جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۵۷ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۵۳۲۲
ورزش بانوان

جام جهانی زنان، آینه توسعه و دموکراسی

جام جهانی فوتبال زنان,اخبار ورزشی,خبرهای ورزشی,ورزش بانوان
قهرماني در جام جهاني زنان، تا به حال مختص كشورهاي پيشرفته بوده است؛ كشورهايي كه همگي دموكراتيك هستند و از سطح توسعه بالايي برخوردارند. يعني امريكا و آلمان و نروژ و ژاپن.
 

به گزارش اعتماد، جام جهاني فوتبال زنان از سال ۱۹۹۱ شروع شده است. تقريبا ۶۰ سال پس از جام جهاني مردان.

نگاهي به قهرمانان جام جهاني مردان در ۲۱ دوره اين مسابقات و مقايسه آن با قهرمانان جام جهاني زنان در ۷ دوره‌اي كه تاكنون برگزار شده، تفاوتي اساسي را بين اين دو تورنمنت مهم نشان مي‌دهد.

در ۲۱ دوره جام جهاني مردان، اين تيم‌ها قهرمان شده‌اند: ۵ بار برزيل، ۴ بار آلمان، ۴ بار ايتاليا، ۲ بار فرانسه،

۲ بار آرژانتين، ۲ بار اروگوئه، يك بار انگليس، يك بار اسپانيا. اما در ۷ دوره جام جهاني زنان، اين تيم‌ها قهرمان شده‌اند:

۳ بار امريكا، ۲ بار آلمان، يك بار نروژ، يك بار ژاپن. تيم ملي امريكا كه در جام جهاني زنان تا به حال سه بار قهرمان شده، در جام جهاني مردان بهترين مقامش كسب عنوان سومي در ۱۹۳۰ بوده است.

امريكايي‌ها در ۱۱ دوره جام جهاني مردان غايب بوده‌اند و در ۱۰ دوره‌اي كه موفق به حضور در اين مسابقات شده‌اند، جدا از عنوان سومي نخستين دوره جام جهاني، ۵ بار در دور گروهي حذف‌ شده‌اند و ۲ بار در يك‌هشتم و يك بار هم در يك‌چهارم نهايي. اگر آلمان را منها كنيم، دو قهرمان ديگر جام جهاني زنان يعني ژاپن و نروژ نيز نتايج درخشاني در جام جهاني مردان كسب نكرده‌اند.

ژاپن در جام جهاني مردان يك‌بار به يك‌هشتم نهايي رسيده و نروژ هم تاكنون نتوانسته فراتر از يك‌هشتم نهايي برود.

در واقع در جام جهاني زنان، برخلاف جام جهاني مردان، تيم‌هايي مثل برزيل و آرژانتين دست‌شان از قهرماني كوتاه مانده است. باز برزيل در ۷ دوره اين مسابقات، يك عنوان سومي دارد ولي آرژانتين هيچ‌وقت جزو چهار تيم هم نبوده. چهار تيم برتر جام جهاني زنان در هر دوره اين مسابقات، عبارت بوده‌اند از: ۱۹۹۱: امريكا، نروژ، سوئد، آلمان. ۱۹۹۵: نروژ، آلمان، امريكا، چين. ۱۹۹۹: امريكا، چين، برزيل، نروژ. ۲۰۰۳: آلمان، سوئد، امريكا، كانادا. ۲۰۰۷: آلمان، برزيل، امريكا، نروژ. ۲۰۱۱: ژاپن، امريكا، سوئد، فرانسه. ۲۰۱۵: امريكا، ژاپن، انگلستان، آلمان.

نگاهي به فهرست فوق به خوبي نشان مي‌دهد كه قهرماني در جام جهاني زنان، تا به حال مختص كشورهاي پيشرفته بوده است؛ كشورهايي كه همگي دموكراتيك هستند و از سطح توسعه بالايي برخوردارند. يعني امريكا و آلمان و نروژ و ژاپن.

در بين كشورهايي هم كه عنوان نايب قهرماني را كسب كرده‌اند، چين تنها كشور غيردموكراتيك است كه البته از سطح توسعه مقبولي برخوردار است.

در بين نايب‌قهرمان‌ها، برزيل كشوري در حال توسعه و از اين حيث پايين‌تر از چين است اما برخلاف چين كشوري دموكراتيك است؛ هر‌چند كه دموكراسي برزيل، عمق و ثبات چنداني ندارد. در هفت دوره برگزار شده جام جهاني، جمعا ۱۰ تيم به جمع چهار تيم نهايي پيوسته‌اند.

اگر چين توسعه‌يافته اما غيردموكراتيك و نيز برزيل در حال توسعه و برخوردار از يك دموكراسي نه چندان محكم را موقتا كنار بگذاريم، ۸تيم باقي‌مانده متعلق به كشورهاي پيشرفته‌اند (يعني توسعه‌يافته و دموكراتيك).

چنين وضعي، جام جهاني زنان را تا حد زيادي تبديل به يكي از آينه‌هاي توسعه و دموكراسي در جهان كنوني كرده است.

علاوه بر اين، در خود جهان غرب نيز كشورهاي پروتستان از حيث سطح توسعه و دموكراسي‌معمولا بالاتر از كشورهاي كاتوليك‌هستند.

عقب‌ماندگي سياسي و اقتصادي كشورهاي كاتوليك نسبت به كشورهاي پروتستان در جهان غرب، به گونه‌اي بوده كه تا اوايل دهه ۱۹۷۰ بسياري از جامعه‌شناسان سياسي معتقد بودند فرهنگ كاتوليك اصولا مناسب گذار به دموكراسي نيست.

تا پيش از ظهور موج سوم دموكراسي از ۱۹۷۴ در پرتغال و كمي بعد در اسپانيا، جامعه‌شناسان غربي اميد چنداني نداشتند كه جهان كاتوليك به جهاني دموكراتيك تبديل شود.

اما كودتاي نظاميان پرتغال در ۱۹۷۴ و سپس مرگ خوش‌پيامد ديكتاتور اسپانيا، ژنرال فرانكو، راه را براي دموكراتيك شدن كشورهاي كاتوليك جنوب اروپا در دهه ۱۹۷۰ باز كرد و در دهه ۱۹۸۰ نيز برخي از كشورهاي كاتوليك امريكاي جنوبي، با سقوط نظاميان حاكم در اين كشورها، گذار به دموكراسي را تجربه كردند و در كل موج دموكراتيزاسيون امريكاي لاتين را در برگرفت.

آرژانتين، برزيل و شيلي، مشهورترين كشورهاي كاتوليك امريكاي لاتين هستند كه در دهه ۱۹۸۰ دموكراتيك شدند. ولي همه مي‌دانند كه از دموكراتيك شدن ساختار سياسي يك كشور تا رشد و تثبيت فرهنگ دموكراتيك در آن كشور، راه بلندي بايد پيموده شود. توسعه و تثبيت فرهنگ هم قاعدتا به سود زنان است.

اينكه فوتبال زنان در ژاپن و نروژ و امريكا و سوئد و حتي كانادا، به مراتب قوي‌تر از فوتبال زنان در برزيل و آرژانتين و اروگوئه وشيلي است، يكي از علل اصلي‌اش برتري موقعيت اجتماعي و اقتصادي زنان ژاپني و سوئدي و نروژي و امريكايي و كانادايي نسبت به زنان برزيلي و آرژانتيني و اروگوئه‌اي و شيليايي است.

و اين برتري اقتصادي و اجتماعي، حتي اگر‌زاده فرهنگ دموكراتيك‌ عميق‌تر كشورهاي شمال اروپا و امريكاي شمالي نباشد، دست كم از سوي اين عمق و غناي فرهنگي پشتيباني مي‌شود.

در واقع در كشورهايي كه فوتبال زنان در آنها پيشرفته‌تر است، حقوق اساسي زنان تا حد زيادي تامين شده و حكومت و نهادهاي مدني فرصت كرده‌اند به فوتبال زنان بپردازند. خود زنان هم در چنين شرايطي، از فراغت و انگيزه لازم براي روي آوردن حرفه‌‌اي به فوتبال برخوردارند. مثلا ليگ فوتبال زنان در سوئد سوسيال دموكراتيك از سال ۱۹۸۸ آغاز شده است.

اين ليگ ۱۲ تيم دارد و درآمد سالانه بازيكنانش حدود ۱۵ هزار دلار است. در آلمان هم ليگ فوتبال زنان از ۱۹۸۸ آغاز به كار كرده است و درآمد سالانه بازيكنانش حدود ۴۴ هزار دلار است. در فرانسه، ليگ زنان از ۱۹۷۵ آغاز شده، از ۲۰۰۹ به سمت حرفه‌اي شدن حركت كرده و متوسط درآمد سالانه بازيكنانش ۴۵ هزار دلار است.

در انگلستان هم ليگ فوتبال زنان به صورت حرفه‌اي از سال ۲۰۱۰ شروع شده و متوسط درآمد سالانه بازيكنان اين ليگ ۳۴ هزار دلار است. در واقع رشد و پيشرفت فوتبال زنان، برخلاف فوتبال مردان، به توسعه و دموكراسي گره خورده است. دختران فقير، برخلاف پسران فقير، جذب فوتبال نمي‌شوند.

با اين حال، از آنجايي كه سكه دو رو دارد، روي دوم سكه جام جهاني زنان را هم بايد ببينيم. در روزهاي اخير، حتي در خود پاريس، بسياري گلايه كرده‌اند كه چرا به جام جهاني زنان توجه كافي نشده است. اگرچه فيفا در چند روز گذشته كوشيد تا منتقدين را قانع كند كه كوتاهي خاصي در تبليغ جام ۲۰۱۹ صورت نگرفته، ولي واقعيت اين است كه جام جهاني زنان هنوز آن قدرها براي مردم دنيا جذاب نيست.

شايد همين كه مراحل نهايي جام جهاني زنان ملك طلق كشورهاي پيشرفته شده، عاملي است كه از جذابيت اين جام براي عموم مردم دنيا مي‌كاهد.

اگر جام جهاني مردان و زنان را از آغاز دهه ۱۹۹۰ تا به امروز مقايسه كنيم و برزيل را به عنوان تيمي كه هم در جام مردان و هم در جام زنان مطرح بوده كنار بگذاريم، بايد گفت كه از آغاز دهه ۱۹۹۰ تا به امروز تيم ملي هيچ كشور غيرپيشرفته‌اي به مرحله نيمه‌نهايي جام جهاني زنان نرسيده است.

اگر چين را كه توسعه‌يافته اما غيردموكراتيك است، كشوري غيرپيشرفته محسوب كنيم، چين تنها كشوري بوده كه دو بار در دوره‌هاي آغازين جام جهاني زنان، كه هنوز اين تورنمنت قوام نيافته بود، به جمع چهار تيم نهايي راه يافته است.

اما در جام جهاني مردان از ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸، از بين كشورهاي غيرپيشرفته (يعني كشورهايي كه توامان از توسعه اقتصادي و دموكراسي برخوردار نيستند)، اين تيم‌ها به جمع چهار تيم نهايي راه يافته‌اند: آرژانتين (۱۹۹۰)، بلغارستان (۱۹۹۴)، كرواسي (۱۹۹۸)، تركيه (۲۰۰۲)، اروگوئه و پرتغال (۲۰۱۰)، آرژانتين(۲۰۱۴)، كرواسي (۲۰۱۸). همين تفاوت اساسي، يكي از دلايل فرافوتبالي جذابيت بيشتر جام جهاني مردان نسبت به زنان است.

همچنين در جام جهاني زنان، از بين كشورهاي عقب‌مانده، تا به حال فقط نيجريه (۱۹۹۹) و كره شمالي (۲۰۰۷) توانسته‌اند به جمع ۸ تيم نهايي راه يابند.

بديهي است وقتي كه مردم كشورهاي آفريقايي شانس چنداني براي تماشاي زنان كشورشان در مراحل بالاتر جام جهاني ندارند، جام جهاني زنان مشتريان پرشماري در گوشه و كنار جهان ندارد. البته اين كاستي ربطي به جام جهاني زنان ندارد بلكه ناشي از وضعيت نامطلوب زنان در اكثر كشورهاي آفريقايي و آسيايي و حتي در جنوب اروپا و امريكاي جنوبي است.

بديهي است كه در صورت گسترش بيشتر فوتبال حرفه‌اي در بين زنان دنيا و ارتقاي سطح توسعه اقتصادي و اجتماعي و نيز رشد فرهنگ دموكراتيك در جاي‌جاي، جام جهاني زنان هم براي جمع پرشماري از زنان دنيا موضوعيت و جذابيت پيدا مي‌كند و تا حد زيادي از موقعيت جام جهاني مردان برخوردار مي‌شود كه هر چهار سال يك‌بار، خيل عظيمي از مردان دنيا را مات و مشغول خودش مي‌سازد.

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • پنج شنبه ۶ اردیبهشت
    لیگ برتر روسیه
    اورال - روستوف
    ۱۶:۳۰
  • جام ملت های زیر ۲۳ سال آسیا
    اميد قطر - امید ژاپن
    ۱۷:۳۰
  • جام حذفی ایران
    مس رفسنجان - پیکان
    ۱۷:۴۵
  • اردیویسه هلند
    هیرنفین - آیندهوون
    ۲۰:۱۵
  • سری آ ایتالیا
    اودینزه - آاس رم
    ۲۱:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الریاض - الاهلی عربستان
    ۲۱:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    برایتون - منچسترسیتی
    ۲۲:۳۰
  • اردیویسه هلند
    ایگلز - فاینورد
    ۲۲:۳۰
  • جمعه ۷ اردیبهشت
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    اورلاندو مجیک - کلیولند کاوالیرز
    ۰۲:۳۰
  • بسکتبال حرفه‌ای NBA
    لس آنجلس لیکرز - دنور ناگتس
    ۰۵:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    النصر دبی - الاتحاد کلبا
    ۱۷:۳۵
  • جام حذفی ایران
    فجر سپاسی - گل گهرسیرجان
    ۱۸:۰۰
  • جام حذفی ایران
    هوادار - مس سونگون
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    آلومینیوم اراک - پرسپولیس
    ۱۸:۱۵
  • جام حذفی ایران
    تراکتور - ذوب آهن
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    ملوان - سایپا
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الهلال - الفتح
    ۱۸:۳۰
  • جام حذفی ایران
    استقلال آبی پوش ملاثانی - سپاهان
    ۱۹:۳۰
  • لیگ برتر امارات
    الامارات - الوحده امارات
    ۲۰:۱۵
  • سوپرلیگ ترکیه
    آدانا دمیراسپور - گالاتاسرای
    ۲۰:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الشباب
    ۲۱:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال سوسیداد - رئال مادرید
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش