شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۴۲ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۳۶۵۵
خاورمیانه

نگرانی‌های ترکیه درخصوص کردهای سوریه

یگان‌های مدافع خلق,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
عملیات ارتش ترکیه علیه کردهای سوریه بدون توجه به انتقادهای داخلی و بین‌المللی ادامه دارد. ترکیه نگران افزایش اهمیت سیاسی و نظامی کردها و متحد شدن آنها در خاورمیانه است.

به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه دویچه وله، کردها جمعیتی حدود ۲۵ تا ۲۷ میلیون نفر دارند که سرزمین محل سکونت آنها میان کشورهای خارومیانه تقسیم شده است: ایران، ترکیه، عراق، سوریه و لبنان. حدود ۷۰۰ هزار نفر از کردها نیز ساکن کشورهای اروپایی هستند. (به دلیل آمارهای متفاوت منتشر شده در زمینه جمعیت کردها در این پنج کشور، نمی‌توان آمار دقیقی از کل جمعیت کردها در منطقه ارائه داد.)

 

رویای یک کشور مستقل کرد که پس از جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی جان تازه‌ای گرفت، همواره با کردها بوده است و در سال‌های اخیر آن را نزدیک دیده‌اند. کردها با قدرت گرفتن گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴ میلادی وارد عمل شدند و با نجات ایزدی‌های عراق از کشتار جمعی به دست داعش، به مهمترین متحد منطقه‌ای ائتلاف بین‌المللی ضد داعش تبدیل شدند.

 

"یگان‌های مدافع خلق" کرد سوریه که حال هدف عملیات تهاجمی ارتش ترکیه در عفرین قرار گرفته‌اند، متحد آمریکا هستند. جمعیت کردهای سوریه حدود یک میلیون نفر است. مهمترین بازوی نظامی کردهای سوریه "یگان‌های مدافع خلق" است که ترکیه آنها را متحد "حزب کارگران کردستان"(پ.ک.ک) می‌داند. حزب کارگران کردستان ترکیه از سال‌های پیش وارد نبرد مسلحانه با دولت آنکارا شده است و گروهی از رهبران آن در سال‌های دهه ۱۹۸۰ میلادی از ترکیه به سوریه گریختند.

 

پس از جنگ جهانی اول به نظر می‌رسید که کردها در منطقه‌ای چند پاره شده از امپراتوری عثمانی، دارای سرزمینی مستقل خواهند شد. به این موضوع به طور غیرمستقیم در "اصول‌چهارده‌گانه" رئیس‌جمهور آمریکا وودرو ویلسون که به اعلامیه چهارده‌ماده‌ای ویلسون مشهور است هم اشاره شده بود. در معاهده سور که در اوت سال ۱۹۲۰ به امضا رسید به کردها وعده تشکیل کشور مستقل داده شد. این وعده اما به دلیل مختلفی از جمله عدم اتفاق‌نظر کردها در شیوه تشکیل این حکومت هرگز عملی نشد و در معاهده لوزان که سال ۱۹۲۳ امضا شد نیز نامی از کردها برده نشده است.

 

در سوریه بیشتر جمعیت کردها ساکن شمال شرق این کشور هستند. آنها پس از استقلال سوریه در سال ۱۹۴۶ میلادی پست‌هایی کلیدی را در ارتش سوریه در دست گرفتند اما با قدرت گرفتن جنبش پان‌عربیسم در سوریه از میانه دهه ۵۰ موقعیت کردها تضعیف شد. بازداشت رهبران احزاب کرد آنها را به فعالیت زیرزمینی ترغیب کرد و کردها مخفیانه احزاب و سازمان‌های مختلفی را تأسیس کردند.

 

گسترش نفوذ کردهای سوریه در سایه جنگ داخلی

پایگاه‌های آموزشی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) که در پی افزایش اختلافات آنکارا-دمشق به عنوان ابزاری در دست دولت سوریه در خاک این کشور فعال شده بود، با کاهش اختلافات در سال ۱۹۹۸ میلادی به دستور رئیس‌جمهور سوریه، حافظ اسد بسته شدند و فعالیت‌های سازمان‌های این حزب در سوریه ممنوع شد. کردهای سوریه سال ۲۰۰۳ میلادی "حزب اتحاد دموکراتیک" (پ‌ی‌د) سوریه را تأسیس کردند که به یکی از مهمترین احزاب کرد در سوریه تبدیل شد. این حزب پیمانی با "حزب کارگران کردستان" ترکیه امضا کرد که تا امروز معتبر است. 

 

پ‌ی‌د پس از آغاز جنگ داخلی سوریه سال ۲۰۱۱ میلادی نفوذ خود را در شمال سوریه گسترش داد و یک دولت محلی نیمه خودمختار تأسیس کرد. بازوی نظامی این حزب: "یگان‌های مدافع خلق" (ی‌پ‌گ) نقشی کلیدی در گسترش نفوذ کردها در شمال سوریه بر عهده داشتند و از سال ۲۰۱۴ میلادی که به دفاع از کوبانی برخاستند و با کمک کردهای عراق ایزدی‌ها را نجات دادند، از پشتیبانی گسترده ائتلاف بین‌المللی ضد داعش برخوردار شدند.

 

ترکیه نگران افزایش اهمیت نظامی و سیاسی کردهاست و تصمیم دارد با عملیات "شاخه زیتون" یک منطقه حائل امنیتی در عمق ۳۰ کیلومتری خاک سوریه در حاشیه امتداد مرز ترکیه با سوریه ایجاد کند. ترکیه هراسی از حمله به اهداف کردها در کشورهای همسایه خود ندارد و پیشتر بارها مواضع پ‌ک‌ک در شمال عراق را بمباران کرده است. در عملیات تهاجمی ارتش ترکیه در خاک سوریه تاکنون نه تنها حدود ۳۰۰ مبارز کرد که شمار بسیاری غیرنظامی نیز کشته شده‌اند. 

 

کابوس بی‌پایان عفرین

عملیات ارتش ترکیه علیه کردها می‌تواند پیامدهای جدی برای سیاست خارجی و حتی تحولات داخلی ترکیه در بر داشته باشد. ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) است. عملیات ارتش این کشور در خاک سوریه شکاف میان ترکیه و کشورهای عضو ناتو در اروپا و آمریکا را عمیق‌تر کرده است. در داخل ترکیه نیز بسیاری، به ویژه کردها که نزدیک به ۲۰ درصد جمعیت این کشور را تشکیل داده‌اند، مخالف عملیات ارتش این کشور علیه کردهای سوریه هستند.

 

دولت ترکیه هرچند با مشتی آهنین منتقدان داخلی خود را سرکوب می‌کند و تاکنون ده‌ها خبرنگاران و فعالان حقوق بشر را به دلیل انتقاد به عملیات شاخه زیتون دستگیر کرده است اما با ادامه عملیات تهاجمی در خاک سوریه احتمال وقوع حملات تروریستی در خاک ترکیه را نیز افزایش می‌دهد.

 

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش