چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۳۹ - ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۳۶۰۸
اقتصاد کلان

در سیستم کوپنی با ارز ۴۲۰۰ تومانی فساد و رانت گسترده خواهد شد

سیستم کوپنی با ارز,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

کوپن به اقتصاد ایران بازگشت. همان نوستالژی تلخ و درسرسازی که سال‌ها پیش مردم را برای تهیه کالاهای اساسی به قیمت ارزان‌تر، ساعت‌ها در صف‌های طولانی نگه می‌داشت و یادآور روزهای سخت پس از جنگ بود. یازدهم اسفند ماه همین امسال، دولت با اجرای سیاستی در اقتصاد موافقت کرد که برای عده زیادی از مردم جامعه یادآور محدودیت‌های خرید است و از نگاه بسیاری از آگاهان اقتصادی راهکاری است که باید از آن فقط در سخت‌ترین شرایط کشور یعنی وقوع جنگ، استفاده کرد. ماجرا از این قرار است که از اوایل سال جاری که بحران ارزی ایجاد شد و قیمت دلار در روزهای گرم و سرد سال هر لحظه بالاتر رفت، قیمت کالاهای اساسی هم همپای ارز در سر بالایی حرکت کرد تا آنجا که حتی بسیاری از اقلام ضروری از سبد غذایی مردم حذف شد. این ماجرا واکنش سکانداران اقتصادی را برانگیخت و به بیان بهتر دست‌پاچه شان کرد. کار به جایی رسید که دولت برای رفع این مشکل، پرونده ارز ۴۲۰۰ تومانی را باز کرد تا اقلام ضروری در سفره مردم را با استفاده از ارز دولتی وارد کند. 

 

همان‌طور که بسیاری از دست‌اندرکاران اقتصادی پیش‌بینی کرده بودند، رانت و سوءاستفاده از ارز دولتی توسط عده‌ای باعث شد تا بسیاری از کالاهای اساسی به جای بازار، در انبارها احتکار شوند. هنوز حکایت انتقاد دست‌اندرکاران اقتصادی به ارز ۴۲۰۰ تومانی تمام نشده بود که بالا رفتن قیمت گوشت و قاچاق دام باعث شد تا دولت تصمیم بگیرد در میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران، با استفاده از کارت ملی، گوشت یخ زده توزیع کند. این ماجرا هم بازتاب‌های زیادی داشت و آنطور که گزارش‌های میدانی نیز حکایت دارند، این گونه توزیع گوشت باعث ایجاد بازار سیاه شد. هنوز پرونده این ماجراها باز بود که خبر بازگشت کوپن به اقتصاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی و مردم جامعه را نگران‌تر کرد. حالا آنچه با باز شدن پای کوپن به اقتصاد بسیاری از آگاهان اقتصادی را نگران کرده این است که وقتی مسئولان می‌گویند ضربه‌‎ای از تحریم‌ها نخورده‌ایم و در شرایط سخت اقتصادی قرار نگرفته‌ایم، چرا باید از بازگشت کوپن حرف بزنیم، همان سیاست منسوخی که سال‌ها پیش در دوران جنگ از آن استفاده شد و گفته می‌شود که باید آخرین راه‌کار مورد استفاده باشد. به عبارتی دیگر، بیشتر تحلیلگران اقتصادی بر این باور هستند که در شرایطی که آلترناتیو وجود دارد، چرا باید از این سیاست قدیمی و سخت استفاده شود؟ 

 

یارانه بهتر از کوپن است

هر چه که هست، کوپن یا کالا برگ واژه آشنایی برای بسیاری از مردم ایران است که در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ به دلیل شرایط سخت اقتصادی پرونده آن روی میز مسئولان وقت باز شد و بعد از مدتی از بین رفت. بازگشت کالا برگ به اقتصاد با اظهار نظرهای مختلفی از سوی دست‌اندرکاران اقتصادی مواجه شده است. به باور برخی از تحلیلگران، قبل از اینکه بخواهیم این سیاست را سال‌ها بعد از منسوخ شدن به کار ببریم، باید بررسی کنیم که آیا در شرایط بحرانی به دلیل اعمال تحریم‌ها قرار گرفته‌ایم، یا ناکارآمدی تیم اقتصادی دولت باعث اجرای این سیاست قدیمی شده است؟

 

هر چند بیشتر دست‌اندرکاران اقتصادی بر این باور هستند که استفاده از کوپن هزینه‌های زیادی را بر اقتصاد تحمیل خواهد کرد و حتی زیرساخت‌های لازم برای اجرای آن وجود ندارد. 

 

کامران ندری، یکی از کارشناسان اقتصادی، در گفت‌وگو با «همدلی» انتقادهای زیادی را بر این سیاست دارد و معتقد است، وقتی راه‌کارهای دیگری وجود دارد، نباید از این سیاست به صورت مجدد استفاده کرد. او با نقد این موضوع به نکته مهمی هم اشاره می‌کند: «در دولت دهم سیاست هدفمندی یارانه‌ها اجرا شد، هر چند این سیاست هم اشکالات زیادی را داشت و به دلیل اینکه یارانه به همه افراد مرفه و ضعیف جامعه پرداخت شد ، اعتدال در آن رعایت نشد ، اما با همه این نقدها باید گفت که اجرای سیاست یارانه خیلی عادلانه‌تر از کوپن است.» او در ادامه افزود: «یارانه حداقل به تولید ضربه نمی‌زند، تولید کننده بر اساس قیمت واقعی تصمیم‌گیری می‌‎کند و یک عده با استفاده از رانت حاصل از تفاوت قیمتی ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز موجود در بازار آزاد درآمدزایی نمی‌کنند.» این کارشناس اقتصادی معتقد است: «در دهه ۶۰ به دلیل اینکه امکان پرداخت یارانه نقدی نبود و بانکداری الکترونیکی توسعه نیافته بود و به عبارتی تکنولوژی امروز وجود نداشت، قرار شد تا با استفاده از کوپن کالاها به قیمت پایین‌تر به دست مردم برسد، اما حالا شرایط کاملا تغییر کرده است و با محدودیت‌های آن روزها مواجه نیستیم، بنابراین بهتر است به جای کوپن مابه‌التفاوت نرخ ارز دولتی و آزاد را به مردم در قالب یارانه پرداخت کنیم.» 

 

وقتی با ارز دولتی امرار معاش می‌کنند 

حاشیه‌های ارز ۴۲۰۰ تومانی تمامی ندارد. این را می‌توان از بازگشت کوپن به اقتصاد فهمید. چرا که بر اساس گزارش‌ها، دولت موافقت کرده تا کالاهای اساسی را با استفاده از توزیع کالا برگ در میان مردم، به فروش برساند. به گفته تحلیلگران اقتصادی، این کالاها قرار است تا با استفاده از ارز دولتی تامین شوند. ندری بر این باور است به دلیل اینکه عده زیادی از مردم با استفاده از اختلاف قیمت ارز دولتی و آزاد در حال امرار معاش هستند، باید به جای استفاده از این سیاست مابه‌التفاوت این نرخ را در قالب یارانه نقدی به مردم پرداخت کرد. آنطور که ندری می‌گوید: «در سیستم کوپن فساد آنقدر زیاد است که به‌نظر می‌رسد سیاست یارانه جایگزین بهتری است. زیرا با ارز ۴۲۰۰ تومانی عده‌ای امرار معاش می‌کنند و این مسئله موجب شده تا فساد بیشتر شود.» به گفته این کارشناس: «بهتر است مبلغ اختلاف ارز ۴۲۰۰ تومانی با ارز بازار آزاد به صورت نقدی به مردم پرداخت شود.» 

 

هر چه که هست دولت در روزهای گذشته تصمیم گرفته تا کالاها را با استفاده از ارز دولتی و در قالب کالا برگ به مردم برساند. اما آنطور که از صحبت‌های کارشناسان برمی‌آید، اجرای سیاست کوپنی هم هزینه بر است و هم راهکاری است که به دلیل وجود راهکارهای دیگر فعلا باید کنار گذاشته شود تا هم تولید ضربه نخورد و هم رانت از میان برداشته شود.

 

فاطمه آقایی‌فرد

 

 

hamdelidaily.ir
  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش