
طراحی سایت تنها در چند مرحله، شاید فکر کنید کمی دور از انتظار است. اما در واقع طراحی یک وبسایت فقط در چند گام ساده و به راحتی قابل انجام است. در مسیر ساخت سایت داشتن پیش زمینه و دانش قبلی، به فرض مثال آشنایی با زبان برنامهنویسی سایت یا تجربه سئو سایت قطعاً مفید خواهد بود. اما حتی اگر هیچ پیش زمینهای ندارید، باز هم میتوانید یک سایت برای خودتان طراحی کنید. هرچند که مراحل ساخت سایت مشخص و نقشه راه واضح است، اما موفقیت و کارآمدی آن به عوامل زیادی از قبیل مهارت و تجربه در طراحی سایت، سئو سایت حرفهای و فعالیت مستمر در سایت بستگی دارد.
بهطور قطع سایتی که توسط یک فرد مبتدی راهاندازی میشود، با آنچه که یک شرکت طراحی وب سایت انجام میدهد متفاوت خواهد بود. با اینحال احتمال موفقیت سایتی که خودتان به عنوان یک تازهکار طراحی و راهاندازی کردهاید، دور از انتظار نیست. این مقاله را تا پایان مطالعه بفرمایید و مراحل طراحی سایت که در ادامه ذکر شده را قدم به قدم انجام دهید. سپس خواهید دید که چقدر آسان و سریع یک سایت طراحی و راهاندازی میشود.
صفر تا صد طراحی سایت
در پاسخ به سوال طراحی وب سایت چیست؟ باید گفت این پروسه متشکل از چند بخش اعم از کد نویسی لایهها و صفحات، طراحی گرافیک، تولید محتوا و رعایت اصول و نکات سئوی فنی، داخلی و خارجی سایت است. چه قصد طراحی سایت با کدنویسی را داشته باشید، چه با استفاده از قالب آماده وردپرس و بدون کدنویسی (کدنویسی کمتر) این کار را انجام دهید، باید چند گام اساسی را برای طراحی سایت طی کنید. در ادامه این مراحل را بیان کردهایم.
انتخاب نام دامنه
اولین قدم برای طراحی سایت انتخاب نام سایت است که به آن دامنه یا Domain گفته میشود. دومین آدرس شما در اینترنت است. موضوع مهم این است که انتخاب نام دامنه باید با دقت و حوصله انجام شود. حتی باید تحقیق کنید که کدام نام دامنه و چه نوع دامنهای برای کسب و کار شما بهتر است. به طور کلی نباید عجولانه رفتار کنید و هرچیزی که به ذهنتان رسید را به عنوان دامنه ثبت کنید.
هرچند که تغییر نام دامنه امکانپذیر است؛ اما چرا دوباره کاری کنید. کافیست حوصله به خرج دهید و بهترین و مرتبطترین نام را برای سایت خود انتخاب نماید. در مطلب بعدی چند نکته و اصل اساسی انتخاب نام دامنه را بیان کردهایم.
بهترین دامنه برای سایت
• دامنه باید آسان تایپ شود.
• نام دامنه باید کوتاه باشد.
• کلمه کلیدی که در استراتژی سایت تعیین کردهاید را در نام دامنه بگنجانید.
• انتخاب پسوند متناسب با منطقه جغرافیایی، مثلا .ir برای ایران یا ae در امارات متحده عربی است.
• نام دامنه باید روان باشد. سعی کنید فقط از حرف استفاده کرده و از به کار بردن عدد یا کاراکترهایی همچون "-" خودداری کنید.
• نامی جذاب، یه یادماندنی و یونیک انتخاب کنید. برای مثال دیجی کالا یا زومیت یا سایت وب وان. اصلا هم نگران ناشناخته ماندن آن نباشید؛ چراکه با برندسازی میتوانید هر اسمی را که انتخاب کردهاید در ذهن مخاطب حک کنید.
• رعایت پسوند متناسب با حوزه فعالیت سایت؛ مثلا خرید دامنه .com برای سایتهای تجاری یا .org برای سایت مربوط به یک سازمان است.
• برندسازی کنید.
• خرید و ثبت دامنه را تسریع بخشید. به محض انتخاب نام در خرید دامنه عجله کنید؛ زیرا ممکن است نامی که انتخاب کردهاید توسط کاربر دیگری ثبت شود.

انتخاب سرویس میزبانی
دومین مرحله از طراحی سایت به انتخاب سرویس میزبان یا همان خرید هاست اختصاص دارد. خرید هاست و دامنه مهمترین اقدامات طراحی وبسایت بوده و بهعبارتی به آن موجودیت میبخشند. در واقع همه اطلاعاتی که قرار است در سایت منتشر کنید در فضای هاست نگهداری میشود و توسط دامین به آنها دسترسی خواهید داشت.
در انتخاب هاست نیز باید نهایت دقت را به عمل بیاورید. هرچند که این موضوع متغیر است و شما میتوانید از یک هاست معمولی شروع کنید و بعدا بر اساس نیاز هاست را تقویت کنید. اما به طور کلی یک هاست پرسرعت تأثیر بهسزایی در سئو سایت و به تبع آن موقعیت وبسایت شما دارد.
انواع مختلفی از سرویسهای میزبانی از قبیل سرویس میزبانی وب اشتراکی، اختصاصی، وب مجازی، وب ابری و وب وردپرس وجود دارند. انتخاب سرویس میزیان مناسب به عوامل مختلفی همچون فضا، وب سرور، پهنای باند، کنترل پنل، بازدیدهای همزمان، بازدید یکتا، پینگ، نحوه بکاپ گیری، پشتیبانی و ... بستگی دارد. در صورتی که نمیدانید چه نوع هاستی برای سایت شما بهتر است از سایتهای آموزش طراحی سایت مشاوره بگیرید.
انتخاب سیستم مدیریت محتوا
در مرحله بعدی باید سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS سایت خود را انتخاب کنید. CMS مخفف Content Management System است. در حال حاضر بیشتر سایتهای موجود با استفاده از CMS راهاندازی میشوند. این سیستم یک نرمافزار رایگان است. کاربران با استفاده از آن میتوانند محتواهای مختلف را در سایت درج و منتشر کنند. همچنین این سیستم انجام اقدامات سئو را نیز امکانپذیر میسازد. از مشهورترین CMSهای موجود میتوان به وردپرس، جوملا، دروپال، پرستاشاپ و ... اشاره کرد.
سایت آماده یا اختصاصی؟
تمام مراحل طراحی سایت از اهمیت زیادی برخوردارند و این موضوع درخصوص انتخاب سایت آماده یا طراحی سایت اختصاصی نیز صدق میکند. به طور کلی دو راه پیش روی شماست؛ یا از یک قالب آماده وردپرس یا غیر وردپرس که بسیار متنوع بوده و با هزینه کم در دسترستان قرار میگیرد استفاده کنید، یا به صورت اختصاصی سایت خود را طراحی کنید.
هرکدام از روشهای فوقالذکر ویژگیهای مختص به خود را دارند. با گشتی در اینترنت میتوانید با این روشها و مزایا و معایب آنها آشنا شوید. برای نمونه میتوان گفت که قالب آماده سریعتر، کمهزینه و متنوع است؛ اما در عین حال تمیزی کد و امنیتی که در کدنویسیهای اختصاصی وجود دارند را نمیتوان از یک قالب آماده وردپرسی رایگان یا حتی پولی انتظار داشت.

رنگ بندی و ظاهر سایت
پس از اینکه تمامی مراحل ذکر شده در بالا را انجام دادید به مرحله رنگ بندی و ظاهر سایت خواهید رسید. این مرحله تأثیر زیادی در جذب کاربر و سئوی سایت دارد. انتخاب رنگهای متناسب با موضوع و تأثیرگذار در ذهن، استفاده از گرافیک جذاب، فونت و اندازه مناسب برای نگارش متنها، تصاویر باکیفیت و جذاب همگی باید بر اساس تجربیات و اصول طراحی واسط کاربری (User interface) انجام گیرد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به زبانی ساده مراحل اساسی در ساخت و طراحی سایت را بیان کنیم. اجرای صحیح و اصولی هر کدام از این مراحل مستلزم تجربه و در برخی موارد داشتن تخصص و مهارت کافی است. اگر قصد دارید یک سایت هدفمند و کاربردی راهاندازی کنید، بهترین کار این است که از یک شرکت طراحی وب سایت مانند وب وان کمک بگیرید. بدین ترتیب تمامی مراحل فوق به همراه جزئیات آن به نحو احسن انجام خواهد شد و بهترین نتیجه را از سایت خود خواهید گرفت.
- 10
- 4