سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۱۵ - ۱۵ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۳۲۴۹
طبیعت و محیط زیست

حفاظت از لایه اوزون بیشتر از آنچه انتظار داشتیم موفقیت آمیز بوده است

لایه اوزون,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

در سال ۱۹۸۹ شواهد و اسناد علمی، ده ها کشور را به سمت امضای معاهده ای سوق داد که هدف آن جلوگیری از توسعه یک سوراخ بزرگ در لایه اوزون بود. پس از گذشت ۳۰ سال این امر به وقوع پیوسته و پروتکل مونترئال کار خود را به درستی انجام داده است.

 

در این میان یک اقدام مثبت دیگر نیز عملی شد؛ در حالی که بنیان‌گذاران این پروتکل در پی آن نبودند، به نحوی که به یکی از تاثیرگذارترین ابزار های آمریکا در مقابله با تغییرات آب و هوایی بدل شده است.

 

ما در مورد نتیجه‌ای شگفت‌آور از یک مطالعه که در مجله Geophysical Research Letters به چاپ رسیده است صحبت می‌کنیم. نزدیک به ۳ دهه پیش، دانشمندان خطرات کلروفلروکربن‌ها یا همان CFC ها وهیدروژن‌کلروفلرو‌کربن‌ها (HCFC) را عمومی کردند؛ این ترکیبات می‌توانند ملکول های لایه اوزون موجود در لایه استراتوسفر زمین را از بین ببرند.

 

خوشبختانه، امروز ما شاهد تاثیرات پروتکل مونترئال هستیم که بر اساس این مطالعات بنیان نهاده شده بود. از آنجایی که CFC  ها و HCFC ها گاز های گلخانه ای قوی‌ای نیز به شمار می‌آیند، امروزه تاثیر کاهش این ترکیبات را نیز در بهتر شدن وضعیت آب و هوایی ایالات متحده شاهد هستیم.

 

 در طول سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴  پروتکل مونترئال تقریبا ۵۰ درصد نسبت به تمامی قوانین وضع شده توسط سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA)، توانسته است منجر به کاهش گاز های گلخانه ای شود.

 

CFC ها و HCFC ها که بعنوان خنک کننده یخچال ها، بخشی از گاز پروپلانت در سیستم اطفای حریق آیروسل و بازدارنده های شعله مورد استفاده قرار می‌گیرند، در طول قرن های گذشته، صد ها و شاید هزاران برابر بیشتر از کربن دی اکسید پتانسیل جذب گرما داشته است.

 

تحقیقات انجام شده مزایایی که پروتکل مونترئال برای آب و هوا داشته است را برجسته‌تر می‌کند. مطالعات جدید بطور ویژه به تاثیراتی که بر آلودگی های آب و هوا در ایالات متحده داشته پرداخته است.

 

بر اساس پروتکل مونترئال که توسط قانون هوای پاک سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا(EPA) به مرحله اجرا درآمد، ایالات متحده از ابتدای سال ۱۹۹۶ تولید CFC  ها را خاتمه داد و از سال ۱۹۹۸ تولید HCFC  ها را به میزان ۹۵ درصد کاهش داد.

 

داده های بدست آمده از اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده نشان می‌دهند که تاثیری که حذف این مواد در بین سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴ بر آب و هوای ایالات متحده داشته با تاثیرکاهش سالانه ۱۷۰ میلیون تن انتشار کربن دی اکسید برابری می‌‌کند. محققان معتقدند اعمال پروتکل مونترئال و اصلاحات آن می‌تواند تا سال ۲۰۲۵ ، به نسبت سال ۲۰۰۵، چیزی حدود ۵۰۰ میلیون تن کاهش سالانه انتشار گاز کربن دی اکسید را به ارمغان آورد.

 

کاهش ۵۰۰ میلیون تن انتشار گاز کربن دی اکسید تقریبا یک چهارم آن چیزی است که برای ایالات متحده در معاهده پاریس پیش بینی شده بود‌؛ یعنی کاهش ۲۶ تا ۲۸ درصدی انتشار کربن دی اکسید و تقریبا معادل آن مقداری که ایالات متحده در صنعت کشاورزی تولید می‌کند.

 

امروزه اثرات آب و هوایی که CFC ها و HCFC ها به بار آورده بودند، توسط هیدروفلوروکربن ها یا HFC ها به طور جزئی در حال بازتولید هستند. هرچندکه HFC ها لایه اوزون را نابود نمی‌کنند ولی کماکان صد ها و شاید هزاران  برابر کربن دی اکسید پتانسیل بیشتری در جذب گرما دارند. خبر خوب اما این است که در سال گذشته ایالات متحده و سایر کشور های عضو پروتکل مونترئال موافقت کردند که در آینده تولید و مصرف‌ HFC ها را توسط اصلاحیه Kigali  محدود‌تر شود.

 

این اصلاحیه که از لحاظ قانونی الزام آور است، کشور های ثروتمند را از تولید و مصرف HFC ها از سال ۲۰۱۸ به بعد منع می‌کند. درست یک هفته قبل از آنکه ۱۷۰ کشور معاهده پاریس را تصویب کند، جان کری وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده این اصلاحیه را بعنوان قدمی مهم در راه مقابله به تغییرات آب و هوایی، مورد ستایش قرار داد.

 

اگر ما خواستار مقابله با پدیده گرمایش زمین هستیم باید کماکان در جهت کاهش انتشار کربن دی اکسید پیش برویم. متاسفانه در حال حاضر دونالد ترامپ و اسکات پرایت (رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده) با خروج از معاهده پاریس و لغو و بی اثر کردن قوانین آب و هوایی باراک اوباما، دقیقا در جهت خلاف تحقق این اهداف عمل می‌کنند.

 

در کنار لزوم فعالیت در جهت حفظ محیط زیست، شاید مهم‌ترین نکته ای که پروتکل مونترئال به ارمغان آورده است، یادآوری این موضوع باشد که انجام دادن اقدامات موثر هنوز هم ممکن است.

 

پروتکل مونترئال تا اینجا یک موفقیت خارق‌العاده بوده است. همین نکته که بسیاری از کشورها به سرعت با یکدیگر متحد شدند بسیار شایان توجه است. اما آنچه جای پرداخت دارد شاید این باشد که پروتکل مونترئال چگونه به این بلوغ رسیده است و در طول زمان بروز رسانی شده است.

 

کوین ترنبرت، محقق مسائل اتمسفر در مرکز ملی مطالعات جوی ایالات متحده این موضوع را این‌چنین تایید کرد : “مطلب گفته شده تبلیغی موثر برای قانون هوای پاک است. آن هم زمانی که دولت ترامپ در حال تخریب این مسائل است. اگر کسی اقدامات موثر انجام بدهد، عواقب خوبی در پیش روی ماست و مسلما این اقدامات جواب خواهند داد.”

 

 

 

techrato.com
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش