
سرعت کرهشمالي در پيشرفت ساخت سلاح هستهاي، بسياري از کارشناسان غربي را حيرتزده کرده است. هفته گذشته جان پارک، از مديران گروه کره در مرکز بلفر، در کنفرانسي در «آسياسوشايتي» اشاره کرد که کيم کاملا عزمش را جزم کرده است تا به قدرت بازدارندگي هستهاي برسد؛ امري که جدا از اينکه بقاي حکومتش را تضمين کرده، کرهشمالي را قادر ميکند از حضور در مسابقه تسليحاتي اجتناب کند و به توسعه اقتصادي متمرکز شود. پارک گفت: بسياري از مقامات چيني در خفا با سياستهاي کرهشمالي همذاتپنداري ميکنند.
دونالد ترامپ در ماه ژانويه قدري پيش از آنکه به کاخ سفيد برود، در توئيتي نوشت: «کرهشمالي به تازگي تأکيد کرده به آخرين مرحله از پيشرفتهاي هستهاي رسيده است که اين کشور را قادر ميکند ايالاتمتحده را هدف قرار دهد. اين اتفاق رخ نخواهد داد.» موضع ترامپ تغيير نخواهد کرد.
ترامپ روز پنجشنبه، اظهارات جنگطلبانهاي را که اوايل هفته مطرح کرده بود، تکرار کرد. او گفت اگر کرهشمالي تهديدهاي خود را تکرار کند، با «آتش و خشمي» روبهرو خواهد شد «که دنيا تاکنون به چشم نديده است.» او به خبرنگاران گفت: «احتمالا، اظهارات اوليه چندان سفت و سخت نبوده است.»
رئيسجمهوري سخني از اين نگفت که آيا قصد حمله پيشگيرانه به کرهشمالي را دارد يا خير و گفت که وي هنوز از مذاکرات استقبال ميکند اما همچنين اضافه کرد: «آنچه آنها دارند انجام ميدهند، آنچه آنها دارند با آن پا به فرار ميگذارند، يک تراژدي است که نميتوان اجازه داد ادامه پيدا کند.» اين مواضع بازتابنده اظهارات اچ.آر مکمستر، مشاور امنيت ملي رئيسجمهوري است که هفته پيش گفته بود براي ترامپ چشمانداز کرهشمالي با سلاحهايي که بتواند ايالاتمتحده را هدف قرار دهد، غيرقابل تحمل است. مکمستر همچنين گفت که وظيفه او اين است که «همه گزينهها» را به منظور بهنتيجهرسيدن اين هدف روي ميز قرار دهد: «و اين شامل گزينه نظامي هم ميشود.»
جمعه صبح ترامپ در توئيتري نوشت: «گزينههاي نظامي کاملا روي ميز قرار دارند و اگر کرهشمالي غيرعاقلانه رفتار کند، آماده اجرا هستند» اما واقعيت اين است که هيچ گزينه سرراست نظامي وجود ندارد. اگر چنين گزينهاي وجود داشت، رئيسجمهوري قبلي ايالاتمتحده احتمالا از آن استفاده ميکرد.
اکونوميست اين هفته در سرمقاله خود نوشت: «بمبها و موشکاندازهاي آقاي کيم بهخوبي در سراسر کشور پراکنده و پنهان شدهاند. نيروهاي نظامي آمريکا با تمام قدرتشان هم نميتوانند پيش از آنکه کيم دست به اقدام تلافيجويانه بزند، تمام توان هستهاي کرهشمالي را خنثي کنند.»
حتي اگر حمله ايالاتمتحده بتواند سلاحهاي هستهاي کيم را از سر راه بردارد، نيروهاي کرهشمالي هزاران توپخانه در اختيار دارند که به سمت سئول نشانه رفته است؛ شهري با ۱۰ ميليون جمعيت که تنها ۳۵ مايل با مرز کرهشمالي فاصله دارد. اقدامي تلافيجويانه با اين تسليحات متعارف احتمالا هزاران کشته به بار خواهد آورد. جيمز متيس، وزير دفاع در ماه می گفته بود که جنگ با کرهشمالي فاجعهبار خواهد بود (روز پنجشنبه، متيس هشدار خود را تکرار کرد.)
کتي مون، استاد مطالعات آسيا در کالج ولسلي و پژوهشگر غيرمقيم در اتاق فکر بروکينگز، اوايل اين هفته در مصاحبهاي با ايستگاه راديويي دبليو بييوآر در بوستن گفت: «اين مرد جوان که رهبري کرهشمالي را عهدهدار است، اجازه خروج تسليحات اتمي خود را نخواهد داد. آنچه ايالاتمتحده با آن روبهرو بوده، مسئلهاي است ميان تواناييهاي کرهشمالي و اهداف کرهشمالي و استراتژي بيمورد و تاريخ مصرف گذشته ايالاتمتحده براي خلع سلاح هستهاي اين کشور. کرهشمالي تا زماني که خلع سلاح هستهاي رو ميز باشد با ايالاتمتحده مذاکره نخواهد کرد.
ما بايد به سختي فکر کنيم و با واقعيت روبهرو شويم و آن را هضم کنيم. کرهشمالي دولتي تماما هستهاي است. قرار نيست بگوييم «آهاي، به باشگاه اتميها خوش آمدي» اما ميتوانيم روي کنترل تسليحاتي کار کنيم. چارچوب دشواري است که تأکيد ميکند کرهشمالي دولتي هستهاي است، بايد در آن سطح رويکردي ديپلماتيک به خرج داد.»
اين شبيه به حرفي است که اين هفته مايکل هيدن، رئيس سابق سيآياِي و آژانس امنيت ملي اين هفته به همکار من، رابين رايت گفت. او گفت: «هرگونه راهحل ديپلماتيک براي اين اوضاع باید به وضعيت هستهاي کرهشمالي اذعان داشته باشد؛ وگرنه هيچ توافقي ممکن نخواهد بود.»
جان کسيدي
- 15
- 4