پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۲۲ - ۳۰ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۲۳۵۰
تجارت و بازرگانی

سقوط ۵۷ درصدی تولید ناخالص داخلی ایران طی سه سال| آمریکا: تحریم‌ها ۷۰ میلیارد دلار تجارت خارجی ایران را کاهش داد

اوضاع اقتصادی ایران,تولید ناحالص داخلی و تجارت خارجی ایران
رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران گفت: بخش خصوصی اعتماد خود برای سرمایه‌گذاری در عرصه انرژی را از دست داده است و با توجه به خسارات و مشکلاتی که پیش از این متحمل شده، دیگر رغبتی چندانی به ادامه فعالیت در این حوزه ندارد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، غلامحسین شافعی در سی و دومین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد افزود: حل چالش تامین و تولید برق، منهای توجه به ظرفیت بخش خصوصی ممکن و میسر نخواهد شد.

وی بیان کرد: دولت همین حالا رقم بالایی را به پیمانکاران بخش خصوصی فعال در عرصه انرژی بدهکار است و روند نرخ‌گذاری‌ در این حوزه نیز قابل تامل بوده و دلیل دیگری برای بی‌انگیزگی بخش خصوصی است.

وی ادامه داد: سال‌هاست دولت در روند صادرات برق به کشورهایی نظیر عراق و... با مشکل تسویه مطالبات خود مواجه است. در مقابل آمارهای صادرات غیرنفتی نشان می‌دهد که بخش خصوصی همیشه قادر بوده کالای مورد نیاز خود را صادر کرده و بهای آن را دریافت کند. چنانچه در سنوات گذشته موضوع صادرات انرژی به بخش خصوصی سپرده می‌شد، امروز با این حجم از مطالبات انباشت شده مواجه نبودیم.

رییس اتاق ایران در بخش دیگری از اظهارات خود، اشاره ای به آخرین تحولات سیاسی افغانستان داشت و گفت: کشور همسایه ما در موج جدیدی از تلاطمات گرفتار آمده است، از سوی دیگر، تعاملات اقتصادی ما با افغانستان که طی سال های گذشته با اتکای به اشتراکات فرهنگی و زبانی در جریان بود، نباید از دست برود. البته باید بپذیریم که با تغییر بازیگران خارجی حاضر در عرصه سیاست این کشور، تلاش مضاعفی برای حفظ تداوم تعاملات مذکور ضرورت دارد.

وی تاکید کرد: از کمیسیون های تخصصی اتاق مشهد و صاحبنظران حوزه افغانستان در خطه خراسان تقاضا داریم با بررسی شرایط موجود، پیشنهادهای خود را در خصوص رویکردهای آتی دولت در بحث دیپلماسی اقتصادی با افغانستان ارائه کنند، تا به امروز عمده روابط اقتصادی دو کشور بر پایه تعاملات بخش خصوصی طرفین بوده و باید در برنامه‌ریزی‌های بعدی نیز به این مهم توجه شود.

یک تنزل نگران‌کننده برای اقتصاد ایران و ضرورت تیزبینی مسوولان اقتصادی

رییس پارلمان بخش خصوصی ایران همچنین به رتبه اخیر ایران در سطح جهان، از منظر شاخص تولید ناخالص داخلی (GDP) به استناد گزارش بانک جهانی پرداخت و افزود: براساس آخرین به‌روزرسانی گزارش مذکور در تیرماه ۱۴۰۰، شاهد آن هستیم که تولید ناخالص داخلی ایران که در سال ۹۶ (به قیمت جاری) ۴۴۵ میلیارد دلار بود، در سال ۹۹ با ۵۷ درصد کاهش به ۱۹۱میلیارد دلار تنزل یافته است.

شافعی افزود: کاهش تولید ناخالص داخلی به کمتر از نصف در این مدت، رتبه کشورمان را نیز از پله ۲۶ اقتصاد جهان در ۲۰۱۷ به پله ۵۱ تقلیل داده است. البته باید اذعان کنیم که شاخص مذکور به تنهایی کفایت لازم را برای ترسیم سیمای اقتصاد کشور ندارد اما به هر رو، این آمارها، هشدارهایی جدی برای آینده اقتصاد ایران و تاکیدی بر ضرورت بازنگری در سیاستگذاری‌های موجود دارد.

وی متذکر شد: دولت سیزدهم و تیم اقتصادی جدید باید این مولفه‌ها را با تیزبینی رصد کنند و برای تغییر وضعیت موجود چاره‌ای بیندیشند. بخشی از اقدامات اصلاحی در بدنه اقتصاد کشور باید متمرکز بر انتخاب معاونان شایسته در وزارتخانه‌های اقتصادی و مدیران اصلح و کارآمد در رده میانی باشد، زیرا بخش خصوصی عمدتا در تعاملات خود با این افراد در ارتباط بوده و توامان این مدیران نیز اثرگذاری بالایی بر روند سیاستگذاری‌های اقتصادی دارند چرا که در ارتباط بیشتر و ملموس‌تر با مشکلات اقتصادی کشور هستند.

گلایه از تداوم یک ناهمترازی

رییس اتاق بازرگانی خراسان رضوی در این نشست به ناهمترازی منابع و مصارف بانکی این خطه نیز اشاره کرد و گفت: نسبت جذب سپرده به ارائه تسهیلات بانکی در این استان، از یک روند مایوس‌کننده حکایت دارد، در حال حاضر عنوان می شود که نسبت منابع به مصارف بانکی به ۶۱ درصد رسیده و این یعنی همچنان ۳۹ درصد از منابع خراسان رضوی در داخل این استان جذب نمی شود. متوسط کشوری این شاخص و جایگاه استان‌هایی نظیر تهران به مراتب بیشتر بوده و همین مساله نیز زمینه نگرانی و گلایه بخش خصوصی را فراهم نموده است.

شافعی خاطرنشان کرد: این موضوع را بارها در جلساتی نظیر شورای گفتگو و یا در نشست‌های مشترک با مسوولان بانکی این خطه مطرح کرده و خواستار اصلاح وضع موجود شده ایم. به نظر می رسد که سامان دادن به این ناهمترازی، از توان مسوولان استانی خارج است و موضوع باید در سطح ملی بررسی و رسیدگی شود. از کمیسیون های مربوطه در اتاق مشهد درخواست داریم تا بسته‌ای از پیشنهادهای خود در این رابطه را تهیه و ارائه کنند و متقابلا ما نیز موضوع را در مراجع ملی، پیگیری خواهیم کرد.

تحریم‌ها ۷۰ میلیارد دلار تجارت خارجی ایران را کاهش داد

بنابر یک گزارش غیر علنی دولت آمریکا، که در اوایل ماه سپتامبر به کنگره ارائه شد، تحریم‌های دولت دونالد ترامپ علیه ایران از سال ۲۰۱۸ بیش از ۷۰ میلیارد دلار تجارت خارجی ایران را کاهش داده است.

اوضاع اقتصادی ایران,تولید ناحالص داخلی و تجارت خارجی ایران

به نوشته واشینگتن فری بیکن، که به نسخه‌ای از این گزارش دست‌ یافته، تجارت خارجی ایران در سال ۲۰۲۰ با افتی ۱۸ میلیارد دلاری نسبت به سال ۲۰۱۹، از ۴۶ میلیارد دلار به ۲۸ میلیارد دلار رسید.   

این گزارش افزود که با اقدام دولت ترامپ در بازگرداندن تحریم‌ها، منافع اقتصادی ایران در بسیاری از بخش‌ها از بین رفته است.

از سوی دیگر، حجم تجارت ایران و آمریکا از ۳۴ میلیون  و ۵۰۰ هزار دلار در سال ۲۰۱۹ به ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت، که در این میان بیشتر اقلام آمریکایی را که به موجب لغو تحریم کالاهای انسان‌دوستانه به ایران صادر شده، دارو، تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی تشکیل می دهد.

در این میان، حجم تجارت ایران با چین، به عنوان مهم‌ترین شریک تجاری جمهوری اسلامی، از ۱۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ به ۱۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت.

این در حالی است که ایران و چین با هدف دور زدن تحریم‌های آمریکا در تجارت دو جانبه خود اقدامات گسترده‌ای در پیش گرفته‌اند.

از سوی دیگر، حجم تجارت اتحادیه اروپا با ایران از چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۱۹، به چهار میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار کاهش یافت.

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش