جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۱۸ - ۰۲ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۰۳۰۱
زنان، جوانان و خانواده

نگاهی به رای ۶.۵ ميليونی يك زن در تلويزيون در گفت ‌و گو با شهناز رمارم و افسر افشارنادری

شهناز رمارم,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

«۶.۵ ميليون راي فاطمه عبادي پيش از آنكه او را نفر اول اولين مسابقه استعداديابي ايران كند، حد نصاب بيشترين راي به يك زن در تاريخ ايران را شكست. سدي كه بسياري از نامزدان پرآوازه انتخابات رياست‌جمهوري هم نتوانستند، بشكنند. آفرين به مردم شايسته‌گزين.» روز گذشته شهناز رمارم، عضو شوراي شهر مشهد با اين توييت، حوزه سرگرمي و سياست را كنار هم نشاند تا نشان دهد رفتار راي‌دهي مردم اگر پاي گزينش در ميان نباشد پيش از جنسيت به سراغ توانمندي‌هاي نامزدها مي‌رود. سوال اما اينجاست كه اين قياس حوزه سرگرمي و سياست و رفتار مردم در اين دو حوزه تا چه اندازه قياس درستي است.

انتقاد به نوع مقايسه رمارم از همان توييتر آغاز شد. يكي از كاربران نوشت:«تا حالا كي چنين راي‌گيري انجام شده كه مردم بخوان راي بدن؟ (زن و مرد هم نداره). دوم اينكه سياستمداران زن ما قدرت و توانايي‌شون رو به معرض نمايش بگذارن تا راي بگيرن.» پاسخ رمارم به اين انتقاد شايد روشن‌تر موضع او را نشان بدهد:«تا حالا به زنان اجازه رقابت در اين سطح و در انتخابات رياست‌جمهوري كه آنها را در معرض آراي كل كشور قرار مي‌دهد، داده نشده.»

عضو شوراي شهر مشهد در گفت‌وگو با «اعتماد» در مورد اين توييت توضيح بيشتري مي‌دهد و مي‌گويد كه قصدش مقايسه حوزه سرگرمي و سياست نبوده است:«من نخواستم سياست را با سرگرمي ربط دهم. بحث حضور زنان در اجتماع و نقش‌آفريني آنها در كشورمان در عرصه‌هاي مختلف است. همين عصر جديد حدود هزار و ۵۰۰ نفر شركت‌كننده داشت كه اجراي برنامه داشتند. تناسب كه بگيريم، مي‌بينيم كه تعداد خانم‌هايي كه اجرا داشتند كمتر بوده اما چنان استعدادهاي‌شان درخشان و غيرقابل چشم‌پوشي بود كه با وجود اينكه از ۴ داور برنامه هم فقط يك داور خانم بود، دو نفر از اين خانم‌ها به ۵ نفر مرحله نهايي رسيدند. اين نشان مي‌دهد كه زنان ما استعدادهاي فراوان دارند و شايستگي‌هايشان بيشتر از چيزي است كه در كشور ما به آن توجه مي‌كنند.»

شهناز رمارم نتايج اين برنامه تلويزيوني را به عنوان نمادي از باز گذاشتن دست زنان در نشان دادن توانايي‌هاي خود توصيف مي‌كند، توانمندي‌هايي كه اتفاقا در جامعه ايران در حوزه سرگرمي هم مي‌توانند خودشان را نشان دهند:«در جامعه‌اي كه بخواهيم يا نخواهيم هنوز جامعه مردسالاري است، يك زن مي‌تواند نفر برتر يك برنامه سرگرمي شود. در اين جامعه راي‌دهندگان ديگر نمي‌توانند چشم روي هم بگذارند و اين استعداد را نبينند. يك زن توانست به دور از هر گونه نگاه جنسيتي اين مقام را از آن خود كند. حرفم اين است كه وقتي دست به انتخاب مي‌زنيد، يعني داريد دست به تدبير و سياست‌ورزي مي‌زنيد، نه به معناي سياست عام اما نشان مي‌دهيد كه شايستگي‌ها را بر مبناي شايستگي‌ها مي‌سنجيد.»

حضور در يك برنامه تلويزيوني با وجود تمام خط قرمزهايي كه بابت نوع و ميزان حضور زنان در صداوسيما وجود دارد از نظر رمارم نشان از نوعي حضور آزادانه و فارغ از گزينش‌هاي معمول عالم سياست دارد كه اجازه مي‌دهد، توانايي‌هايي كه زن در يك حوزه دارد، قابل نمايش در عرصه عمومي باشد:«در حوزه سياست ابتدا بپذيرند كه به زنان اجازه حضور بدهند حتي در عرصه رياست‌جمهوري، شك نكنيد كه جامعه ما به آن ميزان از بلوغ سياسي، فكري و اجتماعي رسيده كه شايستگي‌ها را ببيند نه جنسيت را.

چه بسا خانم‌هاي ما در عرصه سياست هم نفر اول بشوند.» عضو شوراي شهر مشهد مي‌گويد كه مي‌خواسته از اين فرصت استفاده كند تا تلنگري بزند به تصميم‌گيراني كه زنان را نمي‌بينند:«حرفم اين نيست كه زن حتما مدير شود يا حتما رييس‌جمهور شود، حرفم اين است آن كساني كه اغلب مرد هستند و براي ما برنامه‌ريزي مي‌كنند با توجه به تجربيات مردانه خودشان، تصميم‌هايي مي‌گيرند كه بيشتر به نفع مردان است. اگر ما زنان را وارد اين عرصه بكنيم طبيعتا توازن تصميم‌گيري به وجود مي‌آيد و عدالت جنسيتي رعايت مي‌شود و بعد انسان‌ها را فارغ از جنسيت قضاوت مي‌كنيم و آن موقع است كه شايستگي‌ها بروز و ظهور پيدا مي‌كنند».

شهناز رمارم مي‌گويد كه حوزه سرگرمي و سياست را كنار هم نمي‌گذارد و قياسش تنها در مورد ديدن و سنجش شايستگي‌هاي زنان در حوزه‌هاي مختلف است اما افسر افشارنادري، جامعه‌شناس معتقد است كه از قضا رفتار مردم در انتخاب در حوزه سرگرمي را مي‌توان با حوزه سياست قياس كرد. به نظر او «انتخاب آزادانه» در يك برنامه تلويزيوني همان موضوعي است كه مي‌تواند بحث راي‌گيري در حوزه سرگرمي با سياست را به هم پيوند بزند:«انتخاباتي كه آزادانه برگزار شود، نشان مي‌دهد كه راي مردم چيست. معناي اين راي اين است كه مردم براي‌شان فرقي نمي‌كند كه انتخاب‌شان زن باشد يا مرد. اين سياست است كه مي‌خواهد نگاه مردانه را در جامعه رواج دهد. اتفاقا بد نيست كه چنين راي‌گيري به گوش مقامات برسد تا بدانند مي‌شود همزمان با انتخابات معمولي كه در حوزه سياست داريم، راي‌گيري‌هايي از اين دست از طريق صداوسيما و سازمان‌هاي مردم نهاد هم انجام شود تا مشخص شود، راي واقعي مردم چيست».

صنعت سرگرمي بي‌شك يكي از قدرتمندترين صنايع معمول در دنياست و عموميت آن در ميان مردم به نسبت سياست در كشورهاي مختلف نكته‌اي نيست كه بتوان از آن گذشت اما افشارنادري مي‌گويد، فاكتورهايي در صنعت سرگرمي هستند كه دنياي سياست به ‌خصوص در ايران بايد به آنها توجه نشان دهد تا از ركود نجات پيدا كند:«در دنياي سرگرمي مردم با ميل و انگيزه دست به انتخاب مي‌زنند، اين اتفاقي است كه در سياست نمي‌افتد. در انتخابات سياسي خيلي‌ها نه به دلخواه بلكه بر اساس يك سري از مقتضيات راي مي‌دهند. اينكه نفر اول يك مسابقه سرگرمي از برخي نامزدهاي سياسي راي بيشتري آورده شايد در آينده تبديل شود به اينكه يك شركت‌كننده مسابقه از منتخب سياسي راي بيشتري بياورد، چرا؟ چون نوع فرآيند گزينش و انتخاب آنها بر مبناي دموكراسي نيست اما راي تلويزيوني آزادانه است. بد نيست كه اين موضوع ديده شود و به گوش مقامات برسد».

رمارم:من نخواستم سياست را با سرگرمي ربط دهم. بحث حضور زنان در اجتماع و نقش‌آفريني آنها در كشورمان در عرصه‌هاي مختلف است. همين عصر جديد حدود هزار و ۵۰۰ نفر شركت‌كننده داشت كه اجراي برنامه داشتند. تناسب كه بگيريم، مي‌بينيم كه تعداد خانم‌هايي كه اجرا داشتند كمتر بوده است.

افشار نادري: انتخاباتي كه آزادانه برگزار شود، نشان مي‌دهد كه راي مردم چيست. معناي اين راي اين است كه مردم براي‌شان فرقي نمي‌كند كه انتخاب‌شان زن باشد يا مرد. اين سياست است كه مي‌خواهد نگاه مردانه را در جامعه رواج دهد.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش