
به گزارش ایسنا به نقل از اسپیس، مدارگرد «اروپا کلیپر»(Europa Clipper) ناسا اخیرا در مسیر خود به سمت قمر یخی مشتری موسوم به «اروپا»(Europa) یک عکس مادون قرمز را از مریخ ثبت کرده است. این عکسبرداری کیهانی به دانشمندان کمک کرد تا دستگاهی را که قرار است امکان پشتیبانی اروپا از حیات را مورد بررسی قرار دهد، تنظیم کنند.
این عکس که در روز اول مارس ۲۰۲۵ در طول یک پرواز دقیق از کنار مریخ گرفته شده، یک ترکیب تار از بیش از هزار عکس فوری خاکستری است که بعدا توسط دانشمندان رنگی شدهاند. در نزدیکترین نقطه، کاوشگر فقط ۸۸۴ کیلومتر بالاتر از سطح مریخ قرار گرفت. این مانور که به عنوان کمک گرانشی شناخته میشود، از کشش گرانشی سیاره سرخ برای کاهش سرعت فضاپیما و تنظیم مدار آن به دور خورشید پیش از یک مرحله مهم سفر تقریبا ۳.۲ میلیارد کیلومتری به مشتری استفاده کرد.
این برخورد کوتاه یک هدف علمی را نیز دنبال میکرد و به گروه ماموریت فرصت داد تا تجهیزات فضاپیما از جمله تصویرگر حرارتی «E-THEMIS» را در اعماق فضا آزمایش کنند. این تصویرگر حرارتی در نهایت سطح قمر اروپا را برای یافتن نشانههایی از فعالیتهای زمینشناسی اخیر یا در حال انجام شدن بررسی خواهد کرد. براساس بیانیه ناسا، تصویرگر E-THEMIS در یک بازه زمانی ۱۸ دقیقهای در روز اول مارس، بیش از ۱۰۰۰ تصویر خاکستری - هر ثانیه یک تصویر - گرفت که از روز پنجم مه به زمین رسیدند.
گروه ماموریت برای تأیید دقت تصویرگر E-THEMIS، تصاویر فروسرخ جدید را با نقشههای حرارتی بلندمدت مریخ که توسط مدارگرد «مارس اودیسه»(Mars Odyssey) ناسا جمعآوری شده بود، مقایسه کردند. این مدارگرد از سال ۲۰۰۱ سیاره سرخ را رصد میکند. براساس این بیانیه، گروه مارس اودیسه مشاهدات خود را پیش، حین و پس از پرواز اروپا کلیپر هماهنگ کردند تا امکان مقایسه مستقیم و پهلوبهپهلو فراهم شود.
«فیل کریستنسن»(Phil Christensen)، استاد اکتشافات زمین و فضا در «دانشگاه ایالتی آریزونا» و پژوهشگر ارشد پروژه E-THEMIS گفت: ما نمیخواستیم در این تصاویر جدید هیچ شگفتی وجود داشته باشد. هدف این بود که از یک جرم سیارهای شناختهشده تصویربرداری کنیم و مطمئن شویم که مجموعه دادهها دقیقا همان طور که باید باشند، به نظر میرسند.
تصویرگر E-THEMIS نور فروسرخ را تشخیص میدهد و به دانشمندان امکان میدهد تا از دمای روی سطح سیاره نقشهبرداری کنند. پس از رسیدن فضاپیما به منظومه مشتری در سال ۲۰۳۰، اسکنهای حرارتی به شناسایی نقاط داغی کمک میکنند که میتوانند نشاندهنده فعالیتهای زمینشناسی اخیر زیر پوسته یخی اروپا باشند.
دانشمندان میگویند تصویربرداری فروسرخ به تعیین دقیق محل احتمالی نزدیکترین اقیانوس زیرسطحی اروپا نیز کمک خواهد کرد. این قمر مملو از برآمدگیها و شکستگیهایی است که دانشمندان گمان میکنند ناشی از نیروهای اقیانوسی مانند بالا آمدن آب یا جریانهای همرفتی هستند. کریستنسن گفت: ما میخواهیم دمای این ویژگیها را اندازهگیری کنیم. اگر اروپا فعال باشد، شکستگیهای آن گرمتر از یخهای اطراف هستند؛ به ویژه در جایی که اقیانوس نزدیک سطح قرار دارد یا فورانهای گذشته گرمای ماندگاری از خود به جا گذاشتهاند.
پرواز از نزدیک مریخ، اولین آزمایش کامل هنگام پرواز برای رادار اروپا کلیپر بود که به دلیل اندازه آنتنهایش، امکان آزمایش کامل آن روی زمین وجود نداشت. براساس این بیانیه، تلهمتری اولیه نشان میدهد که این آزمایش موفقیتآمیز بوده و تحلیل دقیق دادهها هنوز باقی مانده است.
با تکمیل پرواز از نزدیک مریخ، کمک گرانشی بعدی اروپا کلیپر در سال ۲۰۲۶ از زمین خواهد بود. انتظار میرود این فضاپیما در آوریل ۲۰۳۰ به مدار مشتری وارد شود و پس از آن مجموعهای از ۴۹ پرواز را از نزدیک اروپا آغاز کند که به دانشمندان امکان میدهند تا پتانسیل میزبانی حیات را در این قمر بررسی کنند.
- 16
- 4