شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۲۶ - ۱۸ فروردین ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۱۰۹۳۱
نجوم و فضا

عوارض خورشید گرفتگی چیست؟ / افسانه‌ها چه می‌گویند؟

عوارض خورشید گرفتگی,عوارض کسوف
در طول تاریخ بشر، خورشید گرفتگی های بی‌شماری رخ داده است. بنابراین جای تعجب نیست که افسانه های متعددی در ارتباط با این رویداد وجود داشته باشد. در این گزارش به عوارض خورشید گرفتگی می‌پردازیم.

به گزارش تجارت‌نیوز، ۹ آوریل ۲۰۲۴ در بخش هایی از ایالات متحده، مکزیک و کانادا کسوف رخ خواهد داد. با این حال، انتظار می‌رود که ماه در برخی از کشورهای حوزه کارائیب، از جمله ونزوئلا، اسپانیا، کلمبیا، ایرلند، پرتغال، بریتانیا و ایسلند، بخش‌هایی از خورشید را در یک کسوف جزئی بپوشاند. متأسفانه، در هیچ بخش از آسیا این خورشید گرفتگی قابل مشاهده نخواهد بود. اما پخش زنده آن توسط ناسا و رصدخانه مک دونالد انجام می‌شود. به این بهانه خوب است که بیشتر با عوارض خورشید گرفتگی آشنا شویم و اطلاعات اشتباه را نادید بگیریم.

عوارض خورشید گرفتگی یا اطلاعات اشتباه؟

در خصوص خورشید گرفتگی همواره افسانه‌هایی وجود دارد که به تعبیری می‌توان آن‌ها را اطلاعات اشتباه یا غیر علمی برداشت کرد. در ادامه به تعدادی از این اطلاعات اشتباه می‌پردازیم:

- تحت هیچ شرایطی نباید به خورشید نگاه کرد: بعضی افراد تصور می‌کنند دیدن خورشید گرفتگی حتی به واسطه گزارش‌های تلویزیونی هم خطرناک است و به چشم‌ها آسیب جدی وارد می‌کند! اما واقعیت این است که به گزارش ایندین اکسپرس تا زمانی که اقدامات ایمنی درست را رعایت کنید، تماشای خورشید گرفتگی کاملا بی خطر است. هنگام مشاهده خورشید، یعنی از ابتدای شروع رخداد، از مرحله جزئی و تا کل، باید از عینک محافظ استفاده کنید (عینکی که مورد تایید متخصصان و پزشکان است). برخی باور دارند هنگامی که خورشید گرفتگی کامل شد می‌توانید عینک را بردارید و درست قبل از ظهور دوباره خورشید عینک را دوباره روی آن قرار دهید؛ اما این باور هم غلط است و پزشکان توصیه می کنند که در تمام مدت از محافظ چشم مناسب استفاده کنید و تحت هیچ شرایطی عینک محافظ را از چشم‌ها برندارید. همچنین شنیده‌هایی در مورد خطرات رصد خورشید گرفتگی توسط تجهیزات نجوم منتشر شده است. اما باید به خاطر داشت که این رصد اگر زیر نظر متخصصان علم نجوم و با توصیه پزشکان و کارشناسان صورت بگیرد خطری وجود نخواهد داشت.

- تشعشعات ساطع شده از خورشید در هنگام کسوف، باعث مسمومیت غذا می‌شود:  یک باور رایج وجود دارد که پرتوهای مضر خورشید در طول خورشید گرفتگی کامل، نوعی تشعشع تولید می‌کند که به غذا آسیب می‌رساند. اما اگر ذره‌ای این موضوع حقیقت داشت، همین امر باعث سمی شدن غذا در انبار یا محصولات کشاورزی در مزرعه می‌شد. بنابراین این اطلاعات را می‌توان اطلاعاتی کاملا نادرست به حساب آورد.

گزارش شده است که این ادعاهای غیرعلمی ناشی است از ظاهر فورانی تاج (اتمسفر بیرونی خورشید است که وقتی ماه به طور کامل قسمت اصلی خورشید را می پوشاند قابل مشاهده است). به طور مشابه، بسیاری از مردم در گذشته باور داشتند  که همان تشعشعات باعث نقص مادرزادی در انسان می‌ شود!

اما باید به یاد داشته باشید، هیچ چیز خطرناکی در مورد اشعه خورشید یا نور خورشید در طول ماه گرفتگی وجود ندارد و علمای دین و دانشمندان چنین ادعاهای غلطی را رد کرده‌اند.

- ماه در زمان خورشید گرفتگی کاملا سیاه می‌شود: برای رد این موضوع باید نگاهی به ربع اول ماه انداخت؛ بخشی از ماه که توسط خورشید روشن نشده است. فراتر از هلال درخشان، درخشش ضعیفی دارد. این پدیده که به عنوان تابش زمین شناخته می‌شود، به این دلیل رخ می‌دهد که زمین، همانطور که از ماه دیده می شود، کاملاً درخشان است و نور ملایم و کم رنگی می تاباند که سمت تاریک ماه را به رنگ سفید شیری تبدیل می‌کند. در زمان خورشید گرفتگی کامل نیز همین اصل وجود دارد. در حالی که ماه جلوی خورشید را می گیرد، بیشتر سطح زمین در خارج از مسیر کلی کسوف زیر نور خورشید باقی می‌ماند. از منظر ماه، زمین کاملاً روشن به نظر می رسد و نور خود را با افزایش روشنایی روی سطح ماه منعکس می‌کند. بنابراین، حتی در طی یک خورشید گرفتگی کامل، سطح ماه کاملاً تاریک نیست، بلکه به آرامی توسط درخشش زمین روشن می‌شود و تضاد خیره کننده‌ای با تاج خورشید ایجاد می‌کند.

- زنان باردار باید از خورشید گرفتگی خودداری کنند زیرا این خورشید گرفتگی برای جنین خطرناک است: این افسانه نتیجه شایعات منسوخ شده در مورد تشعشعات مضر در طی یک خورشید گرفتگی کامل است. در واقع، نور تاج خورشید که در هنگام کسوف قابل مشاهده است، بی خطر است. ناسا می گوید این افسانه هیچ مبنایی ندارد. با این حال، خورشید به دلیل همجوشی هسته‌ای در هسته خود، نوع دیگری از تشعشعات را ساطع می کند. این فرآیند منجر به ایجاد نوترینوها می شود، ذرات ریز که فوراً از خورشید در فضا و حتی از طریق ماه و زمین در طول ماه گرفتگی حرکت می‌کنند. این نوترینوها بدون توجه به موقعیت خورشید، بدن ما را در هر ثانیه تریلیون ها بمباران می کنند. تنها اثر این امر تبدیل گهگاهی چند اتم در بدن ما به یک ایزوتوپ متفاوت است. این یک پدیده کاملا بی ضرر است که هیچ خطری برای هیچکس از جمله زنان باردار و جنین‌های در حال رشد آنها ندارد.

بنابراین لازم است همواره نظر متخصصان و کارشناسان در حوزه‌های گوناگون اخذ شده تا از انتشار اطلاعات نادرست جلوگیری شود.

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش