یکشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۶۰۱۳۵

جهان سوم چیست؟ (+ تاریخچه)

جهان سوم,کشورهای جهان سوم,منظور از کشورهای جهان سومجهان سوم از رایجترین عناوین بین المللی برای تعریف شرایط مختلف حاکم بر جهان میباشد
جهان سوم در اشاره به ممالک غیرمتعهّد به ناتو و بلوک شرق در نیمهٔ دوم قرن بیستم به کار گرفته شد، در واقع کشورهایی که در جهان اول و جهان دوم نمی گنجند. در این مطلب از سرپوش دریاره واژه ی جهان سوم توضیحاتی داده شده است.

جهان سوم

اصطلاح جهان سوم که به مجموعهٔ کشورهای تازه استقلال یافتهٔ قاره های آسیا و آفریقا اطلاق میشد در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، مرسوم گردید و این اصطلاح برای مجموعه کشورهای توسعه یافتهٔ سرمایه داری و کشورهای توسعه یافتهٔ کمونیست نبود.

پیشینه جهان سوم

در سال های ۱۹۴۷ تا ۱۹۴۹ جهان سوم و پایگاه سوم در فرانسه رواج پیدا کردند. در آوریل ۱۹۴۹ شخصی به نام پیتر ورسی به استفاده کلود بورده از این اصطلاح اشاره کرد ولی عقیده و باور ژوزف لاو این بود که در اصطلاح موقعیت سوم می توان منشأ این واژه را پیدا کرد. این کلمه در سال ۱۹۴۹ توسط خوان پرون مورد استفاده قرار گرفت. کاربرد عام جهان سوم از نظر ژوزف لاو به دوران پس از کنفرانس باندونگ ۱۹۵۵ برمیگردد.

یک جمعیت نگار و تاریخ دان ایرانی به نام احد محبوبی، کاربرد امروزین این واژه را شرح داد ؛ به این صورت که او در مقاله ای در مجله ابزرواتور در ۱۴ اوت ۱۹۵۲ به منظور نام گذاری کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه ی خارج از دو بلوک قدرت، از این واژه استفاده کرد.

جهان، پس از جنگ جهانی دوم و آغاز جنگ سرد به دو بلوک تقسیم شد که از آن ها می توان به جهان شرق و غرب اشاره کرد. کشورهایی به جهان سوم معروف میشدند که توسعه نیافته بودند و جایگاهی در قالب این دو جهان نداشتند. برخی از این کشورها به این دلیل ، نام کشورهای غیر متعهد را برای خود انتخاب کردند که به هیچ کدام از دو بلوک، متعهد نبودند.

دسته بندی کشورهای جهان سوم

دسته بندی کشورهای جهان سوم براساس فاکتورهای مختلف، نظیر درآمد ناخالص ملی و فقر کشورها، حقوق سیاسی و آزادی های مدنی، رشد انسانی کشورها و آزادی اطلاعات در داخل کشور می باشد.

چهار جهان

جهان، پس از جنگ جهانی دوم به دو بلوک و حوزه نفوذی بزرگ تقسیم شد که دیدگاه های آن درمورد دولت و جامعه سیاسی، متفاوت میباشد :

- جهان اول به بلوک کشورهای دموکراتیک- صنعتی در حوزه نفوذی امریکایی اطلاق میشود.

کشورهای جهان سوم,پیشینه جهان سوم,دسته بندی کشورهای جهان سومجهان سوم و پایگاه سوم تعابیری بودند که در سال های ۱۹۴۷ تا ۱۹۴۹ در فرانسه رایج شدند

- جهان دوم، نام بلوک شرق یا کشورهای کمونیست- سوسیالیست است.

کشورهایی که همردیف با هیچ یک از دو بلوک مذکور نبودند؛ حدود سه چهارم باقی مانده از جمعیت دنیا را تشکیل میدادند که به آن ها جهان سوم می گفتند.

- در دهه ی هفتاد، واژه جهان چهارم ابداع شد و این واژه متعلق به ملت هایی بود که ناشناخته( نهادهای فرهنگی) از افراد بومی و همچنین ملت های جهان اول ساکن در داخل یا سراسر مرزهای دولت ملی بودند.

مسائل و مشکلات کشورهای جهان سوم

کشورهای جهان سوم، شرایط مناسب سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ندارند با این که از بیشترین امکانات مادی و انسانی و منابع عظیم ثروت برخوردارند. درواقع در طی قرون گذشته سیاست های کشورهای استعمارگر و قدرتمند را در این کشورها، به اجرا گذاشتند که در اثر این سیاست ها چنین مشکلاتی بوجود آمد. با وجود دستیابی کشورهای جهان سوم به استقلال سیاسی ولی هنوز بطور غیرمستقیم به کشورهای استعماگر، وابسته هستند.

با وجود این که خصوصیات مشترک کشورهای جهان سوم، زیاد است اما این کشورها به خاطر ویژگی های جغرافیای، منابع مادی و انسانی و فرهنگی و آداب و سنن و ساختار سیاسی، دارای تفاوت های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی زیادی با یکدیگر می باشند. البته این خصوصیات و ویژگی های مشترک در کشورها متفاوت می باشند.

در واقع نظام های سنتی کشورهای جهان سوم، متحول شد ولی این تحول با گذشته ی سنتی هیچ نسبتی نداشت و علاوه‌براین با معیارها و وضعیت جدید، وجه اشتراک کافی برقرار نمی کرد. معضلات و مشکلاتی در اثر نتیجه ی این تحولات رخ داد که این کشورها با آن روبرو بودند. از این مشکلات می توان به بحران بدهی ها، وابستگی مالی، مشکلات شهری، وابستگی صنعتی، اقتصاد تک محصولی و وضع نامساعد بهداشت، رشد ضعیف اقتصادی، آموزش و رشد روزافزون صنعت مونتاژ و وابسته، بالا بودن نرخ بیکاری، افزایش تورم، نبود تخصص و ... اشاره کرد.

جهان سوم در نظر عامّه

اصطلاح جهان سوم در تداول عامّهٔ اواخر قرن چهاردهم هجری خورشیدی به کشورهایی با وضعیت اقتصادی ضعیف در زبان فارسی اشاره کرده است. امروزه کشور ها از نظر برخی از افراد برپایه کیفیت، جهان بندی می شود؛ مثلا کشورهای اروپای غربی و آمریکای شمالی از نظر اکثر افراد جامعه، جهان اول هستند درحالیکه جهان دوم، متعلق به کشور های آسیای شرقی و اروپای شرقی و آمریکای جنوبی و برخی از کشور های عربی است. همچنین برخی از کشورهای خاورمیانه و آفریقا از نظر کیفیت، جهان سومی محسوب میشوند.

ویژگی کشورهای جهان سوم,مشکلات کشورهای جهان سوم,منظور از کشورهای جهان سوممفهوم جهان سوم بیشینهٔ کشورهای امریکای لاتین و کشورهای آسیایی و آفریقایی را در برمی‌گیرد

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
گوستاوو بلانکو بیوگرافی گوستاوو بلانکو بازیکن مهاجم آرژانتینی

تاریخ تولد: ۵ نوامبر ۱۹۹۱

محل تولد: مندوسا، آرژانتین

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم

باشگاه کنونی: استقلال

شماره پیراهن: ۹

ادامه
جواد خواجوی بیوگرافی جواد خواجوی کمدین پرطرفدار ایرانی (+تصاویر)

چکیده بیوگرافی جواد خواجوی

نام کامل: جواد خواجوی

تاریخ تولد: ۲۴ خرداد ۱۳۷۱

محل تولد: مشهد

حرفه: کمدین، بازیگر و دوبلور

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی رشته سینما

ادامه
کیم تهیونگ کیم تهیونگ از اعضای گروه محبوب BTS

تاریخ تولد: ۳۰ دسامبر ۱۹۹۵

محل تولد: دگو، کره جنوبی

حرفه: خواننده، ترانه سرا، بازیگر و مدل 

ژانر: آراندبی، نئو سول، ایندی پاپ، کی-پاپ

ساز تخصصی: آواز

آغاز فعالیت: ۲۰۱۳ تاکنون

ادامه
زندگینامه لقمان حکیم زندگینامه لقمان حکیم و روایت های قرآنی وی

دوران زندگی: دوران حضرت داوود

محل تولد: حبشه

شهرت: لقمان حکیم

محل دفن: فلسطین یا ناحیه راشدیه در شمال بغداد

زندگینامه لقمان حکیمبیوگرافی لقمان حکیم

ادامه
سروش صحت بیوگرافی سروش صحت بازیگر و مجری پرطرفدار ایرانی

تاریخ تولد: ۸ آذر ۱۳۴۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و مجری

آغاز فعالیت: ۱۳۷۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس آلودگی شیمیایی دریا

ادامه
عبدالقادر گیلانی زندگینامه عبدالقادر گیلانی شاعر و عارف قرن ششم

تاریخ تولد: ۱ رمضان ۴۷۱ هجری قمری

محل تولد: صومعه سرا، گیلان

محل زندگی: گیلان، بغداد

حرفه: عارف، صوفی، محدث، و شاعر

درگذشت: ۸ ربیع الاول ۵۶۱ هجری قمری

محل دفن: محله باب ‌الشیخ بغداد

ادامه
استیو جابز زندگینامه ثروتمند بزرگ استیو جابز و بنیان گذار شرکت اپل (+ تصاویر دوران جوانی)

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۵۵

محل تولد: سان فرانسیسکو، کالیفرنیا

ملیت: آمریکایی

حرفه: کارآفرین، مخترع، بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانه‌ای اپل

سال های فعالیت: ۱۹۷۴ تا ۲۰۱۱

درگذشت: ۵ اکتبر ۲۰۱۱ در پالو آلتو، کالیفرنیا

ادامه
پاتریک دمپسی بیوگرافی پاتریک دمپسی جذابترین مرد ۲۰۲۳

تاریخ تولد: ۱۳ ژانویه ۱۹۶۶

محل تولد: لوئیستون، مین

ملیت: آمریکایی

حرفه: بازیگر، رانندهٔ اتومبیل‌رانی

شروع فعالیت: ۱۹۸۵ تاکنون

ادامه
 محمدرضا حیاتی بیوگرافی محمدرضا حیاتی مجری اسبق صدا و سیما / حواشی زندگی وی

تاریخ تولد: ۲۷ دی ۱۳۳۴

محل تولد: آبادان

محل زندگی: تهران

حرفه: گوینده و مجری صدا و سیما 

شروع فعالیت: ۱۳۵۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته علوم سیاسی

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش