جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۹ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۲۰۰۷۴۱
دنیای خودرو

۴ خودروی جدید ایرانی؛ مفلسانی در هوای بلندپروازی

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو
نگاهی به پروژه های جدید شرکت ایران خودرو و سایپا که در قالب چهار محصول جدید در سی ام ماه بهمن با حضور رئیس جمهور از آنها رونمایی شد، خبر از صورت حساب تازه خودرو سازان برای دولت دارد. آیا بعد از شارژ خودروسازان ما شاهد تغییر و تحول جهت صنعت خودرو ایران خواهیم بود؟

با اینکه قطعاً این چهار خودرو به خط تولید خواهند رسید و با کم و کیفی شبیه تصاویرشان، به خریداران تحویل میشوند ، ولی تصور اینکه ما مرز های جدیدی از دانش و صنعت را درنوردیده ایم، ابدا درست نیست. این اتومبیل ها طرح های بدنه جالبی دارند و با تمامی نقاط ضعف شان در ایده پردازی، بلوغ خودروسازان داخلی را نشان میدهند ، ولی سوالی که باید پرسید این است که چند درصد از جامعه توان خرید این محصولات را دارد. آیا به طور مثال برای ۸۰ درصد جامعه امکان خرید هریک از این ۴ محصول فراهم است؟

جواب منفی است و همین هم حیرت برانگیز است. در شرایطی که بازار تشنه یک محصول جدید ۴۰ تا ۵۰ میلیونی ساده و ارزان قیمت و ایمن است و ظرفیت جذب بیش از نیم میلیون دستگاه اتومبیل جدید را در این رده دارد، ولی خودروسازان به این مسئله ابدا توجهی نمی کنند و در مقابل می خواهند نشان دهند چقدر توسعه یافته هستند و به عنوان مثال میتوانند کراس اوور بسازند.

بی پولی فیلم معروف حمید نعمت الله را یادتان هست. آن جا بهرام رادان و لیلا حاتمی در پایان فقر هم دست از اوهامات طبقاتی خود برنمی داشتند و برغم ناکامی های پی در پی در کسب وکار و درآمدزایی و کسب سود، مدام با هزینه بالاتری زندگی را امتداد می دادند.

حالا در دنیای واقعی، شرکت ایران خودرو و سایپا مانند زوج این فیلم سینمایی در اوج فقر و تنگ دستی در پی حفظ پرستیژ هستند و با طرح های بلندپروازانه که فاقد ارزیابی اقتصادی دقیقی است، سعی دارند خود را موفق و موجه جلوه دهند. چهار خودرو رهام، کراس کانتری، k۱۳۲ و البته دنا پلاس توربو اتومات با تمامی خصوصیت های خوبی که دارند، تنها در حد شعار های قشنگ یک کاندیدای انتخاباتی قابل توجه اند. دلیل این مسئله هم طراحی آنها یا موتور و گیربکسشان نیست. بی پولی دو خودروساز، طمع مجدد به منابع دولتی و البته عدم صرفه مقیاس تولید است. این یعنی هیچ کدام از چهار خودرو رهام، کراس کانتری، k۱۳۲ و البته دنا پلاس توربو شانس این را ندارند که بعد از بازگشایی خط تولید به تیراژی برسند که سودده باشد و سرمایه صرف شده را بازگرداند؛ که چنانچه این پروژه ها سودمند بودند اساساً ایران خودرو و سیاپا نیازی به توجه دولت و رئیس جمهور نداشتند.

مخلص کلام اینکه کانسپت های جدید سایپا و ایرانخودرو رویا های دور و دراز دو خودروساز دولتی ورشکسته هستند. اشکال ما این بار اتفاقا نه به طراحی و آپشن های کم یا سطح ایمنی پایین این اتومبیل ها که به راهی است که سازندگان ان ها می خواهند طی کنند. آنها به ما و جامعه این ایده را تحمیل نموده اند که با بستن در های کشور، میتوان همه چیز را از داخل تهیه کرد. منو آنها روی میز دولت است و در ویترین چهار غذای جذاب دارند. ولی خود سایپایی ها یا آبی های جاده مخصوص هم نیک می دانند که ته این داستان به کجا می خورد. ساخت ۱۰ هزار دستگاه رهام، ۵ هزار دستگاه کراس کانتری و به همین میزان دنا پلاس توربو اتوماتیک یا خودرو سمند k۱۳۲ اسمش خودروسازی نیست.

صرفه مقیاس که به مفهوم افزایش تیراژ تولید تا سطح سوددهی است باید برای این خودرو های کاملاً اقتصادی انقدر بالا رود که سایپا وایران خودرو بی نیاز به دولت، از روش شبکه بانکی و یا بازار سهام به سراغ توسعه خط تولید خود بروند. ولیکن خب با این وضعیت اقتصادی، افت شدید قدرت مالی خریداران و بسته بودن در های صادرات خودرو، خبری از تیراژ های بالای تولید نیست؛ بدین ترتیب دو خودروساز وطنی برای نشان دادن اراده خود برای توسعه و گسترش، سراغ دولت رفته اند.

دولت هم منابع دارد و هم دنبال دستاورد می گردد، به این ترتیب برترین مشتری این سرمایه گذاری بی بازگشت است. با توجه به اینکه دولت ها از جیب خود خرج نمی کنند و آینده ملت ها را می فروشند، در این قبیل دست و دلبازی ها به محاسبه های اقتصادی توجهی نمی کنند و برای چند عکس یادگاری با نخستین شاسی بلند ایرانی، حاضرند میلیون ها دلار پول خرج کنند. ولی در شرایطی که حتی فراری ایتالیا هم با آن اتومبیل های خاص و گرانبها ، تیراژ تولیدش را از ۱۰ هزار دستگاه در سال بالاتر برده، تولید سالانه ۱۰ هزار دستگاه از این اتومبیل ارزش این همه سروصدا را دارد؟ قطعاً خیر. آیا این محصولات بیانگر افزایش توان خودروسازان داخلی در زمینه طراحی و تولید خودرو است؟ قطعاً بله. اینجا به شکل کوتاه این چهار محصول را معرفی نموده ایم.

دناپلاس توربو اتوماتیک

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

خب سرانجام سدان پرچمدار شرکت ایران خودرو با انبوهی تغییرات فنی و کمترین تغییر ظاهری رونمایی شد. در ظاهر تنها تفاوت این خودرو با دنا پلاس توربو در یک دسته دنده جدید و نشان AT۶ روی صندوق است. ولیکن آخرین ورژن دنا تغییرات فنی فراوانی بخود دیده، موتور بهتری دارد و تعادل و پایداری اش برای این سطح از ارتقا بالا رفته است. به جز رشد توان موتور که بر اساس شنیده ها به ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور و ۱۶۰ اسب بخار قدرت می ‎رسد، دنا پلاس توربو اتومات امروز سیستم خنک کاری بهتری دارد و با اصلاحاتی که بخود دیده با تندخویی کمتر و هماهنگی بیشتری تن به تعویض دنده می دهد.

به لطف نصب میل موج گیر و تغییر بعضی از قطعات سیستم فنربندی، دنا پلاس توربو اتوماتیک اکنون سواری نرم تر و پایدارتری دارد. ارتقا توان موتور در مجموعه ایپکو هم حاصل یک سامانه توربو بهتر و به روزتر است که مصرف را بهینه تر و قدرت را گسترده تر کرده است. البته خب آنقدر که گفتیم تیراژش اقتصادی نیست و با توجه به نبود گزینه جانشین در نرخ ۱۷۰ میلیونی، مسلماً به بلای قحطی دچار خواهد شد. این یعنی با وارد شدن به بازار باید منتظر قیمت ۲۵۰ میلیونی سدان پرچمدار ايران خودرو باشیم.

سمند K۱۳۲

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

این یکی از مرموزترین خودرو های امروز بازار ایران است که فعلاً در حد کانسپتی نسبتا جذاب به نمایش درآمده است. چراغ های یکپارچه عقب در تکیب با یک پوزه تیز، خشن و مواج باعث شده تا کیفیت طراحی این محصول ایران خودرو نظر مخاطبان را جلب کند. با این حال ضعف آشکار در ایده پردازی برای جلوپنجره و تریم تزیینی این بخش ایده کلی سمند K۱۳۲ را خراب کرده است. خوش بختانه استفاده از پلتفرم توسعه یافته PF۱ گروه PSA سبب شده تا سواری خودرو، ایمنی ان و البته توان ارتقای کابین بالا و از هر جهت فراهم باشد.

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

بر اساس شنیده ها موتور اصلاح شده پژوه ۲۰۶( TU۵) که در ایران به موتور EC۵ معروف شده در نسخه پایه این اسب جدید نصب خواهد شد طی اینکه موتور توربوشارژ شرکت ایران خودرو هم در نسخه فول آپشن K۱۳۲ به این خودرو اسپورت و کوچک قدرت می دهد. بر اساس برآورد های اولیه با توجه به اینکه ابعاد بدنه K۱۳۲ چیزی حد فاصل خودرو سمند و دنا با ۲۰۶ اس دی و رانا است، نرخ خودرو هم کمتر از دنا پلاس بوده و احیانا در نسخه فول به حدود ۱۵۰ میلیون تومان محدود می شود. برخی سایت ها در روز های قبل از قول یکی از مقامات ایران خودرو اعلام کردند K۱۳۲ با فرم جلوپنجره مختلفی به بازار خواهد آمد.

رهام کراس کانتری؛ دختر سایپا

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

این محصول با اختلاف بهترین و خوش آتیه ترین خودرو این جمع است. محصولی که اگر حقیقتا تولید شود و تیراژش بالا رود و با قیمتی مطلوب ارائه گردد، کار بخش بزرگی از چینی های این رده از بازار از جک S۳ تا ام وی ام X۲۲ را خواهد ساخت! کراس کانتری که بعضی ها نام اصلی آنرا آتوسا عنوان کرده اند ، بر همان پلتفرمی سوار است که برای رهام انتخاب شده. پلتفرمی که نسخه بازطراحی شده تویوتا یاریس ۲۰۰۰ است و بر اساس ادعای سایپا امکان یافته سطح ایمنی خودرو های سری sp۱۰۰ را تا اخذ سه ستاره از مؤسسه اروپایی یورو انکپ بالا ببرد.

در عین حال برخورداری از دامنه وسیعی از موتور های ۱.۵ لیتری m۴ و m۸ سایپا که با کمک سیستم توربوشارژر بین ۸۷ تا ۱۴۸ اسب قدرت خواهند داشت، یک نکته مهم دیگر در مورد کراس کانتری است. هنوز چیزی در رابطه این خودرو و شرایط قیمت و آپشن های دقیق آن گفته نشده، ولی شنیده ها از قیمت ۱۴۰ تا ۱۶۰ میلیونی نسخه پایه و بهای ۲۰۰ میلیونی مدل فول آپشن خودرو دارد. هنوز مشخص نیست بازار به چه شکلی به خواستگاران دختر سایپا می روند؟

رهام؛ داستان تکراری

خودروهای جدید ایرانی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

دو سالی می شود که لنگ موتور و گیربکس مانده و با کوچ چینی ها از ایران و خروج همکاران این پروژه اعم از هیوندای پاورتک و چند شرکت دیگر، صرفا در حد تزئین مراسمات دولتی از آن استفاده می شود. رهام که طراحی آن کار تیمی از طراحان جوان سایپا مانند حسین سلیمانی است؛ سدانی کوچک در دره و سگمنت c است که احیانا در نسخه فول آپشن قادر باشد جانشین خودرو مدرنی مانند کیا سراتو باشد.

داشتن شش ایربگ، موتور توربو ودامنه وسیع‎تری از امکانات رفاهی در کتار طرح شکیل بدنه این شانس را به رهام می دهد که به انتخاب اول خیلی از جوانان و خانواده های متوسط تبدیل شود. مشروط به این که قیمت مناسب و تنوع رنگ و تریم های آن با سلایق دامنه وسیع تری از خریداران ایرانی هماهنگ باشد. رهام خط و ربط آتی سایپا در صنعت خودروسازی است که راهی مشابه خودرو سازان بزرگ را با تمرکز روی ایده پلتفرم مشترک پشت خود دارد. امان از بی پولی و مفلسی خودروسازی ملی ما!

bartarinha.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش