پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۰۰ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۳۲۰۴
نجوم و فضا

نقش شهاب‌سنگ ۲۰۰ ساله در تغییر نظریه تشکیل مریخ

چگونگی شکل‌گیری مریخ,نظریه تشکیل مریخ
شهاب سنگی که بیش از ۲۰۰ سال پیش بر روی زمین فرود آمده، نظریه‌های پیشین در مورد چگونگی شکل‌گیری سیاره سرخ را به هم ریخته است.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، یک شهاب سنگ که بیش از ۲۰۰ سال پیش به زمین برخورد کرده است، اساساً می‌تواند درک ما را از چگونگی شکل‌گیری مریخ تغییر دهد.

اغلبِ آنچه ما در مورد فضای داخلی سیاره سرخ می‌دانیم، از سه سنگ فضایی به دست آمده است که از سطح مریخ و در اثر برخوردهای شهابی بر روی سیاره ما فرود آمده‌اند. آنها عبارتند از شهاب سنگ "شسینی"(Chassigny) که در سال ۱۸۱۵ در شمال شرقی فرانسه سقوط کرد و دو شهاب سنگ دیگر معروف به "نخله"(Nakhla) و "شرگوتی"(Shergotty).

اکنون تجزیه و تحلیل جدید "شسینی" نشان می‌دهد که ترکیب شیمیایی درونی مریخ عمدتاً از برخورد شهاب‌سنگ‌ها ناشی می‌شود، نه از یک ابر گازی غول‌پیکر به نام "سحابی خورشیدی" که تاکنون تصور می‌شد.

این با تفکر فعلی در مورد چگونگی بدست آوردن عناصر فرار سیارات سنگی مانند زمین و مریخ مانند هیدروژن، کربن، اکسیژن، نیتروژن و گازهای نجیب در هنگام شکل‌گیری در تناقض است.

مریخ از این جهت که نسبتاً سریع شکل گرفته، جالب توجه است، چرا که در حدود چهار میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی رخ داده، در حالی که شکل‌گیری زمین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون سال طول کشیده است.

دانشمندان فکر می‌کردند که دنیاهای تازه شکل گرفته قبل از اینکه عناصر در ابتدا در یک اقیانوس ماگما حل شوند، ابتدا این مواد فرار را از سحابی اطراف یک ستاره جوان جمع‌آوری کرده‌اند و سپس در حالی که سیاره هنوز شبیه به یک توپ متشکل از سنگ مذاب است، دوباره به اتمسفر گاز زدایی کرده‌اند.

این نظریه فرض می‌کند که بعدها که شهاب‌سنگ‌های کندریتی به سیاره جوان برخورد کرده‌اند، مواد فرار بیشتری را تحویل می‌دهند.

کندریتها شهاب‌سنگ‌های سنگی(غیر فلزی) هستند که به همان صورتی که از بدنه اصلی(مادر) جدا شده‌اند، بی‌ آنکه در اثر عواملی مانند ذوب شدن، یا جداسازی تغییر یافته باشند، وجود دارند. هنگام شکل‌گیریِ آنها، انواع مختلف گرد و غبار و ذره‌هایی که در منظومه شمسی اولیه موجود بوده‌اند به هم پیوسته‌اند تا سیارک‌های اولیه را بسازند. آنها متداول‌ترین نوع شهاب‌سنگ هستند که به زمین می‌رسند.

تخمین‌ها درباره نسبت سقوط کلی همه شهاب‌سنگ‌ها با این‌گونه شهاب‌سنگ بر زمین نشان‌دهنده سهمی بین ۸۵.۷ درصدی و ۸۶.۲ درصدی است.

مطالعه کندریت‌ها کلیدهای ارزشمند و بسیار مهمی برای بررسی و درک مبدأ و سن سامانه خورشیدی، سنتز ترکیبات ارگانیک و منشأ زندگی یا حضور آب بر روی زمین را فراهم می‌کند. یکی از ویژگی‌های کندریت‌ها، وجود "کندرول‌ها" در آنها است که دانه‌های گِرد کندرولیِ تشکیل شده در آنها از مواد معدنی دیگر متمایز است و به ‌طور معمول آنها از ۲۰ تا ۸۰ درصد حجم کندریت را تشکیل می‌دهند. به دلیل کمی محتوای آهن و نیکلِ کندریت‌ها، آنها را می‌توان از شهاب‌سنگ‌های آهن تشخیص داد.

اعتقاد بر این بود که عناصر فرار درون سیاره مریخ باید ترکیب سحابی خورشیدی یا مخلوطی از فرارهای خورشیدی و شهاب سنگی را منعکس کنند، در حالی که مواد فرار موجود در جو آن، بیشتر از شهاب سنگ‌ها می‌آیند.

این موضوع توسط تحقیقات قبلی روی "شسینی" که به بررسی ایزوتوپ‌های زنون که یک گاز شیمیایی خنثی است که می‌تواند برای میلیون‌ها سال بدون تغییر باقی بماند، پشتیبانی شد.

به نظر می‌رسید که نسبت ایزوتوپ‌های این شهاب‌سنگ با اتمسفر مریخ و سحابی خورشیدی مطابقت داشته باشد که منجر به این فرض شد که عناصر فرار آن مانند هیدروژن، کربن و اکسیژن از سحابی خورشیدی و عناصر اضافی بعداً از شهاب‌سنگ‌ها آمده‌اند.

با این حال، مطالعه جدید محققان دانشگاه "کالیفرنیا دیویس"، این موضوع را رد می‌کند. آنها نمونه‌ای از "شسینی" را تجزیه و تحلیل کردند، اما این بار به ایزوتوپ‌های کریپتون که یک گاز بی‌اثر متفاوت است که امکان اندازه‌گیری دقیق‌تری را ارائه می‌دهد، نگاه کردند.

"ساندرین پرون" یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: با ایزوتوپ‌های زنون، تشخیص منبع دقیق مواد فرار دشوار است، اما این در مورد کریپتون صدق نمی‌کند. با کریپتون می‌توانید تفاوت بین منابع بالقوه مانند خورشید یا شهاب‌سنگ‌ها را بهتر ببینید، اما اندازه‌گیری ایزوتوپ‌های کریپتون از ایزوتوپ‌های زنون دشوارتر است و به همین دلیل است که تاکنون انجام نشده بود.

اکنون محققان دریافته‌اند که ایزوتوپ‌ها به جای "سحابی خورشیدی"، از شهاب‌سنگ‌ها آمده‌اند. این بدان معناست که شهاب‌سنگ‌ها خیلی زودتر از آنچه قبلاً تصور می‌شد و در حضور سحابی، عناصر فرار را به سیاره در حال شکل‌گیری می‌رسانند و تفکر متعارف را نقض و معکوس می‌کنند.

"پرون" می‌گوید که ترکیب داخلی مریخ برای کریپتون تقریباً کاملاً کندریتی است، اما جو آن خورشیدی است که این بسیار متمایز است.

نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که اتمسفر مریخ نمی‌تواند صرفاً با خروج گاز از گوشته شکل گرفته باشد، زیرا این امر به آن ترکیب کندریتی می‌دهد.

این سیاره باید جو خود را پس از سرد شدن اقیانوس ماگمایی از "سحابی خورشیدی" گرفته باشد تا از اختلاط قابل توجه بین گازهای کندریتیک داخلی و گازهای خورشیدی جوی جلوگیری شده باشد.

این نتایج جدید نشان می‌دهد که رشد مریخ قبل از اینکه سحابی خورشیدی توسط تشعشعات خورشید از بین برود، کامل شده است. اما این تابش باید جو سحابی مریخ را نیز منفجر می‌کرد که نشان می‌دهد کریپتون موجود در جو باید به نحوی حفظ شده باشد و احتمالاً در زیر سطح یا در کلاهک‌های یخی قطبی مریخ به دام افتاده باشد.

محققان می‌گویند با این حال، این امر مستلزم آن است که مریخ بلافاصله پس از انباشتگی خود سرد شده باشد. در حالی که مطالعه ما به وضوح به گازهای کندریتی در مریخ اشاره می‌کند و همچنین سوالات جالبی در مورد منشاء و ترکیب جو اولیه مریخ ایجاد می‌کند.

این مطالعه در مجله "ساینس"(Science) منتشر شده است.

  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش