سه شنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۲
۱۶:۵۴ - ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۴۷۱
اخبار بازار خودرو

واردات خودرو؛ از رویاسازی تا رویافروشی در وزارت صمت رئیسی

واردات خودروهای برقی,وعده واردات خودرو
بیش از یک سال و نیم از وعده واردات خودرو توسط رضا فاطمی‌امین، وزیر سابق صمت، می‌گذرد؛ با این حال هنوز هم هیچ خبری از واردات نیست. حال عباس علی‌آبادی، وزیر جدید صمت در گزارش اخیر خود، وعده دوباره واردات خودرو را داده است. گویا گَرد رؤیای واردات خودرو در ساختمان خیابان سمیه ریخته شده که هر کس وارد آن می‌شود، بدون آنکه مقدمات این مهم را فراهم آورد، مدام وعده واردات را می‌دهد.

به گزارش تجارت‌نیوز، شاید اشاره به وعده واردات خودرو از سوی وزارت صمت به تعداد ۱۰۰ هزار دستگاه در سال گذشته و ۲۰۰ هزار دستگاه در سال جاری، کمی حوصله سر بر باشد. اما واقعیت ماجرا این است که واردات خودرو از ابتدای سال گذشته تا به حال، وعده‌ای بیش نبوده و طبق آخرین آمار، تنها ۵۰۰۰ دستگاه خودروی خارجی به گمرکات کشور رسیده‌اند که اکثر هم چینی بوده‌اند.

استفاده از خودروهای روز دنیا که آن را باید حق طبیعی هر شهروندی دانست، حالا به یک رویا تبدیل شده است. حال پس از آنکه دولت‌ها این خودروها را تبدیل به یک رؤیا کرده‌اند با وعده و وعیدهای خود در حال رؤیافروشی هستند. چنانکه اسفند سال گذشته قبل از اینکه خودرویی وارد کشور شود، وزیر وقت صمت طرح فروش خودروهای وارداتی را گذاشت و ۱۲۰ هزار نفر هم در این طرح ثبت‌نام کردند.

حال امید قالیباف که در آن مقطع سخنگوی همین وزارتخانه بود، اکنون در صفحه توئیتری خود به منتقد جدید دولت تبدیل شده است. در حالی که انتظار می‌رفت اکنون او و فاطمی‌امین پاسخگوی شهروندانی باشند که ۱۸ ماه است منتظر ورود خودروهای خارجی به ایران هستند.

وعده جدید؛ واردات ماهانه ۲۰ هزار خودرو از زمستان

گرچه عباس علی‌آبادی با تبلیغات گسترده‌ای جانشین فاطمی‌امین در رأس وزارت صمت شد، اما او هم در مدت حضور خود همان راهی را در پیش گرفت که فاطمی‌امین تخم آن را در وزارت صمت کاشت. وعده‌های بزرگ، اقدامات کوچک.

علی‌آبادی در مصاحبه که اخیراً با تسنیم داشت، گفت: امسال هم با خودروهای وارداتی، سعی می‌کنیم که اهداف کمّی برنامه را محقق سازیم. خودروهای برقی، دیگر خودروی آینده نبوده و خودروی روز محسوب می‌شوند و امروز لازم است به این تحول تن دهیم. ما به خودروسازان گفتیم که باید خودروی باکیفیت در حد انتظار مردم تولید کنند و این حق مردم ماست؛ اما باید به آنان فرصت داد.

حال سوال اصلی اینجاست که اولاً در وضعیتی که تنها ۵۰۰۰ دستگاه در طول ۱.۵ سال وارد کشور شده، چگونه می‌توان اهداف کمی را محقق ساخت؟ زمانی که با گذشت هفته‌ها، هیچ خبری از واردات نبوده و همین تعداد بسیار اندک، اغلب با برند چینی وارد کشور شده‌اند، انتظار معجزه و بهبود وضعیت بازار اشتباه است.

با این حال، مهدی ضیغمی، سرپرست سازمان توسعه تجارت، با اشاره بر تحقق تعهدات طرح سامانه فروش خودروهای خارجی به ثبت‌نام‌شدگان، از امکان واردات ماهانه ۲۰ هزار خودرو از زمستان سال جاری خبر داد.

در صورتی که احتمالاً واردات این تعداد نیز چیزی همانند وعده‌های پیشین خواهد بود. چرا که با بررسی آمار واردات خودرو از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷، در بهترین سال حدود ۱۰۲ هزار دستگاه وارد کشور شده و این به معنای واردات ۸۵۰۰ دستگاه خودرو در هر ماه به صورت میانگین است.

به نظر می‌رسد مسئولان وزارت صمت هر بار با وعده‌ای بزرگ‌تر و البته زمانی دورتر صرفاً به دنبال خرید وقت برای آرام نگه داشتن بازار خودرو هستند. در حالی که در علم اقتصاد، تولید، عرضه و تقاضاست که متغیر اصلی بازار به حساب می‌آید. شاید دولت‌ها برای مدت کوتاهی بتوانند با خبر و وعده بازار را آرام نگه دارند، اما زمانی که تولید و عرضه به اندازه تقاضا نیست و از سوی دیگر خودرو در ایران از کالایی مصرفی به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده، سرانجام روزی بازار در برابر چنین مسکَن‌هایی ضد ضربه می‌شود.

فرصت‌سوزی برای بهبود کیفیت خودرو

اکنون در حالی وزیر صمت از مردم می‌خواهد که برای بهبود کیفیت خودروهای ساخت داخلی و برقی‌سازی آن صبور باشند و به خودروسازان فرصت دهند که حدود پنج سال است که دولت با ممنوع‌کردن واردات خودرو، این بازار را به جولانگاه خودروسازان داخلی تبدیل کرده است. پیش از آن نیز همین خودروسازان دولتی بودند که انحصار بازار خودروی ایران را در اختیار داشتند و از هر گونه حمایت دولتی برخوردار بودند.

حال آیا این مدت، زمان کمی برای بهبود کیفیت در کارخانه‌هایی بود که انحصار ۱۰۰ درصدی بازار را در اختیار داشتند؟ سوال دیگری که مطرح می‌شود این است که تا چه زمانی باید به خودروسازان داخل کشور، فرصت داد؟

با نگاه به وضعیت انحصار در بازار و تعرفه‌های گمرکی نه‌چندان پایین برای واردات خودرو، می‌توان گفت که برای خودروسازان داخلی بیش از حد فرصت داده شده تا محصولات خود را به کیفیت و تکنولوژی خودروهای جهانی برسانند.

در این مدت نه‌تنها بهبودی در کیفیت تولیدی خودروسازان اتفاق نیفتاد، بلکه افت کیفیت و کاهش امکانات ایمنی و رفاهی خودروهای داخلی در چند سال گذشته دیگر بر کسی پوشیده نیست. بنابراین، هرچقدر که فرصت بیشتری به خودروسازان داده می‌شود، شاهد پسرفت بیشتر در صنعت خودرویی کشور هستیم.

حال به نظر می‌رسد یکی از راه‌های اصلی نجات صنعت خودرو، کاهش تعرفه واردات و افزایش رقابت‌پذیری در بازار است و حمایت‌های بی‌حد و حساب از این صنعت، تنها کار را دشوارتر کند.

واردات خودروهای برقی,وعده واردات خودرو

خودروهای بنزینی نرسیده، نوبت به وعده واردات خودروهای برقی رسید/ ۶۰۰۰ خودروی برقی در راه ایران!

واردات ۶۰۰۰ خودروی برقی توسط ایران خودرو تا پایان سال ۱۴۰۲ به کشور وعده‌ای است که مدیرعامل ایران خودرو قول آن‌ را به رسانه‌ها و مردم داده است. این وعده در حالی توسط مدیرعامل این شرکت مطرح شد که هنوز خودروهای خارجی بنزینی این شرکت به بازار نرسیده‌اند.

به گزارش تجارت‌نیوز، واردات خودروی برقی توسط ایران خودرو تا پایان سال ۱۴۰۲ وعده‌ای است که مدیرعامل ایران خودرو اخیرا آن‌ را مطرح کرد. به گفته علیمردان عظیمی قرار است تا پایان سال جاری ۶۰۰۰ دستگاه خودروی برقی با برند دانگ فنگ چین وارد ایران شود. این وعده در حالی داده شده است که هنوز واردات خودروهای نو و کارکرده توسط ایران خودرو و سایر کشور‌ها به صورت کامل انجام نشده است.

واردات خودروهای برقی توسط ایران خودرو

بر اساس اعلام مدیرعامل ایران خودرو، این ۶۰۰۰ خودروی برقی از برندهای دانگ فنگ چین و هایما خواهد بود و تا پایان سال تحویل مشتریان می‌شود.

او درباره جایگاه شارژ برای خودرو‌های برقی گفت: خودروسازان هنوز به ساخت جایگاه شارژ خودروهای برقی وارد نشده.اند، اما در اصل خودروسازی که خودروی برقی تولید می‌کند باید خودش هم برای ساخت جایگاه شارژر آن اقدام کند که نیازمند زیر ساخت، سرمایه و همکاری است.

عظیمی در ادامه افزود که هم اکنون در حال مذاکره با شریک تجاری چینی خود هستیم تا با استفاده از تجربه آن‌ها بتوانیم دستگاه شارژ خودرو‌های برقی را تولید و در جایگاه مختص آن نصب کنیم.

از وعده تولید تا واردات

خودروسازان داخلی و مسئولان وزارت صمت در ۴۰ سال گذشته وعده‌های بسیاری را مطرح کرده‌‎اند، اما به جرئت می‌توان گفت که اکثر آن‌ها عملی نشده است. این‌بار خودروسازان پا را از مرز تولید خودرو فراتر گذاشتند و وعده‌ی ساخت جایگاه‌های شارژ را نیز مطرح کردند. در شرایطی که می‌توان این دستگاه‌ها را وارد کرد یا در سوی دیگر نمونه‌های داخلی آن توسط مپنا تولید می‌شوند، تولید و ساخت این دستگاه‌ها هیچ‌گونه صرفه اقتصادی ندارد.

سوالی که در اذهان مطرح می‌شود این است که وزارت صمت وعده داده بود که تا پایان سال ۱۴۰۱، ۱۰۰هزار دستگاه و تا پایان سال ۱۴۰۲، ۲۰۰هزار دستگاه خودرو وارد کشور کنند. حال چگونه در شرایطی که خودروهای بنزینی و هیبریدی هنوز وارد کشور نشده‌اند وعده واردات ۶۰۰۰ خودروی برقی توسط این مسئولان داده می‌شود؟

به گفته کارشناسان یکی از اصلی‌ترین موانع موجود بر سر راه واردات خودرو وجود اولویت‌های مهم‌تر برای تامین ارز همانند غذا و دارو برای دریافت ارز است. نکته جالب توجه این است که قیمت خودروهای برقی به‌مراتب بیشتر از خودروهای بنزینی و هیبریدی است و در نتیجه برای واردات این خودروها ارزبری بسیار بیشتری صورت می‌گیرد.

از سوی دیگر، تا به این لحظه به گفته مسئولان تنها ۱۲۱۸ دستگاه خودرو از گمرکات کشور ترخیص شده‌اند، حال اینکه چگونه ایران خودرویی که تا به حال سابقه واردات خودروهای برقی را به کشور نداشته است می‌خواهد ۶۰۰۰ هزار دستگاه خودروی برقی را تا پایان سال وارد کشور کند و سپس آن‌ها را به دست مردم برساند؟ موضوعی است که جای تأمل دارد.

  • 18
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مردم به‌خاطر «لیاقت مسوولان» باید خودروی کارکرده سوار شوند!
مشاهده کامنت های بیشتر
زندگینامه لقمان حکیم زندگینامه لقمان حکیم و روایت های قرآنی وی

دوران زندگی: دوران حضرت داوود

محل تولد: حبشه

شهرت: لقمان حکیم

محل دفن: فلسطین یا ناحیه راشدیه در شمال بغداد

زندگینامه لقمان حکیمبیوگرافی لقمان حکیم

ادامه
سروش صحت بیوگرافی سروش صحت بازیگر و مجری پرطرفدار ایرانی

تاریخ تولد: ۸ آذر ۱۳۴۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و مجری

آغاز فعالیت: ۱۳۷۶ تاکنون

تحصیلات: لیسانس آلودگی شیمیایی دریا

ادامه
عبدالقادر گیلانی زندگینامه عبدالقادر گیلانی شاعر و عارف قرن ششم

تاریخ تولد: ۱ رمضان ۴۷۱ هجری قمری

محل تولد: صومعه سرا، گیلان

محل زندگی: گیلان، بغداد

حرفه: عارف، صوفی، محدث، و شاعر

درگذشت: ۸ ربیع الاول ۵۶۱ هجری قمری

محل دفن: محله باب ‌الشیخ بغداد

ادامه
استیو جابز زندگینامه ثروتمند بزرگ استیو جابز و بنیان گذار شرکت اپل (+ تصاویر دوران جوانی)

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۵۵

محل تولد: سان فرانسیسکو، کالیفرنیا

ملیت: آمریکایی

حرفه: کارآفرین، مخترع، بنیان‌گذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت رایانه‌ای اپل

سال های فعالیت: ۱۹۷۴ تا ۲۰۱۱

درگذشت: ۵ اکتبر ۲۰۱۱ در پالو آلتو، کالیفرنیا

ادامه
پاتریک دمپسی بیوگرافی پاتریک دمپسی جذابترین مرد ۲۰۲۳

تاریخ تولد: ۱۳ ژانویه ۱۹۶۶

محل تولد: لوئیستون، مین

ملیت: آمریکایی

حرفه: بازیگر، رانندهٔ اتومبیل‌رانی

شروع فعالیت: ۱۹۸۵ تاکنون

ادامه
 محمدرضا حیاتی بیوگرافی محمدرضا حیاتی مجری اسبق صدا و سیما / حواشی زندگی وی

تاریخ تولد: ۲۷ دی ۱۳۳۴

محل تولد: آبادان

محل زندگی: تهران

حرفه: گوینده و مجری صدا و سیما 

شروع فعالیت: ۱۳۵۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته علوم سیاسی

ادامه
زندگینامه آرتمیس یکم زندگینامه آرتمیس یکم نخستین بانوی دریاسالار ایرانی

تولد: سده ۵ (پیش از میلاد)، هالیکارناس

سلطنت: ۴۶۰–۴۸۴ پیش از میلاد

جانشین: ۴۸۴ پیش از میلاد

تاجگذاری: پیسیندلیس

درگذشت: سده ۵ (پیش از میلاد)

ادامه
یسنا میرطهماسب بیوگرافی یسنا میرطهماسب بازیگر نوظهور سینما

تاریخ تولد: ۲۸ فروردین ۱۳۷۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت:  سال ۱۳۹۱ تاکنون

تحصیلات: دانشجوی رشته معماری

ادامه
زر امیرابراهیمی بیوگرافی زر امیرابراهیمی و حواشی زندگی او (+تصاویر)

تاریخ تولد: ۱۸ تیر ۱۳۶۰ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: سال ۱۳۷۸ تاکنون

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته بازیگری تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش