جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
۱۵:۰۳ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۳۳۸۹
طبیعت و محیط زیست

نگاهی به تاثیرات مخرب سد سازی بر طبیعت

سدسازی آمازون را نابود می کند

تاثیرات سد سازی بر طبیعت,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
پژوهشگران در مطالعات اخیر خود با بررسی رود آمازون دریافتند که ساخت سد در مسیر رودخانه ها تاثیراتی بسیار مخرب بر اکوسیستم، پوشش گیاهی و حیات وحش منطقه داشته و در بسیاری از حوزه های محیط زیست اختلال ایجاد می کند.

به گزارش سیناپرس، تیمی از پژوهشگران بین المللی در تحقیقات خود دریافتند سدها و نیروگاه های برق آبی (hydroelectric dams) که در حوزه آبگیر رود آمازون ساخته شده اند تاثیرات مخرب بسیار بیشتری به نسبت آن چه پیش تر تصور می شد، بر طبیعت و اکوسیستم منطقه دارند. در سال های اخیر و با توجه به افزایش مطالبات برق در مناطق حاشیه رود آمازون، بر تعداد این سدها به طور چشمگیری افزوده شده است. در این مطالعات، پژوهشگران از اطلاعات توصیفی و داده های ماهواره ای برای درک دقیق و بهتر تاثیرات سدهای مدرن بر اکو سیستم منطقه استفاده کردند.

 

ساخت سدها باعث می شود اکوسیستم و ساختار موجودات زنده موجود در رودخانه ها تغییر پیدا کرده و در مواردی چون تخم ریزی ماهی ها، حرکت آن ها و ... تاثیر گذارد.یکی دیگر از مضرات ساخت سد در رودها، اختلال در مسیر رسوب ها و ته نشین شدن آن ها است. از سوی دیگر ساخت سد روی رودخانه ها، در رویش گیاهان منطقه نیز تاثیر دارد زیرا بسیاری از دانه ها و گرده های گیاهان به طور طبیعی توسط آب رودخانه منتقل شده و پوشش گیاهی منطقه را شکل می دهند که با ساخت سد در این روند نیز اختلال ایجاد می شود.

 

همزمان با رشد شهرهای آمریکای جنوبی، نیاز به تولید الکتریسیته بیشتر نیز افزایش پیدا کرده است و در حوزه ابگیر رود آمازون، از منظر صنعتی، منطقی ترین روش تولید انرژی الکتریکی، بهره برداری از سدهای برق آبی است. موضوع مهمی که در این میان مطرح می شود، تاثیرات ساخت این سدها در منطقه و به هم خوردن توازن اکوسیستم آن است. نتایج تحقیقات جدید نشان دهنده دو یافته بسیار مهم در این زمینه است: نخست اینکه تعداد سدهای موجود در محدوده آبگیر رود آمازون بسیار بیشتر از آن تعدادی است که در منابع رسمی اعلام شده است و موضوع دوم، تاثیر مخرب وجود این سدها در مناطق پائین دست رود است.

 

در حالت عادی ساخت یک سد در مسیر رودخانه، تاثیری بر میزان آب ورودی و خروجی رود نخواهد داشت زیرا پس از لبریز شدن سد، آب مازاد دوباره در مسیر رود جریان پیدا کرده و به مناطق پائین دست خواهد رسید اما این مساله به شرطی است که از آب پشت سد برای مصارف دیگر برداشت نشود زیرا در این صورت آب خروجی کاهش یافته و در نتیجه میزان آب ورودی و خروجی سد یکسان نخواهد بود.

 

از سوی دیگر ساخت سدها باعث می شود اکوسیستم و ساختار موجودات زنده موجود در رودخانه ها تغییر پیدا کرده و در مواردی چون تخم ریزی ماهی ها، حرکت آن ها و ... تاثیر گذارد. برای نمونه ماهی های دورادو (dorado) که از ماهی های بومی این رودخانه محسوب می شوند، به طور تاریخی همه ساله ۳ هزار مایل در مسیر رود شنا می کنند تا به محل مناسب برای تخمگذاری خود برسند. در حال حاضر این ماهی در آمازون از بین رفته و نژاد آن ناپدید شده است زیرا با وجود سدهای متعدد در مسیر رود، آن ها دیگر قادر به رسیدن به محل تخمگذاری خود نبوده و این موضوع بر کل ساختار اکو سیستم رودخانه و همچنین معیشت بسیاری از ماهیگیران تاثیر دارد.

 

یکی دیگر از مضرات ساخت سد در رودها، اختلال در مسیر رسوب ها و ته نشین شدن ان ها است. این موضوع در حاصلخیزی خاک نقش بسیار مهمی داشته و برای مثال در منطقه آمازون، رسوباتی که توسط رود حمل می شود در باروری خاک جنگل ها بسیار موثر بوده و همچنین بسیاری از کشاورزان نیز از این رسوبات برای افزایش بهره وری زمین های زراعی استفاده می کردند که با ساخت سدها و انباشته شدن رسوبات در دریاچه های پشت آن، در مسیر طبیعی انتقال رسوبات رودخانه ای، اختلال ایجاد شده است.

 

بر اساس یافته های محققان، در هنگام ساخت یک سد، تمامی رسوبات به طور ۱۰۰ درصدی در پشت آن محبوس شده و هیچ رسوبی قادر به گذشتن از سد در مسیر رودخانه نخواهد بود. از سوی دیگر ساخت سد روی رودخانه ها، در رویش گیاهان منطقه نیز تاثیر دارد زیرا بسیاری از دانه ها و گرده های گیاهان به طور طبیعی توسط آب رودخانه منتقل شده و پوشش گیاهی منطقه را شکل می دهند که با ساخت سد در این روند نیز اختلال ایجاد شده و در دراز مدت این موضوع بر پوشش گیاهی کل منطقه تاثیر مخربی دارد. پژوهشگران همچنین به این موضوع اشاره کردند که ساخت سدهای متعدد در منطقه ای محدود مانند حوزه رود آمازون می تواند تاثیراتی بسیار مخرب بر محیط زیست داشته و به عنوان تهدیدی جدی در منطقه محسوب شود.

 

شرح کامل این پژوهش و یافته های به دست آمده از آن در آخرین شماره سایت علمی Science Advances منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

 

احسان محمدحسینی

 

 

  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش