شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۱۶ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۴۱۲۴
محیط زیست و گردشگری

چرا سقوط دلار به کاهش قیمت گردشگری ایرانیان کمکی نکرده است؟

گرانی بلیت هواپیما,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

سقوط نرخ دلار کمکی به گردشگری نکرده است، سقوطی که بخش عظیمی از آن به اخبار و هیجان بازار باز می‌گردد با این حال این شوک ارزی هم نتوانسته قیمت بلیت هواپیما را کاهش دهد و همچنان قیمت‌ها روند صعودی را طی می‌کنند.

 

این روزها با توجه به شرایط کنونی جامعه دیگر کسی رغبتی برای سفر کردن ندارد، چرا که شرایط حاضر جامعه به صورتی پیش می‌رود که مردم بیشتر به فکر سیر کردن شکم خود هستند و سفر را در اولویت زندگی خود قرار نمی‌دهند. اما باید گفت داشتن چنین تفکری برای ادامه زندگی خوشایند نیست چرا که نباید به گردشگری فقط از بعد اقتصادی توجه کرد، همچنین اگر همه مردم چنین دیدی نسبت به سفر رفتن و گردشگری داشته باشند فرهنگ را قربانی اقتصاد می‌کنند و قطعا با داشتن چنین نگاهی لطمه سنگینی به فرهنگ وارد می‌شود.

 

گرانی بلیت هواپیما، افزایش نرخ ارز مسافرتی و کاهش ارزش ریال یکی از دلایلی است که باعث شده طی چند ماه اخیر آمار سفر رفتن ایرانیان چه به مقاصد گردشگری داخلی و چه به کشورهای خارجی کاهش یابد. اما گرانی بلیت هواپیما یکی از مهمترین عوامل بی‌رغبتی ایرانیان به سفر است چرا که از زمان نوسانات نرخ ارز، نه تنها نرخ بلیت‌های سفرهای خارجی با افزایش ۱۰۰ درصدی مواجه شده بلکه این افزایش قیمت دامن سفرهای داخلی‌ را هم گرفت است.

 

بالا رفتن قیمت بلیت برای سفرهای داخلی به گونه‌ای است که نرخ بلیت پرواز تهران ـ مشهد در ارزان‏ترین حالت آن هم در ساعات صبحگاهی روزهای میانی هفته که از کمترین استقبال برخوردار است، ۱۹۹ هزار تومان به فروش می‌رسد که این بالارفتن نرخ بلیت به صورت کلی برای تمامی مقاصد داخلی با ۶۰ درصد افزایش روبه‌رو بوده است.

 

اما سوالی که شاید ذهن اغلب گردشگران را به خود مشغول کرده این باشد که گرانی بلیت هواپیما از کجا نشات گرفته و چرا با وجود یک هفته کاهش نرخ دلار به قیمت‌های گذشته بازنگشته است؟

 

برای پاسخ دادن به این سوال اول باید بدانید که بلیت‌های هواپیمایی یا هر وسیله نقلیه‌ای که شما با آن قصد سفر کردن را دارید بر چه اساسی محاسبه می‌شود. نرخ بلیت‌های هواپیمایی ارتباط مستقیمی با قیمت سوخت هواپیما دارد. سوخت هواپیما یکی از گران‌ترین قسمت‌های هزینه بلیت هواپیما است و هر هواپیمایی نیاز به مقدار متفاوت سوخت دارد که قیمت تمام شده آن برای هر بار رفت و برگشت از یک مبدا به یک مقصد بر روی بلیت هواپیما محاسبه می‌شود.

 

بعد از آن هزینه خدمات مسافر و چمدان در فرودگاه‌ها و هواپیما، خدمات هواپیمایی شامل آب و غذایی که مسافران در طول سفر دریافت می‌کنند، حقوق کارکنان، خدمه و خلبان، استهلاک هواپیما، بازیابی و تبلیغات و هزینه ناوبری هوایی و پشتیبانی هواشناسی در قیمت تمام شده بلیت‌ها نقش دارند. اما چه ارتباطی میان دلار و افزایش قیمت بلیت هواپیمایی وجود دارد؟

 

امیرپویان رفیعی شاد، دبیر و عضو هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر هوایی، گردشگری و زیارتی استان تهران در پاسخ به این سوال به «ابتکار» می‌گوید: «هزینه قطعات و زیرساخت‌هایی که مربوط به هواپیما می‌شود مثل تامین قطعات و چک‌هایی که برای هواپیما انجام می‌شود تماما از اجناس وارداتی است و طبیعتا با افزایش نرخ دلار این هزینه‌ها افزایش می‌یابد. او می‌گوید: هر ساعت پرواز در دنیا یک رنج قیمتی دارد که رنج قیمتی آن حدود ۵۰ دلار است و اگر هدف این باشد که ۵۰ دلار را با نرخ دلار آزاد محاسبه کنیم متوجه می‌شویم که قیمت بلیت هواپیما آنچنان هم بالا نیست.»

 

البته نمی‌توان مدعی بود که گرانی بلیت هواپیما تنها یک دلیل دارد چرا که عوامل دیگری هم در این راستا دخیل هستند عواملی مانند افزایش سه تا شش برابری عوارض خروج و موضوعات این چنینی که دست در دست هم دادند تا گردشگری از وضعیت خوشایندی برخوردار نباشد. علاوه بر نکاتی که گفته شد یکی دیگر از دلایل گرانی بلیت هواپیما را وجود پروازهای چارتری می‌توان عنوان کرد که بر این اساس ۳۰ درصد فروش بلیت پروازهای داخلی به صورت چارتری است که در افزایش نرخ بلیت پروازها موثر است.

 

در پی وضعیت نامطلوب گردشگری و گرانی بلیت هواپیما طی چند روز گذشته خبر‌هایی حاکی از پایین آمدن قیمت دلار به گوش رسیده است، اما باز هم قیمت بلیت هواپیما تغییری نکرده به گونه‌ای که می‌توان گفت پایین آمدن قیمت دلار در ایران هم نتوانسته به گردشگری کمک کند. رفیعی شاد دلیل اصلی عدم تاثیر کاهش نرخ دلار در نرخ بلیت‌های هواپیمایی را عدم ثبات قیمت ارز عنوان می‌کند و می‌گوید: «اگر کاهش قیمت دلار به ثبات برسد می‌توانند برای پایین آمدن قیمت بلیت هواپیما اقدامی صورت دهند اما چون نرخ دلار با ثبات روبه‌رو نیست، طبیعتا عدم ثبات قیمت دلار باعث شده تا قیمت بلیت هواپیما تغییری پیدا نکند.

 

رفیعی شاد درباره تفاوت نرخ بلیت هواپیما برای سفرهای داخلی و خارجی می‌گوید: «نرخ بلیت هواپیما برای سفرهای خارجی و داخلی به یکدیگر کاملا مربوط می‌شود برای مثال باید گفت قطعات هواپیما برای سفرهای داخلی یا خارجی متفاوت نیست تنها بخش متفاوت این موضوع هزینه‌های عمده‌ای است که فرودگاه‌های بین‌المللی به صورت ارزی دریافت می‌کنند در ایران هم تا حدودی وجود دارد، اما در ماهیت قضیه همان خدمات ارائه می‌شود و نمی‌توان سفرهای داخلی را از سفر خارجی تفکیک کرد. او می‌گوید: اگر دولت بسته‌های حمایتی خود و ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را به شرکت‌های هواپیمایی ارائه دهد قطعا قیمت بلیت هواپیما هم کاهش می‌یابد و به قیمت قبل بازمی‌گردد چرا که با افزایش قیمت بلیت هواپیما گردشگران دیگر استقبالی برای سفر رفتن ندارند، در این صورت دفاتر گردشگری هم آسیب بیشتری از امروز خواهند دید.»

 

با توجه به اهمیت سفر برای گردشگران ایرانی اما دولت در این راستا اقدامی انجام نداده است. حدود ۲ ماهی از نامه علی اصغر مونسان معاون اول رئیس‌جمهوری مبنی بر تشکیل «فوری» کمیته‌ای برای کنترل نرخ سفر و بلیت هواپیما می‌گذرد اما دولت با توجه به کاهش قیمت دلار هیچ اقدامی برای حمایت از شرکت‌های هواپیمایی در راستا کاهش قیمت دلار انجام نداده است چرا که دولت معتقد است اگر گردشگری خارجی افزایش یابد مقدار زیادی دلار از کشور خارج می‌شود و این موضوع برای اقتصاد کشور خطر محسوب می‌شود. با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند که تنها راه کاهش قیمت بلیت هواپیما حمایت دولت است.

 

زهرا شفاعی

 

ebtekarnews.com
  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش