شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۶ - ۱۳ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۳۷۶۵
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

اصلاح‌طلبان درگیر بحران «چه باید کرد»!

صادق زیباکلام,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها
سایت دویچه‌وله آلمان در گزارشی از وضعیت طیف اصلاح‌طلب در عرصه سیاسی ایران نوشت: به باور اغلب تحلیل‌گران جناح 'اصلاح‌طلبان' در نظام جمهوری اسلامی در حال حاضر در سخت‌ترین شرایط حیات سیاسی خود قرار دارد. راهبرد سیاسی تاکنونی آنها که 'حضور در انتخابات تحت هر شرایطی' بود با تردید جدی مواجه شده است.

"اصلاح‌طلبان" در نظام جمهوری اسلامی، این روزها حال خوشی ندارند. راهبرد سال‌های اخیر آنها، " تصرف نهادهای انتخابی" با بسیج مردم به "مشارکت در انتخابات"، به دلیل عملکرد مجلس دهم و دولت حسن روحانی، با تردید‌های جدی روبرو شده است. دولت اول و دوم روحانی با حمایت قوی اصلاح‌طلبان روی کار آمد. ترکیب مجلس در انتخابات دوره دهم نیز با تلاش همین اصلاح‌طلبان تغییر کرد، اما این تغییرات حاصل چندانی برای مردم نداشت. در سیاست، اقتصاد و فرهنگ کشور دگرگونی صورت نگرفت و تقریبا هیچیک از وعده‌های اصلاح‌طلبان امکان تحقق نیافتند.

اکنون این پرسش در میان مردم و رای‌دهندگان ایرانی عمومیت یافته است که اگر قرار است با شرکت در انتخابات و رای‌دادن هیچ‌چیز تغییر نکند پس فلسفه انتخابات در ایران چیست و برای چه باید در آن شرکت کرد؟

امروز برای اکثریت رای‌دهندگان آشکار شده که قدرت و اراده واقعی برای اداره امور و اصلاح و بهبود اوضاع، در جایی غیر از نهادهای موسوم به "انتخابی" مانند دولت و مجلس است و قدرت در دست نهادها و افرادی است که مردم نقشی در تعیین آن نداشته و ندارند. این نهادها نه خود را به رای مردم می‌گذارند و نه در برابر عملکردشان پاسخگوی مردم هستند.

عمومیت‌یافتن این نتیجه‌گیری و باور در افکار عمومی، "اصلاح‌طلبان" در جمهوری اسلامی را، آنهم در آستانه انتخابات دور تازه مجلس شورای اسلامی، در موقعیت بسیار دشواری قرار داده است. دشواری تصمیم‌گیری و تعیین سیاست. اگر "اصلاح‌طلبان" مانند گذشته علاقمند به حضور و مشارکت در انتخابات مجلس باشند، چگونه رای‌دهندگان را برای این سیاست قانع کنند؟ و اگر بی‌تفاوتی پیشه کنند، دست رقبای خود را باز گذشته و به حذف خود نهادهای اجرایی و قانون‌گذاری کمک کرده‌اند.

صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی در تهران نیز همین نظر را دارد. او معتقد است که اصلاح طلبان در ۲۱ سال اخیر و بعد از ۲ خرداد ۷۶ در سخت‌ترین شرایط ممکن قرار دارند. در گذشته اصلاحات به مانند شرایط حاضر دچار بحرانی اینچنینی نشده بود، اگر هم شرایط سختی برایشان پیش می‌آمد، به دلیل این که می‌دانستند، باید چه کار کنند، می‌توانستند، به مسیر خود ادامه دهند. اما به گفته زیباکلام، در حال حاضر اصلاح‌طلبان به این سوال مهم "چه باید کرد!" جواب نداده‌اند، از سویی بزرگترین مشکلی که گریبان‌گیر جناح اصلاحات را گرفته ریزش بدنه اجتماعی است که دیگر خیلی سخت می‌توان آن‌ها را پای کار آورد.

صادق زیباکلام که با سایت "فرارو"  گفت‌وگو کرده، بزرگترین مشکل اصلاح‌طلبان را در شرایطی کنونی "فقدان رهبری مشخص" می‌داند و می‌گوید: «در حال حاضر اصلاح‌طلبان رویه منسجمی ندارند، بدین شکل که هر گروهی ساز خود را کوک می‌کند و هماهنگی در این زمینه وجود ندارد، از طرفی آقای خاتمی نیز دو سال است سکوت کرده و حرفی نمی‌زند.» به گفته این استاد علوم سیاسی در مورد حضوردر انتخابات دور جدید مجلس در اسفند ماه آینده، سه جریان و نظر در اصلاح‌طلبان وجود دارد. جریان اول که شخص شاخص آن آقای تاج‌زاده است، معتقدند اول باید یک سری شرایط حداقلی برای حضور در انتخابات تعیین کرد و اگر با آن‌ها موافقت شد، در انتخابات حضور پیدا کرد و اگر چنین امری میسر نشد، نباید در انتخابات شرکت کرد.

دسته دوم به گفته زیباکلام شامل جریاناتی شامل رسول منتجب‌نیا و حزب کارگزاران است که می‌گویند فارغ از هر چیزی، از جمله رد صلاحیت‌ها، باید در انتخابات به صورت فعالی شرکت کرد و مردم را نیز به مشارکت گسترده دعوت کرد. دسته سوم که شامل افرادی مانند سعید حجاریان می‌شود، معتقدند با توجه به شرایط موجود نباید در انتخابات شرکت و برای حضور در صحنه انتخابات اصرار کرد.

زیباکلام معتقد است که اصلاح‌طلبان باید هرچه سریع‌تر استراتژی خود را تعیین کنند. آن‌ها باید موضع خود نسبت به دولت روحانی، فراکسیون امید و عملکرد چهار ساله‌اش در مجلس و باقی قضایا را مشخص کنند. او می‌گوید اگر شما به فرض مثال از یک دهه هفتادی این سوال را بپرسید که چه فرقی میان "اصلاح‌طلبان" و "اصول‌گرایان" وجود دارد، قطعا آن‌ها جواب می‌دهند، که هیچ تفاوتی میان این دو طیف سیاسی وجود ندارد. به گفته زیباکلام برای اینکه تفاوت میان این دو جناح و گرایش را نسل جدید نیز درک کند، باید مطالبه اصلی اصلاح‌طلبان "دموکراسی و آزادی" باشد، به بیان دیگر آن‌ها باید اصلی‌ترین جریانی در کشور باشند که آزادی و دموکراسی را مطالبه می‌کنند. 

به گفته این استاد دانشگاه، طی دو سال اخیر بزرگترین ضربه‌ای که به اصلاح‌طلبان وارد شده و موجبات ریزش بدنه اجتماعی آن‌ها را فراهم آورده، همین عدم پاسخ گویی به سوالات و مطالباتی است که در حال حضر در جامعه و در بین مردم وجود دارد، اما اصلاحات دو سال است که از جواب دادن به آن‌ها طفره رفته است. زیباکلام که خود نیز "اصلاح‌طلب" است و در انتخابات ریاست جمهور سال ۱۳۹۶ برای ترغیب مردم به شرکت در انتخابات "سنگ‌تمام" گذاشت، می‌گوید: «مردم بازیچه دست ما نیستند و خیلی از کسانی که در انتخابات نمی‌خواستند رای بدهند، به دلیل اصرار اصلاح‌طلبان و "تکرار می‌کنم" آقای خاتمی پای صندوق‌ها حاضر شدند. حال در قبال این دعوت اصلاح‌طلبان هیچ پاسخی نمی‌دهند و این بزرگترین مسئله‌ای است که به وجه آن‌ها در بین مردم خدشه وارد کرده است.»

به گفته این تحلیل‌گر سیاسی، «اگر وضعیت فعلی به همین منوال ادامه پیدا کند و اصلاح‌طلبان برای سوالات و مطالبات مطرح شده پاسخی نداشته باشند و یا ندهند و از سویی تکلیف رهبری این جریان مشخص نباشد، قطع به یقین ریزش پایگاه اجتماعی جناح چپ همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.»

baharnews.ir
  • 18
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش