پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۱۲ - ۲۵ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۲۲۹۰
اقتصاد کلان

اقتصاد ایران در گرداب کسری بودجه

کسری بودجه 1402,اقتصاد ایران با کسری بودجه
غلامرضا سلامی، کارشناس مسائل اقتصادی، از پیچیدگی فرآیند اصلاح ساختاری بودجه در اقتصاد ایران می‌گوید و معتقد است برای رسیدن به آن نقطه باید اقدامات قابل توجهی در دستور کار قرار گیرد.

هرچند مقامات دولت سیزدهم در طول هفته‌های گذشته بارها تاکید کرده‌اند که بودجه ۱۴۰۱ را بدون کسری اجرا کرده و در این زمینه نگرانی ندارند اما برآوردهایی که حتی از مجلس بیرون می‌آید نیز این نگرانی را به وجود می‌آورد که نه تنها کسری بودجه در اقتصاد ایران مدیریت نشده که حتی تحت تاثیر به نتیجه نرسیدن برنامه‌های درآمدی دولت در حال شدیدتر شدن است. ماجرای کسری بودجه تنها به دولت فعلی محدود نمی‌شود.

به گزارش تعادل،در سال‌های پایانی دولت دوازدهم نیز به دلیل کاهش درآمدهای نفتی، دولت با معضل کسری بودجه مواجه شد. در آن دوره از سوی رییس کل وقت بانک مرکزی گفته می‌شد که دولت در حال استقراض غیرمستقیم از این بانک است و منابع وصول نشده صندوق توسعه ملی را در قالب ریال از این بانک دریافت کرده و در قالب بودجه هزینه کرده است و از سوی دیگر سازمان برنامه و بودجه در آن زمان این موضوع را تکذیب می‌کرد.

افزایش قابل توجه پایه پولی و رشد شدید نقدینگی در سال‌های اخیر اما نشان می‌دهد که دولت به هر حال مجبور به خلق پول تازه شده و بخشی از تورم بالای امروز ریشه در همان عملکرد دارد و این روند در دولت فعلی نیز ادامه پیدا کرده است، هرچند تمام مقامات دولتی تاکید دارند که چنین موضوعی را نپذیرند.

یکی از اصلی‌ترین گزارش‌های منتشر شده در این زمینه به برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس اختصاص داشت. در روزهای پایانی آذرماه چیزی که مرکز پژوهش‌های مجلس از کسری بودجه دولت برآورده کرده بود عددی بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش اعلام کرده بود با فرض پرداخت همه هزینه‌ای عمومی، پیش‌بینی می‌شود دولت تا پایان سال ۱۴۰۱ برای تامین بودجه عمومی به حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان نیاز خواهد داشت که با لحاظ بار مالی انتقال یافته از سال ۱۴۰۰ این رقم به حدود ۳۶۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

برآوردهای همین مرکز هم از تحقق منابع کشور در ۷ ماهه اول سال حکایت از آن داشت که تنها ۷۳ درصد از مجموع منابع بودجه محقق شده‌اند. در این میان متوسط تحقق درآمدهای نفتی کشور البته از عدد ۵۶ درصد بیشتر نشده است. نکته مهم اما آمار دیگری است که در همین گزارش از تحقق تنها ۲۷ درصدی بودجه عمرانی کشور در ۶ ماه نخست خبر می‌دهد و این به آن معناست که دولت بار دیگر به دلیل ناتوانی در تحقق درآمدها، از بودجه عمرانی کاسته و با ۷۳ درصد آن حقوق و دستمزد را پرداخت کرده است.

با وجود انتشار این گزارش اما در روزهای بعد رییس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که بخش قابل توجهی از منابع بودجه محقق شده و نگرانی از کسری بودجه صحت ندارد. همین روند در تحلیل مرکز پژوهش‌های مجلس از بودجه سال آینده نیز تکرار شد.

تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که بخشی از منابع پیش بینی شده دولت طی سال محقق نخواهد شد و به این دلیل دولت طی سال با کسری احتمالی تأمین نشده مواجه می‌شود. این کسری تأمین نشده که علت آن بیش برآوردی منابع عمومی دولت است طی سال از محل عدم تخصیص بخشی از مصارف عمومی و بعضاً از محل مجوزهای خارج از سقف بودجه برای افزایش منابع مجوزهای شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ یا مجوز استقراض از صندوق توسعه ملی در سال ۱۴۰۱ تأمین شد.

براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، مطابق با ارزیابی کارشناسی کسری احتمالی تأمین نشده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بود که به دلیل کسب مجوز برداشت از صندوق توسعه ملی و اصلاحیه‌های قانون بودجه و تغییرات پیش بینی صادرات، پیش‌بینی نفت و گاز تا پایان سال به حدود ۱۱۴ هزار میلیارد تومان کاهش یافت. بخش اصلی این کسری به دلیل بیش‌برآوردی منابع حاصل از صادرات نفت و خالص گاز و واگذاری شرکت‌ها و فروش اموال دولتی ایجاد شده بود. این بیش برآوردی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ نیز قابل مشاهده است.

ارزیابی انجام شده از لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که کسری احتمالی تأمین نشده از محل بیش برآوردی منابع حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود. نسبت کسری احتمالی تأمین نشده از مجموع منابع عمومی دولت در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ حدود ۱۰ درصد است در حالی این نسبت در بودجه سال ۱۴۰۱ پیش از مجوزهای خارج از سقف حدود ۱۹.۵ درصد بوده و برای سال‌های قبل از آن نیز درصد بالاتری بوده است.

در خصوص منابع تبصره ۱۴ نیز به نظر می‌رسد منابع پیش‌بینی شده در این بخش از لایحه در حد قابل قبولی محقق شود. عملکرد منابع و مصارف این تبصره در سال ۱۴۰۱ با توجه به انتقال مصارف مربوط به پرداخت‌های حمایتی مردمی‌سازی یارانه‌ها به آن با کسری قابل توجه مواجه بود که به عدم تخصیص یا تخصیص‌های پایین بسیاری از ردیف‌های موضوع این تبصره منجر شد. به عنوان نمونه در ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ مواردی مانند پرداخت وزارت بهداشت سازمان بیمه سلامت و انتقال خون نسبت به مصوب ۹ ماهه ۶۸ درصد، بخش عمده‌ای از مصارف به جز پرداختی‌های یارانه‌ای و نهادهای حمایتی نسبت به مصوب ۹ ماهه حدود ۳۰ درصد و بازپرداخت سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بهینه‌سازی سوخت صفر درصد بوده است.

البته لازم به ذکر است که کسری احتمالی محاسبه شده مربوط به ارقام داخل سقف بودجه بوده و ارقام خارج از آنکه لاجرم به بدهی دولت تبدیل می‌شوند در محاسبات منظور نشده است. در چنین شرایطی، این سوال وجود دارد که دو قوه سرانجام به چه جمع‌بندی در این زمینه خواهند رسید و البته این سوال وجود دارد که با وجود تمام وعده‌ها چرا آنچه که از آن به عنوان اصلاح ساختاری بودجه یاد می‌شود، هرگز اجرایی نشده است؟

غلامرضا سلامی - کارشناس مسائل اقتصادی -  در گفت‌وگو با تعادل از پیچیدگی فرآیند اصلاح ساختاری بودجه در اقتصاد ایران می‌گوید و معتقد است برای رسیدن به آن نقطه باید اقدامات قابل توجهی در دستور کار قرار گیرد.

او با بیان اینکه امروز بخش مهمی از بودجه جاری کشور صرف پرداخت حقوق می‌شود، توضیح داد: وقتی ما در تمام این سال‌ها از لزوم کوچک و چابک‌سازی دولت سخن می‌گفتیم اما هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفت، علت اصلی رسیدن به چنین نقطه‌ای است. امروز دولت چند میلیون کارمند و چند میلیون بازنشسته دارد که در هر ماه باید رقمی قابل توجه را به حساب آنها واریز کند. این عدد نه قابل کاهش است و نه می‌توان برای مدتی از آن صرف نظر کرد. در واقع بخش بزرگی از هزینه جاری دولت به همین پول‌ها اختصاص دارد و تلاش برای اصلاح آن نیاز به تغییر در بسیاری از مقدمات و بهبود شرایط دارد.

این کارشناس اقتصادی، نبود شفافیت و برنامه‌ریزی دقیق را یکی دیگر از مشکلات بودجه‌ریزی کشور دانست و گفت: برای مثال در کشور ما یارانه سهم مهمی از منابع دولت را دارد اما کدام ارزیابی نشان می‌دهد که ما دقیقا در سال چه قدر یارانه پنهان می‌دهیم؟ منابع آن چگونه تامین می‌شود؟ تا چه حد به عدالت مالیاتی نزدیک است؟ و سوالات دیگری که در این زمینه سال‌هاست که مطرح هستند. از سوی دیگر در بخش‌های دیگر نیز ما همواره ابهامات مختلف در زمینه هزینه کرد بودجه داشته‌ایم و این مساله راه اصلاح بودجه را دشوارتر می‌کند.

سلامی با بیان اینکه تداوم کسری بودجه، اقتصاد ایران را با بیماری‌های مختلفی مواجه کرده، تاکید کرد: وقتی دولت‌ها به دلایل مختلف توان تامین هزینه‌های جاری را ندارند، بودجه در اجرا با ناترازی و کسری مواجه می‌شود و چون بخش مهمی از این بودجه به مسائل جاری اختصاص دارد امکان کنار گذاشتن آنها نیز وجود ندارد. به این ترتیب، دولت با این چالش مواجه می‌شود که در کوتاه‌مدت منابع درآمدی تازه‌ای به دست آورد و با توجه به اینکه مسائلی چون درآمدهای پایدار مالیاتی، عملا در ایران برای مدتی طولانی مورد توجه نبوده‌اند گزینه‌ای جز استقراض از بانک مرکزی و افزایش پایه پولی که ما را به گرداب کسری بودجه و تورم گسترده رهسپار می‌کند، باقی نمی‌ماند.

وی ادامه داد: نگاهی به وضعیت شرکت‌ها و نهادهای مختلف در اقتصاد ما به خوبی این موضوع را نشان می‌دهد. برآوردها می‌گویند که تنها بدهی دولت به بانک‌ها و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی بخش مهمی از پایه پولی کشور را تشکیل می‌دهند که رقم آن بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تخمین زده می‌شود. اگر به این موضوع تکلیف بانک‌ها به خرید اوراق دولتی یا تسهیلات تکلیفی اعطا شده از سوی بانک‌ها را اضافه کنیم نیز مشخص می‌شود که کار چه قدر پیچیده است و عملا بخش مهمی از مشکلات ریشه در همین کسری بودجه دارد.

او افزود: وضعیت شرکت‌های دولتی را ببینید. امروز از خودروسازان بزرگ کشور گرفته تا شرکت راه آهن، رسما با زیان‌های چند هزار میلیارد تومانی مواجه هستند، بسیاری از دیگر شرکت‌ها نیز یا وضعیتی مشابه دارند یا چون عملکرد آنها دقیق ارایه نشده در محدود خطر نیستند. به این ترتیب ساختار غلط اقتصادی ما را به کسری بودجه انداخته و کسری بودجه خود عاملی برای بسیاری از مشکلات دیگر شده است و لااقل در کوتاه‌مدت نشانه‌ای از اصلاحات ساختاری در این زمینه و تلاش برای برون رفت از گرداب دیده نمی‌شود. 

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش