شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۹:۴۷ - ۰۴ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۰۹۴۲
خاورمیانه

تغییرات در عربستان سعودی به نفع جهان اسلام یا آمریکا و رژیم صهیونیستی؟

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه,اسرائیل و  عربستان
«ریچادر هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت:"با این تغییر در عربستان کسی به قدرت رسید که دنبال ریسک کردن است، در کشوری که سالها مردانی ریسک گریز در قدرت بودند".

به گزارش  تسنیم، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی با صدور فرمانی و بر خلاف رویه حاکم بر خاندان آل سعود، محمد بن سلمان را به عنوان ولیعهد و معاون رئیس شورای وزیران با حفظ سمت وزیر دفاع انتخاب کرد.

 

صرف نظر از اینکه این تغییرات چه تاثیراتی در تجدید حیات نظام سنتی و فرسوده این کشور و چه پیامدهایی برای مردم و نخبگان و بویژه شیعیان در عرصه داخلی بدنبال خواهد داشت, به نظر می‌رسد پیامدهای این تغییرات در عرصه خارجی بیشتر علیه جهان اسلام و در راستای منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی رقم خواهد خورد.

 

«ریچادر هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا درصفحه توئیترخود نوشت:"با این تغییر در عربستان کسی به قدرت رسید که دنبال ریسک کردن است، در کشوری که سالها مردانی ریسک گریز در قدرت بودند".

 

حال این سوال مطرح است کدامیک "افراد ریسک گریز یا ریسک پذیر" منافع ملی آمریکا را بصورت مطلوبتری تأمین می‌کنند؟ ممکن است یک فرد هر دو ویژگی را با هم داشته باشد، اما مهم این است کدامیک منافع آمریکا را تأمین می‌کند. به عنوان مثال شاید حکام سنتی سعودی در قبال فراموش کردن مسئله فلسطین و عادی سازی روابط با اسرائیل، تهاجم به یمن، قتل عام شیعیان در منطقه الاحساء (شرقیه), اقدام علیه ایران و ... ریسک گریز بودند، چون در دوران ملک عبدالله به جای قتل عام و سرکوب شیعیان, تهاجم به یمن و اقدام علیه ایران با وجود اختلافات فی مابین، باب مذاکره و گفت‌وگو باز بود.

 

ملک عبدالله این فرصت را فراهم کرده بوده تا برخی از رهبران شیعی و نمایندگانی از حوثی‌های یمن در ارتباط با مطالبات و مسائل مورد اختلاف ولو به ظاهر با وی مذاکره و گفت‌وگو کنند. در دوره حکام قبلی سعودی، رژیم صهیونیستی همچنان به عنوان دشمن اعراب به شمار می‌رفت و هنوز قبح عادی سازی روابط با این رژیم و نادیده گرفتن آرمان مردم فلسطین شکسته نشده بود، اما با قرار گرفتن محمد بن سلمان در گردونه قدرت سعودی در دوره ملک سلمان ایجاد تنش با ایران، تهاجم به یمن، سرکوب و اعدام شیعیان منطقه الاحساء, تروریستی خواندن حزب الله لبنان و مهمتر از آن عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار می‌گیرد.

 

قرائن و شواهد نشان می‌دهد, محمد فرزند ملک سلمان در مقام وزیر دفاع و نائب ولیعهد در تعیین اهداف و اولویت‌های جدید سعودی که بیشتر علیه جهان اسلام است, نقش کلیدی بعهده دارد. لذا به همین دلیل است وی از نظر آمریکایی‌ها فردی جسور و ریسک پذیر به شمار می‌رود و به نظر می‌رسد با انتخاب محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد سناریوی آمریکایی‌ها برای تمرکز قدرت در عربستان تکمیل و این کشور بیش از گذشته آماده است تا در چارچوب اهداف راهبردی آمریکا در منطقه که رکن اساسی آن تعامل و همکاری با رژیم صهیونیستی است ایفای نقش کند.

 

بنابراین تفاوتی نمی‌کند محمد بن سلمان در مقام ولیعهد است یا پادشاه، چون وی همان فرد جوان, کم تجربه, ریسک پذیر و نیازمند به حمایت آمریکا است که قدرت را بصورت متمرکز در ساختار سعودی در اختیار گرفته و بهترین گزینه برای تامین منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود، اما به نظر می‌رسد این امر نیز برای رضایت و اعتماد آمریکایی‌ها کفایت نمی‌کند و شکاف سیاسی ناشی از کارکرد ساختار سنتی و افراط گرای سلفی همچنان مورد انتقاد و مناقشه نخبگان حوزه سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا به شمار می‌رود.

 

این مسئله تاکنون مانع از اعتماد آمریکایی‌ها برای برقراری یک روابط راهبردی و اطمینان بخش با عربستان سعودی بوده است. چون تولید و ترویج تفکر افراطی و تروریسم در مدارس دینی سعودی در سراسر جهان که امروز امنیت جهانی را به خطر انداخته از جمله کارکردهای حاکمیت سعودی در دو دهه اخیر بوده است که در نتیجه آن حادثه ١١ سپتامبر در آمریکا، حوادث تروریستی خونین در اروپا، روسیه، عراق، ایران، لبنان، یمن، سوریه و دیگر مناطق جهان حاصل شده است.

 

بنابراین حکام سعودی علاوه بر تغییرات بنیادین در هرم قدرت می‌بایست نهادهای افراطی وهابی را از گردونه تصمیم سازی و ساختار قدرت این کشور حذف کنند تا بتوانند کارکرد نظام سعودی را با نقش جدیدی که در عرصه سیاست خارجی برای خود ترسیم کرده‌اند, منطبق کند.

 

سوابق تاریخی نشان می‌دهد آمریکا و انگلیس از سال ۱۸۵۰ تا سال ۲۰۰۰ میلادی تعداد ۵۱ عملیات اشغال نظامی با بهانه برقراری دموکراسی علیه حکومت‌ها در سراسر جهان به راه انداخته‌اند, این در حالی است که حاکمیت آل سعود که حتی از کمترین شاخصه‌های دموکراسی, حقوق شهروندی و آزادی بیان برخوردار نیست مورد حمایت دولت آمریکا قرار دارد.

 

برای آمریکایی‌ها مهم نیست چه نوع حکومتی" دیکتاتوری یا دموکراسی" در عربستان روی کار است, مهم تامین منافع آمریکا است.

 

به نظر می‌رسد محمدبن سلمان, با تکیه بر آمریکایی‌ها، عربستان سعودی را وارد بازی خطرناکی کرده که تبعات آن نه تنها گریبانگر کشورهای منطقه و گروه‌های مقاومت خواهد شد, بلکه این کشور را نیز در ورطه نابودی و اضمحلال قرار خواهد داد, همانگونه که امروز این کشور در جنگ علیه یمن گرفتار شده است.

 

عربستان با قرار گرفتن در کنار رژیم صهیونیستی در صدد خواهد بود این رژیم را از انزوای سیاسی خارج و ترتیبات امنیتی جدیدی در مقابل ایران و متحدینش در منطقه بازتعریف کند. البته روند حوادث و تحولات به دلیل واکنش سخت ایران و جبهه مقاومت به همین سادگی به نفع عربستان و رژیم صهیونیستی رقم نخواهد خورد و راهبرد آمریکایی‌ها برای تأمین امنیت رژیم اسرائیل، مقابله با ایران، سرکوب یا تضعیف گروههای مقاوت نقش بر آب خواهد شد. چون عربستان سعودی به مثابه بیماری است که آمریکا برای سرپا نگه داشتن آن باید هزینه های زیادی بپردازد.

 

 

 

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش