دوشنبه ۰۳ مهر ۱۴۰۲
۱۵:۳۱ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۰۱۲۸
تجارت و بازرگانی

تجارت با طالبان نصف شد

تجارت ایران,تجارت با طالبان

هرچند سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت به تازگی با اعلام رشد تجارت ایران با همسایگان اعلام کرد که ارقام صادرات و واردات فروردین ماه حاکی از رشد مبادلات با کشورهای همسایه است، رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان معتقد است روند تجاری ایران و افغانستان از سال گذشته کاهشی شده است؛ چراکه نقل‌و‌انتقال ارز به دو کشور با اختلال‌هایی همراه شده و ۱۰ تا ۱۲ صرافی که‌ بانک مرکزی ایران برای نقل و انتقال پول به افغانستان تعیین کرده بود دیگر به کار خود ادامه نمی‌دهند و در حال حاضر هیچ صرافی قانونی در ایران وجود ندارد که تجار بخواهند از طریق آنها کار خود را دنبال کنند.

حسین سلیمی تنش‌های آبی بین ایران و افغانستان را موضوع جدیدی ندانست و افزود: در زمان اشرف غنی نیز افغان‌ها از سرازیر کردن حق‌آبه ایران از آب هیرمند تعلل می‌کردند. در حال حاضر گفتار طالبان در ندادن حق‌آبه این است که می‌گویند آب چندانی وجود ندارد که بخواهند حق ایران را پرداخت کنند، چراکه اینقدر سطح آب پایین آمده است که آب در مسیر، جذب زمین خواهد شد و به زاهدان نخواهد رسید. من هم نمی‌توانم این گفتار را تایید یا تکذیب کنم.

دولت طالبان شعبه نقل و انتقال پول را تعطیل کرد

رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان ادامه داد: بزرگ‌ترین شعبه نقل و انتقال پول هرات است که در اختیار افغان‌ها بود. این شعبه برای ایران نیز خوب کار می‌کرد اما دولت طالبان آن را تعطیل کرد که در ماه‌های اخیر این صرافی دوباره کار خود را آغاز کرد، اما فعالیت‌هایش با محدودیت‌هایی همراه شده و نمی‌دانیم چه زمانی می‌توانند فعالیت‌های عادی خود را دنبال کنند. البته تعدادی از صرافی‌ها در افغانستان هستند که کار را ادامه می‌دهند اما روند کاری آنها غیرمعمول است و مشکوک به پولشویی هستند.

به گفته سلیمی، کاهش حجم مبادلات با دولت طالبان به این موضوع برمی‌گردد که دیگر آمریکا به طالبان کمک مالی نمی‌کند، در حالی که آمریکا کمک‌های مالی قابل توجهی به دولت اشرف غنی می‌کرد، اما هم‌اکنون آمریکا کمک سالیانه ۴ میلیارد دلاری به دولت افغانستان را متوقف کرده است. با همین پول‌ها بود که افغان‌ها نقدی با ایران تجارت می‌کردند پس نقدینگی آنها نیز ریزش کرده است.

این فعال اقتصادی با اشاره به کاهش حجم تجارت در سال گذشته گفت: در سال ۱۴۰۰ حجم تجارت دو کشور ۳/۲ میلیارد دلار بود اما این عدد در ۱۴۰۱ به ۲/۱ میلیارد دلار رسید و اگر با همین روند پیش برویم بعید است که حجم تجارت از عدد سال گذشته عبور کند و پیش‌بینی می‌کنیم که عدد تجارت در سال جاری کاهشی شود. این در حالی است که ارزش پول ملی افغانستان نسبت به پول ایران چندان افت نکرده و نسبت پول افغان به دلار در یک سال اخیر تغییر نکرده است.

وی با بیان اینکه سفیر ایران در کابل مستقر شده است، گفت: اتاق بازرگانی رفت و آمدهای تجاری را برقرار کرده است که روند تجاری به مانند سابق شود. به نظر می‌رسد اگر در دو ماه پیشرو فعالیت‌های سفارتخانه‌ای به جایی برسد و مشکلات ارزی برطرف شود می‌توان امیدوار بود که حداقل مراودات تجاری دو کشور در سال جاری به یک میلیارد دلار برسد.

ایران و افغانستان هر دو مجوز تردد کامیون‌ها را نمی‌دهند

سلیمی تاکید کرد: ایران و افغانستان هر دو مجوز تردد کامیون‌ها را نمی‌دهند، اما تلاش می‌شود که قطار راه‌آهن خواف که در مقطع ایران کشیده شده و ادامه پیدا نکرد، دوباره ساخته شود. قرار بود این خط تا ۷۰ تا ۸۰ کیلومتر در افغانستان پیش برود. مذاکرات برای ادامه کشیده شدن خط آغاز شده است که اگر این مهم اجرایی شود می‌توان با قطار بار را به این کشور حمل کرد.

رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان با بیان اینکه افغانستان از نظر دسترسی به آب از ایران قوی‌تر است، گفت: تلاش کردیم که کشت فراسرزمینی را در این کشور دنبال کنیم و محصولات مورد نیاز ایران مانند چغندرقند را در آنجا کشت و به کارخانه‌های تولیدی در ایران منتقل کنیم. متاسفانه کارخانه‌های تولید قند و شکر در خراسان به دلیل نبود مواد ۳ ماه در سال کار می‌کنند. اگر چغندرقند در افغانستان تولید و به کارخانه‌های ایران منتقل و تبدیل به شکر و دوباره صادر شود هم به رشد تولید ناخالص ملی افغانستان کمک کرده و هم کمبود خود را جبران کرده‌ایم، اما از آنجا که افغانستان به صورت ملوک‌الطویفی اداره می‌شود باید با حاکمان منطقه وارد مذاکره شویم. به نظر می‌رسد با جلال‌آباد که در شرق افغانستان است بهتر بتوانیم کار کنیم اما مسافت زیاد است و ما مایل هستیم که با شهرهای مرزی این طرح را پیش ببریم.

این فعال اقتصادی با اشاره به فعال‌تر کردن بازارچه‌های مرزی گفت: دولت بخشنامه‌ای داده است و وزارت اقتصاد نیز روی آن کار می‌کند که بنا بر آن رقم ۴۰۰ دلار در سال برای هر فرد سهمیه داده شود و از این طریق به خرید و فروش‌های مرزی کمک شود و افراد کم‌درآمد در مرزنشین‌ها کم شوند.

تمایل به سرمایه‌گذاری در ایران

رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان با بیان اینکه حجم سرمایه‌گذاری افغانستانی‌ها در ایران قابل توجه است، افزود: من نماینده اتاق در سازمان سرمایه‌گذاری خارجی هستم و تایید می‌کنم که افغان‌ها تمایل زیادی برای سرمایه‌گذاری در ایران دارند. به عنوان مثال از ۴۰ طرح سرمایه خارجی حداقل ۱۰ طرح آن متعلق به افغانستانی‌هاست اما رقم‌ها آن ناچیز و بین ۵۰۰ هزار دلار تا ۱۵ تا ۲۰ میلیون دلار است. نزدیک به ۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی سال گذشته در ایران جذب شد که از این رقم ۱۰ تا ۲۰ درصد آن متعلق به افغانستان است، اما ۸۰ درصد تعداد این سرمایه‌گذار‌ها افغان هستند به این معنا که تعداد پروژه‌های آنها زیاد اما مبلغ آن کم است. هفته گذشته یک طرح ۲۰ میلیون دلاری برای گاوداری و تولید شیر آورده‌اند.

سلیمی ادامه داد: تجار افغانی به دلیل مشکلاتی که با طالبان دارند تمایل دارند که سرمایه‌های خود را یا به ایران یا به ترکیه منتقل ‌کنند و اگر به آنها کمک شود ایران را انتخاب خواهند کرد چراکه زبان و مرز مشترک دارند. با وزارت کشور صحبت‌هایی در این زمینه شده که از نظر صدور اقامتی مشکلات آنها حل شود.

به گفته رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان ۵ میلیون افغانستانی در ایران فعال هستند که از این تعداد ۳ میلیون نفر کار می‌کنند؛ که این افراد بخشی از درآمد خود را به افغانستان برای خانواده‌های خود می‌فرستند. درست است که ریال دریافت می‌کنند اما به دلار تبدیل کرده و برای خانواده‌های خود می‌فرستند که ما پیشنهاد دادیم به جای اینکه پول انتقال بدهند به آنها کالا بدهیم و آنها این کالاها را در کشور خود بفروشند و اینگونه از خروج ارز از کشور جلوگیری ‌کنیم.

jahanesanat.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
رسول خطیبی رسول خطیبی سرمربی تیم پیکان

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه
جی پی مورگان بیوگرافی جی پی مورگان: مردی که بانکداری را متحول کرد

تاریخ تولد: ۱۷ آوریل ۱۸۳۷

محل تولد: هارتفورد، کنتیکت

ملیت: آمریکایی

حرفه: بانکدار و سرمایه گذار

محل تحصیل: دانشگاه گوتینگن

درگذشت: ۳۱ مارس ۱۹۱۳

ادامه
علی شریفی زارچی بیوگرافی علی شریفی زارچی استادیار اخراج شده شریف

تاریخ تولد: دهه ۶۰ شمسی

محل تولد: تهران

حرفه: استادیار اخراج شده از دانشگاه صنعتی شریف، رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر

تحصیلات: دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف و دکتری بیوانفورماتیک از دانشگاه تهران، دانش آموخته دوره‌های پژوهشی و پسادکتری در ماکس پلانک آلمان و دانشگاه دولتی آمریکا

افتخارات: دریافت مدال طلای المپیاد جهانی کامپیوتر در سال ۲۰۰۰، انتخاب به عنوان رئیس کمیته علمی المپیاد جهانی کامپیوتر انتخاب

ادامه
عمران خان بیوگرافی عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان

تاریخ تولد: ۵ اکتبر ۱۹۵۲

محل تولد: لاهور، پاکستان

ملیت: پاکستانی

حرفه: نخست وزیر سابق پاکستان

شروع فعالیت: ۲۵ آوریل ۱۹۹۶

حزب سیاسی: تحریک انصاف پاکستان

ادامه
ژوائو فلیکس ژائو فلیکس سوپراستار نوظهرو فوتبال

تاریخ تولد: ۱۰ نوامبر ۱۹۹۹

محل تولد: ویزئو، پرتغال

حرفه: فوتبالیست

پست: مهاجم / هافبک هجومی / وینگر

باشگاه کنونی: الهلال عربستان

شماره پیراهن: ۱۴ 

ادامه
رضا شکاری رضا شکاری بازیکن با استعداد فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۰ خرداد ۱۳۷۷

محل تولد: محله خاک سفید، تهرانپارس

اصالت: سراب، آذربایجان شرقی، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: باشگاه فوبتال سپاهان

ادامه
ویژه سرپوش