دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴
۱۱:۵۵ - ۱۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۴۴۴۱
بانک و بیمه

دستگاه «پوز»های جعلی در بازار

دستگاه پوز در ایران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه
آشفته‌بازار خریدوفروش دستگاه‌های کارتخوان به دستگاه‌های تقلبی رسیده است؛ حواستان هست؟

دستگاه‌های کارتخوان در ایران طرفداران زیادی دارند و حالا نه‌تنها مردم ایران بعد از چین بیشترین دستگاه پوز را در دست دارند بلکه کارتخوان‌های بی‌هویت تبدیل به معضل اقتصاد ایران شده‌اند. ‌هادی خانی، مدیرکل بازرسی، مبارزه با پولشویی و فرار مالیاتی سازمان امور مالیاتی گفته است که بیشتر از ۵۰۰‌میلیون حساب بانکی داریم و ۷‌میلیون دستگاه پوز بدون هویت در ایران وجود دارد که برای سازمان امور مالیاتی نقطه کور است و باید رصد و شناسایی شوند.

گرچه کارشناسان بانکی معتقدند که امکان ندارد دستگاه پوزی بدون هویت باشد اما آنها این احتمال را مطرح می‌کنند که شاید منظور از این موضوع کارتخوان‌هایی هستند که شناسه یکتا ندارند و متصل به سازمان امور مالیاتی کشور نیستند. البته بخش دیگری از کارشناسان هم می‌گویند که گرچه دستگاه‌های پوز بدون هویت نیستند اما احتمال دارد که آنها به حساب‌های اجاره‌ای متصل باشند و از این طریق پولشویی می‌کنند. جالب است بدانید تعدادی از دستگاه‌های پوز هم از ایران خارج شده‌اند و بنا به گزارش بانک مرکزی‌، سال گذشته هم ۹۳۰ دستگاه کارتخوان که از کشور خارج شده بود، مسدود شد.

با این وجود همچنان سایت های اینترنتی پر است از آگهی‌هایی که دستگاه پوز را بین یک‌میلیون تا یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان خریدوفروش می‌کنند و جالب است که بدانید دامنه آگهی‌های خریدوفروش این دستگاه‌ها به پیامک‌های موبایلی هم رسیده است و البته در متروی تهران دستفروشانی هم دیده می‌شوند که کارتخوان می‌فروشند. در این آشفته‌بازار خریدوفروش دستگاه‌های پوز، حالا خبرهای تازه حاکی از وجود دستگاه‌های پوز تقلبی است که اطلاعات مهم کارت بانکی افراد را ذخیره می‌کند و سودجویان با آن کلاهبرداری انجام می‌دهند. در همین راستا هم بانک مرکزی اطلاعیه‌ای داده و نسبت به افزایش کلاهبرداری اینترنتی از حساب‌های بانکی هشدار داده است.

دستگاه پوز در ایران حدود ۲برابر میانگین جهان

آمار و ارقام نشان می‌دهد ۷.۳‌میلیون کارتخوان فعال درکشور وجود دارد که از این لحاظ، ایران پس از چین رتبه دوم جهانی را به خود اختصاص داده است. براساس آمار بانک مرکزی در ایران تقریبا به ازای هر ۱۰۰۰نفر، ۹۰ دستگاه پوز وجود دارد؛ این درحالی است که سایر کشورهای جهان به صورت میانگین دارای کمتر از ۵۰ دستگاه به ازای هر ۱۰۰۰نفر هستند و به این ترتیب تعداد دستگاه‌های پوز در ایران به‌طور میانگین حدود دوبرابر جهان است.

بهاءالدین ‌هاشمی، کارشناس بانکی با اشاره به وفور دستگاه‌های پوز در ایران به «شهروند» می‌گوید: مشاغلی که تراکنش مالی دارند، همه می‌توانند از دستگاه‌های پوز استفاده کنند اما استفاده از دستگاه‌های پوز متعدد در دست اصناف و مشاغل معضل است و اگر تنها سوپرمارکتی‌ها را درنظر بگیریم، از هر ۳ مغازه ۲ تای آن از دستگاه پوز استفاده می‌کنند و بعضی ها هم بیشتر. به همین جهت نباید این تعداد بالای دستگاه فعال کارتخوان دور از ذهن باشد.»

تهران و خراسان رکورددار دستگاه پوز

به گزارش شاپرک، تا پایان مردادماه ‌سال‌جاری تهران با یک‌میلیون و ۲۴۴‌هزار دستگاه، خراسان‌رضوی با ۴۸۹‌هزار دستگاه، اصفهان با ۴۵۸‌هزار پایانه، فارس با ۳۸۷‌هزار دستگاه و خوزستان با ۳۲۳‌هزار پایانه به ترتیب بیشترین تعداد کارتخوان دارای تراکنش در کشور را به خود اختصاص داده‌اند. از سویی دیگر ایلام با ۴۶‌هزار پایانه، کهگیلویه‌وبویراحمد با ۵۰‌هزار دستگاه و خراسان‌جنوبی با ۶۲‌هزار پایانه به ترتیب کمترین سهم از تعداد کارتخوان‌های فعال در میان استان‌های کشور را داشته‌اند اما این‌طور که به نظر می‌رسد، دستگاه‌های کارتخوان نه‌تنها سودآوردی ندارند، بلکه باعث متضررشدن بانک‌ها نیز می‌شوند.

زیرا بررسی دقیق هزینه‌های بانک‌ها به‌ازای هر تراکنش الکترونیک نشان می‌دهد در برخی بانک‌ها نه‌تنها تلاش و سرمایه‌گذاری برای نصب کارتخوان‌های بیشتر توجیه اقتصادی ندارد، بلکه این بانک‌ها باید به شرکت‌های پی‌اس‌پی طرف قرارداد خود تاکید کنند تا کارتخوان‌های کم‌تراکنشی را که حساب پذیرنده آن کارتخوان در همان بانک قرار دارد نیز هر چه زودتر جمع‌آوری کنند.

حجم دستگاه‌های پوز غیرفعال چقدر است؟

جالب است بدانید تعداد زیادی از این دستگاه‌های پوز هم تراکنش مالی قابل توجهی ندارند و به نوعی مازاد به حساب می‌آیند. بر اساس گزارش شاپرک در‌ سال ۹۷ سهم کارتخوان‌های کم‌تراکنش و فاقد تراکنش مالی به‌طور متوسط ۲۶.۲‌درصد از کل کارتخوان‌های فروشگاهی فعال سیستمی شبکه شاپرک بوده است.

خرید و فروش انفرادی دستگاه پوز غیرقانونی است

با این حال، این روزها تعداد زیادی آگهی در فضای مجازی منتشر می‌شود که دستگاه‌های پوز به سهولت و بدون هیچ مانعی خریدوفروش می‌شوند. در این میان فروش کارتخوان های تقلبی این روزها رایج شده است. کارتخوان هایی که پلیس فتا درباره آن توضیح داده است که یکی از شیوه های نسبتا جدید کلاهبرداری سایبری است و بر اساس آن سودجويان با استفاده از دستگاه‌های کارتخوان تقلبی، اطلاعات ثبت شده روي کارت های بانکی را ذخيره سازی مي کنند و پس از آن با دريافت رمز عبور کارت و تهيه نسخه مشابهی از آن کارت بانکی، به راحتي از حساب‌های بانکي افراد پول برداشت مي کنند.

معمولاً در اين شيوه کلاهبرداران، کارت بانکی افراد را در دستگاه کارتخوان غيرواقعی (تقلبی) می‌کشند تا اطلاعات کارت در سيستم نرم‌افزاری دستگاه ذخيره شود و سپس با اعلام اين که جوابی از بانک مربوطه دريافت نشد، از دستگاه کارتخوان واقعی استفاده می‌کنند.

دستگاه‌های پوز را می‌توان پس داد

بهاءالدین ‌هاشمی، کارشناس بانکی به شهروندآنلاین می‌گوید: «استفاده از پوز‌های سیار نه‌تنها باعث به وجود آمدن مشکلات بانکی نمی‌شود، بلکه به‌عنوان یک مزیت شناخته می‌شود، زیرا زمانی که فردی از دستگاه پوز استفاده می‌کند، مبلغی از حسابی به حساب دیگری در بانک دیگر می‌رود که در دست مردم بودن آن برای بانک ضرری ندارد، به عبارتی می‌توان آن را انجام عملیات بانکی خارج از شعبه تلقی کرد.»

او در ادامه با اشاره به این‌که شرکت‌ها می‌توانند در صورت اقتصادی‌نبودن تراکنش‌ها دستگاه پوز را پس بگیرند، توضیح داد: «اگر تراکنش‌های روزانه آن کافی نباشد، شرکت مربوطه را متضرر کرده و شرکت این دستگاه را از فردی که آن را خریداری کرده، پس می‌گیرد، چراکه این شرکت‌ها وظیفه دارند پوز را نصب کرده و اطلاعات آن و تراکنش‌های انجام‌شده در طول روز را بررسی کنند و به این نتیجه برسند که آیا صرف اقتصادی دارد یا خیر! و در صورتی که تراکنش‌های آن اقتصادی نباشد، می‌توانند دستگاه‌های واگذارشده راجمع‌آوری کنند. »

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش