چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۵۰ - ۱۰ فروردین ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۱۰۱۲۳۳
فناوری اطلاعات و ارتباطات

سهم‌ پررنگ فناوری اطلاعات و ارتباطات از سفره دانش‌بنیان‌

اخبار دیجیتال,خبرهای دیجیتال,اخبار فناوری اطلاعات,شرکت‌های دانش‌بنیان
شرکت‌های دانش‌بنیان فعال حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بیشترین سهم از باشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان را به خود اختصاص دادند و در سال ۱۳۹۵، تعداد شرکت‌های فعال این حوزه فناوری با رشد قابل توجه، از مرز ۵۰۰ شرکت فراتر رفت.

به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تصویب «قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان» و اجرایی شدن بندهای این قانون با تلاش معاونت علمی و فناوری، افق تازه‌ای فراروی این شرکت‌ها باز کرد.

 

شرکت‌های فعال و پیشرو در حوزه‌های گوناگون فناوری از نوپا و صنعتی، با قرار گرفتن زیر چتر حمایتی این قانون، توانستند نسبت به سال‌های پیشین خود روند روبه‌رشدی را تجربه کنند. این رشد در تعداد فزاینده شرکت‌ها هویداست، به طوری‌که تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۳۹۵ ، به بیش از ۲۹۶۰ شرکت رسید.

 

در این گزارش، به روند شرکت‌های دانش‌بنیان بر اساس «حوزه‌های فناوری» از ابتدای اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۳۹۲ تاکنون نگاهی داریم تا ضمن بررسی رشد هریک از حوزه‌های فناوری یادشده، نقش میزان اثرگذاری آن در زیست بوم دانش‌بنیان مشخص شود.

 

اکنون بیش‌ترین تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان متعلق به حوزه فناوری اطلاعات، ارتباطات و نرم‌افزارهای رایانه‌ای و پس از آن، محصولات پیشرفته سایر حوزه‌هاست.

 

**رشد پر فراز و نشیب اما رو به جلوی شرکت‌های فناور حوزه‌های گوناگون

آمارها نشان می‌دهد اگرچه حوزه شرکت‌های دانش‌بنیان زیست‌فناوری، در سال‌ ۹۲ انگشت‌شمار بودند اما تعداد این شرکت‌ها در سال ۹۳ با رشدی چندبرابری از مرز ۱۰۰ شرکت فراتر می‌رود. در سال ۱۳۹۴ شرکت‌های این حوزه از مرز ۲۰۰ شرکت عبور می‌کند و این روند روبه رشد در سال بعد نیز ادامه می‌یابد به طوری که سال ۹۵، تعداد ۲۴۷ شرکت در حوزه فناوری فناوری زیستی به ثبت رسید.

 

اگرچه ستاد توسعه فناوری نانو از آغاز فعالیت خود در حمایت از پژوهش‌های مرز دانش فعال بوده، اما شرکت‌های دانش‌بنیان نانوفناور در سال ۱۳۹۳ کمتر از ۵ شرکت بودند. اما در سال‌های ۹۴ و ۹۵ با روندی رو به رشد از مرز ۵۰ شرکت عبور می‌کنند به طوری‌که در سال جاری ۷۹ شرکت نانو فناور به عنوان دانش‌بنیان شناخته شده‌اند.

 

با توجه به نو بودن حوزه لیزر، اپتیک و فتونیک، کمتر از ۵۰ شرکت دانش‌بنیان در این حوزه فناوری حضور دارند، اما در سال ۹۵ تعداد ۵۷ شرکت در این حوزه به عنوان شرکت دانش‌بنیان فعالیت می‌کنند.

 

مواد پیشرفته شامل پلیمرها، سرامیک‌ها، فلزات و کامپوزیت‌ها، حوزه‌ای است که در سال ۱۳۹۳ تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان شناخته شده در این حوزه به ۵۰ شرکت نمی‌رسد، اما حرکت رو به جلوی زیست‌بوم دانش‌بنیان موجب می‌شود تعداد این شرکت‌ها در سال‌های بعد با عبور از مرز ۵۰ شرکت، تعداد ۱۸۳ شرکت‌ در این حوزه به جمع فعالان دانش‌بنیان می‌پیوندند.

 

شرایط اما در حوزه سخت‌افزارهای رایانه‌ای، برق، الکترونیک، کنترل و مخابرات، متفاوت است، به‌طوری‌کهبراساس آمار شرکت‌های دانش‌بنیان در سال ۱۳۹۳، بالغ بر ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان در این حوزه فعال هستند، اما سال‌های آتی رشد چند برابری را تجربه می‌کنند و اکنون بیش از ۳۸۶ شرکت فعال این حوزه، خدمات و محصولات دانش‌بنیان خود را ارائه می‌کنند.

 

**سهم بالای حوزه ICT از شرکت‌های دانش‌بنیان

رشد فزاینده شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه فناوری اطلاعات، ارتباطات و نرم‌افزارهای رایانه ‌ای نیز همین روند صعودی را تجربه کرده است و طی سال‍‌ های اخیر، رشد کسب و کارهای نوپا به خصوص در حوزه خدماتی گواه این مدعا بوده است.

 

با آغاز فرآیند اجرایی قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، ۲۰۰ شرکت این حوزه در سال ۹۳فعال بودند، سال بعد اما با رشدی ۲۰۰ درصدی، عدد این شرکت‌ها به ۴۰۰ نزدیک می‌شود. این رشد جهشی در سال جاری نیز ادامه می‌یابد و اکنون، بالغ بر ۵۷۰ شرکت‌دانش‌بنیان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، بیش‌ترین سهم را از عرصه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان به خود اختصاص داده‌اند.

 

نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی، جشنواره ملی علم تا عمل و حمایت‌هایی از این دست طی ۳ سال اخیر موجب شده است تا بازار بکر و گسترده تجهیزات و مواد آزمایشگاهی کشور که دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی اعم از دولتی و خصوصی را شامل می‌شود، با توانمندی تولیدکنندگان فناور کشورمان تامین شود.

 

بالغ بر ۱۰۰ شرکت تولید کننده تجهیزات آزمایشگاهی، دانش‌بنیان هستند، این شرکت‌ها در سال ۹۴ دوبرابر می‌شوند. در سال ۹۵ ۳۰۸ شرکت دانش‌بنیان، تجهیزات، مواد و خدمات آزمایشگاهی کشورمان را تامین می‌کنند و برخی از آن‌ها، به دیگر کشورها صادرات دارند.

 

تولیدکنندگان داروهای پیشرفته اگرچه در سال ۹۳ کم‌تر از ۱۰۰ شرکت بودند، اما سال ۹۴ بیش از ۱۵۰ شرکت به جمع شرکت‌های دانش‌بنیان این حوزه می‌پیوندند و سال ۹۵ ، نزدیک به ۱۶۸ شرکت فعال این حوزه دانش‌بنیان شناخته شده‌اند.

 

شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدکننده وسایل و تجهیزات پزشکی، از ۵۰ شرکت در سال ۱۳۹۳، به بیش از ۱۰۰ شرکت در سال ۱۳۹۴ می‌رسند. رشد این شرکت‌ها در ۳ سال گذشته، شیب مثبت خود را ادامه می‌دهد و در سال ۹۵، بالغ بر ۱۳۲ شرکت در سال جاری می‌رسد و رشد فزاینده خود را با حمایت‌های صورت گرفته مانند حمایت از حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در نمایشگاه‌های داخلی و بین‌المللی از جمله «ایران‌هلث»، این حوزه همچنان را ادامه می‌دهد.

 

با وجود ظرفیت ویژه کشورمان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اما بیش‌ترین سهم تامین خدمات و تجهیزات این حوزه در سال‌های گذشته به شرکت‌ها و پیمان‌کاران خارجی اختصاص داشت. اما توانمندی کشورمان در تامین ملزومات این حوزه و ضرورت خوداتکایی و خود کفایی ضرورت حمایت از فناوران داخلی فعال در این عرصه را دوچندان می‌کرد.

 

با اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، اگرچه در سال ۹۳، کمتر از ۱۰۰ شرکت دانش‌بنیان در حوزه تجهیزات و مواد پیشرفته گاز پالایش و پتروشیمی شناسایی و حمایت شده‌ بودند، اما تعداد این شرکت‌ها در سال ۹۴ به بیش از ۱۰۰ شرکت می‌رسد. این روند روبه رشد در سال بعد نیز ادامه می‌یابد به طوری که در سال ۹۵، ۱۸۱ شرکت دانش‌بنیان فعال در این حوزه شناسایی می‌شوند.

 

در پایان سال ۱۳۹۲، تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان تأیید شده ۵۵ شرکت بود که این آمار تا پایان سال ۱۳۹۴ به ۲۲۷۵ افزایش یافت و تا سال ۱۳۹۵ به رقمی بالغ بر ۲۹۶۰ شرکت رسیده است. پیش‌بینی می‌شود فروش این شرکت‌ها تا پایان سال جاری به بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال برسد و بالغ بر ۸۰ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد کنند.

 

رشد جهشی و پرشتاب حضور شرکت‌های دانش‌بنیان موجب شده است در سال‌های ۹۴ و ۹۵ بیش از ۳۰۰ شرکت در سایر حوزه‌های فناوری به شرکت‌های دانش‌بنیان افزون شوند.

 

با آغاز مسیر حرکت شرکت‌های دانش‌بنیان و جهت‌گیری کشور به سوی اقتصاد دانش‌بنیان، ضرورت ایجاد زمینه و ارائه خدمات برای تجاری‌سازی ایده‌ها و محصولات نوآورانه این شرکت‌ها جدی شده است و شرکت‌های با توانمندی ارائه خدمات تجاری‌سازی نیز، در حال پیوستن به جمع دانش‌بنیان‌ها هستند.

 

 

  • 15
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ویژه سرپوش