پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۷:۲۵ - ۳۰ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۸۱۳۹
نجوم و فضا

نگاه متفاوت تصاویر ماهواره‌ای به زندگی مردم در حکومت ارتجاع سیاه

تصاویر ماهواره‌ای,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا
اواسط سال ۲۰۱۵، هنگام سقوط رمادی، داعش مناطقی از سوریه و عراق را به دست گرفته بود. محققان مؤسسه «رند» با استفاده از تصاویر بسیار دقیق به دست‌آمده از ماهواره‌های تجاری روی پنج شهر بزرگ تحت کنترل داعش تمرکز کردند. این تصاویر دو مسئله کاملاً متفاوت را نشان داد؛ فساد اقتصادی در مناطق جنگی، کارآمدی نسبی در مناطق اشغالی آرام‌تر.

اعتمادآنلاین، روزی که شهر رمادی در عراق به دست داعش افتاد توفان شن آغاز شد. در میانه سردرگمی‌ها، عملیات انتحاری با خودرو در مرکز شهر انجام شد و ویرانی‌های گسترده‌ای برجای گذاشت. در بعد از ظهر آن روز پرچم سیاه داعش در مراکز دولتی آویخته بود. 

 

صدها مایل دورتر، صفی از ماهواره‌ها تصاویر متعددی را ضبط کردند. بازارها خالی شدند. کارخانه‌ها تعطیل، زمین‌های گندم و جو، خشک و تمام چراغ‌های شهر خاموش بودند.

 

به گزارش گروه‌ بین‌الملل اعتمادآنلاین، پژوهشگران اندیشکده آمریکایی «رند» با استفاده از داده‌های این ماهواره‌ها شرح کاملاً متفاوتی از  زندگی در قلمرو داعش عرضه کردند. این محققان دریافتند علیرغم ویرانگری‌های اقتصادی داعش، استثناهایی قابل مشاهده است. 

 

اندیشکده «رند» از سال ۱۹۴۶ ماهواره‌ای را در مدار زمین قرار داد که همه چیز، از برنامه‌های سلاح هسته‌ای تا ترافیک ساعات شلوغی شهرها را رصد کرده است. ایالات متحده اکنون به تنهایی بیش از ۸۰۰ ماهواره فعال در مدار زمین دارد؛ بیش از نیمی از این ماهواره‌ها تجاری هستند. تحلیل‌گران از داده‌های بدست آمده از این ماهواره‌ها برای محاسبه فقر در کنیا، بازار سیاه در کره شمالی، و حتی مشتریان خودرو در پارکینگ‌های شرکت Home Depot استفاده کرده‌اند. 

 

داده‌های ماهواره‌ای به دست آمده از بازتاب‌های سطحی زمین، می‌توانند نشان دهند، به عنوان مثال چه میزان از زمین به کشاورزی اختصاص داده شده است. مطالعه گرمای مناطق شهری می‌تواند کارخانه‌های در حال کار را مشخص کند. اسکن‌های مادون قرمز زمین می‌تواند چراغ‌های روشن شهر را در شب، و به شکل تار عنکبوتی نورانی در زمینه‌ای تاریک نشان دهد. 

 

محققان داده‌های بیش از ۱۵۰ شهر در عراق و سوریه را طی چند ماه جمع‌آوری کردند. آن‌ها تخمین زدند که یک سوم کل جمعیت در زمان داعش مهاجرت کرد. کارخانه‌ها تعطیل و زمین‌ها خشک شدند. در سوریه، بیش از ۶۰ درصد چراغ‌ها خاموش شدند. در این زمان داعش تلاش می‌کرد تا برق و ژنرال‌های سوختی را در اختیار بگیرد. در عراق، این مقدار بیش از ۸۰ درصد بود. 

 

به گفته اریک رابینسون، یکی از محققان این مؤسسه: «آنچه در این پروژه منحصر به فرد بود استفاده از تمام ابزار محاسبه و ارائه درکی جامع‌تر از اقتصادهای محلی بود [...] ما توانستیم با تکیه بر نور چراغ در شب، از میزان مصرف برق و سطح کنترل جمعیت آگاه شویم. ما متوجه شدیم، اگر کل جمعیت شهر تخلیه شود، هیچ کسی چراغی را روشن نخواهد کرد.»

 

اقتصاد و حکومت‌داری در زمان داعش

محققان روی پنج شهر بزرگ، و با استفاده از تصاویر بسیار دقیق از ماهواره‌های تجاری تمرکز کردند. این تصاویر، مشابه با تصاویر ماهواره‌ای در Google Maps، به قدری دقیق بودند که محققان توانستند تعداد خودروهای جاده‌ها یا میزان شلوغی پیاده‌روها در بازار را محاسبه کنند. این تصاویر دو مسئله کاملاً متفاوت را نشان داد.

 

در شهرهایی نظیر رمادی، تکریت، و دیر الزور که داعش تلاش می‌کرد زیر حملات شدید، کنترل آن‌ها را حفظ کند، حکومت این گروه با فساد اقتصادی همراه بود. به عنوان مثال تصاویر رمادی چیزی شبیه به شهر ارواح را نشان می‌داد. کامیون‌های تجاری به کلی از خیابان‌های تکریت محو شدند. در دیر الزور، نور چراغ‌ها در همسایگی‌های تحت کنترل داعش خاموش بود، اگرچه این گروه به بسیاری از میدان‌های نفتی گسترده خارج از شهر دسترسی داشت و می‌توانست ژنراتورهای تولید برق را روشن نگاه دارد. 

 

اما در پایتخت «خلافت»، جایی که داعش کنترل بهتری داشت، تصاویر ماهواره‌ای نشان از حکومتی کارآمد داشت. به عنوان مثال، در شهر رقه، این گروه توانست حتی هنگام قطعی سراسری برق شهر، بیمارستان‌ها را روشن نگاه دارد. داعش در شهر بزرگ موصل توانست یک بازار سقف باز را به بازاری مسقف تبدیل کند که خیلی زود با حجم عظیمی از خریداران و خودروها پر شد – جایی که داعش می‌توانست مالیات بگیرد. 

 

تصاویر ماهواره‌ای,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

موصل: مرکز شهر و بازار

رابینسون در این‌بار گفت «به طور مشخص داستان‌های وحشتناکی از این شهر به گوش می‌رسید، اما مردم همچنان باید غذا تهیه می‌کردند، و مغازه داران همچنان صاحب مغازه بودند، و اجناس همچنان به بازار وارد و از آن خارج می‌شد». 

 

این پژوهشگر در ادامه خاطرنشان کرد «یکی از مشخصه‌های کلیدی گزارش ما این است که داعش، بدون نبردهای نظامی برای باز پس گرفتن این منطقه، می‌توانست برخی از تجربه‌های موفق خود در موصل و رقه را تکرار کند. در این صورت ما با دشمنی کاملاً متفاوت روبرو می‌شدیم.»

 

تحلیل تصاویر ماهواره‌ای مؤسسه «رند»، پس از فروپاشی داعش، اهمیت ویژه‌ای دارد. هرچند مشاهده نحوه حکومت‌داری داعش دیگر ممکن نیست، اما ویرانی‌هایی که برجای گذاشت، اقدامات ضروری برای بازسازی این مناطق را مشخص می‌کند. 

 

به گفته این کارشناس، درصورتی که حکومت‌های محلی این مناطق واقعاً بازسازی نشوند، باید شاهد گروه‌هایی مشابه داعش باشیم. 

 

تصاویر ماهواره‌ای,اخبار علمی,خبرهای علمی,نجوم و فضا

دامنه این ویرانی‌ها به طور مشخص در رمادی بسیار گسترده است. اکنون حدود سه سال از ورود نظامیان داعش به این شهر می‌گذرد، و دو سال است که نیروهای عراقی این منطقه را از کنترل داعش خارج کرده‌اند. داده‌های ماهواره‌ای اندیشکده «رند» نشان می‌دهند که تقریباً تمام همسایگی‌های این منطقه ویران و تمام پل‌ها تخریب شده‌اند. این شهر که زمانی ۳۰۰ هزار نفر سکنه داشت، اکنون پس از خروج داعش، و به گزارش داده‌های مؤسسه «رند»، حداکثر ۳۶ هزار نفر سکنه دارد.  

 

 

 

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش