سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۵۵ - ۱۹ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۴۹۱۴
طبیعت و محیط زیست

ویروس زیکا به قاره کهن رسید

سفر مرگبار زیکا از آمریکای جنوبی تا آسیا

ویروس زیکا,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

به گزارش سیناپرس، در پی شیوع ویروس زیکا طی سال‌های گذشته در قاره‌های آفریقا و سپس آمریکای جنوبی و درحالی‌که تصور می‌شد این بیماری و شیوع آن فروکش کرده است، ده‌ها نمونه جدید ابتلا به زیکا در هندوستان ثبت‌شده که به نظر می‌رسد این بار نوبت شیوع ویروس زیکا در آسیا است.

 

روز سه‌شنبه هفته جاری مسئولان اداره بهداشت هندوستان خبر از همه‌گیر شدن جدی ویروس زیکا در ایالت راجستان این کشور داده و بر این اساس مشخص شد ۲۹ نفر در این ایالت دچار ویروس زیکا شده و تمامی این افراد در شهر جیپور شناسایی‌شده‌اند.

 

ویروس زیکا تاکنون در این منطقه از شرق آسیا به این شکل جدی و همه‌گیر مشاهده نشده و باید این حقیقت را پذیرفت که پس از وقوع بحران زیکا در آمریکای جنوبی، این ویروس مرگبار این بار در آسیا فعال‌شده و قربانی می‌طلبد. ویروس زیکا تاکنون بیش از ۳۴ کشور در جهان را تحت تأثیر قرار داده است و آمارهای رسمی حاکی از این موضوع است که این بیماری به‌سرعت در حال گسترش است.

 

این بحران نسبتاً گسترده ابتلا به ویروس زیکا در حالی صورت می‌گیرد که علاوه بر افراد مبتلا که وجود ویروس زیکا در آن‌ها به‌طور قطعی کشف‌شده، ۴۵۰ نمونه مشکوک نیز شناسایی‌شده‌اند که از آن‌ها نمونه‌گیری انجام‌شده و در بین آن‌ها ۱۶۰ زن باردار نیز وجود دارد. در حال حاضر ۲۰۰ گروه تخصصی از پزشکان و متخصصین بهداشت عمومی در این منطقه به بررسی شرایط پرداخته و به دنبال شناسایی موارد جدید ابتلا به زیکا هستند.

ویروس زیکا تاکنون در این منطقه از شرق آسیا به این شکل جدی و همه‌گیر مشاهده نشده و باید این حقیقت را پذیرفت که پس از وقوع بحران زیکا در آمریکای جنوبی، این ویروس مرگبار این بار در آسیا فعال‌شده و قربانی می‌طلبد. ویروس زیکا تاکنون بیش از ۳۴ کشور در جهان را تحت تأثیر قرار داده است و آمارهای رسمی حاکی از این موضوع است که این بیماری به‌سرعت در حال گسترش است.

 

گفتنی است ویروس زیکا تاکنون در این منطقه از شرق آسیا به این شکل جدی و همه‌گیر مشاهده نشده و باید این حقیقت را پذیرفت که پس از وقوع بحران زیکا در آمریکای جنوبی، این ویروس مرگبار این بار در آسیا فعال‌شده و قربانی می‌طلبد. ویروس زیکا تاکنون بیش از ۳۴ کشور در جهان را تحت تأثیر قرار داده است و آمارهای رسمی حاکی از این موضوع است که این بیماری به‌سرعت در حال گسترش است. سال گذشته، سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای وضعیت موجود گسترش ویروس زیکا را به‌عنوان یک وضعیت اضطراری برای بهداشت عمومی در سطح جهانی اعلام کرده و به مردم برای سفر به مناطق آلوده‌شده به‌وسیله این ویروس هشدارهای بهداشتی داد.

 

ویروس زیکا,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

ویژگی‌های ویروس زیکا

ویروس زیکا از خانواده ویروس‌های موسوم به فلاوی ویروس بوده توسط نوعی خاص از پشه به انسان منتقل می‌شود. بیماری ناشی از این ویروس در افراد بالغ با عنوان بیماری زیکا شناخته‌شده موجب بروز تب در فرد مبتلا شده و شباهت‌های زیادی با تب دنگی دارد. این ویروس در بسیاری از کشورهای آسیائی، آفریقائی و حوزه آمریکای جنوبی و در مناطق حوزه دریای کارائیب به‌صورت اپیدمی درآمده است.

 

ویروس زیکا عامل عارضه میکروسفالی microcephaly است که در آن مغز جنین انسان رشد نکرده و کوچک باقی می‌ماند. میکروسفالی یک اختلال رشد عصبی است که عوامل متعددی مانند مسائل ژنتیکی، سکته مغزی، انگل توکسوپلاسموزا که عموماً از طریق حیواناتی مانند گربه به انسان منتقل می‌شود، سو تغذیه، مسمومیت داروئی و قرار گرفتن در معرض پرتوهای آسیب‌رسان ایجاد می‌شود. به نظر می‌رسد بر پایه مطالعات جدید باید در فهرست عوامل فوق ایجادکننده اختلال میکروسفالی، ویروس زیکا را نیز اضافه کرد. اغلب بیماران مبتلابه عارضه میکروسفالی کندذهنی و عقب‌ماندگی داشته و رشد عصبی آن‌ها با اختلالاتی روبه‌رو است.

 

ویروس زیکا توسط پشه Aedes aegypti منتقل‌شده و از مهم‌ترین نشانه‌های ابتلا به آن، چشم‌های صورتی مایل به سرخ، تب بالا؛ درد در مفاصل و ماهیچه‌ها، سردردهای شدید، استفراغ، دل‌درد و التهاب پوست است. البته باید توجه داشت که پشه فوق‌الذکر تنها عامل انتقال این بیماری نبوده و ویروس زیکا می‌تواند به‌صورت مستقیم از فرد بیمار به سایر افراد انتقال پیدا کند.

 

ویروس زیکا,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

ماجرا از کجا شروع شد؟

انتشار این ویروس از طریق پشه آلوده که اولین بار در قاره آفریقا و متعاقب آن در آمریکای جنوبی و مرکزی مشاهده‌شده است. این بیماری در کشورهای برزیل و سپس کلمبیا شایع شده و فقط در کلمبیا بیست و پنج هزار و ششصد و چهل و شش نفر به این ویروس آلوده شدند. ویروس زیکا برای نخستین بار در سال ۱۹۴۷ میلادی در جنگل زیکا واقع در کشور اوگاندا کشف و مشاهده شد. در طول این سال‌ها موارد ابتلا به ویروس فوق در مناطق بومی خود به‌طور محدود گزارش‌شده بود تا اینکه چندی پیش این ویروس به‌صورت یک بیماری همه‌گیر در ابتدا آمریکای جنوبی و آفریقا را درگیر کرده و به‌تازگی موارد متعدد ابتلا به آن در اروپا و آسیا نیز گزارش‌شده است. بر اساس جدیدترین گزارش‌های سازمان‌های مختلف بهداشت و درمان بین‌المللی، تاکنون بیست‌ودو کشور در جهان درگیر این بیماری و تبعات آن شده‌اند و احتمال بروز و گسترش بیشتر آن نیز وجود دارد.

 

سرانجام واکسن زیکا به کجا کشیده شد؟

تاکنون تلاش‌های زیادی برای ساخت واکسن زیکا صورت گرفته است که هنوز هیچ‌کدام به‌طور قطعی اثربخش نبوده اما برخی از این پژوهش‌ها و واکسن‌های ساخته‌شده، نویدبخش بودند. یکی از اصلی‌ترین و امیدوارکننده‌ترین این واکسن‌ها توسط یک پژوهشگر ایرانی – آمریکایی به نام دکتر فرشاد گیراخو در مرکز پژوهشی GeoVax, Inc ساخته شد که گزارش آن در نشست سالانه ASM Microbe سال ۲۰۱۷ میلادی ارائه‌شده است. در این مطالعات، نوعی واکسن جدید معرفی‌شده است که در آزمایش‌های اولیه انجام‌شده روی موش‌ها موفق به ایجاد حفاظت ۱۰۰ درصدی در برابر ابتلا به بیماری زیکا شده است. این واکسن؛ نخستین نمونه واکسنی محسوب می‌شود که بر پایه پروتئین ویروس NS1 ساخته‌شده و نخستین نمونه‌ای است که در آن دوز کامل محافظتی در برابر زیکا با موفقیت اجراشده است. این واکسن با موفقیت روی سیستم ایمنی موش‌های آزمایشگاهی، آزمایش‌شده و نتایج مطلوبی از آن به‌دست‌آمده است.

 

ویروس زیکا,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

در ساخت این واکسن از روش بردار ویروسی بسیار امن و قدرتمند (Modified Vaccinia Ankara, MVA) استفاده‌شده است که آنتی‌ژن‌های واکسن را در سلول‌های گیرنده؛ وارد و فعال می‌کند. پیش‌ازاین از روش فوق برای تهیه واکسن‌های ابولا و تیدز نیز استفاده‌شده بود.

 

از آنجائی که آنتی‌ژن NS1 روی سطح ویروس زیکا وجود ندارد، از آن به‌عنوان ایمونوژن هدف برای ساخت واکسن و جلوگیری از خطر بالقوه افزایش بیماری استفاده شد. این واکسن همچنین می‌تواند انتقال ویروس از طریق پشه‌ها را نیز از بین برده و به‌این‌ترتیب خطر گسترش بیماری کاهش پیدا می‌کند. هنوز آزمایش‌های این واکسن روی نمونه‌های انسانی انجام‌نشده و در صورت موفقیت‌آمیز بودن این واکسن روی انسان، می‌توان نسبت به مهار زیکا امیدوار بود.

 

احسان محمدحسینی

 

 

  • 17
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
ویژه سرپوش