جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۲۴ - ۲۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۶۷۸۰
خاورمیانه

معترضان خيابان‌های بيروت، طرابلس، صور و بعلبك را اشغال كردند

نياز لبنان به خانه‌تكانی

سيد حسن نصرالله,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

سيد حسن نصرالله: نصيحت مي‌كنم، اموال عمومي و خصوصي را تخريب نكنيد اما هر چه مي‌خواهيد به من و ديگران دشنام بدهيد. به ارتش و نيروهاي امنيتي آسيب نزنيد و به نيروهاي امنيتي هم مي‌گويم اينهايي كه در خيابان‌ها هستند، برادران شما هستند.

دوره شاه و رعيت گذشت

نيويورك تايمز در تحليلي در اين باره مي‌نويسد: لبناني‌ها در سال‌هاي اخير براي اعتراض بهانه كم ندارند. از اقتصاد نابسامان كه جوانان بسياري را وادار به مهاجرت از كشورشان كرده تا تلي از زباله در گوشه و كنارهاي بيروت و ديگر شهرهاي اصلي اين كشور كه دولت همچنان راهي براي نابودي آنها نيافته است. همزمان دولت هم در بن‌بست اصلاحات گرفتار شده است. با اين‌همه در چندماه اخير بسته‌اي از مشكلات غيرعادي لبناني‌ها را به خود مشغول كرد: كاهش ارزش پول ملي، كمبود آرد و بحران در تامين گاز مورد نياز شهروندان و همچنين آتش‌سوزي در جنگل‌ها كه دولت به اندازه‌اي در مهار آن ناكام بود كه براي اطفاي حريق دست به دامان همسايگان شد.

در چنين شرايطي زماني كه دولت اعلام كرد براي جبران كسري شديد بودجه قصد دارد ماليات بر سرويس‌هايي چون واتس‌آپ، مسنجر فيس‌بوك و فيس‌تايم وضع كند ديگر كاسه صبر مردمي كه بالاترين رقم براي استفاده از سرويس‌هاي مخابراتي را در منطقه پرداخت مي‌كنند، لبريز شد. خبرنگار نيويورك تايمز به نقل از يك معترض مي‌نويسد: در ۳۰ سال گذشته، ما در سايه يك سيستم فاسد زندگي كرديم و اكنون براي اين دولت پولي هم باقي نمانده كه بتواند بيشتر بدزدد. حالا به اين فكر مي‌كنند كه چطور مي‌توانند با دست كردن در جيب ملت، بيشتر بدزدند.

اين رسانه امريكايي در ادامه مي‌نويسد: با آغاز ناآرامي‌هاي عمومي، برخي از سياسيون بر آتش اعتراض‌ها مي‌دمند و حتي معترضان را به اعتراض‌هاي بيشتر عليه دولت و تلاش براي ساقط كردن آن تشويق و تحريك مي‌كنند. يك كارشناس موسسه تحقيقاتي كارنگي مستقر در بيروت درباره تحولات جاري در لبنان در حساب كاربري‌ توييترش نوشت: «بحران اقتصادي و وضعيت متزلزل پول ملي باعث شد كه شهروندان عادي شاهد ناپديد شدن حقوق خود باشند. استانداردهاي زندگي در لبنان كاهش پيدا كرده و آينده كودكان و جوانان در هاله‌اي از ابهام فرورفته است.»

اين كارشناس در ادامه پيش‌بيني كرده كه اعتراض‌ها متوقف نخواهد شد مگر آنكه سعد حريري و دولت وحدت ملي وي استعفا بدهند. نيويورك تايمز در ادامه مي‌نويسد: به نظر مي‌رسد كه اعتراض به وضع موجود به وجه مشتركي براي تمام طايفه‌هاي مذهبي و قوميتي در لبنان تبديل شده است. به عنوان مثال در محله سني نشين هم معترضان عكس‌هاي سعد حريري را پاره كردند. در مناطق شيعه‌نشين معترضان نبي بري را به باد انتقاد گرفتند و حتي در برخي از مناطق بيروت هم انتقادهايي به چهره‌هاي وابسته به حزب‌الله لبنان در پارلمان اين كشور مطرح شده است.

خبرنگار نيويورك تايمز با جمعي از معترضان كه در اطراف كاخ رياست‌جمهوري تجمع كرده بودند گفت‌وگو كرده و به نقل از يكي از آنها مي‌نويسد: معترضان همزمان جبران باسيل، وزير خارجه و سعد حريري را مسخره مي‌كردند. يكي از آنها خطاب به من گفت: ساكنان اين كاخ و دولتي‌ها پادشاهان هستند و ما برده‌هاي آنها. ديگر كافي است و اين مناسبت‌ها بايد تغيير كنند. من در انتخابات اخير به حزب‌الله راي دادم اما حقيقت اين است كه ما از ساختار سياسي قوميتي به ستوه آمده‌ايم. در حال حاضر ۱۸ گروه متفاوت طايفه‌اي و مذهبي در لبنان به دنبال تقسيم مناصب بين خودشان هستند اما براي عامه مردم همه‌چيز در وضعيت بن‌بست قرار دارد. با اين‌همه اين انتقادها صداي همه مردم در لبنان نيست و چندتن از شهروندان بيروت به ما مي‌گويند كه از ميان سياستمداران همچنان به نصرالله اعتماد دارند. برخي نيز با استعفاي حريري مخالف هستند و تاكيد دارند كه وي بايد در منصب نخست وزيري باقي بماند.

اروپا كاري بكند

ميدل‌ايست‌آي در تحليلي درباره تحولات لبنان به اين سوال پاسخ مي‌دهد كه چرا اروپا نبايد اجازه بدهد لبنان به آشوب بيشتر كشيده شود؟ نويسنده اين مطلب در ابتدا مي‌نويسد: در حالي كه قطبي‌سازي سياسي در خاورميانه بسيار بالا است، تنش‌ها و تصادف‌ها ريسك محاسبه‌هاي اشتباه و همچنين حركت به سمت تنش‌هاي باز را افزايش داده است.

مي‌توان گفت كه منطقه امروز تا حد بسيار زيادي شبيه به اروپا در آستانه جنگ جهاني اول است. در شرايطي كه چنين اتفاقي رخ بدهد جنگ به باتلاقي تبديل مي‌شود كه كشورهاي بسياري را به درون خود مي‌كشد. لبنان به دليل ساختار سياسي قومي و طايفه‌اي داخلي، مجاورت با سوريه و همچنين تنش دايم ميان اسراييل و حزب‌الله لبنان مي‌تواند به سهولت به صحنه جنگ بعدي در منطقه تبديل شود. با اين‌همه پيش از آنكه لبنان را در جايگاه قرباني تنش‌هاي منطقه‌اي بررسي كنيم بايد به مشكلات داخلي اين كشور هم نگاهي بيندازيم. جمعيت رو به رشد لبنان ديگر نمي‌تواند اوضاع اقتصادي نابسامان اين كشور و همچنين بن‌بست سياسي در آن را تحمل كند. تلاش دولت براي كسب درآمد از نرم‌افزار موبايلي چون واتس‌آپ به خوبي نشان‌دهنده بي‌كفايتي آن در مديريت امور است.

اميدهايي كه زماني براي تغييرهاي سياسي در لبنان به وجود آمده بود اكنون همگي جاي خود را به ياس داده و دليل آن هم مديريت نابسامان اقتصادي است. امروز مي‌توان وضعيت اقتصادي لبنان را با ورشكستگي اقتصادي يونان مقايسه كرد. در سال ۲۰۱۸، ميزان كسري بودجه در اين كشور به بيش از ۴ ميليارد دلار رسيد. بدهي عمومي به ۸۴ ميليارد دلار رسيده و اين در حالي است كه رقم بدهي دولت به مردم روز به روز در حال افزايش است. در شرايطي كه بحران ادامه پيدا كند، بسياري از سوري‌هايي كه در چندسال اخير به لبنان پناهنده شده بودند راه اروپا را در پيش‌خواهند گرفت.

در حال حاضر طبق آمار رسمي چيزي حدود ۹۵۰ هزار پناهنده سوري در لبنان هستند و اين در حالي است كه برآوردهاي دولت لبنان مي‌گويد كه قريب به ۵/۱ميليون سوري به اين كشور پناه آورده‌اند. برخي از اين پناهندگان با تماشاي اوضاع اقتصادي نابسامان لبنان حركت به سمت تركيه را آغاز كرده‌اند اما با توجه به مشكلات اقتصادي تركيه به اضافه تنش‌هايي كه آنكارا با اروپا بر سر مهاجران سوري دارد اروپا نمي‌تواند بر ميزباني بيشتر تركيه از پناهندگان سوري حساب باز كند. تنها راه براي اروپا اين است كه از وجود دولتي كارآمد و توانمند در لبنان مطمئن بشود. دولتي كه بتواند با نجات اقتصاد بيمار لبنان به فرياد جمعيت معترض در اين كشور برسد. در شرايطي كه لبنان بيش از امروز متزلزل شود اين ظرفيت را خواهد داشت كه به زمين درگيري‌هاي نيابتي روسيه، امريكا، اسراييل، عربستان سعودي و ايران تبديل شود.

در حالي كه برخي در دولت ادعا مي‌كنند ريشه تمام مشكلات در لبنان، حزب‌الله است اما اين تحليل بسيار نادرست به نظر مي‌رسد چرا كه اتفاقا بسياري از چهره‌هاي حاضر در دولت بايد خواسته‌هاي مردم را به منافع حزبي ترجيح بدهند. در حال حاضر وزارت خزانه‌داري امريكا اوضاع در لبنان را با افزايش فشار بر سيستم بانكي بيروت به دليل فعاليت‌هاي مالي حزب‌الله لبنان، پيچيده‌تر از پيش كرده است. طنز ماجرا اينجا است كه دو دهه فشارهاي مداوم امريكا بر حزب‌الله لبنان به هيچ‌وجه به تضعيف اين گروه منتهي نشده است. حتي پيروزي ميشل عون در انتخابات سال ۲۰۱۶ لبنان به تقويت جايگاه حزب‌الله لبنان هم منتهي شد. با اين‌همه اين تحليل بدان معنا نيست كه حزب‌الله لبنان در اوضاع نابسامان سياسي و اقتصادي امروز لبنان هيچ تقصيري ندارد بلكه اين گروه سياسي نيز مانند ساير احزاب و گروه‌ها بايد سهم خود را پذرفته و در مسير جبران قرار بگيرد.

در ميان كشورهاي اروپايي ايتاليا و فرانسه بايد به دليل منافعي كه در لبنان دارند بيشترين تلاش را براي حل هرچه سريع‌تر بحران بكنند. امانوئل مكرون، رييس‌جمهور فرانسه در حال حاضر در بسياري از پرونده‌هاي منطقه‌اي فعال است و نمي‌تواند فكر كند كه پشت ميز مذاكره نشاندن ايران و امريكا بدون توجه به ريشه‌ها و بسترهاي اختلاف‌هاي موجود ميان دو طرف ممكن است.لبنان يكي از همين بسترها به حساب مي‌آيد. لبنان امروز براي عبور از بحران به نقشه راهي نياز دارد كه مهندس‌هاي آن نبايد همان چهره‌هاي واحدي باشند كه با عملكردشان در ۱۵ سال گذشته، كشور را به وضع امروزش رسانده‌اند. لبنان امروز به سياستمداراني مستقل و ميانه‌رو نيازدارد و نه درگير منافع جناحي و حزبي.

etemadnewspaper.ir
  • 16
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش