یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۴:۴۳ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۰۸۶۶
فیلم و سینمای جهان

ترویج علم به کمک سینما

برترین فیلم‌های علمی تاریخ جهان

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

به گزارش سیناپرس، بررسی تاریخ سینمای جهان نشان می‌دهد عموماً فیلم‌هایی با موضوع علم نتوانسته‌اند چندان موفق باشند اما در این میان برخی فیلم‌ها توانسته‌اند با تکیه‌بر موضوعات علمی، در جذب مخاطب موفق عمل کرده و نام خود را ماندگار کنند.

 

چهار سال پیش دنیای فیزیک (Physics World ) اعلام کرد که موضوعات علمی از حوزه اسکار حذف‌شده و دیگر فیلم‌هایی با موضوعات علمی در سطح بالا ساخته نمی‌شوند. امروزه شرایط کمی نسبت به قبل بهتر شده و سال گذشته فیلم شکل آب The Shape of Water توانست به‌عنوان نخستین فیلم علمی تخیلی، جایزه بهترین تصویر را به خود اختصاص دهد و در سال جاری نیز فیلم پلنگ سیاه Black Panther  احتمالاً بتواند این عنوان را به خود اختصاص دهد.

 

در این فهرست، پنج فیلم برتر در مورد علم یا دانشمندان، پیشنهادشده‌اند که فاقد نظم خاصی بوده و بازه زمانی ۵۱ ساله‌ای را شامل می‌شوند. در این فهرست، دو اثر از استنلی کوبریک، یک فیلم از ریدلی اسکات، یک اثر از استیون اسپیلبرگ و یک فیلم ساخته‌شده توسط شین کاروث (Shane Carruth) قرار دارد که به نسبت سایر فیلم‌ها، کمتر شناخته‌شده است.

شکل آب و پلنگ سیاه هر دو فیلم‌هایی فوق‌العاده با موضوع علمی هستند. به‌طور خاص، شخصیت اصلی فیلم پلنگ سیاه، شاهزاده خانمی با نام شوری (Shuri) است که به‌عنوان یک الگویی موفق برای تشویق دختران به مطالعه موضوعات STEM مورد ستایش قرار گرفته است. STEM مخفف عبارات Science, technology, engineering, and mathematics به معنی علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات است.

 

ممکن است این سؤال برای هرکسی به وجود بیاید که بهترین فیلم‌های ساخته‌شده در مورد علم یا دانشمندان چیست؟ در این فهرست، پنج فیلم برتر در مورد علم یا دانشمندان، پیشنهادشده‌اند که فاقد نظم خاصی بوده و بازه زمانی ۵۱ ساله‌ای را شامل می‌شوند. در این فهرست، دو اثر از استنلی کوبریک، یک فیلم از ریدلی اسکات، یک اثر از استیون اسپیلبرگ و یک فیلم ساخته‌شده توسط شین کاروث (Shane Carruth) قرار دارد که به نسبت سایر فیلم‌ها، کمتر شناخته‌شده است.

 

هیچ‌کدام از این فیلم‌ها برنده جوایز بزرگی از اسکار نبودند و نتوانستند اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردان، بهترین بازیگر، بهترین بازیگر نقش مکمل و یا بهترین فیلم‌نامه را به خود اختصاص دهند.

 

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

۱- دکتر استرنجلاو: چگونه یاد گرفتم دست از هراس بردارم و به بمب عشق بورزم (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)

این فیلم در سال ۱۹۶۴ میلادی و توسط استنلی کوبریک ساخته‌شده و موضوع آن جنگ سرد و تهدیدات هسته‌ای است که با نگاهی کمدی به این موضوع پرداخته‌شده است. این فیلم در ۴ حوزه توانست نامزد جایزهٔ اسکار شود که این موارد عبارت‌اند از: کاندیدای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر مرد برای پیتر سلرز و بهترین فیلم‌نامه اقتباسی. دکتر استرنجلاو همچنین نامزد دریافت جایزه بهترین کارگردان از سوی انجمن کارگردانان آمریکا شد.

 

متأسفانه درنهایت در هیچ‌کدام از این موارد جایزه اسکار به فیلم علمی تخیلی فوق تعلق نگرفت. موضوع مهم درباره فیلم دکتر استرنجلاو این بود که برای نخستین بار یک فیلم موضوع علمی کاندیدای جوایز اسکار می‌شد.

 

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

۲- ۲۰۰۱: اودیسه فضایی (۲۰۰۱: A Space Odyssey)

فیلم اودیسه فضایی در سال ۱۹۶۸ میلادی و به کارگردانی استنلی کوبریک در ژانر علمی تخیلی ساخته شد. بیایید در این زمینه با خودمان صادق باشیم: کار روزمره که منجر به کشفیات علمی می‌شود معمولاً کسل‌کننده است. در نسخه اصلی ۱۶۱ دقیقه‌ای این فیلم، کوبریک تلاش کرد تا این یکنواختی را با صحنه‌های طولانی که فضانورد دیو بومن به‌سادگی در داخل و اطراف فضاپیمای دیسکاوری یک حرکت می‌کند، ترسیم کند. پخش اولیه فیلم با موفقیت همراه نبوده و در پی آن کوبریک ۱۹ دقیقه از فیلم را حذف کرد.

 

داستان این فیلم در رابطه با چند رویارویی میان بشر و یک شهاب‌سنگ سیاه اسرارآمیز است که ظاهراً در تکامل انسان اثرگذار بوده و در سفر به سیاره مشتری، از سوی یکی از آن شهاب‌سنگ‌های یکپارچه سیگنالی نیز فرستاده می‌شود. ازنظر موضوعی این فیلم با موضوعاتی از قبیل تکامل بشر، فنّاوری، هوش مصنوعی وزندگی بیرون از زمین سروکار دارد. همچنین فیلم ازلحاظ دقت علمی، جلوه‌های ویژهٔ پیشرو، تصویرسازی مبهم، استفاده از صدا به‌جای روش‌های روایت سنتی و همچنین دیالوگ‌های مینیمالی قابل‌ذکر است.

 

باوجوداینکه این فیلم در ابتدا واکنش‌ها و نقدهای مختلفی را از سوی تماشاگران و منتقدان دریافت کرد اما آهسته‌آهسته هواداران خود را به دست آورد و به یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌ها تبدیل شد. چند سال پس از پخش اول فیلم، این فیلم ناگهان به‌عنوان پرفروش‌ترین عرضه تصویری از ۱۹۶۸ به بعد در آمریکای شمالی تبدیل شد. امروزه این فیلم به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین فیلم‌ها در دنیا است و از سوی منتقدین، تماشاگران و فیلم‌سازان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین فیلم‌ها در طی زمان یاد می‌شود.  اودیسه فضایی نامزد چهار جایزه اسکار شد که جایزه بهترین جلوه‌های بصری را به دست آورد.

 

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

۳- پارک ژوراسیک (Jurassic Park)

فیلم مشهور پارک ژوراسیک به کارگردانی استیون اسپیلبرگ و در سال ۱۹۹۳ میلادی ساخته شد. پارک ژوراسیک یکی از پرفروش‌ترین آثار استیون اسپیلبرگ محسوب می‌شود و فیلمی است که اغلب توسط روزنامه‌نگاران علم مورد تحسین قرار گرفته است. موضوع این فیلم نیز بسیار جسورانه و جالب‌توجه بوده و بر اساس آن، گروهی از دانشمندان در یک جزیره، پارکی تفریحی ساخته‌اند که در آن دایناسورها شبیه‌سازی‌شده‌اند.

 

گروهی از دانشمندان برای بازدید از این پارک پیش از بازگشایی عمومی دعوت‌شده و وارد این جزیره می‌شوند. در ادامه و به دلیل بی‌توجهی و خرابکاری گروهی از افراد، تعدادی از دایناسورها آزادشده و دانشمندان و کارشناسان می‌کوشند برای نجات خود از جزیره فرار کنند. این فیلم در رقابت‌های اسکار سال ۱۹۹۴ برنده ۳ اسکار بهترین تدوین صدا، بهترین میکس صدا و بهترین جلوه‌های تصویری شد. این موضوع برای یک فیلم با موضوع علمی، رکوردی ارزشمند محسوب می‌شود.

 

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

۴- آغازگر (Primer)

آغازگر یک فیلم مستقل علمی-تخیلی در ژانر درام، به نویسندگی، کارگردانی و تهیه‌کنندگی شین کاروث است که در سال ۲۰۰۴ میلادی ساخته شد. موضوع اصلی این فیلم، سفر در زمان بوده و دارای مفاهیم فلسفی و دیالوگ‌های علمی و فنی پیچیده‌ای است.

 

همان‌طور که نیلز بور (Niels Bohr) درباره این فیلم می‌گوید: در این فیلم شگفت‌انگیز، ما با یک دوگانگی و پارادوکس روبه‌رو هستیم که موضوع زمان و سفر در زمان را به چالش می‌کشد. آغازگر قطعاً از نوع فیلم‌هایی نیست که برای اسکار نامزد شوند. بااین‌حال این فیلم توانست جایزه جشنواره بزرگ جشنواره فیلم ساندنس را که یک رویداد معتبر برای فیلم‌سازان مستقل است، از آن خود کند.

 

برترین فیلم های علمی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

۵- مریخی (The Martian)

فیلم مریخی در سال ۲۰۱۵ به کارگردانی ریدلی اسکات و با موضوع علمی تخیلی ساخته شد. اگر قرار بود در این فهرست به معرفی پنج فیلم برتر تخیلی بپردازیم، دو فیلم دیگر اسکات بانام‌های بیگانه Alien (1979)‎ و Blade Runner (1982)‎ نیز می‌توانستند کاندید باشند اما ما در این فهرست صرفاً به فیلم‌هایی با موضوعات علمی می‌پردازیم. در فیلم مریخی، فضانوردی به نام «مارک واتنی» (با بازی مت دیمون) در کرهٔ مریخ سرگردان و گرفتار می‌شود. او باید تمام قابلیت‌های خود را به کار بگیرد تا به مرکز کنترل پرواز در کرهٔ زمین وضعیت خود را اطلاع داده و تقاضای کمک کند.

 

درحالی‌که برای بقای خود در مریخ وزنده ماندش درگیر مشکلات است، ناگهان دچار حادثه می‌شود. دوستانش برای نجاتش تلاش می‌کنند و با کمک نبوغش اتفاقات جالبی برایش رقم می‌خورد. گروهی فضانورد که شش نفر هستند، برای مأموریتی فضایی بانام اریس ۴ به سیاره مریخ فرستاده‌شده‌اند که مأموریت آن‌ها ۳۱ روز خواهد بود اما با اتفاق افتادن طوفانی سهمگین گروه فضایی مجبور به لغو عملیات شده و در روز ۱۸ بازمی‌گردند. هنگام بازگشت، مارک در طوفان گیرکرده و با تکه فلزی آنتن زخمی شده و از هوش می‌رود؛ همین امر باعث می‌شود سیستم علائم حیاتی او از کار بیفتد و دوستان او فکر کنند که او مرده.

 

فردای آن روز مارک به هوش آمده و متوجه می‌شود که دوستان او رفته‌اند، اما او ناامید نشده و به فکر نجات خود می‌افتد این‌گونه می‌شود که مارک که یک گیاه‌شناس است، از اطلاعات گیاه‌شناسی خود، استفاده کرده و با استفاده از خاک مریخ، کشاورزی کرده و برای خود سیب‌زمینی تهیه می‌کند. سازمان ناسا نیز با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای درمی‌یابد که او هنوز زنده است. در پایان مارک با سختی و مشقت بسیار از مریخ خارج‌شده و به زمین بازمی‌گردد.

 

هنرپیشه نقش اول فیلم مریخی توانست جایزه گلدن گلوب را از آن خود کند و این فیلم در سال ۲۰۱۶ در هفت عنوان نامزد اسکار شده بود که در هیچ‌یک موفق نبود.

 

ترجمه: احسان محمدحسینی

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش