
به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، اخیرا" آدیتیا کولر"( Aditya Khuller) و" فیلیپ کریستنسن"( Philip Christensen) دانشمندان علوم سیارهای دانشگاه ایالتی آریزونا و" استفان وارن"( Stephen Warren) متخصص یخ و برف زمین" دانشگاه واشنگتن"، به بررسی این مسئله پرداخته اند و رویکرد جدیدی را برای تعیین دقیق میزان غبارالود بودن یخ های مریخ ایجاد کردند.
طی این مطالعه پژوهشگران با ترکیب داده های کاوشگر فینیکس و مدارگرد شناسایی مریخ ناسا با شبیه سازی های رایانهای که در زمین برای پیش بینی میزان روشنایی برف و یخ یخچال های طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد، توانستند میزان درخشندگی و غبار آلود بودن یخهای مریخی را تعیین کنند.
سیاره مریخ یک سیاره غبارآلود است بدین ترتیب بسياري از یخ های آن غبار آلودند و از نظر ظاهری نیز رنگ این یخها بسیار تیره تر از رنگ برف تازه ای است که ممکن است روی زمین ببینیم.
هر چه یخ غبار آلودتر باشد، رنگ آن نیز تیرهتر و در نتیجه گرم تر است که این مسئله میتواند بر ایستادگی و تکامل آن در طول زمان تأثير بگذارد. به همین علت میتوان بیان کرد در شرایط خاص این عوامل امکان دارد در ذوب شدن یخ ها در مریخ تاثیرگذار باشند.
کولر در این مورد بیان کرد:امکان دارد این یخ های تیره غبارآلود در حدود چند سانتی متر ذوب شوند. هرگونه آب مایع زیرسطحی که از فرایند ذوب شدن تولید می شود نیز با آمدن لایه جدیدی از یخ بر رویش، از تبخیرشدن در جو مریخ در امان خواهد بود.
پژوهشگران طبق شبیه سازی های انجام شده پیش بینی می کنند که یخ مشاهده شده توسط کاوشگر فینیکس همانند رسوبات یخی پیشتر کشف شده در بخش میانگان مریخ، در طول میلیونها سال پیش و در اثر بارش برف غبارآلود شکل گرفته است.
کولر در انتها افزود:اعتقاد عموم بر این است که مریخ در طول تاریخ خود چندین عصر یخبندان را تجربه نموده است.به نظر میرسد که یخها موجود در بخش میانگان مریخ نیز باقی مانده این بارش برف غبارآلود باستانی هستند.
پژوهشگران تصمیم دارند در آینده بیشتر به بررسی یخ های این سیاره بپردازند. آن ها در حال توسعه شبیه سازیهای رایانهای جدیدتری از یخهای مریخ هستند تا نحوه تکامل آنها در طول زمان را مطالعه کنند.
- 16
- 1