دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۰۹ - ۲۷ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۶۷۹۹
رفاه و آسیب های اجتماعی

آن درخت تکیده تنها

گزارشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

همان‌طور که در بحران‌ها، کاستی‌های هر جامعه‌ای در مدیریت بحران در بخش‌های مختلف نمایان می‌شود، در اطلاع‌رسانی هم عقب‌ماندگی‌ها و ضعف‌ها پررنگ‌تر به چشم می‌آید. قرار گرفتن در شرایط بحران و گزارش حوادث بزرگ که گروه‌های گسترده انسانی را از وجوه مختلف تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، حتی برای روزنامه‌نگاران حرفه‌ای و کارآزموده هم عرصه رویارویی با چالش‌های پیش‌بینی‌نشده و موانع بسیار است. مسائلی که ممکن است فرآیند اطلاع‌رسانی را کند کرده و تحت‌تأثیر قرار دهد و از سوی دیگر دست‌اندازهایی که می‌تواند عملکرد حرفه‌ای آنها را به چالش بکشد.

 

به همین دلیل است که گزارشگری در شرایط بحران به همان اندازه که می‌تواند برای هر خبرنگاری جذاب و فرصتی برای کار حرفه‌ای و کسب تجربه باشد، به همان اندازه بزنگاهی است که توان حرفه‌ای او را محک می‌زند.  رسانه‌های بزرگ و معتبر خبری اغلب سازوکارهای منظمی برای برگزاری دوره‌های آموزشی ضمن خدمت دارند. در میان دوره‌های آموزشی متعددی که با سرفصل‌های کاری متنوع و اغلب با هدف مهارت‌آموزی در کشورهای مختلف جهان برای روزنامه‌نگاران برگزار می‌شود، یکی از مهمترین و در عین‌حال محبوب‌ترین دوره‌ها، آموزش گزارشگری در شرایط بحران است. بسیاری از رسانه‌ها، تعداد مشخصی از خبرنگاران را صرفا برای حضور در چنین عرصه‌ای آماده می‌کنند و خبرنگارانی که مهارت‌های لازم برای حضور در شرایط بحرانی را آموزش ندیده‌اند، نمی‌توانند برای پوشش خبری به مناطق بحران‌زده اعزام شوند.

 

کمترین مخاطره چنین ریسکی، اطلاع‌رسانی مخدوش و نادرست است که اعتبار رسانه را تحت‌تأثیر منفی قرار داده و مرجعیت آنها را در افکار عمومی به چالش می‌کشد. یکی از آموزه‌ها و درواقع شروط مهم برای خبرنگارانی که به مناطق بحران‌زده اعزام می‌شوند، شناخت اولیه در زمینه بحران و منطقه‌ای است که قرار است از آن‌جا گزارش بدهند. درواقع کسی نمی‌تواند بدون پیش‌زمینه اطلاعاتی درباره سوابق یک حادثه، در میدان آن فعالیت کند. افزون بر این، روزنامه‌نگاران آموزش‌دیده در این حوزه، می‌آموزند که هنگام گزارشگری در شرایط بحران چگونه باید با کنترل هیجان و احساسات، نقش خود را در جایگاه یک گزارشگر در محل حادثه تعریف کنند،

 

نه به‌عنوان یک امدادگر، چراکه در بسیاری از موارد خبرنگاران ناآزمونده نه‌تنها نمی‌توانند با اطلاع‌رسانی دقیق و حرفه‌ای، نقش مثبتی در مدیریت بحران ایفا کنند که بعضا خودشان عاملی برای ایجاد اختلال در عملکرد امدادرسانی می‌شوند. ممکن است با طرح پرسش‌های نادرست و عملکرد غیرحرفه‌ای شرایط روانی پیچیده‌تری برای آسیب‌دیدگان فراهم کرده و امنیت روانی آنها را به مخاطره بیندازند.

 

همان‌طور که ممکن است به دلیل فقدان آموزش‌های حرفه‌ای درباره چگونگی حضور و فعالیت در شرایط بحران، خود را در محل حادثه در معرض خطر قرار داده و حتی جان‌شان را از دست بدهند. به همین دلیل در رسانه‌هایی که نظام کار حرفه‌ای بر آنها حاکم است، تنها خبرنگارانی به مناطق بحران‌زده اعزام می‌شوند که آموزش‌دیده، باتجربه و در ایفای تعهدات و مسئولیت‌های حرفه‌ای کارآزموده و به قول معروف حساب پس داده هستند.

 

آنها که آموخته‌اند روزنامه‌نگاری در شرایط بحران، به همان اندازه که شفاف، بی‌طرفانه و آگاهی‌بخش است، باید امیدبخش هم باشد، چراکه جامعه بحران‌دیده که تحت‌تأثیر شرایط غیرعادی، کنترلش بر اوضاع را از دست داده و به انواع نابسامانی‌ها و فقدان‌ها دچار‌شده، برای ادامه حیات و بازگشت به زندگی به خبرهای امیدبخشی نیاز دارد که از بن‌بست بحران بیرونش بکشد، به همین دلیل گزارشگری بحران به همان اندازه که واقع‌گرایانه است، امید‌بخش نیز هست. این همان نقطه‌ای است که افکار عمومی را از جهنم ناامیدی بیرون می‌کشد و برای مواجهه با پیامدهای اجتماعی هر بحرانی به همگرایی و مشارکت جمعی سوق می‌دهد.

 

هربار و پس از هر بحرانی بارها از خودم پرسیده‌ام چه می‌شد اگر ما در تحریریه‌ها دست‌کم در هر سرویس یک نیروی آموزش‌دیده برای گزارشگری بحران داشتیم و تصور می‌کنم که اگر چنین بود و چنان، چه گزارش‌های دیگری باید نوشته می‌شد و اطلاع‌رسانی حرفه‌ای بسته به هر سوژه چه مختصات و خروجی باید می‌داشت. افسوس برای ما که چنین تمنای ساده‌ای هم، مثلا بهره‎مندی از دوره‌های آموزشی حرفه‌ای، فرصتی برای دانستن و آموزش بیشتر هم آرزو شده. البته در شرایطی که آموزش روزنامه‌نگاری تحت‌تأثیر موانع و دست‌اندازهای متعدد در اغماست و رسانه‌ها، سازمان‌هایی آنچنان کم‌رمق که به سختی چراغ‌شان را روشن نگاه داشته‌اند، تکلیف آموزش‌های حین خدمت و دوره‌های حرفه‌ای چون گزارشگری در شرایط بحران هم روشن است

 

همین چند روز پیش بود، درست یک‌روز پیش از زلزله کرمانشاه که خبر رسید، آموزش دوره‌های روزنامه‌نگاری در دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها تعطیل شده. برای پیکره نحیف و کم‌جان روزنامه‌نگاری که در این روزگار طاقت‌فرسا با سخت‌جانی به امید گشایشی تقلا می‌کند، چه خبری غم‌انگیز‌تر از این؟ حالا خبرهای مهمتری برای شنیدن هست و روزنامه‌نگاری آن درخت تکیده تنهاست که شاخه‌ها و ریشه‌هایش را یکی‌یکی می‌زنند. کلاس‌های درسی بود و حالا نیست. پیش از آن‌که داغ این خبر نشسته باشد بر دل‌ها، همه آن را از یاد برده‌اند.

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش