معترضین در این اعتراضات، مخالفت با سانسور است. معترضان در پکن خواهان آزادی بیان شدند. «ما آزادی سینما می‌خواهیم.  ما آزادی بیان می‌خواهیم. رسانه‌ها را پس دهید، روزنامه‌نگاری را به ما برگردانید.»

بازی‌‌های جام جهانی قطر برای مردم چین با ۳۰ ثانیه تاخیر برگزار می‌شود تا برخی تصاویر هواداران با ماسک برای پخش در تلویزیون این کشور سانسور شود. تصاویری که در آن هواداران در ورزشگاه بدون ماسک هستند، توسط تلویزیون چین سانسور می‌شود چرا که دولت چین همچنان محدودیت‌های سختگیرانه‌ای را در مورد کرونا اعمال کرده و نمی‌خواهند که با نشان دادن تصاویر هواداران بدون ماسک از این حیث روی هواداران تیمشان تاثیر بگذارند.

 بعد از این چه خواهد شد؟

علی‌‌رغم سخت‌گیری‌های شدید سه سال گذشته توسط دولت چین، همچنان چین یکی از اصلی‌ترین مراکز شیوع کرونا در جهان است.  اعتراضات در چین نادر نیست، اما گستردگی و گسترش این اعتراضات این‌بار قابل توجه است و خواست معترضان یعنی  پایان دادن به سیاست «کووید صفر» چیزی نیست که دولت در حال حاضر مایل به برآورده کردن آن باشد. اما روز یکشنبه، روزنامه خلق، ارگان حزب کمونیست در یادداشتی در صفحه یک خود تاکید کرد که سخت‌گیری‌های جاری کرونایی «به شکل تزلزل‌ناپذیر» ادامه پیدا خواهد کرد.

اکنون نگاه‌‌ها به این است که آیا اعتراضات در طول هفته ادامه می‌یابد و مقامات چگونه پاسخ خواهند داد.

  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
هیچی خوشی زده زیردلشون همینکه بتوان۲میلیاردجمعیت روسیرنگخ داشت وبه همشون شغل ومسکن دادشق القمره حکومت استعفابده همشون ازگرسنگی هم رومیخورندیامیمیرندعین قبل مائو
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش