پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۹:۴۸ - ۲۱ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۵۷۹۴
نجوم و فضا

مرکز پژوهش‌های مجلس:کسی ابرهای ما را ندزدیده است!

ابر,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
تأثیر باروری ابرها توسط کشور ترکیه بر منابع آب ایران و بهره‌برداری از آب‌های گسل، موضوعی است که براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، با کمک تعدادی از کارشناسان از سازمان‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.

سیناپرس ،سازمان‌های شرکت‌کننده در انجام این پژوهش، سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، وزارت نیرو، شرکت مدیریت منابع ایران، مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، سازمان هواشناسی کشور، مؤسسه تحقیقات آب وزارت نیرو، سازمان زمین‌شناسی و پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری هستند.

 

موضوع مورد بررسی در این پژوهش نیز این است که آیا بارورسازی ابرها در بالادست می‌تواند باعث کاهش بارش در پایین‌دست شود؟ یعنی زمانی که در ایران ابرها از سمت غرب به سمت شرق حرکت می‌کنند(چراکه عموماً جبه‌های هوای تأثیرگذار از سمت دریای مدیترانه و غرب کشور وارد ایران می‌شوند)، در جایی از غرب، مثلاً در کشور ترکیه بارور شوند و ریزش داشته باشند، این اقدام بر میزان پتانسیل بارش آن‌ها تأثیری می‌گذارد؟

 

کاهش بارش ربطی به بارورسازی ابرها ندارد

به‌طورکلی نتیجه‌ای که این گزارش گرفته این است که این کار می‌تواند تا ۱۰درصد روی میزان بارش اثرگذار باشد، اما از آن‌جایی که این اقدام هزینه گزافی به خود اختصاص می‌دهد و نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار زیاد دارد، انجام مستمر آن چندان به‌صرفه و حتی امکان‌پذیر به نظر نمی‌رسد.

 

مطابق اطلاعات موجود در سایت سازمان جهانی هواشناسی نیز ترکیه در دو مقطع زمانی در دهه ۹۰ این اقدام را انجام داده است و بعد از آن دیگر هیچ پروژه جدیدی در این زمینه اجرا نکرده است. بنابراین مطابق ادعای این گزارش، آن‌چه که ما به‌عنوان کاهش بارش‌ها در کشور مشاهده ‌می‌کنیم، ناشی از بارور شدن ابرها در غرب کشور و  نرسیدن باران آن‌ها به کشور ما نیست.

 

نکته مهم دیگر این است که هرچند که بارورسازی ابرها می‌تواند تا ۱۰درصد از سامانه بارشی را کاهش دهد، اما چون روی هر سامانه بارشی قابل اجرا نیست درنهایت تأثیر آن در کل بارش یک سال آبی بسیار کمتر از چیزی است که ما در حال حاضر شاهد آن در کشور هستیم. چراکه ما تقریباً با ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت آن روبرو هستیم. درنتیجه می‌توان مطمئن بود که این اتفاق درنتیجه بارورسازی ابرها شکل نگرفته است.

 

بارورسازی ابرها و استحصال آب‌های ژرف، مفید یا مضر؟

بارورسازی ابرها تکنیکی است که از طریق ایجاد هسته‌های مصنوعی شکل‌گیری قطره‌ها در آب و به روش پاشیدن مواد شیمیایی روی ابرها به‌وسیله موشک یا هواپیما انجام می‌شود. این کار کمک می‌کند تا هسته‌های اولیه آب در ابر شکل بگیرد، عملیات تقطیر سریع‌تر اتفاق بیافتد و قطرات بزرگ آب درنتیجه وزن‌شان به سمت زمین سقوط کنند و بارندگی شکل بگیرد.

 

بارورسازی ابرها به‌ویژه زمانی که دمای میانگین زمین افزایش پیدا کرده است و شکل‌گیری قطره‌های آب ممکن است که با تأخیر انجام شود، می‌تواند کمک مؤثری بر افزایش میزان بارندگی باشد، اما تأثیر این کار بر کاهش میزان بارش در نواحی دیگر همان‌طور که این گزارش هم مطرح کرده، حرفی بی‌پایه و اساس است.

 

براساس پژوهش انجام‌شده، در حوزه آب‌های عمیق هم هیچ‌گونه مطالعه دقیقی انجام نگرفته است و به دقت نمی‌دانیم که میزان این آب‌ها در کشور ما چقدر است؟ یا مقادیر قابل استحصال آن‌ها چقدر است؟ خطرات ناشی از استحصال آن‌ها چه می‌تواند باشد؟ و...

 

می‌دانیم که بر اساس تجربیات کشورهای دیگر، شواهدی وجود دارد که استحصال آب‌های ژرف سبب بروز زمین‌لرزه‌هایی شده است و همان‌طور که در این گزارش نیز آمده، این حوزه در کشور ما قبل از شروع هرگونه عملیات اجرایی، نیازمند مطالعه و بررسی دقیق‌تر است.

 

اشکال کار تنها مدیریت غلط آب است

درنهایت این گزارش نشان می‌دهد که ما هیچ راهی نداریم برای فرار از این واقعیت که مشکل کشور ما «مدیریت آب» است. یعنی راهی برای دور زدن این واقعیت وجود ندارد. ما باید یک بار برای همیشه بپذیریم که مدیریت آب در کشور ما خطا بوده و راه اشتباهی را طی کرده است و نیازمند اصلاح است. هیچ باور و راه جایگزینی مثل دست‌اندازی به آب‌های ژرف (که خودش می‌تواند هزاران مشکل دیگر ایجاد کند) یا بهانه‌جویی‌هایی مثل تاثیر بارورسازی ابرها بر کاهش بارش کشور، مشکل بنیادین و بزرگ آب در ایران، یعنی مدیریت آب را برطرف نخواهد کرد.

 

بنابراین بهتر است که این گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که مرجعی قانونی و قابل استناد است، مورد توجه و استفاده دستورالعمل‌های جدید وزارت نیرو در مدیریت آب قرار گیرد و یک بار برای همیشه کمر به اصلاح مدیریت آب در کشور بسته شود.

 

 

 

  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش