یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۲۴ - ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۱۵۹۷
فیلم و سینمای جهان

«نیمه‌شب با شیطان» از بهترین فیلم‌های ترسناک سال‌های اخیر است؟

فیلم نیمه‌شب با شیطان,فیلم ترسناک

دیجی کالا | فیلم «نیمه‌شب با شیطان» (Late Night with the Devil) یکی از فیلم‌های اخیر در سبک وحشت بود که نسبتاً سر و صدای زیادی به پا کرد و جایزه‌ی ستورن (Saturn) بهترین فیلم مستقل گمانه‌زن را برنده شد، جایزه‌ای که پیش‌تر به فیلم‌هایی چون «شلاق» (Whiplash)، «لا لا لند» (La La Land) و «مندی» (Mandy) تعلق گرفته و نشان داده بود که عوامل ستورن برای نوآوری و منحصربفرد بودن در فیلم‌ها اهمیت قائل‌اند.

فیلم «نیمه‌شب با شیطان» بدون‌شک از این نوآوری برخوردار است. این فیلم نگاهی تازه به ژانر ویدیوی پیداشده (Found Footage Horror) است. فیلم‌های این سبک درباره‌ی یک سری ویدیوی پیداشده از یک حادثه‌ی ناگوار هستند و دقیقاً به حالت ویدیوهای خانگی به نمایش درمی‌آیند. بنابراین شاخصه‌ی اصلی این زیرسبک همیشه نزدیک بودن به عنصر وحشت و تجربه‌ی دست‌اول آن بود.

«نیمه‌شب با شیطان»؛ از بهترین فیلم‌های سبک ویدیوی پیداشده در ژانر وحشت؟

ایده‌ی «نیمه‌شب با شیطان» هم همین است، ولی با یک تفاوت اساسی که باعث شده جانی تازه به این زیرسبک نسبتاً محدود بخشیده شود. افتتاحیه‌ی فیلم به‌شکل یک مستند قلابی فیلمبرداری شده که در آن سازندگان مستند قصد دارند رویدادی عجیب و توضیح‌ناپذیر را در شب هالووین ۱۹۷۷ بازرسی کنند. در آن شب، در پخش زنده‌ی یکی از اپیزودهای فصل ششم یک برنامه‌ی گفتگوی آخر شب (Late Night Talk Show) به نام «جغد شب» (Night Owls) با مجری‌گری جک دلروی (Jack Delroy)، یک سری اتفاق ماوراءطبیعه وحشتناک جلوی چشم مردم افتاد که باعث شد بازدید برنامه سر به فلک بگذارد، ولی به‌خاطر یک سری اتفاقات (که در اول فیلم ماهیت‌شان را نمی‌دانیم) این برنامه دیگر هیچ‌گاه از تلویزیون پخش نشد.

فیلم نیمه‌شب با شیطان,فیلم ترسناک

باقی فیلم، یک سری ویدیوی پیداشده از آن برنامه‌ی زنده و پشت‌صحنه‌ی آن است که برای ما پخش می‌شود و با دیدن این ویدیوها به‌مرور از اتفاقات آن شب ناگوار سر در می‌آوریم.

نوآوری فیلم در همین پیش‌زمینه‌ی داستانی نهفته است. در بیشتر فیلم‌های ویدیوی پیداشده، معمولاً شخصیت‌های داخل داستان بنا بر دلایلی در حال ضبط ویدیو هستند و به‌صورت همزمان درباره‌ی رویدادهایی که در لحظه اتفاق می‌افتند اظهار نظر می‌کنند. حتی بعضی از فیلم‌ها را خود بازیگران فیلمبرداری می‌کنند و از راه افکت‌هایی چون لرزش دست و دوربین و نمابندی‌های ناشیانه تلاش می‌کنند هرچه بیشتر موقعیت را واقع‌گرایانه جلوه دهند.

اما ویدیوهای پیداشده در «نیمه‌شب با شیطان» متعلق به یک برنامه‌ی تلویزیونی زنده با تماشاچیان واقعی هستند که یک گروه فیلمبرداری حرفه‌ای آن را فیلمبرداری کرده‌اند، برای همین با وجود این‌که داریم یک سری ویدیوی پیداشده را می‌بینیم، همه‌چیز بسیار حرفه‌ای به نظر می‌رسد. در اینجا زاویه‌ی دید نه اول‌شخص، بلکه همان سوم‌شخص فیلم‌های وحشت استاندارد است.

این رویکرد نقاط قوت و نقاط ضعف خاص خودش را دارد. بزرگ‌ترین نقطه‌قوت آن این است که در شمای بیننده، این حس را ایجاد می‌کند که انگار شما هم واقعاً یکی از تماشاچیان این برنامه و تشریفات شیطانی اجراشده در آن هستید و همزمان با تماشاچیان واقعی حقایق را کشف می‌کنید و از صحنه‌های ترسناک شوکه می‌شوید. اساساً برادران کرنز (Cairnes)، کارگردان‌ها و نویسنده‌های فیلم، بیشترین موفقیت خود را در زمینه‌ی ایجاد اتمفسر تاریک یک برنامه‌ی تلویزیونی آمریکایی زنده در دهه‌ی ۷۰ کسب کرده‌اند که در آن یک سری اتفاقات ماوراءطبیعه می‌افتد. همچنین با توجه به این‌که‌ این فیلم فقط درباره‌ی حوادث یک شب است، از لحاظ روایی انسجام و تمرکز بالایی دارد و این حقیقت می‌تواند مخاطب را با داستان بسیار درگیر نگه دارد.

آن الگوی خاص برخی از فیلم‌های ترسناک، که در آن‌ها همه‌چیز عادی شروع می‌شود و به‌مرور پی می‌برید که چیزی سر جایش نیست، ولی در عین حال همچنان منطق‌تان آن توضیح ترسناک برای رویدادها را نمی‌پذیرد، در این فیلم خوب پیاده شده و با توجه به این‌که بستر اتفاقات یک برنامه‌ی تلویزیونی زنده است و عوامل آن مجبور به ماست‌مالی شرایط و عادی جلوه دادن آن هستند، این تنش به‌خوبی منتقل می‌شود.

منتها این ساختار برای فیلم یک سری محدودیت‌ها ایجاد کرده که شاید با داستان آن چندان تناسب نداشته باشد. اساساً «نیمه‌شب با شیطان» – به جز بخش افتتاحیه‌اش – کلاً داخل همان یک‌ساعت و خورده‌ای برنامه‌ی تلویزیونی زنده اتفاق می‌افتد و ابزارش برای قصه‌گویی محدود به همان فضاست، اما داستان آن تا حد زیادی به اتفاقات خارج از این قاب وابسته است. اساساً جک دلروی، مجری برنامه، جزو یکی از همان کله‌گنده‌های صنعت سرگرمی است که دلش می‌خواهد تعداد بازدیدهایش از جانی کارسون (Johnny Carson)، پربیننده‌ترین مجری آن زمان در آمریکا، بیشتر شود، برای همین در این راستا – به قول معروف – معامله‌ای با شیطان انجام داده بود و مثل همه‌ی معامله‌های دیگر با شیطان عواقب آن دامنش را به بدترین شکل ممکن می‌گیرد. یعنی به‌اصطلاح به خواسته‌اش می‌رسد، ولی نه به آن شکلی که نسبت به آن حس خوب داشته باشد.

فیلم نیمه‌شب با شیطان,فیلم ترسناک

اساساً مشکل فیلم این است که در قلب داستانش، یک سری سوال‌ها اهمیت دارند، اما محدودیت قصه‌گویی که فیلم به خودش تحمیل کرده، برای پرداختن به آن‌ها کافی نیست. مثلاً یکی از مهم‌ترین‌ها، قضیه‌ی بوهمین گروو (Bohemian Grove) است. بوهمین گروو نام یک مکان واقعی در کالیفرنیاست که عموم مردم اجازه‌ی ورود به آن را ندارند و یک باشگاه خصوصی است که یک سری از قدرتمندترین و بانفوذترین مردان آمریکا (از رونالد ریگن گرفته تا ریچارد نیکسون) در آن عضو بودند و طبق یک سری تئوری توطئه محل اجرای تشریفات شیطان‌پرستانه است.

اساساً کل هسته‌ی وحشت فیلم از این تئوری توطئه برگرفته شده و توضیحی که فیلم برای اتفاقات وحشتناک آن شب ارایه می‌دهد، این است که جک دلروی عضوی از این تشریفات شیطان‌پرست/ایلومناتی‌طور بود، در بوهمین گروو آرزو کرد که روزی بتواند جانی کارسون را شکست دهد و شیطان هم با تبدیل کردن برنامه‌ی تلویزیونی او به یک کابوس مرگبار کاری کرد که او به خواسته‌اش برسد، ولی احتمالاً به‌شکلی که بعد از آن سر از زندان درخواهد آورد.

با توجه به این‌که گذشته‌ی دلروی یعنی:

نقش او در این تشکیلات ایلومناتی‌طور

سرطان گرفتن زنش و مردن او به‌عنوان هزینه‌ای که شیطان برای رسیدن به خواسته‌اش تعیین کرده

رابطه‌اش با جون راس-میچل (June Ross-Mitchell)، زنی که در برنامه با شیطانی که در جلد یک دختر فرو رفته حرف می‌زند

اهمیت دارد و همه‌ی این اتفاقات در طول فیلم مورد اشاره قرار می‌گیرند، این حس ایجاد می‌شود که فیلم زمینه‌سازی کافی برای این رویدادها را انجام نداده و برای همین هیچ‌کدام آن اثری را که باید و شاید نمی‌گذارند.

یک مسیر دیگری که فیلم می‌توانست دنبال کند این بود که کلاً چیزی را مستقیم توضیح ندهد، به گذشته‌ی دلروی اشاره نکند و حتی واقعی یا غیرواقعی بودن عناصر ماوراءطبیعه‌ای را که در فیلم می‌بینیم به‌طور دقیق برای ما معلوم نکند و صرفاً ما را با یک اتفاق وحشتناک و توضیح‌ناپذیر روبرو کند که خودمان باید با توجه به یک سری سرنخ ریز از آن سر در بیاوریم. این رویکرد کمی چالش‌برانگیزتر می‌بود، ولی احتمالاً به خلق فیلمی درگیرکننده‌تر تبدیل می‌شد. چون در حالت فعلی، «نیمه‌شب با شیطان» هرچه دارد و ندارد برای شما رو می‌کند و وقتی تماشای فیلم به پایان می‌رسد، دیگر جا برای عمیق‌تر شدن و اکتشاف بیشتر آن باقی نمی‌ماند. (البته با این فرض که مثلاً تئوری توطئه‌ی مربوط به بوهمین گروو و ارتباط آن به چهره‌های کله‌گنده‌‌ی سیاست، سرگرمی و… را بدانید؛ اگر این را ندانید، شاید این فیلم این دریچه را برایتان باز کند و از این نظر عمیق به نظر برسد).

یکی از مشکلاتی که این رویکرد ایجاد می‌کند، این است که در انتهای فیلم، کل تنشی که فیلم سعی داشت با شخصیت کارمایکل هیگ (Carmichael Haig) ایجاد کند، به هم زده می‌شود. کارمایکل یکی از مهمان‌های برنامه است که به مسائل ماوراءطبیعه باور ندارد و به نظرش هرکس که سعی دارد این چیزها را به مردم قالب کند (روشن‌بین‌ها، جن‌گیرها و…) شارلاتان است. از اول تا اواخر فیلم او در تلاش است تا مصنوعی و ساختگی بودن تمام اتفاقات در ظاهر ترسناک و مورمورکننده‌ای را که در برنامه می‌افتد ثابت کند و حتی چند بار هم موفق می‌شود (مثلاً سر قضیه‌ی هیپنوتیزم)، طوری‌که حتی مای بیننده هم به شک می‌افتیم که نکند حق با اوست؟

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات برادران کرنز استفاده از چند تصویر تولید هوش مصنوعی در فیلم بود. حالا مشکل استفاده از هوش مصنوعی در یک اثر هنری به کنار، با توجه به این‌که این فیلم در دهه‌ی ۷۰ واقع شده و عکس‌های هوش‌مصنوعی نیز حال‌وهوای خاصی دارند که آن‌ها را از تصاویر معمولی متمایز می‌کند، استفاده از این عکس‌ها با زمینه‌ی فیلم تناسب ندارد.

اما پایان فیلم، که در آن مغز دختری که شیطان در جلدش فرو رفته از وسط باز می‌شود و او با لیزر همه‌ی مهمانان برنامه (من‌جمله خود کارمایکل را که زودتر از هرکسی پیشنهاد می‌کند روح خودش را به شیطان بفروشد!‌) می‌کشد، کل این تنش‌ها و ظرافت‌هایی معنایی از بین می‌روند و انگار خود فیلم به آنچه زمینه‌سازی کرده پشت‌پا می‌زند. یکی دیگر از زمینه‌سازی‌هایی که فیلم به آن پشت‌پا می‌زند این است که این شیاطین نمی‌توانند مستقیماً به انسان‌ها آسیب بزنند و قدرتشان محدود است. اما این کشتار در آخر فیلم این زمینه‌سازی را (که با درک ما از ساز و کار شیاطین همسوست) نیز زیرپا می‌گذارد.

البته من به این حقیقت واقف هستم که در پایان داستان باید یک اتفاق شوکه‌کننده بیفتد تا تبدیل شدن این برنامه به پربازدید‌ترین برنامه‌ی شب پخش‌اش را توجیه کند؛ صرفاً حرفم این است که پایان داستان به‌نوعی بیشتر زمینه‌سازی‌هایی را که پیش از آن انجام شده بود نفی می‌کند و زنجیره‌ای قوی بین حوادث برقرار نیست.

در کل «نیمه‌شب با شیطان» فیلم وحشت نسبتاً نوآورانه‌ای است و اتمسفر آن احتمالاً بهترین بخش‌اش است، اما به‌خاطر این‌که خیلی با مخاطب رو بازی می‌کند، شاید شانس زیادی برای رسیدن به ماندگاری نداشته باشد. در نهایت این فیلم یکی از آن فیلم‌های وحشت است که پتانسیل زیادی دارد، ولی شاید بهترین راه را برای شکوفا کردن آن انتخاب نکرده باشد. هرچند که بدون‌شک بدترین راه را نیز انتخاب نکرده است.

فیلم نیمه‌شب با شیطان,فیلم ترسناک

  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش