چيزي به ورود اعضاي جديد شوراي شهر تهران به ساختمان خيابان بهشت نمانده است و حالا درحاليکه هيجانات ناشي از رأيآوردن تمام اعضاي فهرست اصلاحطلبان در حال فروکش کردن است، گمانهزنيها در مورد انتخاب شهردار تهران بالا ميگيرد.
درواقع اين تصميم اولين و مهمترين تصميمي است که شوراي شهر را در ترازوي سنجش قرار ميدهد و اين شورا بايد جوابگوي چند دسته و گروه باشد و با انتخابش سعي کند طيفهاي مختلف را راضي نگه دارد. اولين طيف، مردمي هستند که با اميد انتخاب شهرداري مناسب به اعضاي شوراي شهر رأي دادهاند و خيلي از آنها گزينهشان را در شبکههاي اجتماعي معرفي کردهاند.
ميتوان گفت محسن صفاييفراهاني يکي از کساني است که در هفتههاي گذشته بيشترين اقبال را در شبکههاي اجتماعي داشته است. از طرفي جناحهاي سياسي مختلف که نزديک به اعضاي شوراي شهر هستند هم هر کدام گزينهاي مطرح ميکنند. کارگزاران محسن هاشمي را پيش ميکشند، دولت براي رسيدن محمود حجتي و شايد محمدعلي نجفي فشار ميآورد و اصلاحطلبان هم روي گزينههايي مانند محسن صفاييفراهاني اصرار ميکنند؛ البته شايد در مورد افرادي مثل نجفي بتوان به اجماع دولت و اصلاحطلبان اميدوار بود.
تا جايي که به عقيده خيليها براي تصاحب صندلي شهردار يک مثلث شکل گرفته است که هر کدام سعي ميکنند بازي را به نفع خودشان تمام کنند. در اين بين اسامي ديگري هم شنيده ميشوند مانند اسحاق جهانگيري که در جريان انتخابات خوش درخشيد و مهرعليزاده که در اوج رقابتهاي انتخاباتي به نفع فهرست اصلاحطلبان کنار کشيد و گمانهزنيها را در مورد گرفتن وعده شهرداري تقويت کرد. پاي اين تلاشها و گمانهزنيها به فضاي مجازي هم باز شده و افرادي مثل الياس حضرتي با اعلام اسم محسن هاشمي و محمود حجتي سعي ميکنند فشار افکار عمومي را هم به اين سمت ببرند. بد نيست نگاهي به تمام گزينههاي شهرداري بيندازيم.
داستان هاشمي و ميثاقنامه
يکي از گزينههاي اصلي اصلاحطلبان براي شهرداري تهران محسن هاشميرفسنجاني است. هاشمي در انتخابات شوراي شهر با کسب حدود يک ميليون و ۸۰۰ هزار رأي با اقتدار نفر اول شوراي تهران شد. او ۱۳ سال رياست هيأتمديره و مديرعامل شرکت متروي تهران را بر عهده داشته است و اکنون بهعنوان معاون عمراني دانشگاه آزاد اسلامي فعال است. هاشمي در کارنامه مديريتي خود رئيس هيأتمديره اتحاديه قطارهاي شهري کشور و رياست هيأتمديره انجمن مهندسي حملونقل ريلي ايران را عهدهدار بوده است
. او در چهارمين دوره شوراي اسلامي شهر تهران، گزينه اصلي اصلاحطلبان براي شهرداري تهران بود که در نهايت با يک رأي مغلوب محمدباقر قاليباف شد و اکنون انتخاب شهردار جديد به عهده شوراي شهر جديد خواهد بود. غلامحسين کرباسچي، دبيرکل حزب کارگزاران از افراد ذينفوذ جريان اصلاحات، در همين زمينه گفته که او گزينه اصلي شهرداري تهران است ولي خب برخي از بدنه اصلاحطلبان ميگويند او نبايد رأي مردم را ناديده بگيرد. مخصوصا با توجه به اينکه با حضور او در شهرداري و استعفا از شوراي شهر، مهدي چمران خواهد توانست وارد شوراي شهر شود و تماميت اصلاحطلب شورا از بين خواهد رفت.
ازسويديگر، صادق زيباکلام هم اخيرا گفت: «درست است که آقاي محسن هاشمي ميثاقنامه امضا نکردهاند اما ما در جريان اصلاحطلبي همه چيز را براساس شور و مشورت و خرد جمعي بنا داريم پيش ببريم؛ بنابراين اگر رهبري اصلاحطلبان در شوراي شهر به اين جمعبندي برسند که آقاي محسن هاشمي براساس پارامترهايي که دارند براي شهرداري تهران مناسب هستند بايد ايشان را انتخاب کنند.»
او ادامه داد: «ميثاقنامه وحي ملزم نيست ميثاقنامه را خودمان ايجاد کرديم. با توجه به شرايط خاص «محسن هاشمي» ميشود ميثاقنامه را در مورد ايشان ناديده گرفت.»
جهانگيري در بهشت
اسحاق جهانگيري، يکي از سرشناسترين گزينههايي است که اين روزها براي نشست بر صندلي شهردار پايتخت مطرح ميشود. او درحالحاضر معاون اول رئيسجمهوري است. وي در کارنامه خود سابقه دو دوره وزارت صنعت و معدن، استانداري اصفهان و نمايندگي مجلس را دارد.
برخي از تحليلگران و کارشناسان بر اين باورند که اصلاحطلبان به دنبال آن هستند که اسحاق جهانگيري را براي سال ۱۴۰۰ بهعنوان نامزد اصلي خود در انتخابات رياستجمهوري مطرح کنند و لذا او را براي آمادگي در انتخابات و شناخت بيشتر مردم از تواناييهاي مديريتش بهعنوان شهردار تهران منصوب خواهند کرد؛ البته پس از مطرحشدن جهانگيري براي شهرداري تهران، اين مسئله در برخي رسانهها به نقل از جهانگيري تکذيب شد.
کارنامه درخشان صفاييفراهاني
ازسويديگر، محسن صفاييفراهاني، از ديگر گزينههاي اصلي اصلاحطلبان براي شهرداري تهران است. او از معدود افرادي است که در سه حوزه سياست، اقتصاد و ورزش حضور مديريتي داشته و کارنامه خوبي از خود به ثبت رسانده است. معاونت طرح و برنامه وزارت صنايع سنگين، معاون و قائممقام وزارت صنايع سنگين، مديريت عامل شرکت و تأسيس شرکتهاي فراب و مپنا، رياست فدراسيون فوتبال ايران، نمايندگي مردم تهران در مجلس ششم، قائممقامي وزارت امور اقتصادي و دارايي از سوابق او است که به نيکي از آن ياد ميشود.
مهرعليزاده، تهران يا مشهد
محسن مهرعليزاده هم يکي از گزينههاي مطرح براي شهرداري تهران است. او که براي حضور در شوراي شهر تهران ثبتنام کرده بود، پس از اعلام اسامي ليست اميد در پايتخت از کانديداتوري انصراف داد که بسياري انصراف او را به منزله احتمال انتخابش بهعنوان شهردار تهران دانستند؛ مسئلهاي که بايد ديد باتوجه به مطرحشدن گزينههاي متعدد و پرتوان براي اين جايگاه آيا به واقعيت نزديک خواهد شد يا خير؟
او درحالحاضر رياست فدراسيون بينالمللي ورزشهاي زورخانهاي و عضو هيأتمديره سازمان منطقه سازمان منطقه آزاد کيش را برعهده دارد. پيشازاين مهرعليزاده، استاندار خراسان و رئيس سازمان تربيت بدني بود. پس از مطرحشدن گزينههاي پرشانستر از مهرعليزاده براي شهرداري تهران، برخي از او بهعنوان يکي از گزينههاي شهرداري مشهد هم نام ميبرند زيرا ليست اميد در مشهد هم توانسته تمامي کرسيهاي پارلمان شهري را از آن خود کند.
ابتکار تنها زن ميدان
معصومه ابتکار که مدتي را در شوراي شهر تهران و در کسوت نمايندگي مردم در شورا گذارانده است، يکي ديگر و تنها گزينه زن اصلاحطلبان براي شهرداري تهران است. او در دوره اصلاحات معاون رئيسجمهوري و رئيس سازمان محيطزيست بوده است و پس از هشت سال با رويکارآمدن حسن روحاني بار ديگر بر کرسي رياست ساختمان سبز پارک پرديسان تکيه زد و تاکنون هم اين مسئوليت را بر عهده داشته و دارد.
آخوندي و رؤياي شهرداري شدن
و در نهايت عباس آخوندي هم جز نامهايي است که دوستان رسانهاياش نام وي را براي حضور در شهرداري مطرح ميکنند. وزير مسکن و شهرسازي دولت سازندگي و وزير راهوشهرسازي در دولت تدبير و اميد، اين روزها از سوي برخي از فعالان اصلاحطلب بهعنوان گزينه شهرداري مطرح شده است. او که باجناق حجتالاسلام ناطقنوري نيز هست، بهدليل عملکرد ضعيفش در دوارن وزارت راه و شهرسازي، دو بار از سوي مجلس نهم و دهم استيضاح شد.
درحاليکه برخي خريد هواپيماهاي نو براي کشور را جزء کارنامه موفق آخوندي ميدانند، بايد اشاره کرد که تمام توافقات خريد هواپيما از سوي جمهورياسلامي ايران، توسط محمدجواد ظريف، وزير امورخارجه کشورمان و در راستاي اجراي موفق برجام صورت گرفته است. برخي از کارشناسان حوزه راه و حملونقل معتقدند که عباس آخوندي تنها با هواپيماهاي خريداريشده عکس يادگاري گرفته و تقريبا تمام کارهاي آن در جاي ديگري صورت گرفته است.
برخي موضوعات مربوط به استيضاح آخوندي که توسط بعضي از نمايندگان مطرح شده است شامل موضوعاتي نظير: عدم شفافيت در خريد هواپيما و بدون اطلاع مجلس، بهکارگيري نيروهاي بازنشسته در پستهاي کليدي وزارتخانه، حوادث متعدد مرگبار ريلي - جادهاي و هوايي در کشور و بلاتکليف ماندن متقاضيان مسکن مهر و عدم عمل به شعار مسکن اجتماعي است که ناظر به عملکرد ناموفق او در حوزه وزارت راهوشهرسازي است.
ازسويديگر، برخي از تحليلگران سياسي بر اين باورند بهدليل اينکه احتمال حضور عباس آخوندي در دولت دوازدهم بسيار ضعيف است بههمينخاطر از ناحيه اطرافيانش سعي ميشود تا او را از گزينههاي اصلاحطلبان براي شهرداري تهران معرفي کنند. شهرداري تهران بهدليل داشتن رسانههاي گسترده، بانک شهر و سازمانهاي بسيار از جمله سازمان بازرسي شهرداري تهران، سازمان ورزش و تندرستي، سازمان بهشت زهرا، سازمان نوسازي، سازمان ميادين ميوه و ترهبار، سازمان املاک و مستغلات شهرداري تهران، سازمان فرهنگي هنري و... بسيار حائزاهميت بوده و نميتوان بهراحتي از مديريت بر آن گذشت.
حال بايد ديد که جريان اصلاحات که در مدت ۱۲ ساله مديريت قاليباف در شهرداري تهران منتقد اصلي او و کانديداتورياش در انتخابات رياستجمهوري بودند و تأکيد داشتند که کسي بايد شهردار شود که از اين جايگاه براي رياستجمهوري استفاده نکند، آيا با معرفي شهردار آينده به فکر رئيسجمهوري ساختن هستند يا با انتخاب فردي با عملکرد اجرايي و مديريتي قوي به توسعه و آباداني پايتخت فکر ميکنند؟!
- 17
- 4