چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳
۲۲:۲۱ - ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۴۵۲۶
حقوقی، قضایی و انتظامی

علل عدم توفیق در برخورد با فساد اقتصادی

فساد اقتصادی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

اگر سوال اصلي اين باشد که چرا به‌رغم دارا بودن مراکز متعدد نظارتي، در مساله مبارزه با فساد توفيق آنچناني نداشته‌ايم بايد اذعان داشت که مراجع نظارتي در درجه اول با قاطعيت به وظيفه خودشان عمل نکرده‌اند. دوم اينکه بسترهاي فساد به شدت گسترده‌ است. همچنين مبارزه با فساد آنچنان که بايد و شايد طي زمان‌هاي مختلف صورت نگرفته و بستر فساد را در داخل کشور نخشکانده‌ايم. به عنوان مثال بانک‌ها بزرگترين مرکز انباشت سرمايه هستند اما در عين حال مرکز فساد هستند.

به عنوان نمونه فردي که با برخي محافل ارتباط داشته چند صد ميليارد از بانک دولتي کشاورزي وام دريافت مي‌کند. کسي که قبل از آن کارگاه آهنگري داشته است. بانک سرمايه نمونه ديگري است. متاسفانه نه با بانک دولتي و نه با بانک خصوصي برخورد صورت نگرفته است. بانک‌ها درصدد توليد پول هستند و از آنجايي که به دنبال توليد پول هستند، سعي مي‌کنند تا از هر طريقي کسب سرمايه کنند. براي مثال يکي از اقدامات محمودرضا خاوري رئيس پيشين بانک ملي که بزرگترين بانک ايران و بزرگترين سرمايه را در اختيار دارد، در پرونده مه‌آفريد اميرخسروي اين بود که ال‌سي‌هاي داخلي بين بانک‌ها را با بهره بيشتري مي‌خريد، نقدي پرداخت نمي‌کرد اما ۶ ماه ديگر از بانک وصول مي‌شد. زماني که از رئيس بانک ملي خواسته مي‌شود تا توليد پول کند، بنابراين وي از راه ناصواب توليد پول مي‌کند. زماني که سازوکار شفاف‌سازي مبدأ و مقصد سرمايه وجود ندارد، اين مساله زمينه‌ساز شکل‌گيري فساد مي‌شود. هر چند مبارزه با فساد به هر حال صورت مي‌گيرد.

البته بدون آنکه سرچشمه‌هاي فساد خشکانده شود. بر بانک مرکزي کجا نظارت مي‌کند؟ اگر بانک مرکزي نظارت داشت موسسات مالي شکل نمي‌گرفتند. به گونه‌اي که ۳۷ هزار ميليارد تومان پول مردم ايران را موسسات مالي اعتباري اختلاس کنند بعد که سپرده‌گذاران در خيابان‌ها شعار دادند از ترس آنکه شعارهاي سپرده‌گذاران امنيت کشور را بهم نزند، از خزانه برداشت صورت مي‌گيرد و به آنها پرداخت مي‌شود. تمامي اين مسائل دست به دست يکديگر داده تا نظارت دچار خدشه شود. در کدام کشور اتفاق مي‌افتد معاون اول وقت رئيس‌جمهورسابق با تقلب از شرکت بيمه برداشت کرده و اين مساله را به نمايندگان مجلس پيشنهاد کند؟ اين مساله در هر جاي دنيا به‌وقوع مي‌پيوست سروصدا به پا مي‌کرد. زماني که يک دکل خريداري مي‌شود، اما هيچ دکلي وارد نمي‌شود و پول آن پرداخت مي‌شود، چه توقعي ديگر مي‌توان داشت؟ همچنين در خصوص نقطه اتصال فساد اقتصادي با مديريت سياسي مي‌توان گفت که مديريت به‌صورت پلکاني که توام با تخصص و نظارت باشد در ايران شکل نمي‌گيرد بلکه مديريت‌ها انتصابي هستند.

سوال اساسي که مطرح مي‌شود اين است که مديران بانک‌ها توسط چه توصيه‌هايي بر سر کار قرار گرفته‌اند؟ زماني که مديريت‌ها توصيه‌اي و يا جناحي صورت مي‌گيرد چنين وضعي پيش مي‌آيد. به عنوان نمونه‌اي ديگر مي‌توان به مساله شهرداري اشاره کرد. سيدمحمود ميرلوحي (عضو شوراي شهر) اعلام نمود بدهي شهردار سابق از مبلغ گفته شده بيشتر است. بلافاصله واکنش‌هاي تندي به وجود آمد و براي ايشان ۶ ماه حبس به‌علاوه بيش از ۷۰ ضربه شلاق صادر شد. طي روزهاي گذشته در شورا پيروز حناچي شهردار فعلي و قبل از آن آقايان نجفي و افشاني شهرداران پيشين ميزان بدهي محمدباقر قاليباف را ۵۶ هزار ميليارد، ۶۹ هزار ميليارد و ۷۹ هزار ميليارد اعلام کرده بودند. قاليباف هم ضمن حضور در يک برنامه تلويزيوني اعلام کرد که اين مساله يک دروغ بزرگ است. حال سوالي که مطرح مي‌شود اين است که چرا به اين مساله دستگاه‌هاو نهادهاي ذي‌ربط ورود پيدا نمي‌کنند؟

شوراي شهر و شهردار اعلام داشته‌اند که به ميزان معيني شهردار سابق شهر را بدهکار کرده است. اما قاليباف اعلام داشته که در زمان خروج من شهرداري ۱۶ هزار ميليارد بدهي داشته است اما شوراي شهر و شهردار فعلي اعلام داشته‌اند ۶۹ هزار ميليارد است يعني ۵۰ هزار ميليارد اختلاف وجود دارد. کل بودجه شهرداري ۱۸ هزار ميليارد تومان است يعني به اندازه پول ۳ سال شهرداري، اختلاف وجود دارد. حال با صراحت مي‌توان گفت که يکي از اين دو طرف درست آمار و رقم اصلي را بيان نمي‌کنند. چرا در اينجا کسي ورود پيدا نکرده و متخلفان احتمالي به مردم معرفي نمي‌شوند؟ به گونه‌اي که اين مساله تيتريک رسانه‌هاي اصلي کشور مي‌شود اما دستگاه‌هاي ذي‌ربط واکنش رسمي از خود نشان نمي‌دهند و گويي هيچ مرجعي نيز به دنبال کشف ريشه اين مساله نمي‌رود. پس شفافيت و راست‌آزمايي آمار اعلامي بسيار مهم است و بايد سريع‌تر دستگاه‌هاي متولي ورود کنند.

armanmeli.ir
  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
در متن بالا این جمله آمده است: « در مساله مبارزه با فساد توفيق آنچناني نداشته‌ايم بايد اذعان داشت که مراجع نظارتي در درجه اول با قاطعيت به وظيفه خودشان عمل نکرده‌اند. ...» از نویسنده محترم می پرسیم کدام مرجع نظارتی موثر ترین مرجع ها است ؟ بدون شک از دیدگاه همه ، نظارت مردم موثر ترین نظارت ها است ! اما مردم دهه هاست به دلیل الگوی کهنه اقتصاددانان ما به نظارت دعوت نمی شوند .اما چگونه این اتفاق افتاد ؟ بله الگویی کهنه باعث می شود که نه به تقریب و نه به تخمین خانوار ایرانی از بسته مالی خود که همان سهم او و یا سرانه سهم سالیانه اواز میراث نقد و انبوه نفت و گازاست بی خبر نگهداشته شود .افتصاددانان با الگویی کهنه نزد خوداین درآمد کلان و استثنایی را که طی دهه های اخیر عملاً جای بخش اعظم مالیات مردم نشسته است ، درآمدی غیرمالیاتی اعلام کنند . گویی اصلاح نارسایی این تعریف و یا بازتعریف برایشان غیر ممکن است .گویی غیر ممکنست باور داشته باشند که اگر دولت صد در صد این رقم را به مثابه مالیات از مردم می ستاند پس قبضی و رسیدی برای آگاهی خانوار های ایرانی ضرورت دارد . این قصور قبل از هرچیز حاکی از نبود روحیه نوآوری و ابتکار در میان مااست .این که هر خانوار ایرانی بداند درسال چه مبلغ از میراث نقد خوداز نفت و گاز را به دولت می پردازداز حقوق اولیه است . مردم اگر ندانند چه اندازه و چه مقدار به دولت می دهند نخواهند دانست کدام چیز و یا کدام رفتار را از دولت خود مطالبه کنند . اگر چنین شود و اگر خانوار ایرانی از مالیه ای که به دولت می دهد مثل بقیه آیتم های مالیاتی با خبر باشد مطمئناً نظارت عمومی نیرومندی شکل می گیرد و میلیون ها نفر ناظر بی مواجب وارد میدان می شوند.
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش