شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۵۱ - ۰۱ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۰۸۳
نجوم و فضا

امکان دریافت داده‌ها و تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب برای همه وجود دارد

دریافت تصاویر جیمز وب,تصاویر جیمز وب
هر ستاره‌شناس یا هر شخص دیگری می‌تواند تصاویر جیمز وب را برای هر هدفی که می‌خواهد بارگیری و دریافت کند

گابریل برامر به‌عنوان یک ستاره‌شناس در«کازمیک داون سنتر» موسسه نیلزبور در کپنهاگ، معمولا کهکشان‌های بسیار دوری را بررسی می‌کند که به‌قدری کم‌نورند که حتی با قوی‌ترین تلسکوپ‌ها نیز فقط به‌ صورت نقاطی قرمز نمایش داده می‌شوند. اما وقتی که او روز دوشنبه، تصویر خام و جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب از یک کهکشان نزدیک را دید، نتوانست در  برابر وسوسه پردازش رنگی و به‌اشتراک‌ گذاری تصویر آن در توییتر مقاومت کند.

دکتر برامر در مصاحبه با ایندیپندنت می‌گوید: «این تصویر را در مدت ۱۰ دقیقه در حالی که داشتم قهوه می‌نوشیدم درست کردم، بنابراین این یک تصویر علمی که با دقت ایجاد شده باشد نیست، اما مطابق با [واقعیت] علمی است.»

به‌ عنوان مثال، تصاویر قدیمی کهکشان «ان‌جی‌سی ۶۲۸» (NGC 628) در نور مرئی که تلسکوپ فضایی هابل آن را گرفته بود، بازوهای مارپیچی این کهکشان را پر از ستاره‌های بی‌شمار نشان می‌دهد که تا حدودی با رشته‌هایی از غبار و گاز سردتر پوشیده شده‌اند. اما اقدام دکتر برامر به پردازش تصویر جدید وب این رابطه را معکوس می‌کند و [بر خلاف تصویر تلسکوپ فضایی هابل،] ستاره‌ها را پنهان می‌کند و غبار درخشنده در ابزار فروسرخ را برجسته می‌کند.

این داده‌ها را در واقع تیم دیگری از دانشمندان جمع‌آوری کرده‌اند که روی «فیزیک با وضوح زاویه‌ای بالا» در کهکشان‌های نزدیک یا اصطلاحا «Phangs survey» کار می‌کنند، این تیم برای بررسی فیزیک شکل‌گیری ستاره و تکامل کهکشانی از تلسکوپ‌های متعددی استفاده می‌کند. این تیم همچنین تصاویری از دیگر کهکشان‌های مجاور را که تلسکوپ فضایی جیمز وب گرفته است، با ارسال آن‌ها در توییتر به‌ اشتراک گذاشته است.

دکتر برامر می‌گوید: «در حالی که این دقیقا [زمینه] پژوهش من نیست، این نوع تصاویر، [به ما نشان می‌دهند که] چگونه می‌توانیم جزئیات فیزیکی که [در کهکشان‌ها] در جریان است را درک کنیم.»

اما تصویری که دکتر برامر به‌ اشتراک گذاشته در مقایسه با ابزارهای قبلی مانند [تلسکوپ فضایی] هابل و تلسکوپ فضایی اسپیتزر که اکنون بازنشسته شده است، بیشتر وضوح استثنایی و حساسیت فروسرخ میانه تلسکوپ فضایی جیمز وب را برجسته می‌کند. این مثالی است از اینکه چگونه تلسکوپ فضایی جیمز وب در حال حاضر نحوه مواجهه حرفه‌ای‌ها و عموم مردم با تصاویر علمی اعماق کیهان را تغییر می‌دهد.

وب، پروژه مشترک ناسا، سازمان فضایی اروپا و سازمان فضایی کانادا، نخستین بار در سال ۱۹۹۶، تنها شش سال پس از ماموریت هابل، شکل گرفت. وب، به‌عنوان یک ابزار علمی، از دهه‌ها پیشرفت در فناوری تلسکوپ و فضاپیما در فاصله زمانی بین اواخر دهه ۱۹۹۰ و پرتاب آن در ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱ بهره برد.

اما ماموریت علمی مداوم تلسکوپ فضایی جیمز وب از فناوری زمینی نیز بهره می‌برد - برای مثال، در اواخر دهه ۱۹۹۰ هیچ رسانه اجتماعی که از طریق آن بتوان به‌ سرعت تصاویر متفاوت ثبت‌ شده هابل را منتشر کند، وجود نداشت.

بنابراین، اگرچه ناسا، سازمان فضایی اروپا و سازمان فضایی کانادا همگی در رونمایی زنده از نخستین پنج عکس تمام‌رنگی تلسکوپ جیمز وب در دوازدهم ژوییه همکاری کردند، اما عموم مردم مجبور نیستند منتظر انتشار رسمی تصاویر وب بمانند.

به گفته دکتر برامر، اکنون تلسکوپ به‌ طور فعال تقریبا بی‌وقفه در حال ثبت تصاویر است و آن‌ها را به آرشیو تلسکوپ‌های فضایی باربارا میکولسکی (MAST) ارسال می‌کند - وب تصویری را که او در ۱۷ ژوییه به اشتراک گذاشته بود، دریافت کرد و او آن را پردازش کرد و صبح روز بعد در توییتر منتشر کرد.

دکتر برامر می‌گوید: «بیشتر برنامه‌هایی که جیمز وب قرار است برای سال آینده انجام دهد، برنامه‌هایی‌اند که «جنرال آبزرورز» (General Observers) خوانده می‌شوند. اساسا هر کسی در دنیا می‌تواند آزمایش یا مشاهده‌ای را پیشنهاد دهد که دوست دارد تلسکوپ فضایی جیمز وب انجام دهد، و سپس جامعه اخترشناسی، سالی یک‌بار گرد هم می‌آید و همه آن پیشنهادها را بررسی می‌کند و تصمیم می‌گیرد.»

نکته مهم آنجا است که او یادآور می‌شود: «این داده‌ها به‌ خودی‌خود در دسترس همه در جهان‌اند، نه فقط در دسترس حرفه‌ای‌ها». دکتر برامر می‌گوید: «شما می‌توانید نسخه «Jpeg» این تصاویر را مستقیما از بایگانی دریافت کنید.»

او می‌افزاید هر کسی که یک نسخه از فتوشاپ و مهارت کافی برای ترکیب سه تصویر از یک تصویر هدف جیمز وب در یک کانال قرمز، سبز و آبی در نرم‌افزار پردازش تصویر داشته باشد، می‌تواند تصاویر تمام رنگی خود از تصاویر جیمز وب را بسازد و البته، دانشمندان نیز از این داده‌ها برای پژوهش استفاده می‌کنند و گاهی اوقات تصاویر پردازش‌ شده به دست‌ آمده را از طریق رسانه‌های اجتماعی و سایر تالارهای گفت‌وگو با دنیا به‌ اشتراک می‌گذارند.»

دکتر برامر می‌گوید: «از نظر علمی، بخشی از قدرت این ماموریت‌ها این است که این تصاویر می‌توانند برای چیزهای زیادی، فراتر از آن چه که تیم اصلی طراح مشاهدات ممکن است در نظر گرفته باشد، مفید باشد، زیرا هر کس، هر ستاره‌شناس یا هر شخص دیگری، می‌تواند تصاویر را برای هر هدفی که می‌خواهند دریافت کند و بررسی خود را روی آن‌ها انجام دهد.»

و هنگامی که نوبت به نتایج مشاهدات وب می‌رسد، در مقایسه با آنچه در گذشته در مورد هابل و سایر ابزارها رخ داده است، کشف و اکتشاف‌ها سرعت جدیدی خواهند گرفت. تلسکوپی جدید و متحول‌ کننده و قدرتمند که سیلی از تصاویری با کیفیت بالا از کیهان را به زمین می‌رساند تا هر کسی به‌ محض مشاهده آن بتواند آن تصاویر را پردازش کند و به‌ اشتراک بگذارد و تجزیه‌وتحلیل کند.

دکتر برامر می‌گوید: «هر تصویر [تلسکوپ وب] تا حدودی به این شکل خواهد بود، و فکر می‌کنم این بخشی از دلیل آن باشد که من تا این حد هیجان‌زده‌ام». «این تصاویر همچنین از نظر علمی، واقعا راه جدیدی برای مشاهده جهان تا دورترین کهکشان‌ها در اختیارمان می‌گذارد.»

independentpersian.com
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش