بیت کوین و اتریوم جزو بهترین ارزهای دیجیتالی به شمار میآیند، به همین دلیل در این مطلب قصد داریم به مقایسه تفاوت بیت کوین و اتریوم بپردازیم. با مقایسه آنها بهتر میتوانید درباره سرمایه گذاری در بیت کوین و یا اتریوم تصمیمگیری کنید.
در سال ۲۰۱۷، ارزش هر بیت کوین از ۹۶۳ دلار به ۱۹۶۹۴ دلار رسید. حتی با وجود کاهش بعد از رسیدن به این سقف ارزش، همچنان ارزش بیت کوین نزدیک به ۱۳ هزار دلار است. از آنجایی که بیت کوین محبوبترین ارز دیجیتالی است، بعد از افزایش قیمت آن، ارزش سایر پولهای دیجیتالی نیز افزایش پیدا کرد. به عنوان نمونه ارزش هر اتریوم از ۸ دلار به ۷۴۷ دلار رسید.
در سال جاری تب خرید و فروش بیت کوین و اتریوم بین کاربران شدیدا افزایش پیدا کرد. بسیاری بیت کوین را به خاطر محبوبیت و مقبولیت بیشتر ترجیح میدهند و برخی دیگر، به خاطر قیمت کمتر به دنبال خرید اتریوم هستند. اما تفاوت بیت کوین و اتریوم به جز قیمت، به چه موارد دیگری ختم میشود؟
بیت کوین چگونه کار میکند؟
بیت کوین یک ارز دیجیتالی است که سه صفت زیر، مهمترین ویژگیهای آن محسوب میشود:
نامتمرکز بودن (هیچ سازمانی تولید و یا جریان این پول را کنترل نمیکند)
ناشناس بودن (به منظور ساخت و یا انجام تراکنش در شبکه بیت کوین نیاز به احراز هویت واقعی خود وجود ندارد)
شفاف بودن (تمامی افراد میتوانند همه تراکنشها را در هر زمانی مشاهده کنند)
تمامی این موارد به لطف بلاک چین و شبکه نقطه به نقطه امکانپذیر میشود. بلاک چین بیت کوین در اصل یک فایل است که به ردیابی تمامی تراکنشهای بیت کوینی انجام شده تاکنون کمک میکند. هر ده دقیقه، تمامی تراکنشهای صورت گرفته همراه یکدیگر درون یک بلاک ذخیره شده و سپس به انتهای فایل بلاک چین اضافه میشوند.
به همین دلیل تعادل جریان بیت کوین یک کاربر، درون دیتابیس توسط مقدار تعیین نمیشود. در عوض موجودی هر کاربر به وسیله ردیابی تمامی تراکنشهای صورت گرفته از ابتدا تا امروز مشخص خواهد شد.
بیت کوین هرگز بر روی یک سرور تکی و یا مجموعهای از سرورها قرار نگرفته و به جای آن، بین هزاران هزار کامپیوتر در سراسر جهان (که هر کدام یک نقطه تلقی میشوند) توزیع میشود. به همین دلیل هر کاربر میتواند در زمان دلخواه به شبکه بین کوین وارد شود. تبدیل شدن به یک ماینر بیت کوین کار دشواری نیست و تنها به خرید یک سیستم کامپیوتری غولآسا و بسیار توانمند نیاز دارد. تفاوت بیت کوین و اتریوم از نظر بلاک چین زیاد نیست.
هر تراکنش بعد از انجام شدن، بر روی تمامی نقطههای شبکه بیت کوین توزیع میشود. سپس هر نقطه اعتبار آن تراکنش را تایید میکند. اکنون با داشتن این اطلاعات بهتر میتوان منظور از بیت کوین ماینینگ و یا همان اصطلاح استخراج بیت کوین را تعریف کرد: وقتی یک کامپیوتر قدرتمند خریداری کرده و به شبکه بیت کوین متصل میشوید، توان پردازشی سیستم خود را صرف معتبر نگه داشتن بلاک چین خواهید کرد. در پاسخ به این تلاش، مقداری بیت کوین به شمار تعلق خواهد گرفت.
به منظور دریافت و یا ارسال تراکنش، به یک بیت کوین والت نیاز خواهید داشت. والت یا کیف پول در واقع یک کلید عمومی است و در نقش آدرس شما برای ارسال بیت کوین توسط دیگران عمل میکند. والت به طور همزمان نقش کلید خصوصی را نیز ایفا کرده و از آن به عنوان یک امضا برای احراز هویت تراکنشهای صورت گرفته توسط شما استفاده میشود. هر کاربر میتواند در هر زمان یک کیف پول جدید برای خود ایجاد کند و ناشناس ماندن در شبکه بیت کوین به همین روال امکانپذیر میشود.
از آنجایی که بلاک چین بین تمامی نقطهها توزیع میشود، آن را کاملا عمومی و شفاف به حساب میآوریم. هر کاربر میتواند به بلاک چین دسترسی داشته و تمامی تراکنشهای انجام شده از ابتدا تا امروز را مشاهده کند.
اتریوم چگونه کار میکند؟
اتریوم یک شبکه جهانی عظیم بوده و بین هزاران کامپیوتر متصل به یکدیگر به روش نقطه به نقطه، توزیع شده است.پلتفرم اتریوم از تکنولوژی بلاک چین درست شبیه به نحوه بهرهبری از آن در بیت کوین استفاده میکند. با این حال، تفاوت بیت کوین و اتریوم ، توسعه پیدا کردن بلاک چین در اتریوم از چند راه مختلف است. کلیدیترین بخش اتریوم «قرارداد هوشمند» محسوب میشود.
پلتفرم این پول دیجیتال دارای زبان برنامهنویسی مخصوص به خود است و به کاربران اجازه میدهد با استفاده از آن، اسکریپتهای اتریوم را ایجاد کنند. سپس این اسکریپتها، قراردادهای هوشمند نام میگیرند. این قراردادها در زمان درخواست در شبکه توزیع شده و سپس بر روی تمامی نقطهها اجرا میشوند.
در پلتفرم اتریوم، یک ارز دیجیتالی به نام اتر وجود دارد. از آنجایی که اجرای قراردادهای هوشمند نیازمند منابع محاسباتی است، دارندگان نودهای شبکه در ازای اختصاص سیستم کامپیوتری خود، اتر دریافت میکنند. هرچه اجرای یک قرارداد هوشمند نیازمند قدرت محاسباتی بیشتری باشد، هزینه پرداخت شده نیز بیشتر خواهد شد. با این حال اگر هزینه اجرای آن از یک سقف بیشتر باشد، اجازه تکمیل عملیات پردازش به آن داده نمیشود. به همین دلیل کاربران به ایجاد قراردادهای هوشمند بهینه از نظر میزان منابع محاسباتی مورد نیاز تشویق میشوند.
بلاک چین این دو عرض دیجیتالی شبیه به یکدیگر بوده و تفاوت بیت کوین و اتریوم از این نظر زیاد نیست. اما در شبکه اتریوم، بلاک چین علاوه بر شامل شدن تراکنشهای اتر، نتیجه اجرای قراردادهای هوشمند را نیز شامل میشود.
هر نقطه داخل شبکه این ارز دیجیتالی، همانند نقطههای درون شبکه بیت کوین از یک کپی از بلاک چین نگهداری میکنند. به شیوهای مشابه، انجام روند تایید، اتریوم ماینینگ (استخراج اتریوم) نام دارد. ماینرها در این شبکه با صرف منابع محاسباتی، نتیجه تراکنشهای اتر و قراردادهای هوشمند را تایید میکنند و سپس بابت این تلاش، اتر دریافت خواهند کرد. در این شبکه میتوان به صورت مستقیم و از طریق کیف پول، به ارسال و دریافت اتر پرداخت.
اتریوم نشان داد تکنولوژی بلاک چین میتواند در دیگر قسمتهای تکنولوژی و خارج از مسائل مالی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. به همین دلیل این پول دیجیتالی را اغلب «پول قابل برنامهریزی» خطاب میکنند. اگرچه اتریوم پلتفرم یک پول دیجیتالی است، اما میتواند کدها را نیز اجرا کند.
تفاوت بیت کوین و اتریوم به طور خلاصه
به طور خلاصه، بیت کوین و اتریوم هر دو یک پول دیجیتالی هستند، اما مورد دوم میتواند فراتر از این نیز برود. اساس به دست آمدن آنها متفاوت است و از نظر چند نکته کلیدی نیز با یکدیگر اختلافهای مهمی دارند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد.
تایم بلاک متوسط بیت کوین حدود ۱۰ دقیقه است، اما این زمان در اتریوم به ۱۵ ثانیه کاهش پیدا میکند. به همین دلیل تایید شدن تراکنشها بعد از انجام شدن در اتریوم، به زمان بسیار کمتری نیاز دارد. یک تفاوت بیت کوین و این ارز دیجیتالی دقیقا همین مورد است.
میزان بیت کوینی که میتوان از طریق ماینینگ به دست آورد، هر چهار سال به نصف میرسد، چرا که بر اساس قوانین کنونی این ارز، بعد از رسیدن زنجیره تامین بیت کوین به ۲۱ میلیون واحد، فعالیتها متوقف خواهند شد. اما میزان اتری که میتوان به روش استخراج به دست آورد، در هر سال تنها ۱۸ میلیون است، چرا که هر سال گردش ورودی اتر جدید ایجاد خواهد شد.
بیت کوین با استفاده از مدارهای مجتمع با کاربرد خاص، بهترین ارز دیجیتالی به منظور ماینینگ محسوب میشود. در واقع کامپیوترهای تخصیص داده شده برای عمل ماینینگ در شبکه بیت کوین، در مقایسه با سیستمهای کامپیوتری عادی بسیار بهتر هستند. اما اتریوم از نظر استفاده از واحد پردازش گرافیکی بهترین محسوب میشود، به همین دلیل دسترسی به سیستمهای مورد نیاز برای ماینینگ آن راحتتر است.
بیت کوین را بیشتر به چشم (طلای دیجیتال) میبینند، چرا که (برخلاف نظر برخی اقتصاددانها) دارای ارزش ذخیره کردن است. اما از اتریوم با عنوان پول دیجیتال یاد میکنند، چرا که دارای ارزش پرداخت بوده و ارزش مبادلاتی بیشتری دارد.
مهمترین تفاوت بیت کوین و اتریوم ، قابل برنامهریزی بودن اتریوم است، به همین دلیل تکنولوژی بلاک چین را به مواردی بیش از اعمال اقتصادی تخصیص میدهد. طرفداران این ارز دیجیتالی با توجه به همین موضوع آینده اتریوم را موفقتر میبینند. به نظر برخی کاربران، بیت کوین از نظر اعمال تغییرات ضعیف است، اما از آنجایی که نخستین ارز رمزنگاری شده محسوب میشود، همچنان بسیاری ترجیح میدهند از آن استفاده کنند.
دنیای ارزهای رمزنگاری شده اکنون در حال سپری کردن دوران طفولیت خود بوده و تا بالغ شدن آن زمان زیادی باقی مانده است، اما در تغییر پیدا کردن دنیا به وسیله تکنولوژی بلاک چین هیچ شکی وجود ندارد. با توجه به این مقاله و بررسی تفاوت بیت کوین و اتریوم در یک چهارچوب کلی، شروع کار با اتریوم عاقلانهتر به نظر میرسد.
بیت کوین و اتریوم تنها ارزهای رمزنگاری شده دنیای تکنولوژی نبوده و موارد متعدد دیگری نیز وجود دارند، به همین دلیل میتوانید با کمی جستجو، مورد دیگری برای آغاز فعالیت انتخاب کنید. اما پیش از انتخاب به منظور پشتیبانی از یک پول دیجیتالی فراموش نکنید برخی از آنها، به اندازهای که به نظر میرسد محبوب نیستند.
دانیال حجاری
- 19
- 5