پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۴۹ - ۲۷ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۲۱۵۵
اقتصاد کلان

کسری بودجه ۱۴۰۰ به کجا می‌رسد؟

بودجه سال ۱۴۰۰,کسری بودجه 1400
مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی عملکرد قانون بودجه سال ۱۴۰۰ تا نیمه مرداد سال جاری را بررسی کرد. لایحه بودجه ۱۴۰۰ که از همان اول با واکنش های مختلفی روبرو شد، همانند بودجه سال های گذشته با کسری مواجه است. برآورد دور از واقعیت میزان صادرات نفت و افزایش مصارف از کانال افزایش قابل توجه حقوق کارکنان دستگاه های اجرایی باعث شده است تا بودجه ۱۴۰۰ به کلاف سردرگمی تبدیل شود که کسری قابل توجهی برای آن پیش بینی می کنند.

نکته آنجاست که در صورتی که این کسری از طريق تامین منابع جدید یا کاهش هزینه ها تامین نشود، راهکار قابل حدس پوشش آن بانک مرکزی و افزایش پایه پولی است که میتوان اثرات تورمی چشمگیر داشته باشد. این مسئله بر نگرانی های زيادي دامن زده است. طبق اعلام این گزارش، کم تر از ۵۰درصد منابع پیش بینی شده برای بودجه ۱۴۰۰ تا تاریخ پانزدهم مرداد ماه محقق شده است؛ این رقم با در نظر گرفتن سقف اول بودجه به ۵۸درصد می رسد.

از منابع مختلفی که برای بودجه پیش بینی شده است، درآمدهای مالیاتی و گمرکی با ۴/ ۳۳ درصد، بيش ترین سهم را به خود اختصاص داده است. این بخش هرچند در این چهار ماه و نیم نسبت به تمام سال ۹۹ بیش از ۱۷۷درصد رشد کرده است؛ اما با این حال از پس پوشش کامل کسری بودجه برنیامده است. همچنين درآمدهای مالیاتی و گمرکی نسبت به پیش بینی ها تا ۱۵مرداد ماه ۷۶درصد تحقق پیدا کرده است.

از طرف دیگر کم ترین ميزان تحقق منابع پیش بینی شده مربوط به واگذاری شرکتهای دولتی است؛ عدم موفقیت دولت در این بخش ۱۰۰درصدی است و از ۲۵۵هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده در بودجه ۱۴۰۰ تنها ۱۰۰میلیارد تومان محقق شده است. این گزارش در نهایت معتقد است درصورت ادامه این روند و عدم اجرای اصلاحات اساسی در آخر سال حدود ۶۷درصد از بودجه در سقف اول خود محقق شود و با فرض عدم کاهش مصارف، بودجه ۱۴۰۰ بیش از ۳۰۷هزار میلیارد تومان کسری خواهد داشت که زنگ خطری برای افزایش پایه پولی و تورم است.

منابع و مصارف بودجه تا میانه تابستان

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی عملکرد بودجه ۱۴۰۰ در چهار ماه و نیم اول سال جاری پرداخته است. بر این اساس از میزان منابع پیش بینی شده در بودجه ۱۴۰۰ حدود ۴۶درصد محقق شده است. اگر چه با معیار قرار دادن سقف اول بودجه این رقم به ۵۸درصد خواهد رسید. سال قبل به علت اختلاف میان مجلس و دولت بر سر ميزان فروش نفت پیش بینی شده در بودجه، قرار بر این شد تا رقم فروش نفت در سال آینده از ۳/ ۲میلیون بشکه در روز به ۵/ ۱میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کند.

علاوه بر این دو سقف برای بودجه در ۶ماه اول سال آینده و ۶ماه پایانی سال آینده در نظر گرفته شد. بنابراین سقف اول درآمدهای دولت بر اساس فروش روزانه ۵/ ۱میلیون بشکه نفت درنظر گرفته شده و سقف دوم نیز با توجه به احتمال فروش مازاد این رقم، پیش بینی شده است. با این حال تا میانه مرداد ماه تنها ۳درصد از منابع حاصل از نفت و فرآورده های نفتی پیش بینی شده در بودجه ۱۴۰۰ تحقق یافته است. این ميزان تنها ۵/ ۱۴درصد از مقداری است که تا میانه مردادماه باید محقق می شد.

در میان منابع مختلف بودجه سال جاری یکی از بهترین عملکردها به درآمدهای مالیاتی و گمرکی تعلق دارد. با این حال تحقق این منبع هم کامل نبوده است و ۷۶درصد رقم پیش بینی شده در چهار ماه و نیم وصول شده است. طبق قانون بودجه ۱۴۰۰ منابع در نظر گرفته شده برای انتشار اوراق خزانه اسلامی ۵۲هزار میلیارد تومان بوده است. با این حال در چهار ماه و نیم ابتدایی سال ۱۴۰۰ بیش از ۶۴هزار میلیارد تومان اوراق خزانه منتشر شده است.

به بیانی دیگر، دولت در چهار ماه و نیم ابتدایی سال جاری ، ۲۰درصد بیشتر از سقف بودجه کل سال ۱۴۰۰ اوراق خزانه اسلامی منتشر کرده است. با این حال عملکرد دولت در فروش اوراق مالی اسلامی در بازار پول و سرمایه چندان موفق نبوده است. مقایسه آمار فروش اوراق مالی با رقم پیش بینی شده آن در بودجه ۱۴۰۰ نشان می دهد دولت تنها ۱۸درصد از مقدار اوراقی را که باید تا نیمه مرداد ماه می فروخته، به فروش رسانده است. از طرف دیگر آمارها نشان می دهد در چهار ماه و نیم ابتدای سال، دولت ۹۲درصد از منابع صندوق توسعه ملی را استفاده کرده است. همچنین دولت در از ظرفیت تنخواه بانک مرکزی بطور کامل استفاده کرده است و بالغ بر ۵۵هزار میلیارد تومان به پایه پولی افزوده است.

از طرف دیگر مصارف بودجه در چهار ماه و نیم ابتدایی سال تا سطح ۵۸درصد محقق شده است و در صورتی که سقف اول را ملاک ارزیابی قرار دهیم، ۷۲درصد از مصارف مصوب در چهار ماه و نیم محقق شده است. یکسان نبودن میزان تحقق منابع و مصارف بودجه به علت استفاده دولت از تنخواه بانک مرکزی به وقوع پیوسته است.

کسری بودجه به کجا می رسد؟

منابع و مصارف عمومی دولت در قانون بودجه ۱۴۰۰ معادل ۱۲۷۷هزار میلیارد تومان در سقف دوم تعيين شده است. البته بر اساس قانون، سقف دوم بودجه به تحقق درآمدها از ۶ماه دوم سال ۱۴۰۰ منوط شده است. به همین علت تحلیل های این گزارش طبق سقف اول بودجه ۱۴۰۰ انجام شده است. باتوجه به روند دو سال قبل در تحقق بالای ۹۰درصدی درآمدهای مالیاتی، بنظر میرسد تا پایان سال جاری ۹۵درصد درآمدهای مالیاتی و گمرکی پیش بینی شده در بودجه سال ۱۴۰۰ محقق شده است. اما از طرفی با توجه به تحقق تنها ۱۵درصدی منابع حاصل از فروش نفت و فرآورده های آن تا نیمه مرداد ماه ، بنظر میرسد این رقم تا پایان سال حدود ۲۰ درصد باشد.

حجم اوراق فروخته شده در ۵ ماه ابتدایی سال حاکی از آن است که اگر تا پایان سال قواعد خاصی برای فروش اوراق وضع نشود، حداکثر حدود ۵۰درصد از اوراق پیش بینی شده در قانون بودجه به فروش می رسد. البته باتوجه به احتیاج مبرم دولت به منابع حاصل از فروش اوراق بنظر میرسد در ماه های آينده با اتخاذ اقدامات اصلاحی تمام اوراق بدهی پیش بینی شده را می فروشد. از طرفی باتوجه به عملکرد بسیار ضعیف واگذاری شرکتهای دولتی در چهار ماه و نیم نخست سال جاری و سابقه نه چندان عملکرد بودجه سال ۹۹ در این بخش، پیش بینی می شود در سقف اول حدود ۳۰درصد از این منابع تحقق پیدا می کند.

در پایان بنظر میرسد در تحقق منابع پیش بینی شده از صندوق توسعه ملی مشکلی بوجود نیاید و همه این مقدار تامین شود. باتوجه به توضیحاتی که داده شد پیش بینی می شود که تنها ۶۷درصد از سقف اول بودجه قابل تامین است و با فرض عملکرد ۱۰۰ درصدی مصارف سقف اول، بودجه ۱۴۰۰ حدود ۳۰۷هزار تومان بودجه غیرقابل تامین خواهد داشت. به عبارت دیگر برای تامین مخارج بودجه تا انتهای سال ۱۴۰۰ به ۳۰۷هزار میلیارد تومان افزایش منابع یا کاهش مخارج نیاز است؛ در غیر اینصورت تامین این منابع از محل پایه پولی و ایجاد تورم محتمل است.

ناکامی در تحقق منابع

عدم تحقق هر یک از منابع بودجه امسال معلول دلایلی است. مرکز پژوهش ها در این گزارش دلیل عدم تحقق درآمدهای مالیاتی را عدم اجرای طرح های مالیاتی پیش بینی شده معرفی کرد. از طرفی درآمدهای گمرکی به علت عدم اجرای حکم قانون بودجه در افزایش نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی و کاهش واردات کالا به کشور عنوان شد. بنظر بازوی پژوهشی مجلس مهم ترین دلیل ناکامی در فروش و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول بیش برآوردی منابع و نبود اراده سیاسی بوده است. در بخش نفت نیز بیش برآوردی اصلی ترین دلیلی است که ار تحقق منابع پیش بینی شده ممانعت کرده است. درنهایت عدم فروش مقدار کافی از اوراق بدهی ناشی از استفاده دولت از تنخواه بانک مرکزی و کاهش جذابیت اوراق بدهی معرفی شده است.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش